Maltipoo verzorgingsvideo’s, tips, trucs en hulpmiddelen

Maltipoo verzorging

Het is belangrijk om de verzorging van de Maltipoo goed te doen, want dit is een schattige pup met een krullende vacht. Ze komen voort uit een raszuivere Maltezer ouder en een Miniatuur of Toy Poedel ouder. Deze pups zijn dus bijna gegarandeerd slim, lief, mensgericht, gemakkelijk te trainen en staan te popelen om te knuffelen en te spelen! Maar ze zijn ook meestal bleek, kunnen traanverkleuring hebben en een vieze mond van hun maaltijden! Hier zijn enkele tips en hulpmiddelen om met vertrouwen te beginnen met het borstelen en verzorgen van uw Maltipoo thuis. We delen verschillende Maltipoo-verzorgingsvideo’s en kapselvideo’s met verschillende technieken en stijlen. Als uw Maltipoo nog nooit geborsteld en verzorgd is thuis of in een professionele salon, kan extra aanmoediging (liefde, klopjes, traktaties) nodig zijn.

Inhoud


Hebben Maltipoos verzorging nodig?

De Maltipoo is niet één van die hondenrassen die graag vieze dingen zoekt om in te rollen.

Dit is zeker een kieskeurige hond. Uw Maltipoo is graag schoon. Hij moet ook echt regelmatig geborsteld en geborsteld worden om een gezonde, klit- en matvrije vacht te houden.

Maltipoo Verzorgingsschema

Als eigenaar van een Maltipoo moet u plannen om uw hond thuis minstens twee keer per week te borstelen. Dit zorgt ervoor dat zich geen matten en klitten vormen, waar ze de huid van uw hond kunnen schuren en mogelijk tot infecties kunnen leiden. U kunt ook thuis een aantal regelmatige verzorgingswerkzaamheden uitvoeren als u dat prettig vindt.

Regelmatige wekelijkse verzorgingstaken

 • nagels knippen
 • tanden poetsen
 • oorreiniging
 • trimmen van te lang poot- en gezichtshaar
 • verwijderen van traanvlekken

Traanvlekken kunnen een bijzondere bron van zorg zijn bij Maltipoos door de invloed van de Maltese ouderhond. De raszuivere Maltezer heeft een brachycephale (platte) snuitvorm die overmatig tranen kan veroorzaken. Ook kan dit ras gevoelig zijn voor een aantal oogziekten, waarvan sommige tranende ogen kunnen veroorzaken.

Tranenvlekken geven de vacht van de Maltipoo een roodachtige, roestige of bruinachtige kleur rond het gezicht en de snuit. Praat met uw dierenarts of professionele trimsalon over de beste en veiligste producten om traanvlekken te verwijderen.

Maandelijkse taken omvatten wassen en knippen

In de meeste gevallen zou het niet nodig moeten zijn om uw Maltipoo vaker dan één keer per maand in bad te doen. Te vaak baden kan waardevolle voedende oliën uit de huid en vacht lekken en leiden tot uitdroging en irritatie van de huid. Gebruik een shampoo die speciaal is afgestemd op de pH-waarde van de hondenhuid!

Sommige Maltipoo-eigenaren knippen de vacht van hun hond graag thuis. Anderen geven er de voorkeur aan deze klus (en enkele van de andere verzorgingstaken die in een eerder hoofdstuk hier zijn opgesomd) toe te vertrouwen aan een professionele trimsalon. Als dit u beschrijft, praat dan met de trimsalon van uw hond over het plannen van regelmatige bezoeken die passen bij de verzorgingsbehoeften van uw hond.


Wat voor soort vacht hebben Maltipoos?

Maltipoos erven geen ondervacht van hun Maltezer- of Poedelouder. De textuur en de kwaliteit van de vacht van een Maltipoo kunnen echter verschillen, afhankelijk van welke raszuivere hondenouder de pup het liefst heeft.

Zijn Maltipoos hypoallergeen?

Een interessant feit over Maltipoos is dat beide raszuivere ouderdieren als niet verharend worden beschouwd. In feite verharen beide ouderdieren, zoals alle honden, dode haren. Het haar blijft echter in hun vacht hangen en valt nooit op de grond.

De Maltipoo erft van beide rashonden een weinig tot niet verharende vacht. Regelmatig borstelen en verzorgen is dus bijzonder belangrijk. Vastzittend haar kan gemakkelijk pijnlijke klitten en matten gaan veroorzaken, tenzij het regelmatig geborsteld wordt.

Hoe vaak moet je een Maltipoo borstelen?

De Maltipoo moet minstens twee keer per week grondig geborsteld worden. Borstel vaker als uw hond meer tijd doorbrengt met buitenspelen.

Verzorging tijdens het verharingsseizoen

Gelukkig is er bij een Maltipoo hond niet echt sprake van een “verharingsseizoen”. Regelmatig borstelen en borstelen, het hele jaar door, is een must om vastzittend haar te verwijderen voordat het klitten en matten gaat vormen.

Wanneer vastzittend haar in de vacht achterblijft, kunnen de matten zo groot en ernstig worden dat de enige optie is om de pup tot op de huid te scheren.

Hoe een Maltipoo te verzorgen

De beste manier om te beginnen met de basisverzorging van uw Maltipoo is om deze eenvoudige stappen te volgen.

1: Spuit wat ontwarrende spray op uw borstel naar keuze.

 • Het lijkt misschien verstandiger om de ontklitspray direct op de vacht van je hond te spuiten. Maar bij kleine pups zoals de Maltipoo is het gemakkelijk om het haar te oververzadigen met ontklitspray. Hierdoor kan het haar vast komen te zitten in de borstel en afbreken.
 • Een betere strategie is om je ontklitter naar keuze op de borstel te spuiten die je van plan bent te gebruiken en hem dan door de vacht van je hond te borstelen.

2: Borstel uw hond met een slickerborstel of pin en borstel.

 • Begin met een slickerborstel (voor vachten met meer Poedelinvloed) of pen- en borstelwerk (voor vachten met meer Maltezerinvloed).
 • Borstel de vacht in secties uit, beginnend ter hoogte van de huid en werk naar de uiteinden van de haren toe.
 • Sommige eigenaren beginnen graag met kleinere gebieden zoals de voeten, dan de benen, dan het gezicht en de achterhand/staart en gaan dan verder met het lichaam.
 • Andere eigenaren beginnen liever met het lichaam en gaan dan naar de kleinere gebieden.

3: Ga verder met een tweezijdige roestvrijstalen kam.

 • De roestvrijstalen kam die u kiest, moet twee belangrijke kenmerken hebben: ronde tanden om de huid van uw hond te beschermen en een uiteinde met brede tanden en een uiteinde met smalle tanden.
 • Dit is om te helpen bij het verzorgen van grotere gebieden zoals het lichaam van uw hond en vervolgens kleinere gebieden zoals de voeten en de snuit.
 • De kam helpt u te controleren op klitten of matten die u misschien gemist hebt met uw slickerborstel of pin- en borstel.
 • Als u met de kam over de vacht van uw hond gaat en een mat of klit tegenkomt, stop dan en ga terug naar de borstel van uw keuze en werk die er heel voorzichtig uit.

4: Ga verder met aanvullende basisverzorgingswerkzaamheden als u zich daarbij op uw gemak voelt.

 • Het is vrij eenvoudig om te leren hoe u de teennagels van uw hond knipt, traanvlekken verwijdert, het haar op de voetkussentjes en rond de ogen trimt, de oren controleert en schoonmaakt, tanden poetst en zelfs de anaalklieren uitdrukt.
 • Maar als u zich onzeker voelt, zijn de meeste professionele trimmers meer dan blij om klanten een snelle tutorial te geven over deze taken, zodat u hun werk gemakkelijker kunt maken de volgende keer dat uw hond binnenkomt voor verzorging!
 • Voor taken als anaalklieren, tandenpoetsen en oorcontroles en schoonmaken, moet u zeker met de dierenarts van uw Maltipoo praten om aanbevelingen te krijgen voor veilige producten, frequentie en methoden.

Deze hoog gewaardeerde en populaire Maltipoo verzorgingsproducten kunnen je helpen bij het opbouwen van een gereedschapskist voor thuisverzorging.

Ontwarrende Spray

Elk van deze ontwarringsproducten kan helpen om het borstelen van uw Maltipoo veel gemakkelijker en comfortabeler te maken! Espree Detangling and Dematting Spray* bevat organische aloë vera om de huid te verzachten. Het is scheurvrij en gemaakt in de VS.

Lillian Ruff Detangling and Conditioning Spray* is een andere geweldige optie. Deze spray is vrij van sulfaten, parabenen en agressieve chemicaliën. Hij is gemaakt in de VS.

Slicker Kwast

Slickerborstels zijn een geweldige keuze voor Maltipoos met dikker, grover haar om opgesloten haren en vuil te verwijderen. Bij de Safari Self-Cleaning Slicker Brush for Dogs, Small* is één druk op de knop voldoende. Elke hondeneigenaar kan een slickerborstel met een zelfreinigende functie waarderen.

Lil Pals Extra Small Slicker Brush* is een geweldige slickerborstel. Als uw Maltipoo een echt speelgoed formaat heeft, vindt u deze extra kleine slickerborstel uw beste kans om comfortabel te borstelen.

Pin en borstel

Als uw Maltipoo een dunnere, fijnere, rechte vacht heeft, zult u de pin-kant van deze borstel willen gebruiken om uw eerste borstelbeurt te doen. Maar de borstelzijde kan ook heerlijk zijn om een laatste gladheid en glans aan de vacht van uw hond te geven! De Wahl Premium Pet Tools Pin/Borstel, Medium* is 8″ groot. Hij wordt door de fabrikant aanbevolen voor de langere, fijnere Maltese vacht.

De Poodle Pet Double-Sided Pet Brush* wordt aanbevolen voor de grovere, krullende, kortere Poedelvacht. Het is een uitstekende optie voor elke Maltipoo eigenaar!

Roestvrij staal Com

Afhankelijk van de grootte van uw hond kunt u de voorkeur geven aan een enkel- of dubbelzijdige kam. De Andis 7,5″ Stainless Steel Comb* is een hoogwaardige, professionele kam met ronde punten van roestvrij staal. Deze kam heeft een uiteinde met bredere tanden en een uiteinde met smallere tanden om uw hond van de poten tot de snuit te borstelen.

U zou deze Li’l Pals Roestvrijstalen Dubbelzijdige Kam Ideaal voor Puppy’s en Speelgoedrassen* kunnen overwegen als uw Maltipoo een echt speelgoed formaat heeft. Deze speciaal ontworpen extra kleine kammenset zou wel eens perfect kunnen passen.

Trimschaar

Kies uit twee maten trimscharen of neem ze allebei op in uw trimgereedschapskist. De Conair PRO Dog Round-Tip Shears, 5″* werken geweldig. Deze kleine roestvrijstalen trimschaar met afgeronde punten is ontworpen voor gebruik bij speelgoed- en miniatuurhondenrassen.

Alfie Pet by Petoga Couture Home Trimming Shears, 3.5″* zijn een andere geweldige optie. Deze extra kleine huisschaar is perfect voor gebruik rond gevoelige gebieden zoals de ogen, oren, snuit, achterhand en pootkussentjes.

Teennagel knippers

Boshel hondennagelknippers met veiligheidsbescherming en gratis minivijl* worden geleverd met een handige mininagelvijl die in een van de handgrepen is ondergebracht. De veiligheidsbescherming helpt voorkomen dat u snel in de gevoelige nagel snijdt.

De Epica #1 Best Professional Pet Nail Clipper, Small/Medium* wordt geleverd met een veiligheidsslot en levenslange fabrieksgarantie. De handgrepen zijn van antislip rubber en de messen zijn van roestvrij staal.

Maltipoo Verzorging Video’s

De Maltipoo heeft een korte tot middellange eenlaagse vacht. Maar sommige Maltipoos hebben een dikkere, grovere, krullerige vacht, terwijl andere Maltipoos een dunnere, fijnere, op mensenhaar lijkende, rechte vacht hebben.

Deze twee video’s zullen u helpen een persoonlijke borstel- en verzorgingsroutine thuis te ontwikkelen die het specifieke volwassen vachttype van uw kostbare Maltipoo weerspiegelt.


Sommige Maltipoo honden erven meer van de dunne, mensachtige rechte vacht van de Maltese ouder. Deze korte maar uitgebreide overzichtsvideo leidt u stap voor stap door het proces van ontklitten, borstelen, kammen, baden en verzorgen van uw pup.

Voor Maltipoo honden die meer van de grovere, pezige, gekrulde vacht van de Poedel ouder erven, moet u misschien iets doen dat “lijnborstelen” heet. Het is vrij eenvoudig als je het eenmaal onder de knie hebt, en deze korte video legt uit hoe je je hond borstelt, sectie voor sectie, vanaf de huid tot aan de buitenkant, voor het comfort en de veiligheid van je hond.


Maltipoo Kapsels

Voor algemene doeleinden zijn eigenaren en professionele trimmers het erover eens dat een kortere all-over clip (meestal tussen een en twee centimeter lang) gemakkelijker te onderhouden is thuis.

Het is echter ook belangrijk te onthouden dat kortere vachten vaker onderhoudskapsels nodig hebben!

Het kapsel dat het beste is voor uw Maltipoo pup kan variëren afhankelijk van de kwaliteit en de textuur van de vacht van uw hond.

Krullerige, grover gecoate Maltipoos kunnen er geweldig uitzien in meer traditionele “Poedel” clips, met inbegrip van sommige van de chiquere show clips waar dit ras bekend om staat.

Maltipoos met een fijnere, dunnere, rechte vacht kunnen vaak sporten in traditionele Maltese clips, met de fijne en waardige traditionele “snor” clip, korte harige “wenkbrauwen” die de ogen accentueren, en een rechte, glanzende vacht.

Deze nuttige fotogalerij toont een verscheidenheid aan “voor en na de verzorging clips” voor Dwergpoedels, Maltezers, Maltipoos en andere miniatuur en speelgoed rassen.

Scrollen door deze kapsels kan u een beter idee geven van welke clips de unieke vacht van uw Maltipoo het beste staan!

Uw Maltipoo verzorgen

We hopen dat je de informatie hebt gevonden die je nodig hebt om met vertrouwen te beginnen met het borstelen en verzorgen van je Maltipoo pup of volwassen hond thuis! Laat ons weten hoe het gaat!

Affiliate link openbaarmaking: Links in dit artikel gemarkeerd met een * zijn affiliate links, en we kunnen een kleine commissie ontvangen als je deze producten koopt. We hebben ze echter onafhankelijk geselecteerd voor opname, en alle meningen in dit artikel zijn de onze.

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

Browning, B., LVMT, “Brachycephalic Syndrome,” American College of Veterinary Surgeons, 2011.
Stafford, J., “What is a Maltipoo?/Eye Issues,” The American Maltipoo Club, 2018.
Campanella, L., “How to Bathe and Groom Your Maltipoo,” Grooming Arts Academy, 2018.
Holibaugh, T., “Tear Staining,” American Maltese Association, 2013.
Lu, Athena, “Dog Grooming Makeovers Before & After,” Designer Dogs Grooming Studio, 2018.
Reed, J., DVM, “Een memo over de Maltezer,” Bakerstown Animal Hospital, 2018.
Wolfe, S., et al, “Health Concerns,” Poodle Club of America, 2018.