Long Face Dog – Fascinerende feiten over de vorm van het hondenhoofd

Long Face Dog - gedrag, training, gezondheid en intelligentie

Honden met een lang gezicht zijn vaak zeer sierlijk en elegant. De meeste behoren tot de zichthondengroep en zijn gebouwd op snelheid. Vandaag gaan we kijken naar dolichocephalie (dat zijn lange snuiten, voor jou en mij). We zullen de voor- en nadelen van langere neuzen bij honden ontdekken, en u helpen uw perfecte hondenras met een lang gezicht te vinden.

Inhoud

Whippets zijn een van de meest populaire hondenrassen met een lang gezicht ter wereld. De schattige puppies in deze video zijn op die onhandige, onhandige leeftijd!


De vorm van de hondenkop is in verband gebracht met zowel gezondheid als gedrag. De gevolgen van een hond met een platte kop (brachycephalic) zijn al uitgebreid besproken, vooral de risico’s voor hun gezondheid. Maar wordt de hond met een lang gezicht (dolichocephalic) aan de andere kant van de schaal ook blootgesteld aan onnodige ziekten?

De lange gezichtshondenrassen zijn mijn favoriete honden, vooral whippets. Het wordt dus interessant voor mij om objectief te bekijken wat het betekent om een langgezichtshond te zijn. We zullen ontdekken hoe verschillen in schedelvorm rassen hun karakteristieke uiterlijk geven, welke rassen worden beschouwd als dolichocephalisch, en waarom een lang gezicht niet alleen te maken heeft met uiterlijk, maar ook met gezondheid en gedrag.

Hondenrassen met een lang gezicht

Er zijn tientallen dolichocephalische hondenrassen, maar als we alleen filteren op degenen die voorkomen in de Amerikaanse favoriete rassenlijsten, vinden we deze:

 • Afghaanse Honden
 • Airedale Terriers
 • Basset Hounds
 • Bloedhonden
 • Borzois
 • Bull Terriers
 • Cimeco dell’ Etnas
 • Teckels
 • Doberman Pinschers
 • Duitse Herders
 • Duitse Doggen
 • Ierse Wolfshonden
 • Italiaanse Windhonden
 • Manchester Terriers
 • Peruaanse Haarloze Honden (Xoloitzcuintli)
 • Poedels
 • Saluki’s
 • Scottish Deerhounds
 • Schotse Terriers
 • Shetland Herdershonden
 • Siberische Husky’s
 • Whippets

Honden met een lang gezicht

Laten we deze rassen wat beter leren kennen, en zien hoe kenmerkend hun lange gezichten zijn.

Afghaanse Honden

afghaanse windhond

De prachtige Afghaanse windhond is zelfverzekerd, vriendelijk en ontspannen. Mits ze wat tijd buiten doorbrengen om al hun sprintende energie kwijt te raken. Ze kunnen ook heel speels zijn. Hun lange ding snuiten worden benadrukt door een geweldige vloeiende vacht.

Airedale Terriers

airedale terriër

De sterke, trouwe Airedale Terrier is een uitstekende waakhond. Het zijn fitte honden, met een atletisch lichaam en veel enthousiasme om u overal gezelschap te houden. Ze zijn echter ook tamelijk onafhankelijk, en doen het het beste met veel socialisatie en terughaaltraining vanaf jonge leeftijd.

Basset honden

bassett hound

De prachtige Basset Hound heeft een zielvolle uitdrukking en een vriendelijke houding. Het zijn charmante hondjes, maar helaas kan hun klassieke hangende gezicht leiden tot oogproblemen.

Bloedhonden

bloedhond puppy

De intelligente en gedreven Bloedhond werd gefokt om prooien op te sporen door middel van geur alleen, en ze zijn nog steeds uitstekend in dit werk. Ze doen het het beste als ze veel training krijgen en mogelijkheden om hun drukke hersenen te gebruiken om te jagen.

Borzois

borzoi

De Barsoi is een van de meer ongewone windhonden, en ook een van de grootste. Hoewel het een enorme hond is, hebben ze de rustige aard die hoort bij de windhondenfamilie, mits ze elke dag een paar keer goed rennen.

Bull Terriers

bull terrier puppies oren worden rechter als ze ouder worden

De Bull Terrier heeft een beetje een slechte reputatie, bekend om de combinatie van het pittige karakter van de Terrier familie met de kracht en vasthoudendheid van de Bulldog. Maar eigenlijk zijn het slimme, middelgrote honden die het heel goed kunnen doen in de juiste gezinshuizen.

Teckels

langharige teckel

Prachtige teckels hebben lange gezichten die worden gecombineerd met nog langere lichamen. Deze leuke, actieve hondjes zijn eindeloos vermakelijk om naar te kijken. Helaas betekenen die lange ruggen en korte poten samen dat ze waarschijnlijk aan gezondheidsproblemen lijden. U moet dit ras niet laten springen of klimmen om ze veilig te houden.

Doberman Pinschers

beste voeding voor doberman puppy

De Doberman heeft een lang gezicht en een atletische bouw. Ze zijn beschermend van aard en hebben een sterk bewakingsinstinct. Dit betekent dat ze zich sterk aan hun gezin hechten, maar dat ze een beetje voorzichtig moeten zijn met vreemden en veel moeite moeten doen om te socialiseren in hun puppytijd.

Duitse Herdershonden

europese duitse herder

De prachtige Duitse herder is een zelfverzekerd, alert en trouw ras. Populair bij de politie en het leger vanwege hun intelligentie en bewakingsinstincten, is dit ras het meest geschikt voor ervaren eigenaren. Ze houden ervan om samen te trainen en hebben de neiging zich sterk aan hun eigenaar of handler te hechten.

Duitse Doggen

grote honden

Reuze Deense Doggen behoren tot de grootste honden ter wereld. Ze hebben een vriendelijk en liefhebbend karakter, en een profiel dat zelfs tussen de lange hondenbende opvalt. Het belangrijkste nadeel van het ras, behalve dat ze niet in veel huizen passen, is dat ze een bedroevend korte gemiddelde levensduur hebben.

Ierse Wolfshonden

Ontmoet de Ierse Wolfshond!

De Ierse Wolfshond is nog zo’n imposante hond. Groot en gestrekt, vallen ze overal op. Hun lange gezicht, lange nek en elegante lichaam worden prachtig gecomplimenteerd door een grote, ruige vacht.

Italiaanse windhonden

italiaanse windhond

Een van de kleinste van de windhonden, de Italiaanse Greyhound met lang gezicht is nieuwsgierig maar voorzichtig van aard. Het zijn rustige kleine honden, die zeer lichtvoetig en ongelooflijk snel zijn. In de winter wordt hij het best warm gehouden met een vacht, en heeft hij veel liefde en een vriendelijke hand nodig.

Manchester Terriers

manchester terrier

Een zelfverzekerd lid van de Terrier groep, de Manchester Terrier is een minder algemeen huisdier, maar heeft een sterke werkgeschiedenis. Ze zijn moedig, vasthoudend en hebben een sterke prooidrift, waardoor ze een uitstekende jachtkameraad zijn, maar een beetje lastiger om mee te werken in de huishondenwereld.

Poedels

poedel

De poedel bestaat in drie maten, Toy, Miniatuur en Standaard. En het zijn allemaal slimme, krullende honden met een elegante bouw en een enigszins afstandelijk karakter. Ze hechten zich sterk aan hun familie, maar trekken zich iets minder aan van vreemden. Dit intelligente werkras wordt vaak gemengd met andere rassen om nieuwe gezinsdieren te creëren.

Saluki’s

saluki

Een reputatie van een beetje verlegenheid heeft de Saluki misschien uit de schijnwerpers gehouden, maar dit langharige hondenras is een echte schat. Hun prachtige vloeiende oren en staarten zorgen voor een opvallend gezicht, en hun kalme aard betekent dat ze een tamelijk gemakkelijke metgezel in huis zijn.

Schotse Deerhonden

scottish deerhound

Een andere reusachtige hond, de Schotse Deerhound is een hond met een lange neus die misschien wel meer opvalt dan de rest. Hun lange, ruwe vacht en zachte houding maken van deze zelfverzekerde hond een geweldige hond om te ontmoeten. Hoewel het formaat begrijpelijkerwijs afschrikwekkend kan zijn voor potentiële eigenaren.

De Schotse Terrier

Schotse hondenrassen - Schotse terriër

Schattig maar misschien iets te zelfverzekerd, de Schotse Terrier heeft een ongelooflijk uiterlijk met een lange zwarte vacht en een lief klein baardje. Maar deze pup is brutaal, koppig en heeft alle vasthoudendheid van de gemiddelde Terrier. Ze zijn echter zeer liefdevol voor hun gezin en erg leuk om mee om te gaan.

Shetland Herdershonden

Schotse hondenrassen - sheltie

Snel, sierlijk en ongelooflijk schattig, de Sheltie heeft een lange vacht met opvallende markeringen. Door hun intelligentie en werkachtergrond worden ze graag bezig gehouden, en zijn ze nooit gelukkiger dan wanneer ze hun hersens gebruiken en actief blijven.

Siberische Husky’s

beste speelgoed voor husky's

Een opvallend huisdier voor elk huis, de Siberische Husky valt misschien wel net zo op door hun vaak tegengestelde oogkleuren als door hun lange gezichten. Deze snelle honden werden gefokt om lange afstanden te rennen om sleeën te trekken, dus eigenaren kunnen worstelen met het terugroepen of te weinig trainen. Ze zijn het meest geschikt voor huizen die al vroeg veel aandacht besteden aan het trainen van het terugroepen, en die graag buiten actief blijven.

Whippets

whippet temperament

De prachtige Whippet, last but not least. Dit lieve hondje is het gelukkigst als hij een uurtje per dag rondrent, en de rest van de tijd knuffelt hij in de koets. Een vriendelijke, volgzame hond in het algemeen, ze zijn prachtige familie huisdieren.

Dolichocephalische definitie

De term dolichocephalic komt van de Griekse woorden “lang” en “hoofd”. Als naam is het dus een zeer letterlijke (zij het Griekse) beschrijving van de eigenschap waarnaar het verwijst.

De schedel van honden bevat een ingewikkelde puzzel van ongeveer vijftig botten. Bij dolichocephale honden hebben deze schedelbeenderen langwerpige proporties. Dit is vooral uitgesproken in de kaakbeenderen, waardoor dolichocephale honden hun karakteristieke lange, smalle snuit krijgen.

Hondenhoofdvormen en de Cephalic Index

Tamme hondenrassen zijn heel bijzonder, want ze zijn allemaal van dezelfde soort, maar ze hebben een dramatisch scala aan verschillende gezichtsvormen. Van mijn geliefde whippets tot de geplette mopshond. Om deze variatie te beschrijven gebruiken we een schaal die we de Cephalic Index noemen.

De Cephalic Index is een numerieke schaal voor het vergelijken van de breedte van de kop van een hond ten opzichte van zijn lengte. De breedte wordt gemeten over het breedste deel van het hoofd, en de lengte wordt gemeten van de achterkant van de schedel tot het puntje van de neus.

Honden met een lage cephalic index hebben lange gezichten, en honden met een hoge cephalic index hebben platte gezichten. De boven- en ondergrenzen van de Cephalic Index zijn niet onderzocht, maar de laagste cephalic index die ik ben tegengekomen is 42 (een Greyhound), en de hoogste was 99 (ras onbekend).

Cephalic Index van de langgezichtshond

Er is geen standaard drempel voor het bepalen van dolichocephalie, maar een hond wordt over het algemeen beschouwd als dolichocefaal als hij een cephalic index heeft van minder dan 75 – wat betekent dat de breedte van zijn kop minder is dan driekwart van de lengte van zijn kop.

Omdat we honden als dolichocefaal bestempelen wanneer ze een drempelwaarde op een schaal overschrijden, kan de indruk ontstaan dat dolichocefalie inherent extreem en ongezond is. Dit is misleidend, want de voorouders van onze huishonden – wolven – zijn van nature dolichocefaal.

De hoofdvorm van honden naar het voorbeeld van hun wolf voorouders heeft een praktisch doel. Wolven hebben een cephalic index van ongeveer 51. Hun lange gezichten zijn fysiek beter aangepast aan rennen en jagen, en de positie van hun ogen is beter geschikt voor het scannen naar prooi.

De wolfsvoorouders van onze hond zijn dolichocephalisch, lees meer over honden met een lang gezicht in dit artikel.

Dat wil niet zeggen dat we niet ook een aantal honden hebben gefokt met een extreem lang gezicht, zoals windhonden, basenji’s, borzo’s en bull terriers. Ofwel omdat we deze hondenhoofdvormen koppelen aan specifieke nuttige vaardigheden, ofwel omdat we ze gewoon esthetisch mooi vinden.

Maar is het mogelijk om te ver te gaan? Zijn hondenrassen met zo’n lang gezicht kwetsbaarder geworden voor gezondheidsproblemen?

Aspergillose bij langgezichten

Wist u dat Aspergillose een schimmelinfectie is die wordt veroorzaakt door Aspergillus-sporen die zich in de lucht nestelen in het slijmvlies van de neus van de hond. Deze infecties zijn een van de oorzaken van rhinitis bij honden: ontsteking van het neusslijmvlies, met als gevolg een loopneus, niezen en neusbloedingen.

Onbehandeld kan aspergillose de kwetsbare botten van de neus beschadigen, of zich zelfs uitbreiden naar de longen en andere delen van het lichaam. Aspergillose wordt vaak geassocieerd met dolichocephale honden, en daar zit een kern van waarheid in.

Aspergillose bij honden - lopen whippets risico - zoek het uit op de happy puppy site

Honden met lange neuzen hebben per definitie meer neusslijmvlies dan honden met korte neuzen. Er is dus een groter oppervlak voor de Aspergillus-sporen om zich in te nestelen. MAAR, er zijn genoeg aanwijzingen dat een lange neus niet de grootste risicofactor is voor aspergillose.

Risicofactoren voor hondenneusschimmel

We weten dat Aspergillus een opportunistische ziekteverwekker is, en de honden die het meeste risico lopen zijn die met astma of een onderdrukt immuunsysteem.

En Ernest Ward van VCA Hospitals meldt een studie waaruit bleek dat de niet-dolichocefale retriever en rottweiler rassen het hoogste percentage aspergillose infecties hadden, wat erop zou kunnen wijzen dat het leven in een gebied met een groot aantal Aspergillus sporen een grotere risicofactor is dan de neuslengte. Dus neuslengte is een factor in kwetsbaarheid voor aspergillose, maar het is niet alles.

Neustumoren bij honden

Neuskanker bij honden kan elk hondenras treffen, maar in 2006 vonden dierenartsen in Canada bewijzen dat dolichocephale honden 2,5 keer meer kans hadden om neustumoren te ontwikkelen dan niet-dolichocephale rassen. Zij schreven dit toe aan de grotere oppervlakte in hun neus, waardoor ze meer worden blootgesteld aan verontreinigende stoffen, irriterende stoffen en allergenen.

Zij merkten echter ook op dat honden met een korte neus en minder oppervlakte in de neus meer vatbaar zijn voor longtumoren. In principe gaan ziekteverwekkers en kankerverwekkende stoffen ergens problemen veroorzaken, het is gewoon een kwestie van waar.

Zoek uit of schimmelinfecties bij honden vaker voorkomen bij honden met een lange neus, zoals deze Afghaanse hond.

Oronasale fistels bij honden

Een oronasale fistel is een gat in het dak van de bek dat doorloopt naar het neusgat. Oronasale fistels kunnen worden veroorzaakt door infectie, trauma, onjuiste tandextractie, of aangeboren misvorming. Ze worden meestal operatief gesloten om te voorkomen dat er voedsel of andere vreemde voorwerpen in vast komen te zitten en een infectie veroorzaken.

In de “Veterinary Technician” zegt tandarts Brent Wilson dat dolichocephalie de vorming van fistels gemakkelijker lijkt toe te laten dan een kort gezicht, maar het is niet de enige predisponerende factor. Voor zover ik kan vinden, zijn er geen studies verricht om te kwantificeren hoeveel vaker oronasale fistels voorkomen bij dolichocephale hondenrassen.

Hondenhoofdvorm en gezondheid

Weet je nog dat we het hadden over de valkuil om te denken dat dolichocephalie extreem is en daarom inherent ongezond?

Het is ook gemakkelijk om te denken dat als een lange neus honden vatbaarder maakt voor problemen als aspergillose en oronasale fistels, dat het dan veiliger is om een korte neus te hebben. Maar als het gaat om honden met een platte neus, kan het te ver gaan in de tegenovergestelde richting nog ernstiger problemen veroorzaken.

Honden met een lange neus – zijn hondenrassen met een lange neus slimmer?

Laten we nu verder gaan met intelligentie en gedrag.

Mijn man groeide op met een whippet die Bess heette, en hij zegt dat whippets slecht zijn in het leren van trucjes en apporteren. Maar je weet nooit of dat komt omdat ze te dom zijn, of te slim voor die onzin.

Maar hij heeft het natuurlijk mis!

Dolichocephalie en reukzin

Een langere neus betekent meer ruimte voor gespecialiseerde geurreceptoren in de neusholte, en dus een gevoeliger en verfijnder reukvermogen, toch?

In 2015 liet een team van de Texas Tech University groepen brachycephalic mopshonden, dolichocephalic Duitse herders en extreem dolichocephalic windhonden dezelfde geurdetectietests doen.

Verrassend genoeg presteerden de mopshonden met brachycefalie consequent en significant beter dan de Duitse herders met dolichocefalie. En de extreem dukdalige windhonden? Nou, die vertoonden “een algemeen falen om mee te doen”, dus voor hen werden geen resultaten verzameld.

(Mijn man grinnikt hierom, hij zegt dat hij hen daarvoor bewondert).

Schijnbaar onbewogen door de insubordinatie van Texaanse windhonden, planden onderzoekers van de Eötvös Universiteit in Hongarije in 2016 hun eigen tests. Deze keer vergeleken ze het geurvermogen van kortneuzige hondenrassen met het geurvermogen van andere honden.

Deze keer slaagde de groep honden gedomineerd door dolichocefale rassen er wel in om het telkens beter te doen dan de kortneuzige rassen.

Het Hongaarse team schreef het verschillende resultaat toe aan de aard van de gebruikte proeven: hun proeven werkten zonder enige voorbereidende training (de honden probeerden voedsel te vinden), maar de honden in de Texaanse proeven werden getraind om eerst een specifieke minerale olie te vinden. De Texaanse resultaten zouden ons dus meer kunnen vertellen over trainbaarheid dan over reukvermogen.

Is een hond met een lang gezicht gemakkelijker te trainen?

In 2009 heeft Professor William Helton van de Universiteit van Canterbury in Nieuw Zeeland een onderzoek van keurmeesters van de Amerikaanse en Canadese Kennel Clubs bekeken. Hij vond dat honden met hoofden die noch overdreven lang, noch te kort zijn (mesaticephalic honden, bijvoorbeeld labrador retrievers en beagles) werden beschouwd als het gemakkelijkst te trainen.

Honden met een lang gezicht en honden met een plat gezicht werden beide als moeilijker te trainen beschouwd. Maar training is een kwestie van gradaties. Als je hond met een lang gezicht geen werkhond wordt, hoef je hem dan alleen maar de basis van goed gedrag te leren?

Zijn dolichocephalische honden beter opgevoed?

In 2013 onderzochten Paul McGreevy en zijn team van de Universiteit van Sydney in Australië het verband tussen de lichaamsvorm van honden en hun gedrag. Zij ontdekten dat veel ongewenst gedrag, zoals agressie tegenover hun eigenaar en andere honden, dwangmatig staren, het bestijgen van mensen en voorwerpen, verlatingsangst en problemen met ongepast plassen of bevuilen (inclusief rollen in uitwerpselen) minder vaak voorkwamen bij dolichocefale rassen.

Long Face Dog - een fascinerende gids over dolichocephalie en al zijn implicaties

De honden met een lang gezicht waren echter geen complete engelen: ze waren eerder geneigd achter dingen aan te jagen, hardnekkig te blaffen, voedsel te stelen en bang te zijn voor vreemden.

Dit bevestigt hun reputatie als opportunisten van het hondenras – als ze voedsel zien grijpen ze het, als er iets door hun gezichtsveld flitst zetten ze de achtervolging in om te kijken of het iets goeds was.

Als je een hond hebt met een van deze problemen, hebben we hier informatie om je te helpen! Probeer deze artikelen om te beginnen:

Uw hond met een lang gezicht

Dolichocephale of langgezichtshonden hebben een langwerpige schedel en kaakbeenderen, die hen hun karakteristieke lange kop geven.

Dolichocephale hondenhoofden staan dichter bij de natuurlijke vorm van hun voorouder, de wolf. Dit beschermt hen tegen de talloze gezondheidsproblemen veroorzaakt door brachycephalie. Desondanks verliezen hondenrassen met een lang gezicht geleidelijk aan populariteit aan meer brachycefale rassen.

Ik vind dat erg jammer, want honden met een lang gezicht hebben zoveel te bieden. Behalve een verhoogd risico op sommige kwalen (en elk ras heeft toch wel een verhoogd risico op iets), zijn ze over het algemeen gezond.

Ze zijn meer geneigd tot goed gedrag, en als je met een rommelige eter samenwoont, verwijderen ze het bewijs in enkele seconden. En ze lachen serieus wetenschappelijk onderzoek uit (tenzij er eten is). Ik denk dat ik daarom van ze hou.

Het artikel van vandaag is van Sarah Holloway. Sarah heeft een bachelordiploma in Zoölogie en heeft een speciale interesse in dierengedrag en -communicatie., en is sinds het schrijven van dit artikel trotse moeder geworden van een prachtige (en zeer lang gezicht) Whippet.

Lees meer!

Referenties

 • Hall et al, (2015) “Performance of Pugs, German Shepherds and Greyhounds on an odor-discrimination task”, Journal of Comparative Psychology.
 • Helton, (2009) “Cephalic index and perceived dog trainability”, Behavioral Processes.
 • McGreevy et al, (2013) “Dog Behavior Co-Varies with Height, Bodyweight and Skull Shape”, PloS One.
 • Meler et al, (2008) “Een retrospectieve studie van persisterende neusziekte bij honden: 80 gevallen (1998-2003)”, Canadian Veterinary Journal.
 • Polgár et al, (2016) “A Test of Canine Olfactory Capacity: Comparing Various Dog Breeds and Wolves in a Natural Detection Task”, PlosS ONE.
 • Ward, (2008) “Aspergillosis in Dogs”, www.vcahopitals.com
 • Wilson, (2012),”Dental Checkup: Oronasal Fistula: An Insidious Threat”, Veterinary Technician.