Mijn hond at Chapstick!

mijn hond at chapstickHelp! Mijn hond at chapstick!

Wat moet ik doen?

Of je hond nu aan je Chapstick knabbelt, of alles opeet, wij bekijken wat je nu moet doen.

Inclusief het delen van de symptomen waar je op moet letten.

Chapstick en honden gaan niet samen – of dat is tenminste niet de bedoeling!

Maar waar wij naar een tube dure en subtiel hydraterende chapstick kijken en denken “Laat ik er wat op doen om mijn lippen te hydrateren”, lijkt de hond diezelfde dunne tube of potje vaak te beschouwen als een lekkere snack die er gewoon om vraagt om geproefd te worden.

Waarom eten honden graag chapstick?

Kan chapstick een hond kwaad als het wordt opgegeten?

Zijn sommige merken chapstick minder giftig (of lekkerder) dan andere merken?

Of u nu een doorgewinterde hondenverzorger bent of een gloednieuwe hondenbezitter, dit is een van die vragen waarbij het loont om te weten wat u moet doen voordat uw hond chapstick eet!

In dit artikel helpen we u aan antwoorden op veelgestelde vragen over chapstick voor honden.

Dus lees nu verder om de volledige antwoorden op deze vragen te weten te komen!

En onthoud, als u zich zorgen maakt over uw hond kunt u het beste uw dierenarts bellen.

Is chapstick giftig voor honden?

Om u gerust te stellen, het korte antwoord op de vraag “Is chapstick giftig voor honden” is “meestal niet.”

Maar zoals met alle hondendingen, kunnen er andere complicerende factoren zijn.

Bijvoorbeeld, als uw hond zowel het buisje en de verpakking van de chapstick als de inhoud (de chapstick zelf) heeft opgegeten, heeft u misschien met meer dan één gezondheidsprobleem te maken.

vaccinatieschema voor honden

Als je met vertrouwen kunt zeggen dat mijn hond alleen de inhoud van chapstick heeft gegeten, is de volgende stap om naar een paar factoren te kijken.

Deze omvatten de hoeveelheid die ze at ten opzichte van haar grootte en lichaamsgewicht, de chapstick ingrediëntenlijst, en hoe ze reageert na de chapstick snack.

U moet ook ALTIJD uw dierenarts bellen om er zeker van te zijn dat er niets aan de hand is, en uw hond zeker naar de dierenarts brengen als u zich zorgen maakt.

Als uw hond echter zowel de inhoud van de chapstick als de verpakking heeft opgegeten, kan dit ernstiger zijn.

Het plastic en/of karton is namelijk vreemd materiaal dat verstoppingen of gaatjes kan veroorzaken.

In dit geval is het de verstandige keuze om onmiddellijk uw dierenarts te bellen en hun richtlijnen te volgen voor hoe u ervoor kunt zorgen dat uw hond veilig is.

Is chapstick slecht voor honden?

Het korte antwoord op de vraag “is chapstick slecht voor honden?” is een duidelijk “Ja”.

De korte reden is dat chapstick niet bedoeld is om opgegeten te worden. Door mensen of door honden!

De lange reden is dat zelfs chapstick die beweert alleen pure, organische, natuurlijke ingrediënten te bevatten, gezondheidseffecten kan hebben op uw individuele hond.

Net zoals sommige merken chapstick uw eigen lippen kunnen irriteren, maar geen effect hebben op de lippen van uw vriend.

Gewone of medicinale chapstick bevat nog vaker moeilijk uit te spreken ingrediënten die giftig of schadelijk kunnen zijn voor uw hond.

Dus laten we hier beide soorten bekijken. Natuurlijke en medische chapsticks.

Het onderzoeken van de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van elk voor uw hond.

Mijn hond at chapstick die biologisch of natuurlijk is

Zelfs de eenvoudigste biologische of natuurlijke chapstick recepten bevatten meestal ten minste deze vier basisingrediënten: een wasbasis, een olie, een smaakstof en een kleur.

Maar alleen omdat uw chapstick een korte, eenvoudige, gemakkelijk uit te spreken en herkenbare ingrediëntenlijst heeft, betekent nog niet dat er geen reden tot zorg is als uw hond het opeet!

Stel bijvoorbeeld dat u weet dat uw hond een allergie heeft voor pinda’s.

Nu, laten we zeggen dat u onbewust een “natuurlijke” chapstick kocht die gemaakt is met natuurlijke pinda-olie als oliecomponent.

En op een dag lag het op de tafel waar je het achterliet, binnen het bereik van een gretige chowhound.

Als uw hond dat specifieke merk chapstick zou eten, zou er een reële kans zijn dat ze snel een ernstige en mogelijk levensbedreigende allergische reactie zou ontwikkelen.

Zelfs als “pindaolie” wordt beschouwd als een natuurlijke olie in het lexicon van cosmeticafabrikanten en zelfs als veel andere honden en mensen helemaal niet reageren op pindaolie.

Mijn hond at chapstick die normaal of met medicijnen is

Niet alle merken houden hun producten voor natuurlijk of biologisch.

Als het merk chapstick dat u gebruikt dit niet expliciet op het etiket vermeldt, is het veilig om aan te nemen dat het enkele synthetische, chemische of zelfs giftige ingrediënten kan bevatten.

Om deze veronderstelling te ondersteunen, hebben verschillende lopende toxicologische studies, uitgevoerd op verschillende cosmeticamerken, de aanwezigheid van alles van lood en kwik tot arsenicum in cosmetische producten aan het licht gebracht.

Als op uw chapstick specifiek vermeld staat dat het medicinaal is, is het verstandig uw dierenarts te bellen.

Zorg ervoor dat u het type en de hoeveelheid werkzame stof in de chapstick noteert, zodat u uw dierenarts kunt vertellen hoeveel uw hond heeft gegeten.

Onderzoek uw chapstick

Gelukkig is er een manier om uit te zoeken wat er precies zit in het merk chapstick dat je nu gebruikt (voor je eigen veiligheid en die van je pup).

Als u zich bijvoorbeeld afvraagt “is Eos chapstick slecht voor honden?”, dan kunt u daar nu zeker achter komen.

Ga naar de website van de Environmental Working Group (EWG) Skinn Deep Cosmetics Database en typ de merknaam en de naam van de chapstick zelf in.

U kunt dan op uw product klikken en veel verschillende informatie bekijken, waaronder het gevaarniveau (laag tot hoog) en een gedetailleerde lijst van elk ingrediënt met alle bekende gezondheidsproblemen die met dat ingrediënt samenhangen.

Hopelijk hoeft u deze website nooit te gebruiken omdat uw hond chapstick heeft gegeten, maar als dat wel het geval is, weet u nu waar u het kunt vinden!

Mijn hond at chapstick die een zonnebrandmiddel bevatte

De lippen zijn eigenlijk een van de meest zongevoelige delen van het lichaam, en sommige chapstick merken bieden producten aan die zowel de lippen hydrateren als de zon blokkeren.

Zinkoxide en para-aminobenzoëzuur (PABA) zijn beide gangbare zonnebrandmiddelen die soms in chapstick met zonnefilter kunnen worden verwerkt.

Helaas kunnen beide ingrediënten zowel voor mensen als voor honden giftig zijn.

Reacties kunnen variëren van een allergische reactie tot een overdosis, waarbij de eerste vaker voorkomt.

In beide gevallen kunnen de symptomen variëren van braken tot huiduitslag, ademhalingsmoeilijkheden tot coma.

Dus als uw hond chapstick met zonnebrandcrème heeft gegeten, kunt u het beste meteen uw dierenarts of gifcentrale bellen voor begeleiding.

Mijn hond at chapstick die essentiële oliën bevatte

Sommige natuurlijke chapstick producten kunnen essentiële oliën gebruiken voor geur of smaak.

Helaas, omdat essentiële oliën vrij geconcentreerd zijn en vele hun eigen geassocieerde gezondheidseigenschappen hebben, kan inname in zelfs zeer kleine hoeveelheden gevaarlijk zijn voor honden (of ze nu likken of eten).

Giftige reacties kunnen zijn: oppervlakteverbrandingen op lippen, gezicht of tong, ademhalings- of bewegingsmoeilijkheden, kwijlen, braken, zwakte.

Het kan ook gaan om trillingen in de spieren, en poot- of krabben op de plaatsen van blootstelling.

Als u een van deze symptomen ziet, verspil dan geen kostbare tijd met de vraag “mijn hond heeft chapstick gegeten, wat moet ik doen?”.

Zet je hond gewoon in de auto en ga meteen naar de dierenarts of de dichtstbijzijnde dieren-EHBO!

Mijn hond at chapstick die xylitol bevatte

Xylitol, een veel voorkomende kunstmatige zoetstof in veel “suikervrije” snoepjes en kauwgom, is ZEER gevaarlijk voor honden en andere huisdieren.

Kijk nu even naar het merk chapstick dat je gebruikt om uit te zoeken wat er in zit.

Als uw huidige merk chapstick xylitol bevat, overweeg dan nu van merk te veranderen voordat u zich in een situatie bevindt waarin uw hond dit gif heeft gegeten en nu gevaarlijk ziek is of dreigt te overlijden.

Bel onmiddellijk uw dierenarts.

Help! Mijn hond heeft mijn chapstick opgegeten!

Honden zijn honden, en tenzij je je lippenbalsem opsluit in een gecodeerde kluis, zal een vastberaden en nieuwsgierige hond soms een manier vinden om haar mond op je chapstick te krijgen.

Wat nu? Wat moet je doen? Waar moet je heen voor hulp? Wie moet je bellen?

Het eerste wat je moet doen is NIET in paniek raken.

De realiteit is, tenzij je hond tekenen van ernstige nood vertoont, dat je wel degelijk tijd hebt om informatie te verzamelen, te kijken, je dierenarts te bellen en een plan van aanpak te maken.

Dus alsjeblieft, raak niet in paniek.

Haal in plaats daarvan flink diep adem en ga dan bij uw hond zitten en observeer gewoon haar gedrag. Zoek naar deze waarschuwingstekens:

 • U kunt de verpakking van de chapstick nergens vinden (d.w.z. het zit misschien in haar buikje samen met uw chapstick, wat nu een verstopping of prikrisico vormt).
 • Uw hond begint te braken of vertoont tekenen van diarree.
 • U merkt hoesten of voortdurend keelklieren op.
 • Je ziet uitslag ontstaan of ze lijkt plotseling veel te krabben.
 • Uw hond lijkt gewoon niet in orde – ze is zichzelf niet.

Als uw hond in orde lijkt en uw dierenarts u adviseert te kijken en te wachten, kunt u de voedselinname (hoeveelheid) beperken en alleen haar gewone hondenvoer aanbieden (geen traktatievoer of mensenvoer) gedurende de eerste 24 uur of zoals uw dierenarts het voorschrijft.

Als uw hond wat gras eet, ontmoedig haar dan niet, tenzij uw dierenarts u dat adviseert, want dit gedrag is een bekende manier die huisdieren gebruiken om een maagklachten te verzachten.

Kan chapstick een hond kwaad?

Chapstick is voor geen enkele hond een wenselijke toevoeging aan het dieet.

En helaas is er geen betrouwbare manier om vooraf zeker te weten of en hoe chapstick invloed kan hebben op uw dierbare hond.

Dit zijn de bijwerkingen die eigenaren het vaakst melden wanneer hun honden chapstick eten (alleen de chapstick zelf en niet de verpakking of het potje):

 • Diarree.
 • Braken.
 • Overmatige dorst.
 • Het eten van gras.
 • Krabben (met of zonder zichtbare tekenen van uitslag).
 • Misselijkheid.
 • maagklachten of krampen.
 • Verlies van eetlust.
 • Irritatie van de mond, lippen, tanden en/of tong.

Dit soort bijwerkingen verdwijnen meestal binnen 24 uur nadat uw hond chapstick heeft gegeten.

Als de symptomen niet verdwijnen of erger lijken te worden, is het verstandig om meteen uw dierenarts te bellen.

Hoe groot is uw hond?

Het is ook goed om in gedachten te houden dat hoe groter de hond, hoe minder potentieel impact een onverwachte chapstick snack kan hebben.

Een gigantische Labrador of Duitse Herder kan, behoudens een ingrediënt-specifieke allergie, slechts milde bijwerkingen ondervinden van het eten van uw tube chapstick.

Maar een kleine Yorkie of Chihuahua die dezelfde hoeveelheid (of zelfs minder) chapstick eet, kan veel ernstigere bijwerkingen hebben.

Daarom is het altijd een goed idee om meteen contact op te nemen met uw dierenarts als uw hond klein is en chapstick heeft gegeten!

Mijn hond heeft chapstick gegeten – hoe voorkom ik dat hij het weer doet?

Soms ruikt of smaakt je chapstick gewoon erg lekker.

Maar soms is het juist de creatieve verpakking of de vertrouwd ogende verpakking waarin de chapstick zit die het zo aantrekkelijk maakt voor uw hond.

Wat maakt ze zo verleidelijk, en hoe voorkom je dat ze het doen?

De allure van de chapstick houder

Als u zich bijvoorbeeld zorgen maakt omdat mijn hond mijn Eos chapstick heeft opgegeten, is dit een goed moment om nog eens te kijken naar de verpakking waarin de chapstick zit.

Is het de traditionele tube die eruit ziet als een lippenstift, of is het die schattige kleine balvormige verpakking?

Als het de kleine, ronde, balvormige verpakking van Eos chapstick was, kan uw hond het terecht hebben aangezien voor een nieuw leuk hondenspeeltje dat voor hem bedoeld was!

Die prachtige knisperende chapstick verpakking

Misschien was het de knisperende verpakking, of zelfs de intrigerende winkelzak waarin het zat, die de nieuwsgierige blik van uw hond het eerst trok.

Knisperende verpakkingen, vooral als ze lekker luidruchtig zijn met een goed “mondgevoel”, zijn voor veel pups bijna onweerstaanbaar.

Met de bedoeling er alleen maar mee te spelen, is uw hond misschien zelfs verbaasd dat het zo snel en soepel “door het luikje glijdt!”.

Uw eigen interesse in uw chapstick

Als u zich zorgen maakt omdat mijn hond Eos chapstick heeft gegeten of uw hond Burts Bees chapstick heeft gegeten, is het goed mogelijk dat uw hond u imiteerde!

Uw hond ziet u immers omgaan met uw chapstick.

Hij grijpt er regelmatig naar gedurende de dag.

Het bij je dragen waar jullie samen heen gaan….so het moet wel heel geweldig zijn!

Het is maar al te gemakkelijk om aan te nemen dat je pup deze kleine details van je dagelijkse routine niet opmerkt.

Maar eerlijk gezegd leeft uw hond om deze dingen op te merken.

Ze besteedt de hele dag, elke dag, aan het kijken naar jou, het observeren van elke beweging.

Gretig om te zijn waar jij bent en te doen wat jij doet.

In deze context, is het gewoon slim om haar poten op te zetten.

dat kleine intrigerende flesje, balletje of buisje zo snel mogelijk!

De inhoud kan zelfs naar jou ruiken, vooral als je ooit de chapstick hebt aangebracht en daarna je canine bestie een snelle kus bent gaan geven.

Mijn hond heeft mijn chapstick opgegeten, moet ik me zorgen maken? - Wat te doen als je hond chapstick opeet.

Het in de toekomst vermijden

Er zijn veel mogelijke redenen waarom uw hond chapstick heeft gegeten.

Het feit is, dat het iets is waarvan je moet zorgen dat het niet meer gebeurt.

Wat de reden voor hun interesse ook is, de enige zekere manier om te voorkomen dat het weer gebeurt, is het verwijderen van elke toegang tot je chapsticks.

Houd ze hoog en buiten bereik, tenzij ze in je hand worden gebruikt.

Wij hopen dat het lezen van dit artikel u helpt om ervoor te zorgen dat uw hond nooit chapstick eet!

Als u een persoonlijk verhaal te delen heeft over wanneer uw hond chapstick heeft gegeten, post het dan in de comments!

Bronnen

 • Al Selah, A., et al “Beoordeling van lood in cosmetische producten,” Science Direct: Regulatory Toxicology and Pharmacology, 2009.
 • Kadu, M., “Review on Natural Lip Balm,” Research Gate: International Journal of Research on Cosmetic Science, 2014.
 • Eldredge, D., DVM, et al, “Dog Owner’s Home Veterinary Handbook, 4th Edition,” Wiley Publishing: Howell Book House, 2007.
 • Flint, C., DVM, et al, “Essential Oil and Liquid Potpourri Poisoning in Dogs,” VCA Animal Hospital, 2015.