Maltipom Hondenras Eigenschappen – Pomeriaan Maltezer Mix

Maltipom - De Maltezer Pomeriaan Mix

De Maltipom is een hybride designer Maltese Pomeriaan mix. Deze gekruiste hond zit vol karakter. Maltipom pups zijn aanhankelijk, trouw, intelligent, trainbaar en ook actief. Ze wegen 3-7 pond en zijn 6-9 inch groot, met een pluizige vacht in diverse kleuren. Ze zijn vriendelijk met kinderen, maar hun kleine formaat betekent wel dat ze vrij kwetsbaar zijn, dus ze passen niet perfect bij heel jonge kinderen. De Maltipom is een energieke, slimme hond met veel persoonlijkheid die graag knuffelt en speelt. Vandaag delen we de raskenmerken, de persoonlijkheid en de verzorgingsbehoeften van dit schattige, kleine hondje. We zullen u helpen beslissen of deze moedige, zelfverzekerde en harige schoothond het perfecte huisdier is voor uw appartement en past bij uw gezin.

Inhoud


Wat is een Maltipom?

Een Maltipom heeft meestal één raszuivere Maltezer ouder en een andere raszuivere Pomeriaan ouder. Maar het kunnen tweede of zelfs derde generatie Maltipoms zijn, wat betekent dat één of beide ouders zelf Maltipoms waren!

 • Populariteit: Rising
 • Doel: Companionship.
 • Gewicht: 3 tot 7 pond.
 • Temperament: Slim en beminnelijk.
Maltipom - De Maltezer Pomeriaan Mix HP lang

Maltipom Geschiedenis

De Maltipom wordt nog steeds beschouwd als een eerste generatie kruising, wat betekent dat ze nieuw zijn op het gebied van honden en dat er daarom weinig documentatie bestaat over hun oorsprong. We kunnen echter meer over hen te weten komen door de geschiedenis van hun raszuivere ouders – de Maltezer en de Pomeriaan – te bestuderen.

De Maltezers werden naar Malta gebracht door de Feniciërs voor 1500 voor Christus. De Maltezers stonden niet alleen bekend om hun perfecte proporties en prachtige witte vacht, maar ook om hun charmante karakter en liefdevolle persoonlijkheid. Deze kleine hondjes werden gefokt als een symbool van status en een fashion statement.

Hoewel hun miniatuur het moeilijk te geloven maakt, is de kleine Pomeriaan eigenlijk een afstammeling van de Arctische sledehond! De Pomeriaan werd genoemd naar Pommeren, nu een regio die deel uitmaakt van Polen en Duitsland. Ook bekend als “Poms”, werden deze honden honderden jaren geleden gefokt tot hun huidige grootte.

Dus, met een geschiedenis zo koninklijk als deze, is het geen wonder dat liefhebbers van designgraven besloten om het paar te kruisen en de Maltipom te creëren!

Leuke feiten over de Maltipom hond

Maltipoms zijn een vrij nieuwe kruising, maar hun Maltese en Pomeranian ouders hebben veel grappige anekdotes!

 • Maltezerpups waren een modestatement voor adellijke Romeinse vrouwen. Ze verschenen al snel regelmatig in Romeinse mythen en fabels, als voorstelling van toewijding en trouw.
 • Een archeologisch onderzoeksteam ontdekte dat de Romeinen zoveel van hun Maltezer pups hielden dat ze hen zelfs verzorgden als ze ziek waren en hun artritis en andere ouderdomskwalen behandelden.
 • Anderzijds waren Pomeranians een van de favoriete rassen onder de Britse royals in de negentiende eeuw. De koningin bracht enkele pups mee na een bezoek aan Italië en ze werd al snel een fervent fokker!
maltipom

Hoe groot zijn Maltipoms?

Bij een raszuivere pup is het vrij eenvoudig om hun volwassen grootte, lengte en gewicht in te schatten. Je hoeft alleen maar naar hun ouders te kijken! Bij een kruising zoals de Maltipom is het echter wat ingewikkelder om de exacte grootte, lengte en gewicht te bepalen.

Dit komt omdat een kruising een willekeurig aantal kenmerken kan erven van de raszuivere ouders – het ligt allemaal aan de genetica. Toch, aangezien de Maltezer en de Pomeriaan beide speelgoedhondjes zijn, kunnen we schatten dat de volgroeide Maltipom vrij klein zal zijn. Maar wat is het volledige bereik van zijn lengte en gewicht? De makkelijkste manier om dit te bepalen is door te kijken naar zijn raszuivere ouders.

De Maltezer, bijvoorbeeld, is slechts 7 tot 9 centimeter lang en weegt minder dan 7 pond. De Pomeriaan daarentegen kan nog kleiner zijn! Ze worden slechts ongeveer 6 tot 7 centimeter groot en wegen tussen de 3 en 7 pond Bereid u voor op een volwassen Maltezer Pomeriaan mix van 6 tot 9 centimeter en een gewicht van ongeveer 3 tot 7 pond op zijn hoogst.

Maltipom Uiterlijk

Omdat dit een kruising is, kan elke pup een aantal fysieke kenmerken erven van een van beide raszuivere ouders. De vacht van de Maltezer, bijvoorbeeld, is lang en zijdeachtig, en altijd wit. Als hij zijn natuurlijke lengte krijgt, kan de vacht van een Maltezer tot op de grond groeien!

Ze hebben geen ondervacht en daarom lijkt hun vacht meer op haar en zal een variatie van tussen krullend of golvend zijn.

De Maltezer heeft ook lange oren en een lange staart, een evenredig lichaam, en heldere, donkere ogen. Deze pups verharen meestal wat minder dan andere honden, terwijl Pomeranians de gebruikelijke verharing hebben.

Anderzijds hebben Pomeranians een vosachtig gezicht en puntige oren met ronde, zwarte ogen en veel bont vanaf hun bovenhals naar beneden. De Pom heeft een dubbele vacht – de ondervacht is kort en dicht en de bovenvacht is heel lang en heel dik! En ze hebben een overvloedig gepluimde staart, wat misschien wel een van hun meest opvallende kenmerken is.

Vachtkleuren

Typisch oranje, komt de Pom ook voor in bijna 24 standaard kleuren en markeringen. Enkele mogelijke tinten zijn:

 • wit
 • zwart
 • grijs gearceerd
 • tan
 • bruin

Als het gaat om deze Maltezer-Pomeriaan mix, kan uw pup elke combinatie van de bovenstaande kenmerken krijgen. In het algemeen hebben ze echter middellang tot lang haar en blijven ze hun hele leven lang pluizig.

Maltipom Verzorging

In het algemeen heeft uw Maltezer-Pomeriaan mix een consequente verzorging nodig om zich op zijn best te voelen en er goed uit te zien. Deze kruising is gevoelig voor gebitsproblemen, net als zijn ouders en andere speelgoedhonden. Daarom is het belangrijk dat u het tandenpoetsen inplant als onderdeel van hun regelmatige routine.

We raden ook een hoogwaardige hondenvoeding aan die door uw dierenarts is voorgeschreven, omdat Pomeranians gevoelig zijn voor overgewicht en uw Maltipom dat misschien ook is. Uw pup moet ook regelmatig zijn oren laten schoonmaken om infecties te voorkomen en zijn klauwen laten knippen om pijnlijk kraken en splijten te voorkomen.

Ongeacht het type vacht dat uw pup heeft geërfd, moet verzorging een belangrijk onderdeel zijn van uw nieuwe routine. Omdat zowel de Maltezer als de Pomeriaan een beetje extra verzorging nodig hebben, zal uw gemengde pup dagelijks geborsteld moeten worden om hun zijdeachtige vacht vrij van knopen te houden.

Natuurlijk, als uw pup niet aan de ring komt, kunt u hem altijd een knipbeurt geven. Dit maakt het onderhoud beter beheersbaar en voorkomt klitten. Wilt u elke week tijd besteden aan de verzorging? Dit is wat je moet weten over de gezondheid van je pup.

Maltipom Temperament

Maltipoms zijn zo schattig als maar zijn kan en op het eerste gezicht lijken ze de perfecte schoothond en de liefste, knuffeligste familiegenoten. Natuurlijk zal het temperament van uw Maltezer Pomeriaan mix afhangen van welke persoonlijkheidskenmerken ze erven van hun raszuivere ouders.

Maar omdat de Maltezer en de Pom kleine schoothondjes zijn die gebouwd zijn voor gezelschap, is het veilig om aan te nemen dat uw pup vergelijkbare eigenschappen zal hebben. Toch zijn er enkele persoonlijkheidsverschillen tussen de Maltezer en de Pomeriaan waar u van op de hoogte moet zijn om echt te zien of dit de juiste pasvorm voor u is.

Maltipom Persoonlijkheid

De Maltezer staat bekend om zijn zachtaardige aard en pittige karakter. Ze zijn ook aanhankelijk en zeer aanpasbaar aan alle soorten situaties en huisstijlen. Bovendien zijn ze geweldig met kinderen van alle leeftijden en andere huisdieren, waardoor ze een geweldige familiehond of metgezel voor singles zijn.

Als atleet zal uw Maltezer net zo graag op uw schoot kruipen als rennen, spelen en pronken!

De Pomeriaan is een beetje levendiger dan de Maltezer en kan soms luidruchtig zijn, niet bang om hun stem te gebruiken als ze vinden dat iets niet op zijn plaats is of verdacht! Hierdoor kan overmatig blaffen een probleem zijn als het niet goed getraind wordt.

Ze hebben een beetje een Napoleon-complex en kunnen zich helemaal niet bewust zijn van hoe klein ze zijn. Dit kan gevaarlijk worden als u in de buurt bent van vreemde honden, omdat uw kleine pup niet bang is om met bijna iedereen te vechten.

Zijn Maltipoms goed met kinderen?

Maltipom puppy’s zijn knuffelige schoothondjes die het geweldig doen met kinderen van alle leeftijden. Ze kunnen ook goed overweg met andere huisdieren, houden van spelen en rennen in huis.

Van nature zullen deze pups geweldige familiegenoten zijn. Niettemin raden wij een vroege socialisatie en training aan om uw pup goed afgerond en gelukkig te houden.

Maltipom Training en oefening

De Maltezer en de Pomeriaan zijn beide actieve rassen, maar ze zijn ook vrij klein. Dit betekent dat een dagelijkse wandeling of spelen in de tuin voldoende moet zijn om aan de bewegingsbehoeften van uw pup te voldoen. Ook zijn beide raszuivere ouders van de Maltipom intelligente honden, dus het trainen van uw Maltipom zou leuk en vrij eenvoudig moeten zijn.

Natuurlijk is het, zoals bij alle pups, belangrijk om te trainen door positieve bekrachtiging en een consequent schema aan te houden. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel om ervoor te zorgen dat uw pup zich in alle situaties vertrouwd voelt en zich dienovereenkomstig gedraagt.

In het geval van Maltipom-pups zal het ook helpen bij eventueel overmatig blaffen.

Het trainen van uw pup is slechts een deel van hun verzorging. Als een verantwoordelijke eigenaar moet u uw harige vriend verzorgen om ervoor te zorgen dat hij gezond en gelukkig blijft.

Maltipom Levensduur en Gezondheid

Uw Maltipom is een kruising, dus vergelijkbaar met temperament en fysieke kenmerken, ze kunnen ook gezondheidsproblemen erven van beide ouders.

De Maltezer heeft een levensduur van 12 tot 15 jaar, en hoewel beschreven als een winterhard hondje, zijn ze toch vatbaar voor een aantal problemen. Daaronder kunnen we rekenen:

 • erfelijke doofheid
 • hypoglykemie
 • tracheale collaps
 • pylorische stenose
 • tandheelkundige problemen
 • lever shunt

Hoewel relatief zeldzaam, zijn Maltezers ook vatbaarder voor het erven van “white shaker dog syndrome” – een neurologische ziekte die onwillekeurig of stress-gerelateerd schudden in het syndroom veroorzaakt.

Anderzijds is de Pomeriaan, met een levensduur van 12 tot 16 jaar, gevoelig voor

 • obesitas
 • tandheelkundige problemen
 • distichiasis
 • entropion
 • hypoglykemie
 • patellaire luxatie
 • tracheale collaps
 • ernstig haaruitval syndroom (SHLS)
 • hypothyreoïdie

Omdat er geen manier is om aan een Maltipom pup te zien wat hij van zijn raszuivere ouders heeft geërfd, raden wij een vroegtijdig gezondheidsonderzoek aan. Een gesprek met de fokker van uw keuze en kennis van de mogelijke aandoeningen die uw pup kan hebben, zal u helpen toekomstige gezondheidsproblemen bij uw Maltipom hond te voorkomen of u erop voor te bereiden.

Zijn Maltipoms goede huisdieren?

De Maltese Pomeriaan mix is in alle opzichten een prachtig, winterhard en makkelijk handelend familie huisdier! Ze passen zich goed aan in veel verschillende huiselijke omgevingen en kunnen met iedereen overweg. Als u echter heel kleine kinderen hebt, is het misschien verstandiger om nog even te wachten. Dit is een kleine hond en ze kunnen gemakkelijk gewond raken als ze te ruw worden behandeld.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de tijd die je investeert in de verzorging van je pup. Maltipom pups hebben consequent onderhoud en verzorging nodig, en u moet uw tijd dienovereenkomstig plannen. Als je de tijd hebt voor de verzorging en oudere, zachtaardige kinderen hebt, dan is dit misschien de perfecte hond voor jou!

Voor- en nadelen van het krijgen van een Maltipom

Cons

 • Consequente verzorging nodig
 • Overmatig blaffen indien niet getraind
 • Te klein en te delicaat om door kleine kinderen te worden gehanteerd

Pros

 • Geweldige uitgaande hond voor mensen van alle leeftijden
 • Een actieve pup die al zijn beweging in huis kan krijgen.
 • Uitstekende knuffelaars

Maltipom Adoptie

Hoewel asielen en reddingen altijd een goede optie zijn, bedenk dat het vinden van een Maltipom hit or miss kan zijn, afhankelijk van de tijd en plaats waar je zoekt. Je kunt misschien andere mixen vinden, zoals de Pomeriaan-Malteser-Poedel mix, bijvoorbeeld, maar het vinden van een Maltezer-Pomeriaan kruising zal zeker aan het toeval liggen.

Echter, een van de beste dingen van het gaan via een rescue is dat shelters vaak de eerste dierenarts kosten zullen dekken. Ze kunnen ook uit de eerste hand advies geven over de persoonlijkheid van een hond, omdat ze de tijd hebben gehad om met hen om te gaan.

Maltipom fokkers

Als u denkt dat de Maltipom de juiste hond voor u is, is het belangrijk om via een gerenommeerde bron op zoek te gaan naar de juiste pup.

Dierenwinkels en puppyfabrieken lijken misschien een goede optie, maar het is belangrijk om te begrijpen dat deze bronnen niet het beste met de pups voor hebben. Deze instellingen fokken lukraak honden zonder rekening te houden met de gezondheid en het welzijn van ouders noch pups.

U betaalt een betaalbare prijs, maar u weet nooit zeker welke ziekten uw pup zou kunnen hebben, of het humeur van beide ouders. Als u daarentegen een fokker kiest, weet u precies wat u krijgt. U leert de ouders kennen, hun temperament en uiterlijk, zodat u een beter idee krijgt van hoe uw pup zal zijn.

Een fokker zal ook goede genetische tests en gezondheidsonderzoeken van beide ouders doen om er zeker van te zijn dat er geen ziekten worden doorgegeven. Vooral omdat kruisingen populairder zijn geworden en deze honden geen standaard hebben, is het belangrijk dat u uw pup bij een betrouwbaar persoon betrekt.

Maltipom Puppies

De zorg voor een kwetsbare Maltipom pup is een grote verantwoordelijkheid. Om er zeker van te zijn dat u 100% voorbereid bent, bekijk onze handige gidsen. Van training tot socialisatie en gezinsintroducties, je hebt alles wat je nodig hebt om je nieuwe pup gelukkig en goed opgevoed te houden.

Over het algemeen zal deze kruising geen grote uitdaging zijn, en je Maltipom pup zal snel volledig geïntegreerd zijn in hun nieuwe huis.

Vergelijkbare rassen

Als u van het pluizige uiterlijk van deze pup houdt, bekijk dan zeker deze andere kruisingen voordat u een beslissing neemt!

Weet je nog steeds zeker dat je een Maltipom in je leven wilt? Begin met enkele lokale rasverenigingen

Maltipom Rasverenigingen

Dit gemengde ras is nog steeds een zeldzaamheid, en omdat het een eerste generatie mix is, is hun aanwezigheid in asielen enigszins beperkt.

Niettemin, als je geïnteresseerd bent in het adopteren of redden van eentje, kijk dan eens bij Maltese of Pomeranian reddingen. Zij komen misschien af en toe een Maltipom pup tegen, dus het is de moeite waard om je hand uit te steken en een paar lokale rescues te bellen.

USA

UK

Australië

We hopen dat uw Maltezer Pomeriaan pup uw huis tot een levendige en zeer gelukkige plaats zal maken voor de komende jaren! Laat het ons weten in de commentaren.

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Owned Dogs In England. The Veterinary Journal
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Turcsan B, Miklosi A, en Kubinyi E. 2017. Owner Perceived Differences Between Mixed-Breed and Purebred Dogs. PLoS One.
 • Howell TJ, King T, en Bennett PC. 2015. Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior. Diergeneeskunde: Research and Reports.
 • Sutter NS en Ostrander EA. 2004. Dog Star Rising: The Canine Genetic System, Nature Reviews Genetics.
 • Acumen L. 2011. The Genetic Connection; a Guide to Health Problems in Purebred Dogs, Second Edition. AAHA Press.
 • Yoshiki YAMAYA, Etsuko IWAKAMI, Masashi GOTO, Hiroshi KOIE, Toshihiro WATARI, Shigeo TANAKA, Akira TAKEUCHI, Mikihiko TOKURIKI, A Case of Shaker Dog Disease in a Miniature Dachshund, Journal of Veterinary Medical Science, 2004, 66, 9 , p. 1159-1160.
 • MacKinnon, M., & Belanger, K. (2006). In sickness and in health: care for an arthritic Maltese dog from the Roman cemetery of Yasmina, Carthage, Tunisia. Honden en Mensen in Sociale, Werkende, Economische of Symbolische Interactie, 38-43.