Mannelijke versus vrouwelijke honden: Moet ik een jongenshond of een meisjeshond kiezen?

Mannelijke vs Vrouwelijke Honden - wat is het beste

Het grote mannetjes- vs vrouwtjeshondendebat is er een die met verrassende kracht wordt uitgevochten, aangezien jongens- en meisjespups allebei aanhankelijke, trouwe en trainbare huisdieren zijn. Ik ben vaak geschokt door hoe hard sommige van mijn vrienden en collega’s aan beide kanten van het debat staan. Jongens- of meisjespups hebben zoveel gemeen, maar ze hebben wel enkele belangrijke verschillen naarmate ze opgroeien. Reuen kunnen verder reiken en hebben meer kans om uit de achtertuin te ontsnappen, en vrouwelijke honden kunnen op latere leeftijd meer problemen hebben met zindelijkheidstraining. Mannelijke en vrouwelijke honden lijken meestal op elkaar, hoewel sommige rassen, zoals de Duitse herder, meer verschillen vertonen dan andere in termen van grootte en gewicht. Vandaag verdiepen we ons in de manieren waarop ze verschillen, en waar er eigenlijk geen wetenschappelijke manier is om ze uit elkaar te houden. We delen de persoonlijkheid van de jongenshond versus de meisjeshond, samen met de zeer reële verschillen in de gezondheid van mannelijke versus vrouwelijke honden. En we geven wat tips om de verschillen in uiterlijk te herkennen, en hoe die fysieke verschillen tussen een vrouwelijke en een mannelijke hond van invloed kunnen zijn op uw gezin en levensstijl.

Inhoud

Als je eenmaal een fokker hebt gekozen en een prachtig nest pups hebt gevonden, liggen er nog moeilijke beslissingen in het verschiet. En één daarvan betreft het geslacht, want je krijgt misschien de keuze tussen een jongen of een meisje. Als u zich afvraagt: “Moet ik een reutje of een teefje nemen?” Dit artikel is voor u. We bekijken enkele van de mythes rond het verschil tussen de twee geslachten. En geven u de feiten en de informatie die u nodig hebt om u te helpen de juiste keuze te maken voor uw gezin.


Man vs Vrouw Puppy

Er is weinig verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke pup van acht weken oud. Mannelijke pups zijn gemiddeld iets groter dan hun zusjes, maar dat is het wel zo’n beetje. puppies blijven echter niet lang puppies. Ze groeien snel op, dus je moet echt rekening houden met het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke honden als ze eenmaal volwassen zijn.

Er zijn twee belangrijke aspecten van volwassen hoektanden die uw beslissing bij de keuze tussen een mannelijke of vrouwelijke pup kunnen beïnvloeden. Dit zijn de fysiologie en het temperament van de hond. Fysiologie is de manier waarop een hond eruit ziet en zijn lichaamsfuncties. Temperament is de manier waarop een hond zich gedraagt. Laten we eerst eens kijken naar de fysieke verschillen.

Fysieke verschillen tussen reuen en teven

Er zijn verschillen, maar ze zijn niet zo groot als sommige mensen denken!

Uiterlijk Mannelijke vs Vrouwelijke Honden

Om te beginnen zijn reuen vaak wat groter dan teven. Het verschil in grootte is waarschijnlijk niet genoeg om veel uit te maken voor iemand. Niet alle reuen zijn natuurlijk groter dan alle teefjes, maar gemiddeld zullen de mannelijke pups in een raszuiver nest iets groter en zwaarder worden dan de teefjes in hetzelfde nest. Het verschil in grootte is bij sommige rassen groter dan bij andere, en het zal minder uitgesproken zijn bij een reu die op jonge leeftijd is gecastreerd.

Reuen hebben ook de neiging een ander uiterlijk te hebben. Ze zien er, niet verrassend, mannelijker uit en kunnen een groter en voller hoofd hebben. Als u de voorkeur geeft aan het karakteristieke mannelijke uiterlijk van uw ras, kan dit een factor van invloed zijn. Zowel bij het kiezen van een pup, als bij het nemen van beslissingen over sterilisatie. Natuurlijk begrijpen we al het duidelijkste en belangrijkste fysieke verschil tussen reuen en teven. Maar, wat zijn de gevolgen van dat verschil? Dat wordt grotendeels beïnvloed door geslachtshormonen.

Hormonale verschillen in mannelijke vs vrouwelijke honden

Als een pup de geslachtsrijpheid nadert, veroorzaken geslachtshormonen lichamelijke veranderingen. Voor vrouwelijke honden betekent dat het begin van de loopsheid. Dit gebeurt twee keer per jaar gedurende twee tot drie weken, tenzij ze gesteriliseerd zijn. Tijdens deze periode heeft ze een bloederige afscheiding die mannelijke honden aantrekt. De afscheiding is smerig en kan stinken. Je moet ze weghouden van lichtgekleurd tapijt en meubilair. Hondenluiers kunnen hierbij helpen.

Mannelijke versus vrouwelijke honden: moet ik een jongenshond of een meisjeshond kiezen?

Loopse vrouwelijke honden kunnen niet in het openbaar worden uitgelaten, omdat mannelijke honden agressief kunnen worden in hun verlangen om te paren. Om een onbedoelde zwangerschap te voorkomen, moet u voorzorgsmaatregelen nemen om mannelijke honden uit de buurt van uw loopse hond te houden. Het is niet ongewoon dat reuen over hekken springen om te paren. Of u dit ongemak erg vindt, is een persoonlijke kwestie. Sterilisatie van een teef is duurder dan sterilisatie van een reu en wordt mogelijk niet gedekt door de huisdierenverzekering.

Reuen hebben geen seizoenen, en tenzij gecastreerd, kunnen ze het hele jaar door seksueel actief zijn. Zodra een intacte reu geslachtsrijp is, kan hij beginnen met markeren, bestijgen en zwerven. Gecastreerde reuen en teven kunnen deze normale hondengedragingen ook vertonen, maar meestal in mindere mate. Het instinct om te paren is sterk, dus u moet voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat uw hond gaat zwerven op zoek naar paringsmogelijkheden. Sterilisatie zal veel van de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke honden verminderen.

Neutratie van reu vs. teef

Het is belangrijk om er over na te denken of u uw hond wel of niet gaat castreren of steriliseren. voordat je kiest tussen een meisjes- of jongenshond. De kwesties rond sterilisatie kunnen uw beslissing om uw hond al dan niet te steriliseren beïnvloeden, zelfs als u er nog niet over nagedacht hebt.

U zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een vrouwelijke Golden Retriever niet te steriliseren omdat het ras gevoelig is voor een aantal vormen van kanker waarvan is aangetoond dat ze zich vaker ontwikkelen bij veranderde honden. Als u absoluut niet wilt omgaan met een loopse teef, dan is het misschien verstandig om in plaats daarvan een reu te nemen. We hebben gekeken naar de fysieke verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke honden, dus nu is het tijd om te kijken naar temperament- en gedragsverschillen. Sommige mensen maken zich zorgen over het uiterlijk van een gecastreerde hond en over de fysieke en emotionele veranderingen, in die mate zelfs dat ze een implantaat hebben uitgevonden om reuen er intact uit te laten zien!

Gedrag en temperament van mannelijke vs vrouwelijke honden

Je hebt misschien gehoord dat vrouwelijke honden trouwer zijn dan reuen. Deze mythe stamt nog uit de tijd dat veel honden zonder toezicht werden achtergelaten in de gemeenschap waar ze woonden. Eenmaal geslachtsrijp willen reuen meestal zwerven om een partner te vinden. Vrouwelijke honden kunnen dit ook doen, vooral als ze loops zijn, maar zwerven komt vaker voor bij reuen. Een hondveilige omheining van uw tuin of erf lost dit probleem op en helpt uw hond te beschermen tegen verkeer of diefstal.

De aspecten van temperament waarover de meeste mensen zich zorgen maken zijn agressie en trainbaarheid. Sommige mensen denken dat reuen agressiever en minder trainbaar zijn dan teven. Maar is het waar?

Zijn reuen agressiever?

Of reuen agressiever zijn dan teven is niet zo duidelijk als het lijkt. Zowel reuen als teven kunnen agressief zijn. Er zijn aanwijzingen dat reuen eerder geneigd zijn zich op te stellen, te dreigen en uit te dagen als onderdeel van sociaal ordeningsgedrag. Dit is echter vaak een show die niet resulteert in een aanval. Gevechten tussen twee reuen zijn vaak ritueel en veroorzaken weinig schade.

Hoewel vrouwelijke honden minder snel dreigend gedrag vertonen, hebben ze een sterkere neiging om hun dominantie in de sociale hiërarchie af te dwingen. Gevechten tussen twee vrouwelijke honden komen vaker voor dan gevechten tussen twee mannelijke honden. Bovendien zijn vrouwelijke hondengevechten meestal schadelijker. Hoe zit het met agressief gedrag tegenover mensen?

Bijten reuen meer?

Hondenbeten worden vaker toegeschreven aan reuen dan aan vrouwelijke honden en vaker aan intacte reuen dan aan gecastreerde reuen. Deze feiten zijn misschien niet zo significant als ze lijken, omdat ze alleen aantallen vermelden en geen redenen. Studies hebben aangetoond dat hondenbeten het resultaat zijn van een groot aantal factoren die verband houden met zowel de mens als de hond die bij elk incident betrokken is.

Er kunnen meer bijtincidenten zijn met reuen, bijvoorbeeld door meer contact in verband met zwerfgedrag. En natuurlijk is dit gedrag sterker bij intacte reuen. In feite zijn onaangelijnde honden die buiten het terrein van de eigenaar zwerven verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van alle hondenbeten.

Bovendien vond één studie rasverschillen in agressief en bijtgedrag. In het bijzonder, dat verhoogde agressie onder intacte reuen (in tegenstelling tot gecastreerde reuen) in twee van de bestudeerde rassen niet van toepassing was op de andere hondenrassen in de studie.

Het is belangrijk op te merken dat elke hond zal bijten als hij wordt geprovoceerd. Daarom is vroege socialisatie en training van uw hond van cruciaal belang voor de gezondheid en het geluk van iedereen in uw huis op lange termijn. Kinderen zijn de meest voorkomende slachtoffers van hondenbeten, dus kinderen leren hoe zich te gedragen rond honden is ook belangrijk voor de preventie van hondenbeten. We hebben agressie besproken, maar hoe zit het met vriendelijkheid bij mannelijke en vrouwelijke honden?

Zijn mannelijke of vrouwelijke honden vriendelijker?

Vriendelijkheid lijkt veel meer samen te hangen met het ras van een hond dan met het geslacht van de hond. Een reu van een ras dat bekend staat als algemeen vriendelijk kan vriendelijker zijn dan een teef van een agressiever ras. Kijkt u daarentegen naar een ras met bekende temperament- of agressieproblemen, dan kunt u beter nadenken over de vraag of een reu of een teef een reu is.

Het selecteren van een verantwoordelijke fokker is een belangrijke factor voor vriendelijkheid om twee belangrijke redenen. Als u een vriendelijke hond wilt, wilt u een fokker die ervoor gezorgd heeft alleen te fokken met honden die niet agressief zijn. Daarnaast zijn vroege socialisatie en omgang van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat uw hond comfortabel en vriendelijk is rond mensen en andere dieren.

Uit een studie bleek dat reuen meer geneigd zijn tot sociaal spel met mensen dan teven. Terwijl teven geneigd zijn tot coöperatief gedrag met mensen. Wat ons leidt naar training, wat is makkelijker te trainen, een reu of een teef?

Zijn reuen moeilijker te trainen?

Interessant is dat reuen overheersen in een aantal sporten, wat erop zou kunnen wijzen dat ze gemakkelijker te trainen zijn, in plaats van moeilijker. Maar nogmaals, we moeten de feiten op een rijtje zetten.

In wedstrijdsporten zijn succesvolle honden waardevol als fokdieren en worden ze zelden gecastreerd.
Teven kunnen lastig zijn bij wedstrijden, omdat ze waardevolle wedstrijd- en trainingstijd kunnen verliezen doordat ze in de loopsheid komen of gebonden zijn aan zwangerschap en lactatie. Het overwicht van reuen zegt dus misschien meer over hun vermogen om vrij van verplichtingen te zijn dan over hoe gemakkelijk ze te trainen zijn.

Er zijn verschillen in mannelijke en vrouwelijke hondenhersenen, en studies hebben aangetoond dat er verschillen zijn in de manier waarop mannelijke en vrouwelijke honden denken. Eén studie die keek naar sociaal leren en ruimtelijke informatie gaf aan dat reuen sneller dan teven een andere strategie hanteren om een voorwerp te lokaliseren. Uit een andere studie bleek echter dat vrouwelijke honden zich beter kunnen concentreren, wat de training kan vergemakkelijken.

Hoeveel invloed dit heeft op hun trainbaarheid is twijfelachtig. Anekdotisch bewijs van hondentrainers wijst op weinig significant verschil tussen de geslachten. In elk geval kunnen mannelijke en vrouwelijke honden allebei getraind worden, maar het is belangrijk om vroeg te beginnen en geduldig te zijn.

Natuurlijke voorkeur voor een vrouwelijke of mannelijke hond

Veel ervaren hondeneigenaren hebben een natuurlijke voorkeur voor het ene of het andere geslacht. Soms is dit gebaseerd op hun perceptie van mannelijke en vrouwelijke temperamenten.

Soms is het gewoon een van die dingen die iemand niet echt kan verklaren. Als je een keuze hebt en je voelt je gewoon aangetrokken tot meisjeshonden versus jongenshonden, dan is daar niets mis mee.

Zorg er gewoon voor dat je gekeken hebt naar wat er komt kijken bij het opvoeden van een hond van het geslacht van je keuze voordat je je definitieve keuze maakt.

Mannelijke vs Vrouwelijke Honden

Weten dat je überhaupt het beste een hond kunt nemen is een moeilijke beslissing. De verschillen tussen reuen en teven in veel rassen zijn minimaal en het bewijs over trainbaarheid is niet sluitend. Als je kijkt naar een groot en krachtig ras waar temperamentproblemen kunnen ontstaan, is het waarschijnlijk verstandig om voor een teef te kiezen.

Als je kijkt naar een ras waar castratie het risico op ernstige gezondheidsproblemen kan verhogen, dan moet je beter nadenken over de biologische verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke honden. Sommige mensen vinden het onhandig om een loopse teef te beheren en willen er niet verantwoordelijk voor zijn dat ze niet zwanger wordt.

Significante risico’s van castratie zijn aangetoond bij Hongaarse Vizsla’s, Golden Retrievers, Herders en Labradors. We weten nog niet of ze ook bij andere hondenrassen voorkomen.

Voor het grootste deel is het geslacht geen goede gids voor toekomstige gezondheid of persoonlijkheid. Met andere woorden, het maakt waarschijnlijk niet uit of uw pup een jongen of een meisje is. Zolang je maar weet wat er bij hun verzorging komt kijken.

Als je de voorkeur geeft aan reuen, ga dan voor een reu. En andersom.

Hoe zit het met jou? Heeft u een voorkeur voor mannelijke of vrouwelijke honden? Deel je gedachten in het commentaarveld hieronder.

Probeert u nog steeds uw perfecte puppy te kiezen?

U kunt hier meer informatie vinden om uw zoektocht naar een puppy te vergemakkelijken:

Referenties

  • Coren, S., “Zijn reuen agressiever dan teven?”, Psychology Today, 2013.
  • Fugazza, C., Mongillo, P. & Marinelli, L., “Sex differences in dogs’ social learning of spatial information.” Animal Cognition, 2017.
  • Hart, B.L., Hart, L.A., et al. “Long-Term Health effects of neutering dogs: comparison of Labrador Retrievers with Golden Retrievers,” Plos One, 2014.
  • National Canine Research Council, “Medical attended dog bites,” 2016.
  • Scandurra, A., Alterisio, A., et al., “Behavioral and Perceptual Differences between Sexes in Dogs: An Overview.” Animals, 2018.