Levensverwachting voor een teckel en algemene doodsoorzaken

Wat is de levensverwachting voor een teckel? Veel voorkomende doodsoorzaken.
Foto van drie teckels met verschillende soorten vacht, liggend en poserend voor de foto.

In de volksmond beter bekend als worstenhonden of kortweg Doxies, teckels zijn bedreven jachthonden en staan in de hondenwereld bekend om hun uitzonderlijk lange levensduur. Leer alles over hun gemiddelde levensduur en de factoren die deze kunnen beïnvloeden om u de meeste kwaliteitstijd met uw harige vriend te geven.

Wat is de levensverwachting voor een teckel? De gemiddelde levensverwachting van een Teckel ligt rond de 15 of 16 jaar. Een dwergteckel heeft meestal hetzelfde bereik, hoewel hij tussen de 16 en 18 jaar oud kan worden. Velen leven langer – sommigen zelfs tot ver in de 20 – en sommigen leven korter. Zoals veel dingen die met uw hond te maken hebben, kan hun levensduur drastisch variëren, afhankelijk van genetische factoren zoals fokken, hondenras-specifieke problemen zoals hartkleppen en problemen met de wervelkolom, en algemene levensstijlfactoren zoals dieet en lichaamsbeweging.

Hoewel niets dat kan garanderen, natuurlijk, rekening houdend met al deze punten zal uw teckel genieten van de best mogelijke levenskwaliteit en kan u gewoon een paar extra jaren met hen, ook!

Waaraan sterven teckels meestal?

Uw lieve Teckel zal uiteindelijk afscheid nemen van deze wereld en de regenboogbrug oversteken. Er bestaat niet zoiets als een onsterfelijke teckel, hoewel velen anders zouden wensen. Wat betreft de gebruikelijke doodsoorzaak, kunt u verwachten dat uw teckel hoogstwaarschijnlijk zal sterven door ouderdom, d.w.z. natuurlijke oorzaken.. Veel hondenrassen hebben complicaties, maar teckels hebben consequent de meeste problemen met natuurlijke oorzaken als belangrijkste doodsoorzaak.

De tweede doodsoorzaak is kanker, meestal borstkanker of lymfoom (de meest voorkomende vorm van kanker bij honden). Dit ligt echter ver achter natuurlijke oorzaken; u zult blij zijn te horen.

Daarna zijn hartkwalen en de complicaties daarvan een andere rasspecifieke doodsoorzaak. De ziekte zelf varieert van hond tot hond, en kan geleidelijk of plotseling optreden.

Hoewel het de minst voorkomende doodsoorzaak is, Teckels kunnen gevoelig zijn voor problemen met de wervelkolom die, samen met de complicaties die ze met zich meebrengen, in zeldzame gevallen de dood tot gevolg hebben. Houd er echter rekening mee dat problemen met de wervelkolom niet altijd tot de dood leiden.

Veel voorkomende gezondheidscomplicaties bij teckels

Soms worden hun gezondheidstoestanden beschouwd als de doodsoorzaak bij Teckels. Dit is wanneer het een combinatie van factoren is die niet noodzakelijkerwijs van elkaar kunnen worden gescheiden die eindigen in de dood van uw Teckel. Bekijk hieronder de meest voorkomende voor het teckelras.

Tussenwervelschijf ziekte

Zoals u waarschijnlijk weet, hebben teckels uitzonderlijk lange ruggengraat, waardoor ze de bijnaam “worstjeshond” krijgen. Deze lange rug kan een gevaar zijn voor de gezondheid, omdat de buitensporige hoeveelheid wervels kan leiden tot ongewervelde schijfziekte, wat betekent dat zijn schijven beschadigd zijn. Dit is een zeer pijnlijke ziekte die niet altijd kan worden gematigd met pijn of veranderingen in levensstijl. Als uw teckel veel springt of rent, betekent dit dat hij meer risico loopt op deze gezondheidsproblemen op latere leeftijd.

Problemen met gewrichten en heupen

Van knieën die uitsteken tot slecht uitgebalanceerde heupen, teckels staan er ook om bekend dat ze veel gewrichtsgerelateerde problemen hebben als ze ouder worden, zoals heupdysplasie, vooral als ze erg actief zijn en veel gaan wandelen. Deze problemen richten zich meestal op zijn benen en ruggengraat, maar ook op zijn heupen.

Oogproblemen

Ook bekend om hun schijnbaar te grote en puppy-dog-pout-perfecte ogen, kunnen teckels ook oogproblemen hebben die hun gezondheidsprofiel zullen compliceren. Andere teckels hebben bijzonder kleine ogen die ook een probleem vormen. Hun gezondheidsfactoren variëren echt (meer daarover). Veel voorkomende oogproblemen zijn staar, droge ogen en zelfs glaucoom. Veel teckels zullen zelfs hun zicht verliezen naarmate ze ouder worden.

Ziekte van Cushing

Dit is een ziekte waarbij een reeks goedaardige tumoren in het hele lichaam ontstaat. Vooral teckels zouden er gevoelig voor zijn. Deze richten zich vaak op de hypofyse of de bijnieren van het lichaam, wat resulteert in te veel cortisol in zijn lichaam. In wezen verhoogt het zijn natuurlijke stressniveau.

Diabetes

Vooral bij teckels komt insulineresistente diabetes veel voor. Dit betekent dat ze niet genoeg insuline produceren, wat met hulp en ondersteuning van u en uw dierenarts moet worden beheerd.

Hypothyreoïdie

Van hypothyreoïdie is sprake wanneer je schildklier niet goed produceert en de stofwisseling vertraagt. Dit leidt tot veel gezondheidsproblemen die levenslange complicaties kunnen veroorzaken, waaronder obesitas. Gelukkig is dit vaak gemakkelijk te behandelen met medicijnen.

Voel je de behoefte om je teckel een dikke knuffel te geven? Ga je gang. Wij wachten wel.

Leren over de mogelijke complicaties van je geliefde harige vriend is eng, maar onthoud dat kennis ook macht brengt! Als u weet waar de mogelijke problemen zitten, kunt u erop letten en ervoor zorgen dat u klaar bent om zo snel mogelijk te handelen en/of de nood aan de man komt.

Gezondheidsfactoren die de gemiddelde levensduur van teckels beïnvloeden

Enkele meer algemene gezondheidsfactoren kunnen ook van invloed zijn op de gemiddelde levensverwachting van uw teckel.

Genetica van de ouders

Je hebt je teckel waarschijnlijk via een fokker in je huishouden opgenomen, dus een van de beste dingen daarvan is dat je vanaf het begin toegang hebt tot alle informatie over zijn ouders. Dit omvat natuurlijk de juiste certificering, maar ook mogelijke gezondheidsgebreken die van ouder op pup kunnen worden overgedragen. Als u weet dat dit waarschijnlijk risicofactoren zijn voor uw teckel, kunnen u en uw dierenarts die allebei gebruiken om plannen te maken en uw teckel adequaat te verzorgen als hij ouder wordt.

Algemene gezondheid en levensstijl

Andere gezondheidsfactoren heb je meer zelf in de hand, zoals zijn dagelijkse leven en gezondheid. Deze richten zich op het soort hondenvoer dat hij krijgt, hoeveel hij ervan krijgt, en zijn bewegingsroutine. Dit zal helpen om zijn algemene gezondheid en de meer risicovolle zaken zoals hartproblemen en zelfs de gezondheid van de ruggengraat te beheren.

Teckel die een lelijk gezicht trekt terwijl zijn baasje hem zijn medicijnen probeert te geven.

Hoe een teckel langer te laten leven

Als zijn liefhebbende huisdierouder is het jouw taak om hem te helpen ervoor te zorgen dat hij zoveel mogelijk gelukkige en gezonde jaren lijkt! Hoewel het misschien voelt als een uitdaging, is het ook best bijzonder om te bedenken dat een goede opvoeding hem zal helpen om betere en langere jaren te beleven, toch?

Haal al zijn inentingen

Van zijn eerste puppy inentingen tot sterilisatie of sterilisatie tot jaarlijkse inentingen, u wilt bovenop de inentingen blijven die uw dierenarts aanbeveelt. Deze helpen hem ziektes en aandoeningen te bestrijden, wat erg belangrijk is als hij ouder wordt en vatbaarder voor deze dingen.net als mensen.

Laat uw dierenarts de gegevens van zijn ouders controleren…

Laat, indien mogelijk, een betrouwbare dierenarts de gegevens van zijn ouders controleren met betrekking tot hun certificeringen en erfelijke factoren (die een fokker u allemaal van tevoren kan geven) voordat u een contract tekent voor een teckelpup van een fokker. Zij kunnen u van tevoren op de hoogte brengen van genetische markeringen waar u rekening mee moet houden. Een fokker kan ook een goede bron van informatie zijn.

Deel zijn informatie met de dierenarts

Als je hem eenmaal thuis hebt, overweeg dan om alle medische en gezondheidsinformatie die je over hem hebt met je dierenarts te delen. Dit zal hem helpen weloverwogen beslissingen te nemen en te letten op bepaalde kenmerken die later gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Hoe meer ze weten over uw puppy, in het bijzonder, hoe meer ze preventief kunnen helpen – waar het hier allemaal om draait.

Geef hem gezonde voeding

Misschien weet u al veel over de voeding van uw Dashond wat betreft de voeding zelf die u wilt benaderen. Er zijn brokken, hondenvoer in blik, rauwe voeding. Maar welk middel u ook besluit te gebruiken, u zult toch enige aandacht willen besteden aan wat er eigenlijk in de voedingskeuzes zit die u hem geeft!

Teckels moeten veel eiwitten in hun voeding hebben, vooral magere eiwitten. Deze zullen hen helpen om een uitstekende spiergroei en gezonde botten te krijgen, wat problemen met hun wervelkolom en gewrichten zal helpen voorkomen.

Koolhydraten zijn essentieel in hun dieet, hoewel er vaak verschillende meningen zijn over hoeveel ze moeten hebben. Als algemene vuistregel – uw dierenarts kan u beter helpen – kunt u ernaar streven dat minder dan 50% van hun dagelijkse voeding uit koolhydraten bestaat en streven naar kleinere porties wat betreft de hoeveelheid per keer. Zo krijgt u het beste van beide meningen.

Gezonde vetten uit visolie en andere omega-3’s zullen een beter gezichtsvermogen en zelfs een betere hersenontwikkeling bij Teckels bevorderen. Concentreer je zoveel mogelijk op die gezonde magere bronnen van vetten in plaats van de “slechte vetten”.

Tenslotte maken de juiste vitaminen en mineralen het geheel af voor wat betreft een evenwichtige voeding. Sommige zijn in verschillende stadia van zijn leven waardevoller, dus vraag uw dierenarts om advies.

Het lijdt geen twijfel dat er veel moeite wordt gedaan om de levensverwachting van uw teckel te verbeteren door middel van voeding, maar het wordt al lang beschouwd als een van de meest kritische factoren.

Beheer zijn gewicht met lichaamsbeweging

Door hun vreemde, maar schattige, vormen kunnen Teckels te maken krijgen met overgewicht. U zult er een prioriteit van willen maken om u echt te concentreren op het totale gewicht van uw teckel, vooral als hij ouder wordt en zijn stofwisseling en energie op natuurlijke wijze beginnen te vertragen. Naast voeding moet u ook aandacht besteden aan lichaamsbeweging als factor voor gewichtsbeheersing. Maar, voor uw teckel is niet alle beweging goed….

Met hun rasstandaard problemen, vooral met hun ruggengraat en heupen, moet je heel voorzichtig zijn met beweging als pup. Hij moet nog steeds wat beweging krijgen, maar probeer het gericht te houden op kortere spurtsessies, kortere wandelingen en minimaal tot niet springen of rennen. Als u als pup de hoeveelheid lichaamsbeweging goed in de gaten houdt, zal hij daar veel beter van worden als hij ouder wordt.

Als hij ouder wordt en als volwassene volgroeid is, kun je kijken of je hem langere wandelingen of speelsessies kunt laten maken. Overweeg ook low-impact activiteiten zoals zwemmen, omdat dit de spanning van zijn verschillende gewrichten zal houden. Hij zal nog veel beweging krijgen, en hij zal zich ook vermaken!

Teckel op zoek naar al zijn speelgoed om hem te helpen bewegen.

Een herinnering aan de levensverwachting van uw teckel

Hoeveel van ons wensen dat onze honden eeuwig konden leven? Ja, precies. Zelfs als je de meest attente huisdier ouder in de wereld bent en elk ding op deze lijst doet om zijn levensverwachting te verhogen, zijn er veel factoren die zelfs de beste specialisten en dierenartsen niet kunnen voorspellen.

Het kan iets eenvoudigs zijn als een hartaanval of zelfs gewoon een soort van slechte val die ertoe leidt dat hij ernstige pijn heeft waarbij je die schijnbaar onmogelijke beslissing moet nemen of je hem al dan niet uit zijn lijden moet verlossen. Dit alles betekent niet dat je als ouder hebt gefaald of dat je het niet goed hebt gedaan. Een schatting is uiteindelijk maar een schatting. Des te meer reden om echt te genieten van elk moment dat je kunt met je teckel.

Met de juiste informatie over de geschatte levensverwachting en hoe u zoveel mogelijk tijd kunt doorbrengen met uw lieve Doxie als uw trouwe maatje, bent u goed op weg om de wereld zij aan zij aan te pakken!

We horen graag wat je van de post vindt, alleen zo kunnen we verbeteren.