Maltese zwangerschap – Hoe lang is een Maltezer zwanger?

Maltese zwangerschap - Hoe lang is een Maltezer zwanger? Foto os drie zwangere Maltezers

Opgewonden dat je Maltezer mama wordt? Het is een spannend avontuur, dat is zeker, en het is ultra schattig. Hier is wat je kunt verwachten van haar zwangerschap van begin tot eind, en alle spannende onderdelen daartussenin!

Een Maltezer is 65 dagen zwanger, oftewel, 9 weken. Soms kan ze echter met 8 weken te vroeg bevallen, dus je zult vanaf week 8 op puppy watch willen staan! Haar zwangerschap wordt als standaard beschouwd bij andere hondenrassen. Hieronder leest u hoe u uw Maltezer zwanger kunt maken, hoe u kunt zien of uw Maltezer zwanger is, tekenen van bevalling en tips om in gedachten te houden tijdens haar zwangerschap.

Hoe maak je een Maltezer zwanger

Om een Maltezer zwanger te krijgen, moet ze tijdens de oestrusfase van haar cyclus tijd doorbrengen met een dekreu. Ze moet ook minstens een jaar oud zijn en meerdere wat cycli met succes hebben doorlopen.

Als een verantwoordelijke huisdierouder of fokker, weet je ook zeker dat je de juiste dekreu hebt gekozen om haar kansen te vergroten!

Hoe weet ik of mijn Maltezer zwanger is?

Net als mensen kan een Maltezer een schijnzwangerschap hebben. Dit is wanneer haar lichaam de beginfase van de zwangerschap doormaakt (waarover straks meer), maar dan wordt alles na een paar weken weer normaal.

Tekenen van een echte zwangerschap zijn de paring op het juiste moment, en lichte veranderingen in haar lichaam gedurende de eerste paar weken (daar gaan we hieronder dieper op in). Maar de beste manier om zeker te weten of je Maltezer zwanger is, is om haar naar een dierenarts te brengen voor een definitieve test!

Beste leeftijd om met een Maltezer te fokken

Aangezien zwangerschap de sleutel is, zul je willen wachten tot ze minstens 2 jaar oud is om zwanger te worden voor de beste resultaten. Ze is echter fysiek in staat om zwanger te worden vanaf 4 maanden tot 6 jaar+, afhankelijk van de genetica.

Maltese bevallingsverschijnselen

Als dit de eerste keer is dat je een zwangere Maltezer hebt (hoe spannend!) dan zul je je willen voorbereiden op de bevalling door op de volgende tekenen te letten:

  • Toegenomen nesteldrang en rusteloosheid
  • Een daling van de temperatuur
  • Een zelfgeïnduceerde snelheid

Verhoogde nesteldrang en rusteloosheid

Je aanstaande moeder wil er zeker van zijn dat haar ruimte perfect is, dus begint ze zich te nestelen door dekens en kussens te verplaatsen tot alles precies goed is. Ze gaat ook heen en weer tussen extreme rusteloosheid, zoals ijsberen, en lusteloosheid in haar nest.

Een daling van de temperatuur

Een van de beste fysiologische tekenen dat ze klaar is om te gaan bevallen, is dat haar temperatuur onder de 100 graden F (37,7 graden C) daalt. Dit is volkomen normaal en betekent dat je binnen 24 uur puppies krijgt!

Een zelf opgewekt vasten

Omdat ze gaat bevallen van pups, zal moeder niet geïnteresseerd zijn in eten. Ze zal uit eigen beweging gaan vasten en kan gewoon enkele uren voor en na het vasten genieten van wat water. Dwing haar niet om te eten!

Hoe lang duurt de Maltese bevalling?

Dat hangt af van haar leeftijd, hoeveel pups ze heeft en haar stressniveau, lichamelijk gezien. Soms kan ze haar bevalling pauzeren om te rusten tussen de bevallingen door. Echter, het algemene aantal is ongeveer 12 uur op zijn langst. Als het langer duurt, kunt u overleggen met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat zij en haar pups allemaal in orde zijn.

Maltezer zwangerschapsfasen en kalender

Nu de stap-voor-stap stadia en kalender voor de zwangerschap van uw Maltezer! Gedurende de 9 weken zal elke week een andere mijlpaal zijn (zoals maanden in een menselijke zwangerschap).

Week 1

Dit is de week van de bevruchting. Dit wordt beschouwd als de allereerste week omdat de dekkater haar bevrucht. In dit stadium kun je niet zien dat ze zwanger is, want ze gedraagt zich volkomen normaal!

Week 2

In dit stadium verhuizen de bevruchte embryo’s naar de baarmoeder en begint de ontwikkeling. Je kunt nog geen zichtbare tekenen zien.

Week 3

Hier beginnen de veranderingen zichtbaar te worden. Als de foetussen beginnen te groeien en zich ontwikkelen, zul je merken dat ze misschien wat meer honger heeft dan normaal. In dit stadium zijn de pups zo klein dat ze niet te zien zijn in haar buik.

Week 4

De foetussen zijn de afgelopen week flink gegroeid, en professionals (zoals dierenartsen of ervaren fokkers) kunnen het begin ervan in haar buik voelen! Wat betreft de tekenen waarop u moet letten: ze kan wat heldere afscheiding hebben en haar tepels kunnen beginnen op te zwellen.

Week 5

Dit is ook een drukke week van ontwikkeling, want de pups beginnen hun klauwen, poten en snorharen te groeien. Ze krijgen ook hun geslacht, zodat ze met behulp van een echo zowel in aantal als geslacht kunnen worden vastgesteld. Tijdens deze week begint moeder zichtbaar aan te komen.

Week 6

Dit is wanneer moeder echt aan het werk gaat. Als haar pups groeien, zal ze extra voedsel nodig hebben. Je kunt ook puppyvoer mengen met haar normale brokken. Haar tepels kunnen groter en donkerder worden als ze dichterbij komt. Ze zal zich ook in haar bed gaan nestelen.

Week 7

Haar pups zijn nu gevormd en groeien gewoon sterker in haar buik. Terwijl dit gebeurt, kan de vacht op haar buik beginnen uit te vallen als voorbereiding op de geboorte. Ze zal honger hebben, dus zorg ervoor dat ze extra eten krijgt (hoewel zorg ervoor dat het voor zwangere moeders is en niet voor puppyvoer. in dit stadium).

Week 8

Beschouw dit als je babywachtbericht. Ze zal zich gaan voorbereiden op de komst van haar puppies en ze kan vanaf deze week gaan bevallen. Je zult ook wat beweging in haar buik kunnen waarnemen, als je goed kijkt!

Week 9

In de laatste week van haar zwangerschap wordt het nestelen echt serieus en merk je misschien dat haar eetlust afneemt als ze zich voorbereidt op de geboorte.

Kan een Maltezer op natuurlijke wijze bevallen?

Een Maltezer kan op natuurlijke wijze bevallen, ja. Voor de beste resultaten en veiligheid moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat ze minstens 2 jaar oud is en in goede gezondheid verkeert tijdens de zwangerschap (meer daarover hierna).

Als je je zorgen maakt over complicaties, en dit is haar (en jouw) eerste keer, kun je altijd een ervaren dierenarts op afroep of ter plaatse laten komen om haar tijdens de bevalling in de gaten te houden.

Hoe een zwangere Maltezer te verzorgen

Om ervoor te zorgen dat haar bevalling soepel verloopt, zul je prioriteit willen geven aan een goede verzorging van haar gedurende haar hele zwangerschap, zodat iedereen van begin tot eind veilig en gezond blijft. Hier zijn enkele tips om je daarbij te helpen.

Laat een dierenarts haar nakijken

Zodra je weet dat ze zwanger is, laat een dierenarts het bevestigen. Van daaruit kunnen ze haar dieet, gewichtstoename en eventuele andere lichamelijke behoeften aanpakken naarmate de zwangerschap vordert. Een dierenarts heeft hier ervaring mee en kan een grote hulp zijn voor nieuwe grootouders!

Geef haar de juiste voeding

Ze zal meer gaan eten, en moet misschien overschakelen op een zwangerschapsvoeding of puppyvoeding in haar dieet laten verwerken, wat uw dierenarts aanbeveelt. Zorg ervoor dat u haar dieet en porties aanpast zoals nodig is voor haar hardwerkende lichaam.

In dezelfde lijn van denken is toegang tot veel vers, schoon water ook belangrijk, dus zorg ervoor dat dat ook een prioriteit is!

Let op haar activiteitenniveau

Hoewel actief blijven tijdens de zwangerschap belangrijk is, zult u er ook voor willen zorgen dat ze zich niet bezeert en haar pups verwondt of haar zwangerschap in gevaar brengt. Kijk uit voor overmatig rennen, agressief spel, springen, enz. Al deze dingen kunnen een beetje belastend zijn voor de toekomstige mama.

Sta haar toe zich te nestelen

Dit is een beetje overdreven, maar we moeten het zeggen: mama weet het het beste. Hoewel de meeste mama’s rond week 7 beginnen met nestelen, kunnen sommigen eerder beginnen. Velen zullen met dekens en kussens slepen, soms meerdere keren om het precies goed te krijgen. Dit is een biologisch proces dat niet onderbroken of verstoord mag worden! Als zij besluit om haar pups midden op de keukenvloer te krijgen, dan is dat de plek waar het gaat gebeuren en geen enkele hoeveelheid herschikking van haar nest zal dat veranderen.

Wees waakzaam

Wees gedurende de hele zwangerschap, de bevalling en de eerste dagen na de geboorte extra voorzichtig om haar in de gaten te houden. Let op haar eetlust, bewegingsniveau en haar algemene comfortniveau om ervoor te zorgen dat ze goed ondersteund wordt terwijl haar lichaam herstelt. Zo blijft iedereen veilig en gezond!

Zwangerschap is spannend en elke week is een leuk avontuur voor huisdierouders! Het enige wat nu nog rest, is kijken hoe het allemaal gebeurt voor je eigen Maltezer!

We horen graag wat jullie van de post vinden, alleen zo kunnen we ons verbeteren.