Maltezer Bichon Frise Mix

maltezer bichon frise

De Maltezer Bichon Frise is een kleine, vriendelijke hond met een zachte witte vacht. Dit gemengde ras zal zeer aanhankelijk zijn voor hun naaste familieleden. En als ze goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. Maar er zijn enkele aspecten van hun persoonlijkheid en uiterlijk die een beetje onvoorspelbaar kunnen zijn, omdat ze een mix zijn. Gelukkig zijn hun ouderrassen vrij gelijkaardig, maar eigenaars moeten toch voorbereid zijn op een verscheidenheid aan potentiële eigenschappen in hun pups.

Maltezer x Bichon Informatie

Hoogte: 7 – 11.5 inches
Gewicht: Onder de 18 pond
Type vacht: Zacht en fluweelachtig, kan krullend of recht zijn
Kleuren: Wit of wit met citroen, tan, abrikoos, buff of crème
Temperament: Aanhankelijk, alert, speels
Activiteitsniveau: Matig tot hoog
Verzorgingsniveau: Hoog – dagelijkse verzorging
Levensduur: 12 – 13 jaar
Puppy prijs $500 – $1500

Maltezer Bichon Frise Geschiedenis

De Maltezer Bichon Frise hond is een gemengd ras. Het is mogelijk dat deze twee raszuivere honden in het verleden per ongeluk zijn gefokt, maar hun opzettelijke combinatie is betrekkelijk recent. Honden van gemengde rassen groeien in populariteit. Fokkers van de Maltezer Bichon Frise mix hopen de beste eigenschappen van beide rashonden te combineren, wat resulteert in een kleine, vriendelijke, weinig verharende gezelschapshond.

De twee raszuivere ouders hebben een veel langere geschiedenis, maar beiden werden voornamelijk gehouden als schoothondjes. Hierdoor hebben ze elk een persoonlijkheid die goed past bij het gezinsleven, en zullen ze graag in een huis zijn omringd door mensen. De Maltezer Bichon Frise mix wordt momenteel niet geaccepteerd door de AKC, maar naarmate de populariteit toeneemt, zullen fokkers er waarschijnlijk aan werken om de kruising te standaardiseren.

maltezer bichon frise

Maltezer Bichon Frise Uiterlijk

Zoals elke gemengde rashond, zullen de specifieke eigenschappen die een Maltezer Bichon Frise mix erft variëren. Gelukkig lijken de Maltese en Bichon Frise ouders in veel opzichten op elkaar. Maar er zijn een paar eigenschappen die heel onvoorspelbaar kunnen zijn.

Qua grootte is de Bichon Frise een kleine hond en de Maltezer een speelgoedhond. Bichon Frise pups worden als volwassen hond tussen 9,5 inch en 11,5 inch groot en wegen tussen de 12 en 18 pond. Maltezers zijn een stuk kleiner, meten 7 tot 9 centimeter en wegen minder dan 7 pond. Hun puppy’s van gemengde rassen kunnen overal tussen deze algemene statistieken in zitten. Maar al met al zijn het kleine volwassen honden.

De Maltese ouder heeft een rechte, zijdeachtige vacht die heel lang kan worden. Bichon Frise, daarentegen, hebben een gekrulde dubbele vacht, vaak bestempeld als hypoallergeen. Pups kunnen dus een gekrulde, rechte of golvende vacht hebben. Het hangt allemaal af van welke ouder de voorkeur heeft. De meeste pups hebben een witte vacht. Maar deze witte kleur kan ook gepaard gaan met vlekken van tan, citroen, abrikoos, buff, of crème vacht. Sommige kunnen zelfs zwarte punten hebben, als hun Maltezer ouder deze eigenschap doorgeeft.

Maltezer Bichon Frise Temperament

Uiterlijk is niet het enige dat kan variëren bij honden van gemengde rassen. Temperament kan ook heel onvoorspelbaar zijn. Beide ouderrassen staan bekend als vriendelijk en aanhankelijk, vooral tegenover hun naaste familie. Maar de Maltezer kan minder zelfverzekerd zijn rond kinderen en andere dieren, mogelijk vanwege zijn kleine formaat. Het is dus belangrijk om uw gemengde puppy goed te socialiseren, om het risico van agressie te minimaliseren. Ook al zal hij een kleine hond zijn, agressie kan nog steeds ernstige gevolgen hebben.

Voor het overige zal uw mix waarschijnlijk alert, nieuwsgierig en speels zijn. Het zijn intelligente honden, dus ze zullen genieten van de uitdaging die training biedt. En dit zorgt voor de broodnodige mentale stimulatie.

Maltezer Bichon Mix Training en oefening

Positieve beloningstraining is de beste optie voor deze kleine kruising. Het bouwt voort op de band die u met uw hond heeft, en kan worden gestart vanaf het moment dat u hem thuisbrengt.

Qua lichaamsbeweging heeft deze kleine hond meestal verrassend veel energie voor hun kleine formaat. Ze hebben minder beweging nodig dan een groter ras, maar ze hebben wel elke dag een vorm van activiteit nodig, of dit nu een wandeling is, wat tijd in het hondenpark, of wat energieke spelletjes in uw tuin.

Maltezer Bichon Frise Gezondheid

Een Bichon Frise en Maltezer mix zal gevoelig zijn voor alle erfelijke gezondheidsproblemen die gebruikelijk zijn bij de ouderrassen. Hij kan ook gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen die voorkomen bij honden van kleine en speelgoedrassen. Over het algemeen kan het risico op deze problemen door goed fokken worden beperkt, maar het is belangrijk dat alle eigenaren zich bewust zijn van de meest voorkomende problemen en hun symptomen. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen die een Maltezer Bichon mix kunnen treffen:

 • Patellaire Luxatie
 • Artritis
 • Heupdysplasie
 • Legg-Calves-Perthes
 • Hartproblemen
 • Cataract en andere oogproblemen

Maltese Bichon Frise Levensduur

Kleinere honden leven over het algemeen langer dan zeer grote honden. Gemiddeld leven zowel de Bichon Frise als de Maltezer tussen de 12 en 13 jaar. Honden van gemengde rassen leven gemiddeld ook langer dan rashonden! Het is dus zeer waarschijnlijk dat een goed opgevoede Bichon Maltezer mix tot in zijn tienerjaren zal leven, mits hij goed verzorgd wordt. Dit ras is geen verbintenis op korte termijn!

Maltezer Bichon Frise Puppies en Redding

Voor zover het gaat om honden van gemengde rassen, is de combinatie Maltezer en Bichon Frise niet de meest populaire hond die er is. Dit heeft verschillende gevolgen voor uw zoektocht naar een gezelschapshond. U kunt moeite hebben om fokkers bij u in de buurt te vinden. Maar als u fokkers kunt vinden, is het minder waarschijnlijk dat u op een wachtlijst voor puppy’s komt te staan, en is het minder waarschijnlijk dat u in aanraking komt met puppyfabrieken en achtertuinfokkers, die de neiging hebben populairdere en winstgevendere mengsels te fokken.

Gemiddeld kosten deze pups 500 tot 1500 dollar. Reddingshonden zijn waarschijnlijk goedkoper, maar er is vaak geen garantie voor hun afstamming en opvoeding.

Stel uw fokker veel vragen, en zie persoonlijk bewijzen van gezondheidstesten. Bezoek de pups en honden, zorg ervoor dat ze gezond en goed verzorgd zijn. Wees op uw hoede voor fokkers die ‘hypoallergene’ pups verkopen tegen een hogere prijs. In werkelijkheid is geen enkel hondenras hypoallergeen. Een Bichon Frise Maltezer mix verhaart weinig, maar de eiwitten die allergiesymptomen veroorzaken zijn te vinden in hun speeksel en huidschilfers, die u tegenkomt bij het verzorgen van uw hond.

Vergelijkbare rassen

Als je deze mix overweegt, ben je misschien ook geïnteresseerd in de volgende honden:

Maltezer Bichon Frise Mix – Een Samenvatting

Ondanks enkele onzekere trekjes is de Maltezer en Bichon Frise hond meestal een kleine, vriendelijke combinatie. Ze doen het het beste in huizen waar ze veel aandacht krijgen en niet goed alleen gelaten kunnen worden voor lange periodes. Train en socialiseer ze van jongs af aan om een liefdevolle, vrolijke metgezel te krijgen die met iedereen overweg kan!

Heeft u thuis een kleine Maltezer Bichon mix? Of ben je nog steeds op zoek naar je droompup?

Referenties en bronnen

 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Donner, J. (et al), ‘Frequency and Distribution of 152 Genetic Disease Variants in Over 100,000 Mixed Breed and Purebred Dogs’, Plos Genetics (2018).
 • Urfer, S. (et al), ‘Risk Factors Associated with Lifespan in Pet Dogs Evaluated in Primary Care Veterinary Hospitals’, Journal of the American Animal Hospital Association (2019).
 • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).
 • Gelatt, K. (et al), ‘Cataracts in the Bichon Frise’, Veterinary Ophthalmology (2003).
 • Nilsson, K. (et al), ‘Heritability of Patellar Luxation in the Chihuahua and Bichon Frise Breeds of Dogs and Effectiveness of a Swedish Screening Program’, The Veterinary Journal (2018).
 • Klein, A. ‘Bilaterale staaroperatie bij een Maltezer hond’, Cornell University Library (2009)
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can f 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).