Mijn hond heeft plastic gegeten – een gids voor wat te doen en wat er vervolgens gebeurt.

hond at plastic

Als uw hond plastic afval heeft opgegeten toen u niet keek, of een stukje van hun speeltje heeft afgeknaagd, of een van uw bezittingen heeft ingeslikt, moet u snel handelen. Honden kunnen plastic niet verteren. Grote of scherpe stukken plastic kunnen ernstige problemen veroorzaken, zoals verstikking, pijn en problemen met uitwerpselen of plassen, maar kleine stukjes kunnen soms zonder schade worden doorgelaten. Vandaag delen we de volgende stappen die u moet nemen als u weet of denkt dat uw hond plastic heeft gegeten. Uw noodmaatregelen zullen verschillen, afhankelijk van wanneer uw hond plastic heeft gegeten, welk type en formaat plastic voorwerp uw hond heeft gegeten, en hoe hij zich gedraagt. Als uw hond plastic heeft gegeten, kan uw dierenarts ervoor zorgen dat uw hond het uitbraakt, als het klein genoeg is. Maar in extremere gevallen kan een operatie nodig zijn en zal uw hond gehecht worden en een kegel dragen. Het is belangrijk om uw hond nooit te laten braken zonder begeleiding van uw dierenarts. Dit kan ernstige gezondheidscomplicaties veroorzaken. We zullen u helpen beslissen wanneer u de dierenarts moet bellen, en u laten weten wat zij waarschijnlijk zullen doen om uw hond te helpen herstellen. We bekijken ook hoe u dit kunt voorkomen.

Inhoud


Vragen die mensen aan dierenartsen stellen

Je bent hier niet alleen. Dit is een vraag die dierenartsen maar al te vaak krijgen. “Mijn hond heeft plastic gegeten …kunnen honden plastic verteren?” Samen met:

 • “De hond at een plastic zak, zal hij het met zijn volgende stoelgang passeren?”
 • “Mijn hond at plasticfolie, zullen zijn darmen daardoor draaien?”
 • “De hond at een plastic speeltje, moet ik hem laten overgeven?”

Als u weet of denkt dat uw hond plastic heeft ingeslikt, bel dan uw dierenarts en beschrijf wat uw hond heeft gegeten. In de meeste gevallen is het een kwestie van afwachten. Maar als er andere actie ondernomen moet worden, kan uw dierenarts u het beste adviseren.

Mijn hond heeft plastic gegeten FAQ’s

Als je snel het antwoord op een specifieke vraag nodig hebt, klik dan op een van de onderstaande links. Hier vindt u enkele van de meest gestelde vragen van onze lezers over honden die plastic eten, of u kunt verder lezen voor meer informatie over het onderwerp als geheel:

Kunnen honden plastic verteren?

Een belangrijke vraag is, kunnen honden überhaupt plastic eten? Of kunnen ze bepaalde soorten plastic wel en andere niet verteren? Helaas kunnen honden geen enkel soort plastic verteren. Ze mogen het dus nooit eten. Maar, zoals elke hondeneigenaar weet, kunnen honden heel stiekem zijn als het gaat om het kauwen op dingen waar niet op gekauwd mag worden.

U weet misschien niet dat uw hond plastic heeft gegeten totdat hij een klein voorwerp in zijn ontlasting heeft, niet meer kan eten en/of begint over te geven. Dit duidt vaak op een darmverstopping. Afhankelijk van de grootte en het soort plastic voorwerp dat uw hond heeft gegeten, kan de situatie al dan niet urgent zijn. Maar hoe dan ook, u moet onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

Mijn hond heeft plastic gegeten, kan ik het verwijderen?

Misschien kunt u uw hond ertoe brengen een klein/zacht plastic voorwerp uit te braken. Maar dat mag u alleen doen als uw dierenarts dat zegt. Het kan heel gevaarlijk zijn om uw hond te laten overgeven als u het niet goed doet. Als uw hond een groter of scherp voorwerp heeft ingeslikt, kunt u thuis misschien niet veel doen om te helpen. Misschien moet u uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen.

In dit artikel lopen we u door de soorten plastic voorwerpen die honden vaak eten. Soms is het zo ontoegankelijk mogelijk maken van deze voorwerpen de beste oplossing. We zullen ook bespreken wat er gebeurt als uw hond plastic heeft gegeten. Vervolgens geven we u advies zodat hij snel de juiste verzorging krijgt, en hoe u een soortgelijk probleem in de toekomst kunt voorkomen.

Mijn hond eet plastic – Waarom doet hij dat?

Als je op een of ander social media platform zit, dan is de kans groot dat je dog shaming posts hebt gezien. Eigenaren posten foto’s van hun huisdieren met een bordje erbij waarop staat welk gênant of grappig voorwerp ze hebben opgegeten of opgekauwd. Dat is best grappig om te lezen! Maar waarom kauwen zoveel honden graag op onze spullen? En zijn er manieren om het te voorkomen?

Redenen waarom honden op plastic kauwen

Honden kauwen of eten vreemde voorwerpen om een aantal redenen. Zoals ouders van Labradors en andere “kauwgrage” rassen weten, kauwen en/of eten sommige honden alles wat ze kunnen vinden. Gewoon omdat ze het leuk vinden! Veel honden kauwen zelfs hun eigen bed kapot! Het is belangrijk om ze voldoende kauwspeelgoed te geven en ook voldoende interactie of beweging met ze te hebben. Honden die niet graag in huis opgesloten zitten, vinden wel iets om zich mee te vermaken.

Maar waarom eet mijn hond plastic als het niet eetbaar is?

Helaas liggen veel huishoudelijke artikelen binnen het bereik van een verveelde hond. Van uw meubels, tot dierbare ornamenten en stukjes papierwerk. En inclusief alles wat binnen handbereik ligt.

Dit geldt vooral voor grote rassen die gemakkelijk op eetkamertafels of zelfs keukenbladen kunnen komen! En natuurlijk is zo veel van wat we tegenwoordig kopen en gebruiken gemaakt van plastic, of verpakt in plastic, dat plastic voor een hond vaak het gemakkelijkst te grijpen is.

Sommige mensen gebruiken anti-kauwspray om te proberen dit te stoppen. Het is echter moeilijk om elk voorwerp dat je bezit kauwbestendig te maken! En het kauwen leidt er vaak toe dat de verveelde hond stukjes inslikt van wat hij net heeft verscheurd. Een andere reden waarom honden plastic eten is dat het vaak wordt gebruikt om voedsel in te verpakken en dat maakt het heel smakelijk voor uw hond!

Mijn hond at plastic vanwege een voedingstekort?

Het eten van oneetbare voorwerpen wordt ook wel “pica” genoemd. Honden (en zelfs katten) kunnen niet-eetbare voorwerpen eten omdat ze een bepaalde voedingsstof in hun dieet missen. Dit is niet bewezen door wetenschappelijke studies. Maar het is mogelijk ook de reden waarom enkele diersoorten hun eigen poep eten. Paarden bijvoorbeeld kauwen op hout of eten uitwerpselen als ze te weinig voedingsstoffen uit vers groen gras hebben. Dit gebeurt meestal in de winter. Vooral als ze geen hooi van hoge kwaliteit krijgen.

Eet mijn hond dwangmatig plastic?

Sommige honden ontwikkelen abnormaal obsessief gedrag als een methode om met angst of stress om te gaan. Zoals verlatingsangst. Ze nemen een normaal alledaags gedrag dat ze leuk vinden, zoals kauwen op iets of eten. Dan gaan ze dat gedrag obsessief uitvoeren om zichzelf te kalmeren. Bijvoorbeeld, sommige pas gespeende pups (en kittens) zuigen op dekens of andere zachte materialen. Dit is een poging om dezelfde “feel-good” endorfines vrij te maken die vrijkwamen toen ze bij hun moeder werden gevoed.

Mijn hond at plastic toen hij tandjes kreeg

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende oorzaak voor het kauwen op oneetbare voorwerpen: puppy tandjes! Puppy’s die geen goed kauwspeelgoed krijgen, kauwen op alles waar ze hun kleine kauwen op kunnen krijgen. Glad, hard plastic kan zijn waar ze op willen kauwen! Daarom is het extra belangrijk om puppies die tandjes krijgen in een bench te stoppen als u ze niet in de gaten kunt houden.

Mijn hond at plastic omdat hij honger had?

Sommige honden hebben een schijnbaar bodemloze eetlust. Ze zoeken overal voedsel waar ze het kunnen vinden! Dus, als je plastic voedselbakjes op het aanrecht laat staan, vol of leeg, kun je er zeker van zijn dat een hongerige hond met een krachtige snuffelaar het zal merken. Vraag het maar aan iedereen die de afhaalmaaltijden van gisteravond of een Tupperware-bakje vol koekjes heeft laten staan!

Hond beschamende berichten kunnen grappig zijn. Plus, sommige overbezorgde of hongerige honden hebben een reden om iets te zoeken om op te kauwen. Maar, een hond die een vreemd voorwerp inslikt is zeker geen lachertje! Er zijn verschillende niveaus van gezondheidsrisico’s mogelijk als een hond bijvoorbeeld een plastic speeltje of plastic zakjes inslikt.

Op welke plastic voorwerpen kauwen of eten honden?

Je realiseert je misschien niet hoeveel plastic voorwerpen in menig huishouden op een willekeurige dag te vinden zijn! Hier zijn een paar plastic voorwerpen waar honden graag op kauwen.

 • melkkan
 • plastic zak
 • kinderspeelgoed
 • hondenkauwspeeltje
 • snoep/voedsel verpakking
 • babyfles
 • flessendop
 • waterfles
 • plastic bal – wiffle ball
 • vliegende schijf
 • plastic onderdelen van hondenkratten
 • flessen met shampoo of conditioner
 • tennisschoenen en sandalen
 • tampons/tampon applicators
 • bouwstenen voor kinderen
 • hondenvoerbakken
 • voedsel opslagcontainers

Velen van ons hebben deze artikelen vrijwel altijd bij de hand. Het is dus niet haalbaar om plastic in huis helemaal af te schaffen. Maak je echter geen zorgen! Lees verder voor enkele tips om te voorkomen dat uw hond plastic en andere vreemde voorwerpen eet!

Op welke soorten plastic voorwerpen kauwen honden?

Wat gebeurt er nadat mijn hond plastic heeft gegeten?

Afhankelijk van het soort plastic dat uw hond heeft gegeten, kan de situatie relatief niet-urgent zijn. Of het kan binnen de kortste keren urgent worden. Kleine plastic voorwerpen, zoals plastic snoeppapiertjes of frisdrankdoppen zonder scherpe randen, kunnen het spijsverteringsstelsel van een hond passeren met weinig of geen maagirritatie. Hij zal blijven eten en zich normaal gedragen. U merkt misschien niet dat uw hond plastic heeft ingeslikt totdat u het voorwerp in zijn poep ziet.

Tekenen dat mijn hond plastic heeft ingeslikt

Maar als een hond plastic eet en begint te stikken, buikpijn vertoont, begint over te geven en/of constipatie of diarree heeft, is het een medisch noodgeval. Dit ongeacht of uw hond plasticfolie heeft gegeten, of uw hond hard plastic heeft gegeten zoals een container. Een ingeslikt plastic voorwerp dat niet soepel kan worden doorgegeven, kan bij een hond een van de volgende gezondheidsrisico’s veroorzaken.

Gezondheidsrisico’s

Er kunnen veel problemen ontstaan als uw hond plastic eet. Een zacht of hard plastic voorwerp kan een hond doen stikken als hij het voorwerp probeert in te slikken. Elk vreemd voorwerp kan een verstopping veroorzaken in het spijsverteringskanaal van de hond. Hierdoor kan hij overgeven als hij probeert te eten of te drinken en/of kan hij geen normale ontlasting hebben.

Een scherp plastic voorwerp kan de binnenkant van zijn spijsverteringsstelsel beschadigen als het beweegt. Sommige voorwerpen, als ze groot en scherp genoeg zijn, kunnen zelfs een long of ander orgaan doorboren. Dus, het inslikken van een vreemd voorwerp kan een chirurgische ingreep noodzakelijk maken.

Maar ik heb mijn hond geen plastic zien eten…

Ook al heeft u uw hond geen plastic voorwerp zien eten, als hij niet in staat is voedsel en water binnen te houden, zal zijn toestand snel verslechteren. Breng hem zo snel mogelijk naar de dierenarts voor evaluatie en röntgenfoto’s om vast te stellen wat de oorzaak is van zijn symptomen. Zelfs als u niet zeker bent, en uw hond in orde lijkt, is het altijd het beste om uw dierenarts te bellen en te zien wat zij adviseren. Dus, wat doe je als je hond bijvoorbeeld plastic zakjes heeft gegeten? In de volgende paragraaf bespreken we de maatregelen die u moet nemen op basis van de symptomen van uw hond.

Mijn hond heeft plastic ingeslikt – wat moet ik doen?

Dus uw hond heeft iets creatievers gevonden om te eten… wat moet een hondenouder nu doen? Zoals we al eerder zeiden, wat gebeurt er als een hond een plastic zak of plastic speelgoed opeet?

Dit varieert op basis van de grootte en de vorm van het voorwerp. Evenals het feit of het zacht genoeg is om te passeren, of te hard om door het spijsverteringskanaal van de hond te komen. Als uw hond plastic heeft gegeten, controleer dan in zijn bek of er geen andere stukjes zijn die hij ook zou kunnen inslikken. Zelfs als hij er al een paar heeft ingeslikt, wilt u verdere schade tot een minimum beperken. Verwijder ze echter alleen als het veilig is om dat te doen zonder uzelf te verwonden. Zo niet, vraag dan de hulp van uw dierenarts.

Vertel het uw dierenarts

Als uw hond plastic heeft gegeten, zelfs in een kleine hoeveelheid, is de algemene vuistregel om altijd uw dierenarts in te schakelen. Hoe onbeduidend de situatie ook lijkt. Op deze manier weet uw dierenarts al wat er aan de hand is, mocht de situatie een wending nemen.

Sommige dierenartsen zullen zelfs aanraden de hond in het ziekenhuis op te nemen, zodat ze het beledigende voorwerp via röntgenfoto’s kunnen opsporen. Ze kunnen proberen een Barium slik te gebruiken totdat de hond het voorwerp via de ontlasting passeert. Als het voorwerp niet blijft bewegen en/of uw hond begint te braken, dan kan uw dierenarts hem onmiddellijk opereren.

Beweeg snel

Wij raden u aan met uw dierenarts te spreken voordat u enige vorm van actie onderneemt. Zelfs als uw hond iets relatief kleins heeft ingeslikt en geen schade kan veroorzaken. Timing is alles bij het inslikken van een vreemd voorwerp. Een blokkade in de darmen kan de bloedtoevoer naar de getroffen organen binnen enkele uren afsluiten.

Bovendien, nooit braken opwekken bij uw hond zonder instructie of begeleiding van uw dierenarts. Het kan heel gevaarlijk zijn, en de veiligheid van uw hond moet voorop staan. Zodra je hebt vastgesteld wat je hond heeft ingeslikt, en je dierenarts heeft besloten dat het veilig is, kan hij je helpen het braken op te wekken. Uw dierenarts kan een röntgenfoto of endoscoop nodig hebben om uit te zoeken welk voorwerp is ingeslikt.

Mijn hond heeft plastic gegeten – Het is tijd voor actie!

Als uw hond een plastic voorwerp heeft ingeslikt maar nog niet in nood lijkt te zijn, raden wij u aan om de komende dagen de volgende acties te ondernemen. Zo lang kan het duren voordat uw hond het voorwerp op natuurlijke wijze passeert. Bel onmiddellijk na het incident uw dierenarts om hem op de hoogte te houden van de situatie. U kunt ook kijken of ze een aanbevolen behandelplan heeft.

Als u zich zorgen maakt over constipatie door het vreemde voorwerp, geef uw hond dan een beetje gewone yoghurt of gepureerde pompoen om haar ontlasting te helpen verzachten. Zorg ervoor dat uw hond nog steeds normaal eet en drinkt. Als ze daarmee stopt en/of lusteloos wordt, is de kans groot dat ze pijn heeft. Let op tekenen van spijsverteringsproblemen of abnormale toiletgewoonten. Weigering om te eten of te drinken en het begin van diarree of constipatie duiden op een bezoek aan de dierenarts.

Mijn hond heeft plastic gegeten – hoe kan ik voorkomen dat hij het weer doet?

Als je hond plastic heeft gegeten, heb je misschien de traumatische ervaring meegemaakt dat een groot plastic voorwerp operatief uit het spijsverteringskanaal van je hond werd verwijderd. Of misschien heb je een bijzonder interessante hoop poep gevonden waar een klein plastic voorwerp in zat.

Hoe moet je voorkomen dat dit opnieuw gebeurt? Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om sommige gevallen van plastic-eten te voorkomen.

Kauw speelgoed

Verveelt uw pup zich en heeft hij iets gevonden om op te kauwen (zoals een shampoofles of een ander plastic toiletartikel) dat niet per se “zomaar rondslingerde”? Koop dan wat eigen kauwspeelgoed voor haar als ze dat nog niet heeft. Als ze een sterke kauwer is, zorg er dan voor dat het speelgoed onverwoestbaar is.

Als het haar toch lukt een van deze speeltjes op te kauwen, vervang ze dan als ze uit elkaar beginnen te vallen. Dit moet helpen voorkomen dat ze kleinere stukjes die zijn afgebroken, inslikt. Gebruik het grootste speeltje dat uw hond aankan. Dit kan voorkomen dat uw pup het hele ding doorslikt, en maakt het moeilijker om het kapot te maken.

Voedsel en afval

Heeft uw hond een lege of halflege bak met etensresten gevonden? Ruim alle etensbakjes op die niet in de kast, koelkast of afwasmachine gaan. Zo ruiken ze minder snel iets verleidelijks. Is uw hond een “vuilnisbakrijder” die graag door het afval gaat (en daar het plastic voorwerp heeft gevonden)? Zorg voor een vuilnisbak die een afsluitbaar deksel heeft of waar ze niet in kunnen. Dit zijn eenvoudige stappen om te voorkomen dat uw hond bij plastic komt, maar ook bij voedsel dat misschien niet goed is voor uw hond!

Dwangmatige kauwers

Heeft uw hond last van dwangmatig kauw- of eetgedrag? Misschien heeft ze een speciale training nodig om de stress die het dwangmatige gedrag veroorzaakt te verlichten.

Ongeacht de reden van uw hond voor het kauwen of eten van een plastic of ander vreemd voorwerp, kunt u haar trainen dat het oppakken van niet-voedselvoorwerpen die niet haar speelgoed zijn een grote “no-no” is. Ga naar onze trainingsgidsen voor meer hulp. Deze kunnen helpen als u worstelt met een hond die plastic eet.

Mijn hond heeft plastic ingeslikt, wat moet ik doen? - Gezondheidsgids voor honden

My Dog Ate Plastic

Als uw hond plastic heeft gegeten, klein of groot, bestaat het risico dat hij binnen een aantal uren of dagen ernstig ziek wordt. Sommige voorwerpen kunnen gemakkelijk gepasseerd worden. Sommige voorwerpen kunnen gepasseerd worden, maar niet zonder schade aan de binnenkant van de darmen van uw hond. En sommige voorwerpen houden alles tegen, punt. Dus zelfs als uw hond een klein stukje plastic heeft gegeten, kunt u het beste met uw dierenarts overleggen voordat u extra maatregelen neemt.

Een hond kan een klein stukje plastic uit zichzelf doorgeven, zonder verandering in zijn algemene houding. Maar het duurt een paar dagen voordat een voedseldeeltje of vreemd voorwerp van inname tot ontlasting overgaat. U denkt misschien dat uw hond aanvankelijk in orde is, maar wordt verrast als hij na 24 tot 48 uur ziek wordt. Daarom is het belangrijk om snel te handelen als uw hond plastic eet.

Onderneem onmiddellijk actie

Als uw hond plastic heeft gegeten en ziek wordt, is het het beste dat u onmiddellijk actie onderneemt om de best mogelijke uitkomst te garanderen. Een gescheurde maag door een scherp plastic voorwerp is niet te versmaden!

Als u problemen hebt met uw hond die ongepast kauwt of eet, moet u misschien eerst de hoofdoorzaak van het gedrag vaststellen voordat u het probleem volledig kunt elimineren. Hoewel u uw best kunt doen om potentieel gevaarlijke voorwerpen buiten het bereik van uw hond te houden, kan een vastberaden en angstige pup andere dingen vinden om haar stress te verlichten.

Vertel ons over uw ervaringen

We hopen dat dit artikel nuttig is geweest. Als u problemen heeft gehad toen uw hond plastic at, vertel ons dan uw verhaal in de commentaren. Op welke manieren heb je het probleem aangepakt?

Lezers bezochten ook:

Referenties

 • Bogue Animal Hospital, Ack – My Pet Ate Garbage!, 2013
 • Dogshaming.com
 • Humane Society of the United States, Pica: Waarom huisdieren soms vreemde voorwerpen eten
 • Landsberg, G, Denenberg, S, Behavioral Problems of Dogs, Merck Veterinary Manual
 • De Happy Puppy Site
 • Ward, E. Inname van vreemde voorwerpen bij honden, VCA Animal Hospitals.