Maltipoo Vs Cavapoo

een maltipoo naast een cavapoo om een maltipoo vs cavapoo vergelijking te illustreren

Als u worstelt met de keuze tussen een Maltipoo vs Cavapoo, zal deze uitgebreide vergelijking u helpen in een mum van tijd de ene boven de andere te kiezen.

Maltipoos en Cavapoos zijn beide kleine poedelkruisingen, meestal gemaakt met behulp van een dwerg- of speelgoedpoedel. De ‘andere’ ouder is respectievelijk een Maltezer of een Cavalier King Charles Spaniel. Beide mixen hebben het potentieel om geweldige huisdieren te zijn, maar kleine verschillen tussen hen zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat de ene meer geschikt is dan de andere voor u specifiek.

Kiezen tussen een Maltipoo en een Cavapoo

Poedels in alle maten zijn een van de meest populaire rassen die gebruikt worden voor het ontwerpen van gemengde rassen. Naast de bekende Goldendoodle en Labradoodle, kunnen Poedel voorouders ook gevonden worden in kleinere gemengde rassen, zoals de Maltipoo en de Cavapoo. Straks gaan we Cavapoos vs Maltipoos vergelijken voor

We vatten samen welk soort huis het beste is voor elke hond, en stellen zelfs enkele alternatieven voor als uiteindelijk geen van beide geschikt is voor jou. Maar eerst zijn hier enkele basisfeiten over elke hond.

De Maltipoo

Maltipoos zijn een kruising tussen een Maltezer en een speelgoed- of dwergpoedel.

Maltezers zijn een speelgoedras dat bekend staat om hun lange, vloeiende witte vacht. Een echt gezelschapsdier, deze kleine schoot (of tas!) hond staat ook bekend om zijn aanhankelijke en vrolijke persoonlijkheid. Maltipoo kruisingen wegen tussen de 4 en 15 pond, afhankelijk van de grootte van hun Poedel ouder. Ze zijn een populair en bekend designer hondenras, en hun grootte maakt ze aantrekkelijk voor mensen die in steden of appartementen wonen.

De Cavapoo

De Cavapoo is een kruising tussen de Cavalier King Charles Spaniel en ofwel een Toy of Miniatuur Poedel.

De Cavalier King Charles Spaniel is een speelgoed hondenras, beroemd om zijn zachtaardige en aanhankelijke persoonlijkheid, zijdeachtige vacht en lieve gezicht. Grote spaniels waren oorspronkelijk jachthonden, maar de Cavalier werd gefokt als een toegewijd gezelschapsdier. In combinatie met de slimme en levendige Poedel voegt de Cavalier King Charles Spaniel een zachte toets toe aan de Cavapoo mix. Aangezien Cavaliers een zeer hoge frequentie van erfelijke ziekten hebben, zijn veel mensen geïnteresseerd in de vraag of de Cavapoo een gezondere hond is met een soortgelijke persoonlijkheid.

Maltipoo vs Cavapoo Grootte

De Maltipoo is een kleine hond. Maltezers wegen slechts 6 of 7 pond. Maltipoos van een Toy Poedel ouder wegen 4 tot 7 pond, en Maltipoos van een Miniatuur Poedel ouder kunnen 6 tot 15 pond wegen.

Cavaliers zijn groter dan Maltezers, en dat wordt weerspiegeld in de grootte van de Cavapoo. Cavaliers wegen 13 tot 18 pond. Cavapoos van een Toy Poodle ouder kunnen 4 tot 18 pond wegen, en Cavapoos van een Miniature Poodle ouder kunnen 10 tot 18 pond wegen.

De grootte is het meest voorspelbaar als de ouderhonden gelijkwaardig zijn. Dus een kruising Maltese Toy Poodle is betrouwbaar zeer klein, en een kruising Cavalier Miniature Poodle is bijna zeker drie keer zo groot! Dus als grootte belangrijk voor u is, is de juiste afstamming een belangrijk onderdeel van de keuze tussen een Cavapoo of Maltipoo.

Maltipoo Uiterlijk

Maltese vachten zijn lang en zijdeachtig. In combinatie met de lange krullende vacht van een Poedel, kan het resultaat per individu verschillen. Maar de vacht heeft meestal enige mate van golf of krul. U kunt zeker een vacht verwachten die vaak geborsteld en regelmatig geschoren moet worden!

Hoe zit het met de kleur? De Maltezer is een effen witte hond, maar de Poedel komt in verschillende vachtkleuren en patronen voor. Tinten wit, crème en lichtbruin worden vaak gezien bij Maltipoos, maar ze kunnen elke Poedelvachtkleur erven, zoals grijs, rood en zwart. Hun vachten kunnen ook combinaties van kleuren hebben.

Maltezers zijn een zeer plat-faced hondenras, terwijl Poedels eerder een lange neus hebben. Waar een volwassen Maltipoo valt op deze schaal zal variëren, afhankelijk van welke combinatie van Poedel en Maltezer genen ze precies erven.

Cavapoo Uiterlijk

De Cavalier heeft een zijdeachtige, golvende, middellange vacht. Cavapoos hebben dus over het algemeen golvende of gekrulde middellange tot lange vachten. Er zijn veel mogelijke vachtkleuren en -patronen bij de Cavapoo. De Cavalier heeft vier mogelijke vachtpatronen, en de Poedel heeft er nog meer. Velen zijn twee- of driekleurig, maar ze kunnen ook effen zijn. Populaire Cavapoo kleuren zijn abrikoos, crème, rood, zwart en tan … vaak gemengd met wit.

maltipoo vs cavapoo

Laten we eens kijken naar Maltipoo vs Cavapoo persoonlijkheid.

Maltipoo Temperament

De Maltezer is een zachtaardige maar speelse hond, en de Poedel heeft een levendige, zelfverzekerde persoonlijkheid. Zal uw Maltipoo meer een schoothondje zijn of altijd klaar voor actie? Wat hun aangeboren persoonlijkheidskenmerken betreft, kunnen ze overal tussen deze twee mogelijkheden in belanden. Maar natuurlijk hangt de persoonlijkheid van een hond af van meer factoren dan alleen het ras. De omgeving en de training van een hond spelen ook een grote rol in het temperament.

Maltipoo eigenaren en bewonderaars houden van de aanhankelijke en vrolijke persoonlijkheid van deze mix. Ze zijn fun loving en slim, wat de training kan vergemakkelijken. Omdat de Maltezer, Toy Poodles en Dwergpoedels allemaal zijn ontwikkeld als gezelschapshonden, hebben ze een sterk verlangen naar menselijk gezelschap. Dit maakt ze tot toegewijde kleine metgezellen, maar ze kunnen er ook moeite mee hebben om alleen gelaten te worden, als ze niet genoeg gelegenheid krijgen om daar geleidelijk aan te wennen.

Cavapoo Temperament

De Cavalier King Charles Spaniel heeft net als de Maltezer een lange geschiedenis als zachtaardig en liefdevol gezelschapsdier. Combineer dit met de pittige poedel, en de persoonlijkheid van de Cavapoo lijkt sterk op die van de Maltipoo.

Wat zeggen Cavapoo liefhebbers over hun temperament? De meesten melden dat ze een lief en trouw karakter hebben, met een beetje van die beroemde Poedelgeest. Een typische Cavapoo geniet van zowel knuffels als speelsessies met zijn mensen. Ze zijn goed met kinderen en kunnen rustiger zijn dan sommige andere kleine Poedelmengsels.

Veel voorkomende Cavapoo gedragsproblemen zijn ook meestal gerelateerd aan verlatingsangst. Cavaliers en Poedels verlangen allebei naar een hechte relatie met hun menselijke familie. Dus de Cavapoo kan zich vervelen, gefrustreerd raken, of angstig worden als hij te veel tijd alleen doorbrengt.

Wat moet je weten over de zorg voor een Maltipoo vs een Cavapoo? Laten we nu eens kijken naar de gezondheid.

Gezondheid Maltipoo vs Cavapoo

Als het gaat om gezondheidsproblemen, is het belangrijk in gedachten te houden dat de meeste rashonden kwetsbaar zijn voor ten minste enkele genetische gezondheidsaandoeningen die kunnen worden doorgegeven aan hun nakomelingen. Inclusief nakomelingen van gemengde rassen. De gezondheid van alle rashonden kan baat hebben bij verantwoord fokken, maar sommige rassen hebben minder erfelijke gezondheidsproblemen dan andere. Kijkend naar de Maltezer versus de Cavalier King Charles Spaniel, heeft de Maltezer over het algemeen minder gezondheidsproblemen dan de Cavalier.

Gezondheid van de Maltezer

De belangrijkste erfelijke gezondheidsproblemen bij de Maltezers zijn:

 • heupdysplasieeen orthopedische ziekte van het heupgewricht.
 • luxerende patellaeen kniegewrichtsprobleem dat voorkomt bij veel kleine hondenrassen.
 • patent ductus arteriosus, een erfelijke afwijking van het hart die fataal kan zijn, tenzij operatief gecorrigeerd.
 • en schildklierziekte.

Cavalier King Charles Spaniel gezondheid

Cavaliers hebben een hogere frequentie van erfelijke gezondheidsaandoeningen, en daardoor mogelijk een grotere ziektelast om door te geven aan hun pups. Naast luxerende patella’s zoals de Maltezers, hebben ongeveer 1 op de 7 Cavaliers ook heupdysplasie.

Ze hebben ook hogere dan gemiddelde frequenties van:

 • doofheid
 • de neurologische aandoening degeneratieve myelopathie
 • droge ogen curly coat syndrome
 • episodisch vallen
 • syringomyelia, een pijnlijke ontwikkelingstoestand
 • en oogproblemen waaronder netvliesdysplasie en staar.

Veelzeggend is dat Cavaliers ook drager blijken te zijn van een foutief gen dat veroorzaakt vroege mitralisklep ruis veroorzaakt (een soort hartziekte) met een veel hogere frequentie dan de meeste hondenrassen. Dit heeft belangrijke gevolgen voor hun levensverwachting.

Gezondheid van poedels

De Dwergpoedel kan lijden aan zowel heupdysplasie en luxerende patella’s. De Toy Poodle is vatbaarder voor luxerende patella dan voor heupdysplasie.

Beide kunnen oogaandoeningen erven, waaronder een degeneratieve oogziekte genaamd progressieve retinale atrofie.

Er is een vrij lange lijst van enkele ernstige erfelijke gezondheidsproblemen die bij alle 3 de poedelrassen voorkomen, maar ze komen niet allemaal even vaak voor. De Poodle Club of America houdt een lijst van deze aandoeningen bij op hun website.

Verantwoordelijke Maltipoo en Cavapoo fokkers zullen hun fokdieren screenen op Poedel, Maltezer en Cavalier erfelijke gezondheidsproblemen.

Of u nu kiest voor een Maltipoo of een Cavapoo, zorg ervoor dat u uw fokker vraagt naar alle relevante gezondheidsinformatie.

Welke hond leeft het langst?

Alle 4 rassen die bijdragen aan Maltipoo en Cavapoo nesten hebben een relatief lange levensduur, vergeleken met het gemiddelde van 11 jaar voor alle honden.

 • Speelgoedpoedel 14 – 15 jaar
 • Dwergpoedel 13 – 14 jaar
 • Maltezer 12 – 13 jaar
 • Cavalier King Charles Spaniel 11 – 12 jaar

Vergeet niet dat deze cijfers gemiddelden zijn – één studie schatte dat de helft van de Cavaliers voor hun 10e verjaardag sterft aan een hartziekte. Hun gemiddelde levensduur is een product hiervan, gecombineerd met niet-aangetaste honden die veel langer dan 10 jaar leven. Kiezen voor een Cavapoo pup van een gezond geteste Cavalier ouder, zonder familiegeschiedenis van hartaandoeningen is de beste manier om aan de goede kant van deze vergelijking te eindigen!

Afhankelijk van hun exacte afstamming, of ze uit gezond geteste ouders komen, en factoren als levensstijl en geluk, zal een Cavapoo of Maltipoo meestal tussen de 10 en 18 jaar oud worden.

Welke hond is geschikt voor u?

Zowel de Maltipoo als de Cavapoo zijn uitstekende huisdieren en hondenvrienden. Met hun schattige, teddybeerachtige uiterlijk en innemende persoonlijkheden kan het moeilijk zijn om een winnaar te kiezen.

Als een kleinere hond kan de Maltipoo geschikt zijn voor appartement en stadsleven. Ze kunnen een goede keuze zijn voor senioren, en ze doen het over het algemeen goed in gezinnen met kinderen, hoewel toezicht altijd belangrijk is bij jonge kinderen en kleine huisdieren, vooral bij een delicate puppy van een speelgoedras.

De Cavapoo neigt naar de iets grotere hond. Ze kunnen een goede gezelschapshond zijn voor senioren. Ze zijn slim en gemakkelijk te trainen, en hun rustige aard maakt ze een goede keuze als u op zoek bent naar een therapie- of hulphond. Vanwege de gezondheidsproblemen van rashonden Cavaliers, kan een Cavapoo een aantrekkelijke keuze zijn voor iemand die een beetje Cavalier persoonlijkheid wil vangen in een mix met betere kansen om fit te blijven.

Als je nog steeds worstelt om te beslissen, ben je misschien ook geïnteresseerd in een Cavalier King Charles Spaniel Maltese mix hond. Of een van deze krullenmixen:

Honden vergelijkbaar met Maltipoos

Honden vergelijkbaar met Cavapoos

Vergeet niet dat het geen goed idee is om ongezien een puppy te kopen van online advertenties. Kies een gerenommeerde Maltipoo of Cavapoo fokker om er zeker van te zijn dat uw hond gezond en goed gesocialiseerd is.

Heeft u al een keuze gemaakt tussen de Cavapoo vs Maltipoo? Laat ons weten wie ons hart bezit in het commentaarveld hieronder!

Referenties en verder lezen