Langharige Chihuahua Hondenras Informatie Centrum

langharige bruine tan en witte chihuahua zittend in herfstbladeren

Langharige Chihuahua honden hebben een gladde vacht over hun hele lichaam, vooral rond de oren, nek, staart en poten. Dit kleine oude speelgoedhondenras is levendig, liefdevol en zeer trouw. En ondanks dat ze eruit zien als schoothondjes, zijn deze perfecte huishonden ook geweldige waakhonden. Door hun kleine formaat zijn ze niet bij uitstek geschikt voor huizen met kinderen, maar ze kunnen heerlijke gezinsdieren en eerste honden zijn voor volwassen eigenaren. Vandaag zullen we u helpen beslissen of uw levensstijl, activiteitenniveau en sociale leven passen bij een langharige Chihuahua puppy.

Inhoud

We gaan kijken naar de persoonlijkheid, het temperament en het gedrag van de typische langharige Chihuahua hond. Evenals hun voeding, gezondheid en verzorging. Langharige Chihuahua verzorging en algemene zorg behoeften zijn iets anders dan een gewone Chihuahua. Maar buiten hun vacht zijn ze hetzelfde als elke andere Chi. Het blijft een kleine hond die tot 15 centimeter groot wordt en als volwassene tussen de 3 en 6 pond weegt. Laten we eens kijken of de langharige Chi geschikt is voor uw gezin.


Langharige Chihuahua vs Kortharige Chihuahua

Langharige Chihuahua’s mogen dan klein zijn, ze zijn enorm populair! Hun langere, pluiziger vacht geeft hen een onderscheidend uiterlijk dat hen onderscheidt van kortharige Chihuahuas. Deze vachten zijn vooral pluizig rond hun nek, oren, poten en staart.

Dit is het belangrijkste verschil tussen langharige en kortharige Chihuahuas. Maar het betekent wel dat langharige Chihuahua’s complexere verzorgings- en verzorgingsbehoeften hebben. Maar laten we nu eens specifiek kijken naar langharige Chihuahuas, en hoe ze verschillen van hun kortharige tegenhangers.

Langharige Chihuahua Uiterlijk

Het langharige Chihuahua ras zal best veel lijken op een normale Chihuahua. Maar, ze hebben veel meer vacht! Chihuahua’s zijn erg kleine honden. Ze kunnen tot 15 centimeter lang worden, en wegen als volwassene meestal tussen de 3 en 6 pond.

Dit kleine ras heeft driehoekige oren en ronde ogen. Een langharige Chi moet een zachte vacht hebben, die golvend of recht kan zijn. Maar de kleur van de vacht kan variëren.

langharige chihuahua

Vachtkleuren bij langharige chihuahua’s

Chihuahua’s kunnen in elke vachtkleur komen, dus je langharige Chi kan er heel anders uitzien dan een andere hond van hetzelfde ras! Enkele van de kleuren waarin je een Chihuahua pup kunt vinden zijn:

  • Zwart
  • Wit
  • Fawn
  • Crème
  • Chocolade

En meer! Ze zouden zelfs een combinatie van bovenstaande kleuren kunnen zijn, want aftekeningen zijn gebruikelijk bij dit ras!

Langharige Toy Chihuahua

Ook al zijn Chihuahua’s al kleine hondjes, sommige mensen hebben ze liever nog kleiner! Langharige teacup Chihuahua’s zijn geen apart ras. Het zijn gewoon kleinere honden van hetzelfde ras.

De grootte van deze kleinere pups gaat helaas gepaard met extra gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd risico op hartziekten. Het is belangrijk om veel onderzoek te doen en deze risico’s te overwegen voordat je besluit een langharige teacup Chihuahua pup te nemen. Laten we teruggaan naar onze standaard maat langharige Chihuahua.

Langharige Chihuahua Temperament

Dit zijn dan wel kleine hondjes, maar ze hebben grote persoonlijkheden! Ze zijn een ongelooflijk trouw ras en ook zeer intelligent. Maar ze kunnen een beetje koppig zijn!

Het is dus belangrijk om consequent te zijn wanneer u uw hond traint. Consistentie en toewijding aan de training zullen u helpen het ’terrier’ temperament waar ze bekend om staan onder controle te houden! Helaas gaat het gerucht dat het ras agressief is, dus velen zullen vermijden een langharige Chihuahua te adopteren. Maar zijn alle Chihuahua’s agressief?

Agressie en socialisatie

Hoewel Chihuahuas vaak worden gezien als een agressief ras, is dit niet gegarandeerd. Bovendien zijn er stappen die u kunt nemen om deze eigenschap te minimaliseren. Socialisatie vanaf jonge leeftijd is een van de belangrijkste manieren om agressie bij volwassen honden te minimaliseren. Een andere stap die u kunt nemen is het ontmoeten van de ouders van uw hond, om te beoordelen hoe vriendelijk ze zijn.

Uiteraard zijn deze stappen alleen mogelijk als u uw langharige Chihuahua krijgt als het een puppy is. Maar niet alle volwassen Chihuahua’s zijn agressief. En als je op zoek bent naar een reddingshond, zullen de organisaties je vaak wat kunnen vertellen over de persoonlijkheid van hun honden.

Langharige Chihuahua

Langharige Chihuahua Gezondheid

Niet alleen langharige teacup Chihuahuas hebben gezondheidsproblemen. Gezondheid is een belangrijke kwestie voor elk ras – dit geldt ook voor langharige Chihuahuas. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste problemen waar langharige Chihuahuas vatbaar voor kunnen zijn, en of er stappen zijn die we kunnen nemen om de risico’s te verminderen.

Hartproblemen

Chihuahua’s kunnen in het algemeen gevoelig zijn voor hartaandoeningen. Enkele aandoeningen waarvoor u moet oppassen zijn mitralisklepziekte en patent ductus arteriosus. Door uw Chihuahua op een gezond gewicht te houden en regelmatig veterinaire controles bij te wonen, kunt u de kans op deze problemen verkleinen.

Hydrocefalie

Deze kleine hondjes zijn ook gevoelig voor een aandoening die hydrocefalie heet. Hierbij hoopt zich vocht op in de hersenen, waardoor het hoofd groter wordt en er hersenbeschadiging kan optreden.

Patellaire Luxatie

Langharige Chihuahuas hebben als kleine honden een hoger risico op canine patellar luxatie.

Dit is een probleem dat te maken heeft met het kniegewricht van uw hond. Het treedt op wanneer de knieschijf uit de kom gaat, of uit zijn normale positie beweegt.

Gebitsproblemen

Het is belangrijk om ook de tandhygiëne van uw hond goed in de gaten te houden.

U kunt uw langharige chihuahua een beter gebit bezorgen door zijn tanden te poetsen, of af en toe door de dierenarts aanbevolen tandkluiven te gebruiken.

Een gezonde langharige chihuahua houden

Op sommige gezondheidsaandoeningen kan getest worden. Dus, als je op zoek bent naar een puppy, zorg er dan voor dat je naar een fokker gaat die de honden waar ze mee fokken op hun gezondheid test.

De aanleg voor gezondheidsproblemen zoals deze benadrukken het belang van het vinden van een goede fokker en een Chihuahua met een gezonde afstamming. Een goede manier om op de hoogte te blijven van eventuele problemen is regelmatige controles bij uw dierenarts.

Langharige Chihuahua Algemene Verzorging

We hebben een beetje gekeken naar de algemene zorg die een langharige Chihuahua nodig heeft voor zijn algemene gezondheid. Maar er is ook verzorging nodig om zijn mooie vacht te behouden. Dus, laten we eens snel kijken naar wat je kunt verwachten.

Verharing en verzorging

Chihuahua’s verharen matig. Zelfs die met een korte vacht. U kunt dus verwachten dat u de vacht rondom uw huis moet opruimen.

Langharige Chis zullen ook hulp nodig hebben om hun vacht schoon en knoopvrij te houden. Je moet de vacht van je langharige Chihuahua minstens één keer per week borstelen om ervoor te zorgen dat er geen klitten ontstaan. Controleer bovendien regelmatig zijn oren en tanden om ze allebei schoon te houden!

Chihuahua’s zijn kleine hondjes, dus dit verzorgingsproces zal waarschijnlijk niet lang duren per week. Maar het betekent wel dat deze kleine pups meer onderhoud nodig hebben dan hun kortharige soortgenoten.

Langharige Chihuahua Puppy’s

Erfelijke gezondheidsproblemen bij langharige Chihuahua’s maken het nog belangrijker om grondig te werk te gaan bij het vinden van een langharige Chihuahua pup.

Het kiezen van de beste langharige Chihuahua fokkers kan lastig zijn! Er zijn stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat de pup die u krijgt zo gezond mogelijk is – zowel in uw voordeel als in dat van uw nieuwe pup!

  • U kunt vragen om de ouderhonden te zien.
  • U moet vragen of de ouders op hun gezondheid zijn getest.
  • Heb een goede kennis van de gezondheidsproblemen waar langharige Chihuahua pups vatbaar voor kunnen zijn.
  • Je moet ook vragen of de pups gesocialiseerd worden.

Dit is belangrijk bij dit specifieke ras omdat een vroege socialisatie het risico op agressie, zowel naar mensen als naar andere honden, zal verminderen!

langharige chihuahua

Langharige Chihuahua Puppy Prijs

Wat is de gemiddelde langharige Chihuahua prijs? Nou, de kosten van deze puppies kunnen nogal variëren! Afhankelijk van de fokker worden ze geadverteerd voor $500 tot $1200.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet alleen de initiële kosten zijn. U zult ook rekening moeten houden met voedselrekeningen en dierenartskosten. En als je deze hond niet als puppy wilt, kun je ook reddingshonden overwegen!

Is een langharige chihuahua geschikt voor mij?

Dit is een geweldig ras om toe te voegen als nieuw lid van je familie!

Maar het is belangrijk om de gezondheidsproblemen te onthouden die inherent kunnen zijn aan dit kleine ras.

Met een goede socialisatie, regelmatige dierenartscontroles en een gezonde levensstijl kunnen deze pups floreren.

Maar ze zullen meer algemene zorg nodig hebben dan een kortharige Chihuahua. Het hangt ervan af hoeveel tijd u bereid en in staat bent om aan uw nieuwe metgezel te besteden.

Vergelijkbare rassen

Misschien weet u niet zeker of het ras Chihuahua geschikt is voor u. Maar maak je geen zorgen! Er zijn genoeg andere kleine rassen die je in plaats daarvan zou kunnen overwegen.

Sommige van hen hebben ook lang haar! Bekijk een paar van onze gidsen hieronder voor meer inspiratie.

Heb je een langharige chihuahua?

Bent u op zoek naar één van deze als uw volgende hond?

Laat ons weten wat je het beste vond aan het hebben van een langharige Chihuahua als huisdier!

En hoe vind je het vergeleken met de kortharige versie?

Referenties en bronnen