Markeren en belonen in hondentraining: Wat betekent het?

Duitse Draadhaar Pointer en clicker

Het artikel van vandaag is van bestsellerauteur Pippa Mattinson. Pippa’s online hondentrainingscursussen zijn te vinden op de Dogsnet website.

Hondentrainers hebben het vaak over ‘markeren’ en ‘belonen’ van gedrag bij hondentraining. Vandaag bekijken we wat dat betekent, en waarom dit een geweldige manier is om met je pup te communiceren.

‘Markeren en belonen’ is een systeem om honden te trainen zonder geweld.

Het is vooral nuttig voor het trainen van puppies.

Als u bekend bent met clickertraining, dan is dat het principe achter ‘Click and Treat’. Het is echter heel goed mogelijk om uw puppy te markeren en te belonen zonder met behulp van een clicker.

Laten we eens kijken naar wat we bedoelen met de woorden ‘markeren’ en ‘belonen’ bij hondentraining. En ontdekken hoe deze twee handelingen samenwerken om u te helpen uw hond te trainen zonder geweld te gebruiken.

Gebeurtenismarkeringen

Een event marker is een signaal dat een hond laat zien dat hij het juiste heeft gedaan. Het ‘markeert’ een kort moment in de tijd waarin uw hond een actie uitvoerde waarvan u wilt dat hij die herhaalt. Event markers moeten samenvallen met de actie die u wilt, dus timing is hier alles!

Markeer wat uw hond of puppy doet

Wanneer een hondentraining u vraagt het gedrag van uw hond te “markeren”, moet u een gebeurtenismarkering gebruiken om een signaal te geven of af te geven dat voor de hond de actie identificeert die u wilt dat hij herhaalt.

Een Akita met het onderschrift 'hoe event markers te gebruiken in hondentraining'.

Dit heeft alles te maken met de kracht van communicatie. Je laat je hond precies weten wat hij deed op het moment dat hij het deed.

Studies hebben aangetoond dat het geven van deze informatie aan uw puppy het leren versnelt.

U kunt allerlei verschillende signalen gebruiken om gedrag te ‘markeren’, maar tenzij uw hond doof is, is een hoorbaar signaal zoals een klik, of het woord JA. het beste. Dit is simpelweg omdat hij u niet hoeft aan te kijken om de informatie te ontvangen die u hem wilt geven.

Beloon uw hond of puppy snel

Bij hondentraining wordt een gebeurtenisteken altijd gevolgd door een soort beloning. Wanneer een oefening u vraagt om uw hond te ‘belonen’, moet u de hond versterking bieden voor zijn gedrag.

Dit kan een voedselbeloning zijn, een speeltje, of toegang tot een begerenswaardige plaats, zoals vrijlating uit een bench, of uitgelaten worden in de tuin.

Als uw hond graag geaaid wordt, kan dat ook lof of aandacht zijn. Waar het om gaat is dat u een ervaring biedt die waardevol is voor de hond.

Timing in hondentraining: Markering en beloning koppelen

Timing bij hondentraining is belangrijk. “Markeren” en “Belonen” komen als een paar.

Net als bij clickertraining moet de markering (die een klik kan zijn) gevolgd worden door de beloning (die een eetbare traktatie kan zijn). Onmiddellijk indien mogelijk.

Omdat regelmatige training op deze manier een krachtige associatie voor de pup opbouwt, tussen uw markering en plezier, is het aanvaardbaar om een klein gat (niet meer dan een paar seconden) te laten tussen de markering en de beloning.

In feite is dit een van de grote voordelen van clickertraining.

een corgi wacht op zijn teken en beloning

Als de associatie eenmaal goed gevestigd is, verschaft de markering de hond hetzelfde plezier dat de beloning zelf verschaft. Dit stelt ons in staat gedrag te versterken, zelfs wanneer we de hond niet onmiddellijk kunnen bereiken.

Laten we eens kijken hoe dat in de praktijk werkt.

Bruggen bouwen

Op voorwaarde dat de beloning niet te lang wordt uitgesteld, stelt dit nuttige overbruggingseffect de merker in staat de kloof tussen gedrag en versterking van tijd tot tijd te verlengen.

Het is ook mogelijk bij gelegenheid de beloning geheel weg te laten.

Zoals de meeste regels, kan de regel die zegt dat het merkteken altijd gevolgd moet worden door een beloning van tijd tot tijd gebroken worden. Als het absoluut noodzakelijk is.

Dit is echter een beslissing die een ervaren trainer moet nemen.

Als je nieuw bent in het trainen met positieve bekrachtiging, stel ik voor dat je altijd je gebeurtenis marker volgen met een beloning. Vooral als u een puppy traint. En probeer het gat tussen markering en beloning zo klein mogelijk te houden.

Meer informatie over hondentraining

Als je meer gedetailleerde informatie wilt over het gebruik van ‘markeren en belonen’ voor het trainen van basisvaardigheden, kun je misschien deelnemen aan een van mijn online trainingen.