Malshipoo

malshipoo

Een Malshipoo combineert drie rassen in één klein, schattig pakketje. Deze mix omvat de rassen Maltezer, Shih Tzu en Poedel. Over het algemeen wordt een dwerg- of speelgoedpoedel gebruikt, om de grootte van de resulterende hybride klein te houden.

Het resultaat van gemengde rassen is onvoorspelbaar, omdat puppies eigenschappen van elke ouder kunnen erven. En, in tegenstelling tot de meeste moderne designerhonden, mengt de Malshipoo drie in plaats van twee raszuivere rassen. Maar over het algemeen levert deze combinatie een intelligent en aanhankelijk huisdier op.

Wat is een Malshipoo?

Het is niet altijd gemakkelijk om een gemengd ras te herkennen aan de naam alleen! Vooral als er drie rassen bij betrokken zijn, in plaats van de gebruikelijke twee. In dit geval is de Malshipoo een combinatie van de rashonden Maltezer, Shih Tzu en Poedel. Om dit te bereiken combineren fokkers twee van deze rassen, en fokken dan de uiteindelijke derde rashond met de oorspronkelijke gemengde pups.

Zoals alle honden van gemengde rassen, kunnen Malshipoo pups erg van elkaar verschillen. Sommige lijken meer op poedels, met een strak gekrulde vacht en lange poten, maar anderen hebben de langere, rechte vacht van hun Maltese en Shih Tzu afkomst. Velen zitten daar ergens tussenin, met een lichte krul in hun vacht. Maar eigenaren moeten voorbereid zijn op elk resultaat, in uiterlijk, temperament, gezondheid en meer.

Malshipoo Temperament

Een volwassen Malshipoo kan eigenschappen hebben van elk van zijn drie ouderrassen. Zo kan hij intelligent en actief zijn, zoals een dwergpoedel. Hij kan aanhankelijk en vriendelijk zijn, zoals de typische Maltezer. Of hij kan moedig en trouw zijn, zoals veel Shih Tzu honden. Fokkers hopen de beste eigenschappen van alle betrokken rassen te krijgen, maar dat kunnen ze pas weten als de pups er zijn.

Aangezien Miniatuur of Toy Poedels het meest gebruikt worden, betekent dit dat alle drie de ouderrassen oorspronkelijk gefokt werden als schoothondjes. Dus, een eigenschap die je bijna kunt garanderen in een Malshipoo is loyaliteit en een sterke gehechtheid aan hun directe familie. In sommige gevallen kan deze loyaliteit echter leiden tot agressie tegenover niet-familieleden. Socialiseer uw pup goed om dit risico tot een minimum te beperken.

Deze sterke gehechtheid kan ook betekenen dat sommige Malshipoo-pups vatbaar zijn voor verlatingsangst, wat ook veel voorkomt bij raszuivere Maltezers. Het is belangrijk om uw pup van jongs af aan te leren gelukkig alleen te zijn. Maar denk eraan dat dit ras niet geschikt is voor gezinnen die veel tijd buitenshuis doorbrengen. Hij heeft veel gezelschap nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Malshipoo Uiterlijk

Aangezien Malshipoo pups alle fysieke eigenschappen van drie verschillende rassen kunnen erven, kan hun uiterlijk variabel en onvoorspelbaar zijn. Over het algemeen zijn deze honden klein. Vooral als het Miniatuur of Toy Poedels betreft. Hier is een tabel om u het volledige scala van maten te tonen die uw Malshipoo kan bereiken:

Hoogte (inches) Gewicht (lbs)
Maltezer 7 – 9 Onder 7
Shih Tzu 9 – 10.5 9 – 16
Dwergpoedel 10 – 15 10 – 15
Speelgoedpoedel Onder 10 4 – 6

Eén ding is zeker – een Malshipoo valt in de categorie speelgoedrassen. Hun gemiddelde hoogte is meestal rond de 10 centimeter, en hun gewicht valt meestal rond de 10 pond. Maar dit zal natuurlijk variëren, vooral als een Toy Poedel wordt gebruikt.

Vacht en kleuring

Er is werkelijk geen grens aan de kleur als het gaat om het Malshipoo ras. Natuurlijk hangt de vachtkleur van een bepaalde pup af van de genen die hij erft. Maar, dankzij de Poedel en Shih Tzu ouders in het bijzonder, is er een enorm scala aan tinten waarin deze kleine honden kunnen komen.

Maltezers en Shih Tzu honden hebben de neiging om een rechte vacht te hebben die erg lang wordt als hij met rust wordt gelaten. Dwerg- en speelgoedpoedels hebben echter strakke krullen. Alle drie de ouderhonden hebben veel verzorging nodig om hun vacht te onderhouden en pijnlijke klitten te voorkomen. Malshipoo-puppy’s kunnen elke mix van dit haar erven, of kunnen een voorkeur hebben voor één ras boven de rest. Vaak zien ze eruit als mini teddyberen. Ze verharen vaak erg weinig, maar ze hebben veel verzorging nodig, ongeacht hun vachttype.

malshipoo

Malshipoo Training en Oefening

Malshipoo training moet zo mogelijk al op jonge leeftijd beginnen. Potjestraining bij kleine rassen is vaak problematisch, omdat ze zo’n kleine blaas hebben. Maar dankzij de intelligentie van de Poedelouder, en de sterke band van de Malshipoo met zijn familie, zou de training relatief gemakkelijk moeten zijn. Positieve beloningstraining is een geweldige manier om op deze band te bouwen en langdurige resultaten te bereiken.

Qua energie is dit een klein ras dat niet zoveel beweging nodig zal hebben als een groot ras, zoals een Labrador. Alle drie de ouders zijn gefokt als schoothondjes, dus een Malshipoo zal zich graag bij u op de bank nestelen. Maar ze hebben wel elke dag beweging nodig. Dit kan in de vorm van spelletjes, training of zelfs een paar korte wandelingen. Omdat ze een zeer actieve geest hebben, is mentale stimulatie en gezelschap net zo belangrijk als beweging. Ga er dus niet van uit dat u de hele dag met uw hond kunt rondhangen. Ze zullen zich vervelen en destructief worden als u dat doet!

Algemene Verzorging en Verzorging

Een hypoallergene hond bestaat niet. Maar de Malshipoo komt in de buurt. Omdat hij weinig verhaart, zullen veel eigenaren minder problemen hebben met de vervelende huidschilfers die allergiesymptomen veroorzaken. Deze kleine hondjes hebben echter veel verzorging nodig. U moet dus hun vacht van dichtbij bekijken en alle vastzittende haren en huidschilfers verwijderen. Dit kan allergieën veroorzaken. Het is dus iets om in gedachten te houden voor potentiële eigenaren. De vachtverzorging is ook afhankelijk van het type vacht dat uw puppy erft.

Naast de verzorging moeten deze kleine honden een evenwichtige voeding krijgen. Socialisatie en gehoorzaamheidstraining vanaf jonge leeftijd zijn beide van vitaal belang. Ook al zijn deze honden klein, ze kunnen toch veel schade aanrichten als ze ongetraind of agressief zijn.

Malshipoo Gezondheidsproblemen

Gemengde rassen hebben een bredere genetische pool dan raszuivere honden. De kans dat ze gezondheidsproblemen erven is dus kleiner. Maar het blijft belangrijk dat fokkers alle ouderdieren voor het fokken op hun gezondheid testen. Alleen fokken met de gezondste honden verlaagt het risico voor toekomstige pups.

De Malshipoo is nog steeds potentieel kwetsbaar voor erfelijke problemen die voorkomen bij alle drie de ouderrassen. En aan die welke gebruikelijk zijn bij zeer kleine hondenrassen. In termen van hun fysieke structuur, zullen ze zeer delicaat zijn. Dus als ze te ruw worden behandeld of van een hoge plek vallen, kunnen ze gemakkelijk botten breken of verwondingen oplopen. Het is van vitaal belang dat Malshipoos voorzichtig worden behandeld. Om deze reden zijn ze niet geschikt voor huizen met zeer jonge kinderen.

Erfelijke problemen waar deze kleine hondjes risico op lopen zijn onder andere:

 • Gebitsproblemen, bijv. overvolle tanden
 • Zachte plekken op de schedel
 • Patellaire Luxatie
 • Hartproblemen, bijv. hartruis
 • ingeklapte luchtpijp
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Heupdysplasie
 • Staar en andere oogproblemen

De Shih Tzu ouder lijdt ook aan brachycephalie (een afgeplat gezicht). Dit kan een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome, Brachycephalic Ocular Disease, gebitsproblemen en een hitteberoerte.

Zijn Malshipoos goede gezinshonden?

Veel eigenaren van Malshipoos houden van het knuffelige uiterlijk en de loyale persoonlijkheid van de mix. Maar het is belangrijk dat dit ras het juiste thuis vindt. Hij vormt sterke banden met zijn eigenaars, maar dit betekent dat hij gevoelig kan zijn voor bewaking en agressie. Socialisatie is van vitaal belang voor dit kleine ras, evenals gehoorzaamheidstraining. Bovendien is hij niet geschikt voor huizen waar hij lange tijd alleen wordt gelaten, of huizen met zeer jonge kinderen die hem per ongeluk pijn zouden kunnen doen.

Malshipoo honden hebben elke dag enige fysieke activiteit nodig. Maar, meer tijdrovend dan dit is hun behoefte aan verzorging. Helaas weet u niet van tevoren welk type vacht uw Malshipoo pup zal erven. U zult dus moeten wachten tot ze volgroeid zijn voordat u weet wat de beste verzorgingsmiddelen zijn. Veel eigenaren brengen hun Malshipoo liever naar een professionele trimsalon. Maar dit kan een dure optie zijn.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de mogelijke gezondheidsproblemen die deze mix kan erven. Extreem kleine rassen zijn kwetsbaar voor een aantal problemen die alleen al te maken hebben met hun grootte. En Malshipoos met hetzelfde geplette gezicht als de Shih Tzu zullen ook last hebben van brachycephalie-gerelateerde problemen die hun ademhaling, gezichtsvermogen en gebit kunnen beïnvloeden. Het kan dus beter zijn om te kiezen voor een grotere, gezondere mix, met een langere snuit. Als u een Malshipoo wilt, kies dan een gerenommeerde fokker die de ouderdieren voor het fokken op hun gezondheid test, of overweeg reddingscentra.

Het vinden van een Malshipoo Puppy

Wachtlijsten voor gerenommeerde Malshipoo fokkers kunnen lang zijn, aangezien deze mix in populariteit toeneemt. Maar dat betekent niet dat je bij de eerste de beste fokker die je tegenkomt meteen aan de slag moet gaan. Doe moeite om de best mogelijke fokker te kiezen door veel vragen te stellen, persoonlijk langs te gaan en bewijzen te zien van gezondheidstesten.

Vermijd puppyfabrieken, dierenwinkels, en achtertuinfokkers, die allemaal alleen voor de winst puppy’s verkopen. Zij fokken niet met de gezondste honden, en houden honden en pups meestal in slechte omstandigheden. Ze kunnen ook pups verkopen die te jong zijn om hun moeder en broertjes en zusjes te verlaten, wat kan leiden tot gedragsproblemen en gezondheidsproblemen.

Hoeveel kost een Malshipoo?

De prijs van een Malshipoo puppy zal variëren afhankelijk van uw locatie, de huidige vraag naar die puppy’s, en zelfs van de fysieke eigenschappen die de puppy’s hebben. Zo kunnen bepaalde vachttypes of kleuren meer kosten dan andere. En naarmate bepaalde gemengde rassen populairder worden, kunnen de prijzen stijgen met de vraag. Puppyfabrieken zullen vaak goedkopere pups verkopen, maar de levenslange kosten zullen hoger zijn door het verhoogde risico op gezondheidsproblemen en gedragsproblemen.

Over het algemeen kost deze mix ergens tussen de $400 en $1500. Maar de prijs is niet altijd een indicator van kwaliteit. Stel uw fokker dus veel vragen en bekijk de moederhond en de pups persoonlijk. Goede fokkers zullen u graag bewijzen van gezondheidstesten laten zien, en u in ruil daarvoor veel vragen stellen, om er zeker van te zijn dat hun pups naar een goed thuis gaan.

Malshipoo Redding

Er zijn momenteel geen reddingscentra gewijd aan de Malshipoo mix, omdat het zo nieuw is en pas sinds kort groeit in populariteit. U kunt echter een Malshipoo tegenkomen in een algemeen reddingscentrum. En misschien vindt u er een in centra die zich richten op een van de drie ouderrassen.

Reddingscentra zijn vaak goedkoper dan puppies, en je hebt een beter idee van het uiterlijk en het temperament van een Malshipoo. U kunt dus meer geluk hebben met het vinden van bepaalde eigenschappen, zoals een krullende vacht. Praat met medewerkers van reddingscentra over wat u zoekt. Zij kunnen u helpen een Malshipoo te vinden die bij uw levensstijl past.

Heeft u een Malshipoo thuis?

Heb je ooit een Malshipoo gezien? Of ben je momenteel op zoek naar een exemplaar om in de familie te verwelkomen? Natuurlijk past dit kleine ras niet bij iedereen. Maar met de juiste zorg en toewijding vinden veel eigenaren het een geweldige familiehond. Voordat u zich verbindt aan een Malshipoo, wilt u misschien ook een Shih Poo vs Maltipoo apart overwegen.

Laat ons weten over uw ervaringen met de Malshipoo mix in de commentaren!

Referenties en bronnen

 • Turcsan, B. (et al), ‘Owner Perceived Differences Between Mixed-Breed and Purebred Dogs’, Plos One (2017).
 • Bellumori, T. (et al), ‘Prevalence of Inherited Disorders Among Mixed-Breed and Purebred Dogs: 27,254 Cases (1995 – 2010)’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2013).
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can F 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
 • Butt, A. (et al), ‘Do Hypoallergenic Cats and Dogs Exist?’, Annals of Allergy, Asthma, and Immunology (2012).
 • Beuchat, C. ‘The Myth of Hybrid Vigor… is a Myth’, The Institute of Canine Biology (2014)
 • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).
 • Roedler. F. (et al), ‘How Does Severe Brachycephaly Affect Dogs’ Lives? Results of a Structured Preoperative Owner Questionnaire’, The Veterinary Journal (2013).