Lever Dalmatiër

lever dalmatiër

Deze complete gids voor de lever Dalmatiër heeft alles wat u moet weten over bruin gevlekte Dalmatische honden, en hoe ze zich verhouden tot hun bekendere zwart gevlekte neven.

Lever gevlekte Dalmatiërs hebben vlekken van chocoladebruin. Ze komen minder vaak voor dan de zwarte Dalmatische Hond, maar zijn even slim, energiek en gezellig. Laten we eens kijken of deze Dals met een verschil de juiste hond voor u zijn!

Wat is een Lever Dalmatiër?

Een lever Dalmatiër is een Dalmatiër met bruine vlekken in plaats van de bekendere zwarte. Je hoort ze ook wel omschreven als een lever-witte Dalmatiër, of een bruine Dalmatiër. Lever is een van de twee standaard raszuivere Dalmatische kleuren – de andere is natuurlijk zwart! Naast chocoladebruine vlekken heeft een leverkleurige Dalmatiër ook:

  • Bruin gepigmenteerd neusleer, in plaats van zwart.
  • Blauwe of bruine ogen die meestal een paar tinten lichter zijn dan die van een zwarte Dalmatiër.
  • En witte of bruine teennagels, in plaats van witte of zwarte.
lever dalmatiër

Net als hun zwartgevlekte neven worden leverdalmaten wit geboren, en hun vlekken komen tevoorschijn vanaf ongeveer 10 dagen oud. De exacte kleur bruin in de vlekken van een leverkleurige Dalmatiër kan veranderen naarmate hij opgroeit of ouder wordt. Het kan ook subtiel donkerder of lichter worden met de seizoenen.

Sommige leverkleurige Dalmatische Honden hebben ook bruine vlekken, die groter zijn dan vlekken en zichtbaar zijn vanaf hun geboorte. Deze verschijnen meestal op hun oren of ogen (zoals bij de knappe jongen op onze foto’s), op hun schouder of aan de basis van hun staart.

Zwarte Dalmatiërs waarvan de vlekken door ouderdom of in de zon bronskleurig zijn geworden zijn niet hetzelfde als leverkleurige Dalmatiërs. In feite kunnen Dals alleen zwarte of bruine vlekken – niet allebei! En de reden daarvoor ligt in hun genen.

Lever Dalmatiër Genetica

De majestueuze lever gevlekte Dalmatische vacht is het resultaat van een volledig unieke combinatie van genen. Alle Dalmatische vachten beginnen met een aanwijzing voor een kleur. Meestal zwart, maar soms ook bruin, of zelfs citroen! Bruine vlekken zijn eigenlijk een aangepast type zwarte vlek – lever Dalmatiërs dragen twee kopieën van een gen dat de b gen, dat de instructie om zwart pigment te maken verandert in een instructie om bruin pigment te maken. De instructie wordt alleen uitgevoerd wanneer dalmatiërs twee kopieën hebben van het b gen, één van elke ouder. Als ze er maar één krijgen, dragen ze het geruisloos en hebben ze zwarte vlekken. Dit is een van de redenen waarom leverkleurige Dalmatiërs minder vaak voorkomen dan zwarte Dalmatiërs.

Bovenop de instructie voor een kleur, drukken alle Dalmatiërs ook de extreme witte vlekken gen. Dit gen legt grote witte vlekken op de kleur eronder, en daarom zien Dals eruit alsof hun basiskleur wit is. Als er tussen de witte vlekken gaten zitten, worden die zichtbaar als de kleurvlekken waar we het eerder over hadden.

Tenslotte dragen Dalmatiërs de tikkende gen. Dit heeft als opvallend effect dat het gaten prikt door de witte vlekken die de extreme witte vlekken gen, zodat de kleur eronder doorschijnt!

Lever Dalmatiër Temperament

Dalmatiërs zien er niet alleen volledig uniek uit, ze hebben een unieke geschiedenis die hen ook een onderscheidend temperament geeft. Dalmatiërs zijn de enige door de AKC erkende honden die vroeger als koetshonden werden gebruikt. Ze werden gefokt om te draven naast door paarden getrokken rijtuigen, en deze te beschermen als ze stilstonden. Dalmatiërs werden voor deze taak geprefereerd door aristocraten, zigeuners en brandweerkorpsen.

Dankzij dit verleden zijn Dals trainbaar en hardwerkend, met veel uithoudingsvermogen. Ze hebben nog steeds minstens twee uur beweging per dag nodig, en ‘klusjes’ om ze mentaal te stimuleren. Dit kan geavanceerde gehoorzaamheidstraining zijn, behendigheid, of zelfs speciale ‘road trials’ die speciaal voor Dalmatiërs worden georganiseerd en gebaseerd zijn op hun oude trainerswerk.

Lever Dalmatiër temperament weerspiegelt ook hun oude rol als waakhond. Ze vormen een intense emotionele band met hun directe familie, maar kunnen afstandelijk en wantrouwend blijven tegenover onbekende mensen. Een goed gesocialiseerde Dalmatiër zou echter niet agressief moeten reageren op vreemden. Door de band die ze vormen met hun menselijke familie, kunnen ze gefrustreerd of overstuur raken als ze routinematig worden genegeerd of lange tijd alleen worden gelaten. Hun eigenaren beschrijven ze vaak als klittenbandhonden!

Er zijn geen aanwijzingen dat het temperament van een bruine Dalmatiër op enigerlei wijze verschilt van dat van een zwarte Dalmatiër.

Lever Dalmatiër Gezondheid

Er is ook geen bewijs dat lever Dalmatiër pups meer of minder gezond zijn dan zwarte Dalmatiërs. Dalmatische Honden van alle kleuren zijn echter vatbaar voor een aantal gezondheidsproblemen en erfelijke ziekten. Algemeen wordt aangenomen dat het Dalmatiërras een aanzienlijk hogere dan gemiddelde frequentie van erfelijke ziekten heeft, die ook gepaard gaan met hoge dierenartskosten gedurende hun leven.

Lever Dalmatische doofheid

Ongeveer 1 op de 9 Dalmatische Honden heeft een zekere mate van gehoorverlies. Doofheid bij Dals houdt geen verband met de kleur van hun vlekken, maar wel met de extreme witte vlekken gen dat hen hun witte basiskleur geeft. Honden met het extreme witte vlekken gen hebben meer kans op enige mate van doofheid, omdat het gen cellen aantast die belangrijk zijn voor de functie van het binnenoor, en ook voor de productie van vachtpigment. Lever Dalmatische puppy’s met blauwe ogen hebben een bijzondere kans om doof te zijn.

Hyperuricosurie

Hyperuricosurie is een genetische aandoening die abnormaal hoge concentraties urinezuur in het zenuwstelsel veroorzaakt, wat leidt tot blaas- en nierstenen. Ongeveer 33% van de Dalmatische Honden heeft twee exemplaren van het defecte gen dat hyperuricosurie veroorzaakt, wat betekent dat zij symptomen ontwikkelen. En ongeveer 60% van de Dalmatische Honden draagt één exemplaar, wat betekent dat zij geen symptomen hebben, maar het gen wel kunnen doorgeven aan hun pups. Dit betekent dat minder dan 1 op de 10 Dals volledig vrij is van het defecte gen – wat betekent dat het fokken met gegarandeerd gezonde pups erg moeilijk is!

Andere Leverkleurige Dalmatische Honden Gezondheidsproblemen

  • Ruwweg 1 op de 8 Dalmatische Honden heeft gebitsproblemen, waaronder tandbederf en gingivitis.
  • Nog eens 1 op de 8 Dalmatiërs heeft een schildklieraandoening.
  • En 1 op de 25 Dals heeft heupdysplasie. Dit is eigenlijk vrij laag in vergelijking met veel honden van dezelfde grootte, maar omdat bekend is dat het een erfelijke component heeft, zouden Dalmatische Honden nog steeds heupscreeningstesten moeten ondergaan voordat ze in fokprogramma’s worden gebruikt.

Lever gevlekte Dalmatische Hond Levensduur

Welke kleur hun vlekken ook hebben, Dalmatische Honden worden gemiddeld 12 tot 13 jaar oud. Sommige gelukkigen overleven tot ver in hun tienerjaren. Dit komt goed overeen met de gemiddelde levensverwachting van 11 tot 12 jaar voor alle honden.

U Lever Dalmatiër Puppy

Lever Dalmatiërs hebben de neiging wat ongebruikelijker te zijn dan zwarte Dalmatiërs. Dit komt deels omdat ze genetisch gezien minder kans hebben dan zwart gevlekte pups. Maar omdat we precies weten hoe bruine vlekken vererven, kunnen deze kansen gemakkelijk worden overwonnen door fokkers die lever-witte Dalmatische puppy’s willen nastreven! Het verschil is dus ook deels te wijten aan de vraag, en ook aan fokkers die beperkte mogelijkheden hebben om fokbeslissingen te nemen op basis van kleur, als eerst aan alle eisen van het vinden van gezonde ouders is voldaan. Dus, als u graag leverkleurige Dalmatische puppy’s wilt kopen, zoek dan eerst een gerenommeerde fokker, en wees bereid om op een wachtlijst te gaan staan voor een leverkleurige Dalmatische puppy.

Heeft u een bruin gevlekte dalmatiër?

Heeft u bewust gekozen voor een leverkleurige Dalmatiër in plaats van een zwarte Dalmatiër? Vertel ons meer over uw hond in het commentaarveld hieronder!

Referenties en bronnen

Officiële Standaard van de Dalmatische Hond. Amerikaanse Kennel Club. 1989.

Adams et al. Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK. Journal of Small Animal Practice. 2010.

Debraux. Fokkerij en genetische gezondheidsstatus van dalmatische honden. Hongaars Veterinair Archief. 2017.

Korberg et al. A Simple Repeat Polymorphism in the MITF-M Promoter Is a Key Regulator of White Spotting in Dogs. PLoS One. 2014.

Stam. De genetica van doofheid bij huisdieren. Frontiers in Veterinary Science. 2015.