Is Manuka Honing Voor Honden Een Wondermiddel?

manuka honing voor hondenAls hondeneigenaren haten we het om hun kostbare pups ziek of gewond te zien. We houden van onze honden en zij houden van ons en vertrouwen op ons om hen veilig, gezond en gelukkig te houden.

Kan Manuka Honing voor honden helpen?

De meeste hondenliefhebbers zouden naar het einde van de wereld gaan als dat betekende dat ze een remedie zouden vinden voor de dingen die pijn en ziekte veroorzaken bij hun viervoeters.

Toch kunnen dierenartsrekeningen prijzig zijn en online bronnen die wonderbaarlijke huismiddeltjes beloven kunnen speculatief en zelfs ronduit gevaarlijk zijn als ze niet goed onderzocht worden.

Daarom is het spannend om te horen over een doorbraak in de alternatieve geneeskunde die snelle genezing biedt met weinig tot geen negatieve bijwerkingen.

In dit geval heb ik het over Manuka honing.

Manuka Honing voor Honden

Wist je dat veel mensen Manuka honing voor honden beschouwen als een wondermiddel als het gaat om verschillende veel voorkomende kwalen die onze honden kunnen tegenkomen?

Dit omvat een aantal gezondheidskwesties zoals wonden, infecties, huidgevoeligheden, en zelfs sommige ziekten.

Het is spannend om te denken dat er een natuurlijk product op de markt zou kunnen zijn zoals Manuka Honing dat bij correct gebruik belooft de wonden en infecties van uw honden te genezen.

Maar ook een mogelijk dure reis naar de dierenarts bespaart!

Dus is alle hype over Manuka honing voor honden te mooi om waar te zijn? Hoe weten we of Manuka Honing veilig is om te geven aan onze geliefde honden?

Bovendien, hoe weten we of het zelfs echt werkt?

Als je jezelf hebt gevonden piekeren over de bovenstaande vragen, piekeren niet verder. We hebben het Manuka honing mysterie tot op de bodem uitgezocht, en we zijn klaar om je in te lichten!

In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van Manuka Honing, wat het is, hoe het werkt, en of het echt veilig is om te geven aan onze harige beste vrienden.

Wat is Manuka Honing en waar komt het vandaan?

Manuka honing is een specifieke soort honing die zowel als zoetstof als voor medicinale doeleinden wordt gebruikt. Het is eigenlijk inheems in het prachtige land van Nieuw-Zeeland.

Vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse Manuka Tea Tree, wordt Manuka honing geproduceerd door Nieuw-Zeelandse honingbijen.

Bijen oogsten de nectar van de witte en roze bloesems van Manuka bomen tijdens de lente- en zomermaanden.

De Manuka Tea Tree, ook bekend als de Manuka, Manuka Myrtle, New Zealand Tea tree, Broom Tea tree, of gewoon, Tea tree, en wordt beschouwd als een zeer heilzame en geneeskrachtige plant op zich.

Deze boom levert niet alleen de bloemen die de geneeskrachtige honing opleveren, maar produceert ook therapeutische oliën, voedzame theeën en zalven, allemaal gemaakt van zijn schors.

Een van de vele dingen die Manuka honing zo speciaal maken is dat het monofloraal is, wat betekent dat het uitsluitend afkomstig is van de bloesems van één specifieke plant, in dit geval de Manuka Tea Tree.

Dat de Manuka Tea Tree monofloraal is, geeft Manuka honing zijn unieke samenstelling, kleur en smaak.

Nog belangrijker is dat het feit dat de bron van Manuka honing de Manuka Tea Tree is, een belangrijke factor is in de wonderbaarlijke genezende kwaliteiten van de honing.

Hoe is Manuka Honing effectief in Healing?

Als je het in je hoofd had dat honing alleen goed was om een zoete smaak toe te voegen aan je dranken en ontbijtgranen, denk dan nog eens na!

Hoewel het lijkt alsof honing een nieuwe trend is in de alternatieve geneeskunde, bestaat het eigenlijk al sinds de oudheid, vaak gebruikt om aandoeningen bij mens en dier te genezen.

Van bijna alle soorten natuurlijke honing is bekend dat ze methylglyoxal produceren – een verbinding die rechtstreeks verband houdt met de productie van het genezende antisepticum waterstofperoxide.

Terwijl de meeste honing werkt als een natuurlijk antibioticum, Manuka honing is bijzonder omdat het is bewezen dat een veel grotere hoeveelheid methylglyoxal produceren.

Daardoor produceert Manuka honing ook grotere concentraties waterstofperoxide, wat de helende eigenschappen van deze honing verder versterkt.

De feiten over manuka honing voor honden als genezer

Gezien het succes van Manuka honing bij het genezen van wonden en infecties, duurde het niet lang voordat deze eeuwenoude remedie de aandacht van wetenschappers over de hele wereld begon te trekken.

De eerste officiële onderzoeken naar deze wonderhoning zouden hebben plaatsgevonden aan het eind van de 19e eeuw.

Onderzoekers begonnen Manuka honing en de natuurlijke antibacteriële kwaliteiten ervan te bestuderen.

Studies zijn sindsdien verder uitgevoerd op Manuka honing, met veelbelovende resultaten.

Een studie uit 2009 gepubliceerd in het Czech Journal of Food Sciences stelde vast dat hoe hoger het methylglyoxal gehalte in Manuka honing, hoe groter de genezende kracht.

Een andere studie onlangs gepubliceerd door de Australian Veterinary Journal ondersteunde deze bevinding met soortgelijke resultaten.

De studie toonde aan dat hoe hoger de Unique Manuka Honey Factor (UMF) rating in Manuka honing, hoe sterker de helende eigenschappen.

In een ander onderzoek werden verschillende paarden met open beenwonden behandeld met Manuka honing, terwijl anderen werden behandeld met traditionele medicijnen.

Paarden die gedurende 12 dagen Manuka honing direct op hun wonden kregen aangebracht bleken opmerkelijk sneller te genezen met minder gevallen van infectie dan paarden die alleen met traditionele medicijnen werden behandeld.

Nog indrukwekkender, verschillende studies hebben aangetoond dat de opmerkelijke genezende effecten van Manuka honing kunnen worden toegeschreven aan een bepaalde verbinding-methylglyoxal.

Methylglyoxal in Manuka honing voor honden

De verbinding stimuleert in feite de productie van bepaalde cellen waarvan bekend is dat ze beschadigd of geïnfecteerd weefsel herstellen.

Om deze reden, als je overweegt Manuka honing voor genezing doeleinden, wilt u in gedachten te houden zijn UMF rating, die een aanzienlijk effect op de genezende componenten van Manuka honing heeft.

Meer in het bijzonder, de UMF rating tarieven Manuka honing op een schaal van 5 + tot 20 +.

Bepaalde merken worden ook beoordeeld op zuiverheid om de kwaliteit te waarborgen en dus de aanwezigheid van de therapeutische bestanddelen te garanderen – methylglyoxal en waterstofperoxide.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel de bovenstaande bevindingen over Manuka honing opwindend en veelbelovend zijn, we nog ver verwijderd zijn van het wetenschappelijk bewijzen van de medicinale voordelen van Manuka honing.

manuka honing voor hondenWaarom gebruiken mensen Manuka Honing voor honden?

Zoals je wellicht uit bovenstaande informatie hebt opgemaakt, hebben onderzoeken naar de geneeskrachtige en helende eigenschappen van Manuka honing positieve resultaten laten zien voor zowel dieren als mensen.

Met weinig tot geen nadelige bijwerkingen en om deze reden vinden veel mensen Manuka honing voor honden een veilig en effectief alternatief voor de traditionele geneeskunde bij het behandelen van wonden of infecties.

De voordelen van Manuka honing voor honden zijn talrijk en de honing is nuttig wanneer direct toegepast op open wonden, huiduitslag, insectenbeten en brandwonden.

Studies hebben ook aangetoond dat Manuka honing helpt om succesvol oorontstekingen bij honden te genezen.

Hoewel we aanraden een dierenarts te raadplegen voordat u honing in het oor van uw hond stopt.

Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat Manuka honing heilzaam is bij inname door honden en de symptomen van Kennelhoest kan verbeteren.

Een kleine dosis Manuka honing op basis van de grootte en het gewicht van uw hond zou de keel van uw hond bedekken en verzachten, terwijl de antibacteriële eigenschappen infecties bestrijden.

Nogmaals, wij adviseren de dierenarts van uw hond te raadplegen voordat u uw hond Manuka honing voor medicinale doeleinden laat innemen.

Houd er ook rekening mee dat honing absoluut niet mag worden gegeven aan honden jonger dan één jaar.

Manuka Honing voor de huid van uw hond

Net als veel mensen kunnen ook honden last hebben van een gevoelige huid.

Manuka honing blijkt een troostende remedie voor honden geplaagd met droge huid, insectenbeten, vlooienplagen, brandwonden, blaren en open wonden.

Manuka honing kan ook nuttig zijn voor honden die gevoelig zijn voor vet haar, zoals terriërs en poedels.

In feite zijn verschillende merken Manuka Honing shampoos en crèmes speciaal gemaakt voor honden die last hebben van haar en huidproblemen!

Kunnen honden Manuka Honing eten?

Manuka honing, of welke honing dan ook, mag nooit worden gegeven aan honden jonger dan één jaar.

Dit komt omdat honing soms botulisme sporen bevat waar het onvolgroeide spijsverteringsstelsel van een puppy niet op voorbereid is.

Honden met een verzwakt immuunsysteem zijn ook gevoelig voor ziekten veroorzaakt door botulismesporen en mogen daarom ook geen honing binnenkrijgen.

Anders dan dat, zouden de meeste honden ouder dan een jaar prima Manuka honing voor honden moeten kunnen eten, aangezien hun spijsverteringsstelsel volledig gerijpt is.

Daarom kunnen ze elke potentieel schadelijke bacterie aan voordat het schade aanricht.

Hoewel Manuka honing eetbaar is voor honden ouder dan een jaar met een gezond immuunsysteem, moet u zich ervan bewust zijn dat honing voornamelijk wordt gebruikt als zoetstof en een zeer hoog suikergehalte heeft.

Zoals met alle voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte, kan Manuka honing voor honden schadelijk zijn in grote doses.

Het kan ook tandbederf veroorzaken, dus je wilt misschien de tanden van je hond poetsen nadat ze Manuka honing hebben ingenomen.

U kunt het beste een dierenarts raadplegen voordat u uw hond honing voor medicinale doeleinden laat innemen.

Eigenaren met zwaarlijvige of diabetische honden moeten vooral voorzichtig zijn, omdat de honden gevoelig kunnen zijn voor gezondheidsproblemen veroorzaakt door suikerrijk voedsel.

Waar kan ik Manuka Honing voor honden vinden?

Je kunt Manuka honing voor honden misschien niet vinden in een gewone supermarkt, maar gelukkig zouden de meeste natuurwinkels het op voorraad moeten hebben.

Het is ook heel eenvoudig om Manuka honing voor honden online te kopen.

Denk eraan, hoe hoger de UMF-waarde, hoe hoger de kwaliteit en de helende eigenschappen van de honing. Helaas, de hogere kwaliteit komt ook tegen een hogere prijs.

Hoogwaardige merken kunnen variëren van $ 20,00 USD tot bijna $ 100,00 USD, afhankelijk van het merk Manuka honing en UMF rating.

Kan ik mijn hond Manuka Honing geven?

Er zijn niet genoeg studies gedaan naar Manuka honing om onomstotelijk te kunnen zeggen dat het werkt als alternatief medicijn.

Maar één ding waar we vrede mee kunnen hebben is dat er weinig tot geen nadelige bijwerkingen lijken te zijn door het gebruik van Manuka honing voor honden bij wonden en infecties.

Daarom is Manuka honing over het algemeen veilig om te gebruiken bij honden die ouder zijn dan een jaar.

Vergeet alleen niet dat Manuka honing giftig kan zijn voor honden die nog geen jaar oud zijn, omdat het bacteriesporen bevat die schadelijk kunnen zijn voor het spijsverteringsstelsel van een jonge hond.

Bedenk ook dat honing uiteindelijk een zoetstof is voor voedsel en dranken.

Het hoge suikergehalte kan schadelijk zijn voor de gezondheid van uw hond, vooral als uw hond zwaarlijvig of diabetisch is.

Obese of diabetische honden moeten onder toezicht staan na het aanbrengen van Manuka honing op een infectie of wond, omdat de meeste honden van nature aan hun wonden likken.

En het toevoegen van iets zoets aan een gewonde plek verleidt hen alleen maar om dit nog heftiger te doen.

Trouwens, als je het meeste uit je Manuka honing voor honden huismiddeltje wilt halen, wil je je hond ervan weerhouden het van hun huid af te likken op het moment dat je het aanbrengt.

Meer onderzoek nodig?

Bedenk dat hoewel Manuka honing veelbelovende resultaten blijkt te hebben met zeer weinig bijwerkingen, er nog steeds studies gaande zijn.

Wonden en infecties bij honden kunnen gemakkelijk erger worden als ze niet goed worden behandeld, waardoor uw hond soms meer pijn lijdt dan nodig is en u op de lange termijn meer geld kost.

Zoals altijd is het het beste om veel onderzoek te doen en uw beste oordeel te gebruiken wanneer u alternatieve geneesmiddelen overweegt om uw zieke of gewonde hond te verzorgen.

Goed onderzoek en het raadplegen van uw dierenarts voor het gebruik van Manuka Honing voor honden zal ervoor zorgen dat uw hond de best mogelijke zorg krijgt.

En hopelijk, zult u minder gestrest zijn en geld besparen op de weg.

Heb jij ooit Manuka honing voor honden gebruikt? Laat het ons weten in de commentaren hieronder.

Gerelateerde artikelen

Referenties en verdere lectuur

  • Bischofberger AS et al. 2012. The Effect of Short-and Long-Term Treatment with Manuka Honey on Second Intention Healing of Contaminated and Noncontaminated Wounds on the Distal Aspect of the Forelimbs in Horses. Veterinaire Chirurgie.
  • Atrott J en Henle T. 2009. Methylglyoxal in Manuka Honey – Correlatie met antibacteriële eigenschappen. Czech Journal of Food Sciences.
  • Tsang AS et al. 2017. Comparison of the Effects of Topical Application of UMF20 and UMF5 Manuka Honey With A Generic Multifloral Honey on wound Healing Variables in an Uncontaminated Surgical Equine Distal Limb Wound Model. Australian Veterinary Journal.
  • Jull AB, Walker N, Deshpande S. 2013. Honing als topische behandeling van wonden. De Cochrane Database of Systematic Reviews.
  • Majtan J et al. 2013. Anti-Biofilm Effecten van Honing Tegen Wondpathogenen Proteus Mirabilis en Enterobacter Cloacae. Phytotherapy Research.
  • Bang LM, Buntting C, en Molan M. 2004. The Effect of Dilution on the Rate of Hydrogen Peroxide Production in Honey and Its Implications for Wound Healing. Journal of Alternative and Complementary Medicine.
  • Cooper R en Molan P. 2013. Het gebruik van honing als antisepticum bij de behandeling van Pseudomonas-infectie. Tijdschrift voor wondverzorging.