Maltezer Temperament – Is dit ras geschikt voor uw gezin?

maltezer temperament

Maltezer temperament: Welkom bij onze complete gids voor Maltezer persoonlijkheid!

Dit kleine, oude ras is direct herkenbaar aan hun lange, vloeiende vacht en charmante persoonlijkheden.

Gewoonlijk weegt de Maltezer minder dan zeven pond.

Ze hebben grote, donkere ogen en een verkorte snuit, die qua uiterlijk op een Shih Tzu lijkt.

Ondanks hun schattige uiterlijk is de Maltezer een gehard, flexibel ras. Ze kunnen prachtige waakhonden zijn en kunnen zeer atletisch zijn.

Meestal worden deze honden beschreven als speels, aangenaam en kalm. Maar, hoe ziet het temperament van de Maltezer er werkelijk uit?

Het typische temperament van de Maltezer

Ondanks hun kleine formaat is de Maltezer uiterst moedig – op een kleine, speelgoedhondachtige manier.

Ze zijn zeer vertrouwensvol tegenover vreemden en reageren zeer positief op genegenheid. De Maltezer is een schoothondje, heel eenvoudig. Ze genieten van genegenheid van iedereen en iedereen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de Morkie – een schattige Maltezer Yorkie mix.

De Maltezer heeft ook goede manieren. Ze zijn zachtaardig en doen meestal niet aan agressieve activiteiten zoals sommige andere kleine honden.

Ze kunnen ook levendig en zeer speels zijn. Net als veel andere honden genieten ze van een goed spelletje apporteren!

Deze honden zijn stevig en kunnen honden bijhouden die twee keer zo groot zijn. Ze spelen graag met andere honden en zijn meestal niet agressief.

In tegenstelling tot veel andere kleine honden betekent deze levendigheid echter wel dat ze regelmatig beweging nodig hebben. Zonder dat kan de doorgaans goed gemanierde Maltezer destructief worden.

Deze honden kunnen nog vrij goed functioneren in appartementen, maar er moet voor gezorgd worden dat ze minstens één keer per dag beweging krijgen.

Het trainen van uw Maltezer

De Maltezer is zeer trainbaar, in tegenstelling tot andere speelgoedrassen. Ze hebben een natuurlijk verlangen om hun eigenaren te behagen en reageren heel goed op traktaties en genegenheid.

Af en toe kan een Maltezer een onafhankelijke trek hebben, maar dit is meestal gemakkelijk te overwinnen door lof en voedselbeloningen.

maltezer temperament

Positieve versterking werkt het beste voor deze honden. Harde behandeling of fysieke correcties kunnen de Maltezer in de verdedigingsmodus sturen, wat je nergens brengt.

Vanwege hun kleine formaat kan de Maltezer het gevoel hebben dat hun enige bron van bescherming hun tanden zijn. Bij een harde behandeling zullen ze die gebruiken.

Het zindelijk maken van een Maltezer is echter notoir moeilijk. Door hun kleine blaas maken ze veel gebruik van het toilet, en door hun kleine formaat kunnen ze gemakkelijk binnen plassen zonder dat je het merkt.

De Maltezer is zeer mensgericht en wordt niet graag alleen gelaten. We raden je aan om eens te kijken naar de nuttige tips en adviezen in ons artikel over verlatingsangst.

Krattraining kan ook zeer nuttig zijn bij het trainen van Maltezer pups. Ons artikel over krattraining kan u op weg helpen naar een goed getrainde metgezel.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Maltezer voldoende beweging krijgt kan ook voorkomen dat ze destructief worden als u niet thuis bent.

Zijn Maltezers gemakkelijk te trainen?

De Maltezer is een van de gemakkelijkste speelgoedrassen om te trainen.

Met lof en traktaties pikken deze honden heel gemakkelijk commando’s op. Ze zijn intelligent en hebben een natuurlijk verlangen om te behagen.

Positieve bekrachtiging kan bij dit ras heel ver gaan. Sommige eigenaren hebben zelfs gemeld dat ze getraind worden met alleen maar lof. Ze willen je gelukkig maken.

Af en toe kan de Maltezer een koppige trek hebben. Meestal is dat het gevolg van het feit dat u de huisregels laks toepast of uw Maltezer een paar weken niet heeft getraind.

Als u echter merkt dat uw Maltezer plotseling niet meer wil luisteren, kan een beetje extra lof en lekkers hem helpen om er weer uit te komen. Zodra hij beseft dat er voedsel in het spel is, zal hij waarschijnlijk weer gaan trainen.

Deze honden mogen nooit hard worden behandeld of negatief worden gecorrigeerd. Door hun kleine formaat worden ze gemakkelijk geïntimideerd. Maar door hun onverschrokken houding deinzen ze niet terug voor een gevecht.

Deze honden zien hun tanden vaak als hun enige manier om zich te beschermen. Als ze zich in het nauw gedreven voelen, is bijten meestal hun eerste instinct.

Eigenaren hebben gemeld dat ze hun Maltezers per ongeluk bang maken en ze in de verdedigingsmodus sturen.

Tijdens de training is het het beste om alleen positieve versterking te gebruiken.

Zindelijk maken

Hoewel de Maltezer de meeste dingen snel oppikt, geldt dit niet voor zindelijk maken.

Het zindelijk maken van een Maltezer duurt erg lang, zelfs maanden. Zoals eerder gezegd, hebben ze een zeer kleine blaas, waardoor ze zich vaak moeten ontlasten. Ook maakt hun kleine formaat het gemakkelijk voor hen om ongemerkt binnen ongelukjes te hebben.

Uw beste optie is om uw Maltezers in een bench te trainen en ze op te sluiten wanneer u ze niet goed in de gaten kunt houden. Deze honden moeten misschien zes tot acht maanden in een bench zitten voordat ze 100% zindelijk zijn.

Omdat het zindelijk maken van een Maltezer zo moeilijk kan zijn, trainen veel fokkers puppy’s zindelijk voordat ze ze laten adopteren.

Hoewel dit betekent dat u uw puppy misschien pas later krijgt, betekent het ook dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het zindelijk maken van hen.

Zijn Maltezers vriendelijk?

De Maltezers zijn zeer mensgericht en zijn vriendelijk tegen de meeste vreemdelingen.

Ze zijn gezinsvriendelijk en doen het goed in huizen met oudere kinderen. Hoewel deze honden ook vriendelijk kunnen zijn tegen jonge kinderen, maakt hun kleine formaat hen ook vatbaar voor verwondingen als ze verkeerd worden behandeld.

In het belang van de veiligheid moeten deze honden goed in de gaten worden gehouden wanneer ze met kleine kinderen omgaan.

Sommige fokkers zullen weigeren Maltese pups te verkopen aan gezinnen met kleine kinderen. Ze zijn erg kwetsbaar en kunnen gemakkelijk verwond worden door onstuimige kinderen.

Behalve voorzichtig rond kleine kinderen is de Maltezer vriendelijk tegen de meeste vreemden. Ze genieten van alle aandacht, of het nu van een familielid of een vreemde is.

Dit betekent echter niet dat u het goed socialiseren van uw Maltezer pup kunt overslaan. U moet uw Maltezer regelmatig mee naar buiten nemen om verschillende vriendelijke mensen te ontmoeten.

Hoe meer mensen ze ontmoeten, hoe kleiner de kans dat ze zich angstig gedragen als ze een nieuw iemand ontmoeten.

Puppycursussen worden ten zeerste aanbevolen. Deze bieden een geschikte, veilige omgeving voor uw honden om te socialiseren en kunnen u ook helpen leren hoe u uw puppy correct kunt socialiseren wanneer u in het openbaar bent.

Zelfs als uw Maltezer ouder is, is socialisatie nog steeds belangrijk. Het is mogelijk voor oudere honden om “ongesocialiseerd” te raken als ze niet voortdurend in contact worden gebracht met nieuwe, vriendelijke mensen.

Zijn Maltezers agressief?

De meeste Maltezers zijn niet agressief als ze goed gesocialiseerd en getraind zijn.

Alle hondenrassen hebben echter een vermogen tot agressiviteit, vooral als ze niet goed gesocialiseerd of getraind zijn.

De Maltezer kan agressief worden als hij zich bedreigd voelt. Het is gemakkelijk voor deze kleine hondjes om zich geïntimideerd te voelen, zelfs als dat niet de bedoeling is.

Wanneer de Maltezer zich bedreigd voelt, nemen ze meestal hun toevlucht tot blaffen, grommen en bijten. Deze honden kunnen erg kefferig zijn en behoorlijk luidruchtig als ze zich bedreigd voelen.

De Maltezer kan een prachtige waakhond zijn en zal u laten weten wanneer er iemand aan uw deur komt. In sommige gevallen kan dit een wenselijke eigenschap zijn!

Voor veel gezinnen kan het constante geblaf echter een probleem zijn. Gelukkig kan dit tot op zekere hoogte worden afgericht.

Met regelmatige training kunt u uw hond trainen om alleen in bepaalde omstandigheden te blaffen.

Het is echter van vitaal belang te beseffen dat dit blaffen deel uitmaakt van hun genetica. U kunt het blaffen nooit helemaal voorkomen.

Dus, als het hebben van een perfect rustige hond belangrijk voor je is, is dit niet het ras dat je zoekt.

Vergeleken met andere rassen slaat hun geblaf, ondanks hun luidruchtigheid, niet vaak om in agressie als vreemden in de buurt komen. Hoewel ze van een afstand ongelooflijk agressief klinken, worden ze vriendelijk als ze dichtbij komen.

Als uw Maltezer toch tekenen van agressie vertoont, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk corrigerende maatregelen te nemen. Een trainer kan in deze situaties onmisbaar zijn.

Houden Maltezers van andere honden?

De meeste Maltezers houden van andere honden. Hun speelse aard komt meestal naar boven als er andere honden in de buurt zijn. Ondanks hun kleine formaat hebben ze geen moeite om grotere honden bij te houden.

Speelkameraadjes voor uw Maltezer moeten echter zorgvuldig worden gekozen. Door hun kleine formaat zijn ze gevoelig voor verwondingen, en ze kunnen bang zijn voor onstuimige, grotere honden.

Het is mogelijk dat de Maltezer zich bedreigd of bedreigd voelt door honden die groter zijn dan zij. Het is niet meer dan normaal dat ze bang worden als een hond van vier keer hun grootte nadert, vooral als de hond hyper is.

Socialisatie kan hier echter bij helpen. Introduceer uw Maltezer regelmatig aan verschillende andere honden. Hoe meer honden u uw Maltezer laat kennismaken, hoe minder waarschijnlijk het is dat ze bang zijn voor nieuwe honden als ze in de buurt komen.

Ravotten in het hondenpark, en puppycursussen, kunnen prachtige plaatsen zijn om socialisatie te bewerkstelligen. Let er wel op dat de andere honden goede manieren hebben en sta klaar om een te ruw spel te onderbreken.

Zorg ervoor dat elke speelsessie eindigt met een vrolijke noot. Het laatste wat u wilt is dat uw Maltezer door één slechte ervaring bang wordt voor andere honden.

Natuurlijke instincten

In tegenstelling tot veel andere kleine honden is de Maltezer al duizenden jaren klein.

Ze werden rondgedragen door Romeinse Matrons en royalty’s. In veel opzichten waren ze de eerste speelgoed honden.

Veel van hun instincten werden lang geleden uitgefokt. Ze hebben geen bijzonder sterke prooi of waakinstincten.

Ze kunnen echter wel wat kefferig zijn en goede waakhonden als ze goed getraind zijn.

Ze zullen u zeker laten weten als er iemand aan de voordeur komt. Maar hoewel dit geblaf agressief kan lijken, blijft de Maltezer zelden in de aanval als de bezoeker binnenkomt!

Ze zijn erg vriendelijk en genieten van aandacht, zelfs als ze blaffen om die te krijgen!

Zijn Maltezers goede gezinsdieren?

Hoewel de Maltezer een vriendelijke en vertrouwenwekkende persoonlijkheid heeft, vestigen ze zich het best in huishoudens met alleen volwassenen, of verstandige oudere kinderen.

Omdat ze werden gefokt om als schoothondjes naar menselijk gezelschap te verlangen, zijn ze het gelukkigst in een huishouden waar de hele dag iemand thuis is.

Deze kleine hondjes zijn kwetsbaar en kunnen gemakkelijk gewond raken, dus als u zeer jonge kinderen heeft is het vaak het verstandigst om een paar jaar te wachten voordat u een kleine Maltezer aan uw kroost toevoegt.

Wat zijn uw favoriete dingen aan het temperament van de Maltezer? Laat het ons weten in de commentaren!

Verwante artikelen

Referenties en bronnen

Serpell, James. “Hondenrassen en hun gedrag.” Domestic Dog Cognition and Behavior. 2014.

Blackshaw, Judith. “Een overzicht van soorten agressief gedrag bij honden en behandelmethoden.” Applied Animal Behavior Science. 1991.

Seksel, Kersti. “Preventing Behavior Problems in Puppies and Kittens.” Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice. 2008.

Kutsumi. “Belang van Puppy Training voor toekomstig gedrag van de hond.” Journal of Veterinary Medical Science. 2013.