Maltezer Shih Tzu Mix Raseigenschappen en Verzorging

maltese shih tzu mix staat bekend als een malshi

De Maltezer Shih Tzu mix is een designer hybride hond ook wel bekend als een Malshi. Het zijn aanhankelijke, trouwe, dappere, moedige en zelfverzekerde metgezellen. Ze hebben een goede levensduur van 10 – 14 jaar, zijn ongeveer 9 centimeter groot en wegen ongeveer 10 pond. Door hun kleine formaat zijn ze geweldige schoothondjes en huisdieren voor op het appartement. Ze zullen ook verrassend goede waakhonden zijn. Maltese Shih Tzu pups doen het het beste als ze veel aandacht, tijd en training krijgen. Ze verharen weinig, maar zijn niet noodzakelijk hypoallergeen, en hebben veel verzorging nodig. Vandaag bekijken we welke levensstijl en gezinssamenstelling het beste passen bij een Maltezer Shih Tzu pup. En delen we tips en informatie over hoe je een gelukkige, gezonde Malshi opvoedt. Ondanks hun status als speelgoedhond, passen deze schoothondjes en appartement huisdieren het beste bij een huis voor alleen volwassenen.

Inhoud

De Maltezer Shih Tzu persoonlijkheid kan een beetje eigenzinnig zijn, met brutaal gedrag zoals keffen, graven en kauwen. Maar dankzij zijn speelgoedachtige uiterlijk, miniatuurformaat en parmantige persoonlijkheid, vinden velen dat dit pocket rocket kruisingsras de perfecte kleine metgezel zou zijn. Vooral als ze weinig tijd en/of ruimte hebben. Maar hoe zijn Maltezer Shih Tzus eigenlijk? En wat voor soort omgeving hebben ze nodig om goed te gedijen? Laten we deze populaire pup wat beter leren kennen en uitzoeken wie er goed bij zijn gezin zou passen.


Maltezer Shih Tzu Mix Geschiedenis

De Maltezer x Shih Tzu, of Malshi, is een designer hond die pas sinds de jaren 1990 bestaat. De ouderrassen van de Malshi daarentegen hebben beide een zeer lange geschiedenis. We kunnen onze Maltezer Shih Tzu mix een beetje beter leren kennen door ons te verdiepen in het verleden van hun ouders.

De Shih Tzu gaat ongeveer 1000 jaar terug tot Tibet. Deze schoothondjes werkten samen met grotere waakhonden om te waarschuwen voor naderende vreemden. In de late jaren 1920 werden een paar Shih Tzus naar Engeland gebracht. Van daaruit werden de honden geïntroduceerd in Europa. Vanaf dit moment begon hun populariteit over de hele wereld te groeien.

De Maltezer wordt algemeen erkend als een van de oudste hondenrassen. Er wordt algemeen aangenomen dat ze afkomstig zijn van het eiland Malta. Bovendien waren ze geliefde huisdieren van een van de Romeinse gouverneurs van Malta. Het schijnt dat keizer Claudius verantwoordelijk was voor het overbrengen van de Maltezer naar Groot-Brittannië. Sindsdien is het ras vele eeuwen lang een favoriet geweest van vorsten en edelen.

maltezer shih tzu

Leuke feiten over de Maltezer Shih Tzu

 • Hoewel veel beroemde gezichten zowel Maltezers als Shih Tzus bezitten, kreeg één Maltezer in het bijzonder een speciale sterrenbehandeling. Trouble, de geliefde Maltezer die toebehoorde aan Leona Helmsley, erfde 12 miljoen dollar toen de rijke hotel erfgename een aanzienlijk deel van haar rijkdom aan de hond naliet. Trouble erfde zelfs meer dan de meeste van haar menselijke familieleden.
 • Hoewel een rechter de erfenis van Trouble terugbracht tot 2 miljoen dollar, werd de hond tot aan zijn dood in 2010 vertroeteld, met een toegewijde verzorger die ongeveer 100.000 dollar per jaar uitgaf aan de verzorging van de hond.
 • Misschien is het hun status als teddybeerhond die de Malshi zo populair maakte!

Maltezer Shih Tzu Uiterlijk

Een Malshi zal klein zijn, en een lange, weelderige vacht hebben. Er is een kans dat ze enkele van de kleuren en aftekeningen van de Shih Tzu hebben, dus het is misschien geen witte hond. De langere neus van de Maltezer kan sommige van de ademhalingsproblemen waarmee een zuivere Shih Tzu te maken krijgt, teniet doen.

Zoals bij elk gemengd ras erft een Malshi een combinatie van eigenschappen van beide ouders. Dit betekent dat we een redelijk idee kunnen krijgen van hoe ze eruit kunnen zien door ons vertrouwd te maken met de ouders.

De Maltezer is compact en evenwichtig, en zijn grote donkere ogen en zwarte punt als neus vormen een lief, evenwichtig gezicht. Shih Tzu zijn compact en stevig, en dragen zichzelf met een air van arrogantie.

Maltezer Shih Tzu Mix Maat

De Maltezer staat tussen de zeven en negen centimeter, en weegt minder dan zeven pond. De Shih Tzu is ook klein, met een stokmaat van negen tot tien en een halve centimeter en een gewicht van negen tot zestien pond. De Maltezer Shih Tzu zal als volwassene ergens tussen deze twee vallen.

Verzorging en vachtverzorging

Maltese Shih Tzu mixen hebben zijdeachtig haar dat getrimd kan worden of lang en stromend kan worden gelaten, afhankelijk van hoeveel onderhoud de eigenaar bereid is te doen. Ze hebben een dubbele vacht, die bij een goede verzorging lang en weelderig groeit.

Hun vacht komt in een aantal kleurvariaties en aftekeningen, variërend van zwart, tot lever, tot rood, tot zilver en heel wat schakeringen daartussen. Of ze kunnen volledig wit zijn, zoals hun Maltezer ouder.

Maltezer Shih Tzu Mix Temperament

Zowel de Maltezer als de Shih Tzu zijn gefokt als gezelschapshonden. Als zodanig zal een kruising waarschijnlijk een hond voortbrengen die de kwaliteiten van gezelschapshonden draagt. Ze zullen waarschijnlijk vriendelijk, trouw en uitgaand zijn.

Geen van beide honden heeft de neiging om agressief te zijn. Ze staan er allebei om bekend het meest geïnteresseerd te zijn in het doorbrengen van tijd met hun menselijke metgezel.

Beide rassen zijn speels, dus u zult ze bezig moeten houden met geschikt speelgoed en spelletjes. Anders zou je een paar (zeer kleine) gaten in je achtertuin kunnen vinden, of wat plassen in de woonkamer.

Omdat ze zo schattig en speels zijn, moet je misschien ook kinderen of andere honden in de gaten houden tijdens het spelen. Omdat ze zo klein zijn, lopen ze het risico gewond te raken als het spel ruw wordt.

Training van uw Maltezer Shih Tzu

Hoewel beide honden graag hun menselijke familie willen behagen, staat de Shih Tzu bekend als een beetje eigenzinnig. Dus, terwijl hun grootte u kan doen geloven dat training een makkie zal zijn, heeft u geduld en doorzettingsvermogen nodig om een Malshi te trainen.

Zoals bij elk ras is het belangrijk om uw hond te trainen met behulp van positieve bekrachtiging. Het is even belangrijk dat u uw hond zo snel mogelijk socialiseert. Socialisatie betekent dat u uw hond blootstelt aan nieuwe mensen, honden, omgevingen en situaties, idealiter vanaf jonge leeftijd.

Wanneer dit in een veilige en positieve omgeving gebeurt, leert uw pup dat nieuwe of onbekende situaties niets zijn om bang voor te zijn en leert hij ervan te genieten.

Zijn Designer Dogs Gezond?

Als een designer hond is de Malshi onbedoeld verwikkeld in een debat dat al woedt in de hondenfokkerij sinds designer honden populair werden. Voorstanders van raszuivere honden beweren dat hun afkomst generaties lang kan worden getraceerd. Daarom kan de grootte, het temperament en de gezondheid van een rashond betrouwbaar worden voorspeld. Op zijn beurt zorgt dit ervoor dat de kenmerken en vaardigheden die inherent zijn aan rashonden kunnen worden verbeterd en bewaard voor de komende generaties.

Voorstanders van gemengde rassen beweren dat de inteelt van raszuivere honden vaak leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Sommige wetenschappelijke studies geven inderdaad aan dat honden met een genetisch diverse achtergrond gezonder zijn dan raszuivere honden.

Het is waar dat bepaalde rassen last hebben van ademhalingsproblemen door afgeplatte gezichten, rug- en gewrichtsproblemen door korte poten en een langgerekte rug, en moeite met bevallen door hun grootte. Hoe dan ook, een echt verantwoordelijke fokker zal eigenschappen aanmoedigen die de hond gezonder en gelukkiger maken, zelfs als dat betekent dat de hond afwijkt van de verwachte normen van het ras.

Zijn Shih Tzu Maltese Mixen Brachycephalic?

Omdat de Shih Tzu brachycephalisch is, moet u voorzichtig zijn met lichaamsbeweging en temperatuurregeling als uw Malshi deze eigenschap heeft geërfd.

Brachycephalische honden verdragen niet veel lichaamsbeweging en doen er langer over om te herstellen na een fysieke inspanning. Ze zijn ook geen sterke zwemmers en mogen nooit zonder toezicht in de buurt van water worden achtergelaten.

Ze raken ook snel oververhit omdat ze door hun beperkte luchtwegen hun lichaam niet effectief kunnen afkoelen. Met deze factoren moet rekening worden gehouden bij het bepalen van de beste manier om een Maltezer Shih Tzu te trainen.

Gezondheid van de Maltezer Shih Tzu

Afgezien van de problemen in verband met brachycephalie bij de Shih Tzu zoals hierboven besproken, zijn ze een gezond en langlevend ras. De Maltezer heeft ook een algemeen goede gezondheid en heeft geen ademhalingsproblemen omdat hij niet brachycefaal is.

Het verschil delend, kunt u verwachten dat een Malshi een lang leven zal hebben. Wees bereid een beetje tijd of geld te besteden aan de verzorging van een Malshi, want hun vacht wordt lang als hij niet wordt getrimd.

Er is altijd kans op vreemde voorwerpen die in de vacht blijven steken als deze ongetrimd wordt gelaten, wat kan leiden tot ongemak of infecties. Pas op dat uw Malshi niet te dik wordt. Omdat het gezelschapshonden zijn, kunnen ze eraan gewend raken om op de bank te zitten. Als uw hond brachycephalisch is, is het nog belangrijker dat hij niet te dik wordt, want dat verergert het probleem.

Hoe Lang Leven Maltezer Shih Tzu Mix Honden?

U kunt verwachten dat een Maltezer 12 tot 15 jaar oud wordt. Een Shih Tzu wordt meestal 10 tot 18 jaar oud.

Voor- en nadelen van het krijgen van een Maltezer Shih Tzu

Nadelen:

 • Mogelijke problemen geassocieerd met brachycephalie als deze eigenschap wordt geërfd
 • Verzorging is nodig om de vacht in goede conditie te houden.
 • Voorzichtigheid is geboden bij het spelen met kinderen of grotere honden

Pros:

 • Zeer geschikt voor mensen met beperkte ruimte
 • Loyaal en kameraadschappelijk, beide rassen willen graag behagen.
 • Hoewel men moet oppassen dat ze niet te zwaar worden, hebben ze geen enorme hoeveelheden beweging nodig.

Zijn Maltezers Shih Tzus goede gezinshonden?

Qua temperament zijn deze honden geweldige gezinsdieren, vooral als je niet veel ruimte hebt. Houd er rekening mee dat u waakzaam moet zijn als u kinderen of andere honden hebt. Als ze ruw spelen, kan zo’n kleine hond gewond raken.

Als uw Malshi een plat gezicht heeft, zal dit ook beperken hoeveel lichamelijke inspanning ze veilig aankunnen. Hoewel hun vacht niet helemaal onderhoudsarm is, kan een regelmatige trimbeurt de gemakkelijkste optie zijn.

Maltezer Shih Tzu Mix Adoptie

Als je van deze kleine hondjes houdt, kun je overwegen er een te redden. Er zijn veel plaatsen waar je terecht kunt om een hond te redden. Uw plaatselijke dierenasiel of dierenkliniek is vaak een goede plek om te beginnen. Sommige rasverenigingen nemen ook gemengde rassen op in hun reddingsprogramma’s.

Wees voorbereid dat terwijl reddingshonden eeuwig dankbaar zijn voor hun forever homes, ze soms een beetje extra TLC nodig zullen hebben om slechte ervaringen die ze in het verleden hebben gehad te overwinnen. Ze kunnen ook wat extra medische aandacht nodig hebben als ze lijden aan een aandoening.

Het vinden van een Maltezer Shih Tzu Puppy

Als je op zoek bent naar een pup van een gemengd ras, steun dan alsjeblieft geen puppyfokkerijen. Helaas komen die schattige puppy’s die je in de etalage van een dierenwinkel ziet vaak uit puppyfokkerijen.

De honden in deze inrichtingen worden gehuisvest in onaanvaardbare omstandigheden en lijden vaak aan onbehandelde verwondingen en gezondheidsproblemen. Fysiek, emotioneel en mentaal worden deze honden vreselijk tekort gedaan.

Als u wilt weten hoe u kunt voorkomen dat u een puppy uit een puppymolen haalt, bekijk dan dit artikel, dat veel bronnen bevat om u te helpen een puppy te vinden die is grootgebracht in omstandigheden die gelukkig en gezond zijn.

Maltezer Shih Tzu Mix Puppy Verzorging

Voor goede tips over het opvoeden van een puppy, bekijk onze gidsen. Dit artikel over puppyverzorging heeft een geweldige lijst met bronnen voor zowat elke vraag die u kunt hebben wanneer u uw pup mee naar huis neemt. Als u geïnteresseerd bent in hoe u uw puppy het beste kunt trainen, kijk dan eens naar dit artikel.

Vergelijkbare Maltezer Shih Tzu rassen

Voorzichtigheid is geboden bij het aanbevelen van deze mix, want er bestaat een kans dat een Malshi kan lijden aan de gevolgen van brachycephalie.

Als dit een zorg voor je is, hier is een lijst van rassen die je als alternatief zou kunnen overwegen.

Maltezer Shih Tzu Reddingen

Als u geïnteresseerd bent in het redden van een Malshi, zijn deze organisaties misschien een goede plek om te beginnen.

Als u nog andere goede reddingsorganisaties in uw omgeving kent, laat het ons dan weten in het commentaarveld hieronder.

Is een Maltezer Shih Tzu geschikt voor mij?

Een Malshi kan een geweldige gezelschapshond zijn voor mensen met weinig ruimte, of mensen die van kleinere gezelschapshonden houden. Als je jonge kinderen hebt, moet je er wel voor zorgen dat ze voorzichtig zijn met zo’n kleine pup.

Wees er ook van bewust dat er een kans is dat een Malshi problemen kan ondervinden die geassocieerd worden met platgezichten als ze hun Shih Tzu ouder overnemen.

Heeft u een Maltezer Shih Tzu mix? Laat het ons weten in de commentaren!

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

 • Amerikaanse Kennel Club
 • Owen, R. “Malshis” The Rosen Publishing Group, 2014
 • Shih Tzu Club UK
 • De Maltezer Club UK
 • Universiteiten Federatie voor Dierenwelzijn
 • Donaldson James, S. “Leona Helmsley’s Little Rich Dog Trouble sterft in luxe” ABC News, 2011 (bekeken in maart 2019)
 • Beuchat, C. “The Myth of Hybrid Vigor in Dogs… Is a Myth” The Institute of Canine Biology, bekeken in maart 2019.
 • Roedler et al. “Hoe beïnvloedt ernstige brachycephalie het leven van honden? Resultaten van een gestructureerde preoperatieve vragenlijst voor eigenaren” The Veterinary Journal, 2013