Langharige teckelverzorging en verzorgingsgids

langharige teckel

Langharige teckels zijn trouwe, beschermende hondjes met een lange golvende vacht. En ze hebben minder gezondheidsproblemen dan hun kortharige neven! Ze moeten dagelijks worden verzorgd, maandelijks worden gebaad en een goed dieet krijgen om zijdezacht en klitvrij te blijven. Maar dat is een kleine prijs voor zo’n mooie pup. Vandaag kijken we naar het omgaan met verharen, vachtverzorging, en delen we enkele geweldige langharige teckel verzorgingsvideo’s. We delen ook feiten over het type huisdier van deze honden. Deze korte honden werden gefokt om te jagen en als waakhonden, maar zijn ook populaire huisdieren en schoothondjes. Aanhankelijk met hun baasjes, hebben ze een koppige, onafhankelijke, brutale inslag en een grote drang om op het wild te jagen. Maar langharige teckelpups zijn gemakkelijk te trainen met positieve methoden, ondanks hun sterke jaag-, graaf-, blaf- en prooidrift. Vandaag bekijken we hoe u een gezonde, vriendelijke langharige teckel kunt adopteren en opvoeden.

Inhoud

De Teckel, ook bekend als worstjeshond, is beroemd om zijn extreme lichaamsbouw. Verkrijgbaar in drie haarsoorten en twee maten, Miniatuur en Standaard, hebben ze een zeer enthousiaste groep fans. En de langharige teckel is misschien wel de meest opvallende van het stel.


Wat is een langharige teckel?

Teckels zijn speelgoedgrote honden met jachthondpersoonlijkheden. Ze hebben een lang lichaam, korte poten en een smalle snuit. De langharige teckel heeft een elegante, vloeiende vacht. In feite is het een van de drie teckelvachtvariëteiten, die allemaal voorkomen in het standaard- of miniatuurras.

De andere vachtvariëteiten zijn kortharig en ruwharig. De belangrijkste verschillen tussen deze drie vachtsoorten zijn de behoefte aan verzorging en verzorging. Hoewel er aanwijzingen zijn dat ook de gezondheid en het temperament verschillen.

Langharige teckel temperament

Uw teckel is intelligent, onafhankelijk en zeer moedig! Ze hebben een sterke prooidrift en een gevoelige aanleg. Dit betekent dat ze veel op beloning gebaseerde, positieve training nodig hebben. Teckels werden oorspronkelijk gefokt om zich volledig op één taak te concentreren (d.w.z. een das opjagen en uitgraven). Wees dus niet verbaasd als ze niet onmiddellijk komen als u ze roept, vooral als ze met iets anders bezig zijn.

Een in 2014 gepubliceerd onderzoek suggereerde dat dwergteckels tot de meest agressieve rassen behoren ten opzichte van andere honden, in vergelijking met 16 andere rassen. Teckels zijn ook niet altijd geweldig met kinderen. Het is dus de moeite waard om hun gedrag door te lichten voordat je ze in een huis met kinderen of andere dieren brengt.

Interessant is dat er temperamentverschillen zijn tussen de vachtvariëteiten, gebaseerd op verschillen in herkomst en kruisingen die betrokken zijn bij het ontstaan ervan.

Van het langharige ras wordt gezegd dat het de liefste en meest gehoorzame van de drie is, dankzij hun spaniel erfgoed! Van de korthaar daarentegen wordt gezegd dat hij het meest eigenzinnig is. En tenslotte staat de ruwharige bekend om het feit dat hij in het middelpunt van de belangstelling wil staan.

Langharige teckel gezondheid

Teckels zijn gevoelig voor tussenwervelschijfziekte (IVDD) vanwege hun lange rug. In feite lopen ze 10-12 keer meer risico op IVDD dan andere rassen. IVDD is een degeneratief proces. Het veroorzaakt verharding van de tussenwervelschijven in de wervelkolom en leidt tot pijn, stijfheid en kreupelheid. Dit vereist soms een operatie.

Een recente studie toonde aan dat Teckels die meer dan een uur per dag beweging hebben, een lager risico hebben op het ontwikkelen van IVDD. Interessant genoeg hadden honden die op meubels mochten springen ook een lager risico op IVDD dan degenen die dat niet mochten. Deze resultaten impliceren echter geen oorzakelijk verband. Wij raden u daarom aan uw dierenarts om advies te vragen over hoe u uw hond het beste kunt laten bewegen.

Langharige teckels lijken een iets lagere incidentie van IVDD te hebben dan de andere vachtvariëteiten, wat goed nieuws is voor uw hond. Het blijft echter belangrijk om voorzichtig te zijn als u ze optilt. Pak beide uiteinden tegelijk op, zodat u hun rug niet verwondt.

Teckels in het algemeen kunnen ook gevoelig zijn voor zwaarlijvigheid, wat betekent dat je in de gaten moet houden hoeveel ze eten. Het is bekend dat ze veel moeite doen om etensresten te vinden, dus je moet zeker waakzaam zijn!

De verzorging van uw langharige teckel

Teckels zijn tamelijk schone honden en matig verharend. De gladharige types hebben weinig onderhoud nodig. De weelderige lokken van de langharige variant daarentegen vereisen zeker meer borstelwerk en verzorging.

Elke dag borstelen helpt je om klitten kwijt te raken en te voorkomen. Regelmatig borstelen helpt ook om te voorkomen dat losse haren in huis uitvallen.

Langharige teckels zijn bijzonder gevoelig voor knopen achter hun oren en in hun staart. Als deze knopen onbeheerd worden achtergelaten, kunnen ze zich vastzetten en matten worden, die vaak met een tondeuse moeten worden geknipt of geschoren.

  • Om ze grondig te verzorgen heb je een paar basisgereedschappen nodig: een standaard hondenborstel (varkenshaar/pin), een slickerborstel en een metalen kam.
  • Begin met de standaardborstel over het hele lichaam, begin bij de kop en werk altijd in de richting van de haargroei – dit verwijdert oppervlaktevuil.
  • Gebruik vervolgens de slickerborstel op dezelfde manier om in hun dubbele vacht door te dringen en de klitten weg te werken.
  • Gebruik tot slot de kam om resterende en moeilijke klitten weg te halen. Afhankelijk van de lengte/dikte van de vacht, kunt u de vacht in secties verdelen met behulp van clips, om er zeker van te zijn dat u tot de ondervacht doordringt.

De staart- en oorharen zijn erg fijn, dus het is een goed idee om extra voorzichtig te zijn bij het borstelen van deze gebieden om het haar niet te scheuren en/of uw kleine pooch te verwonden.

Teckel borstelen Video


Teckel Verzorgings Gereedschap

Als u uw langharige teckel echt wilt opknappen, bekijk dan hieronder onze aanbevelingen voor ultiem verzorgingsgereedschap voor thuis.

  • Voor je basisborsteltje raden we een stevige dubbelzijdige borstel aan. De pinzijde is perfect voor de lange vacht van uw hond en de borstelzijde is geweldig om vuil te verwijderen en de vacht te laten glanzen. Deze dubbelzijdige borstel is geschikt voor elk type vacht van honden (of katten!), dus het is een bonus als je meer dan één huisdier hebt.
  • Om echt in de dubbele vacht van de Dachsie te komen en hardnekkige matten en klitten te verwijderen, kunt u ook een slickerborstel gebruiken.
  • Ten slotte, als je hoopt thuis te kunnen knippen en kammen in een soort ‘showstijl’, probeer dan eens een kit met tondeuse, schaar en kam.

Het verzorgen van gevoelige honden

Niet alle honden vinden het leuk om geborsteld te worden, dus het loont om zacht en gevoelig te zijn voor hun behoeften.Beperk het borstelen bijvoorbeeld tot niet meer dan 20 minuten per keer. Zorg er ook voor dat u onwillige honden beloont die erin slagen stil te blijven liggen.

Als uw pooch nieuw is in uw gezin, kan het enige tijd duren om het vertrouwen op te bouwen dat nodig is voor dagelijkse verzorgingssessies. Het is belangrijk om vroeg te beginnen en uw hond te belonen voor zijn/haar geduld met u. Na verloop van tijd kan het verzorgen van uw hond een unieke ervaring worden waar u beiden naar uitkijkt!

Uw langharige teckel in bad doen

Wat het baden betreft, hoeven zelfs langharige teckels niet vaak in bad, tenzij ze in iets vies terechtkomen.

Een bad om de paar maanden zou prima moeten zijn. Niet meer dan één keer per maand is nodig, omdat dit de huid kan uitdrogen en gevoeligheden of andere problemen kan veroorzaken.

Zoals bij elk ras, zul je ook hun nagels regelmatig moeten knippen. Eén keer per maand zou voldoende moeten zijn voor uw Dachsie.

Langharige teckel kapsels

Uw langharige teckel zal enige vachtknipbeurt nodig hebben, vooral rond de voeten en de oren. Lang voethaar kan verward raken met vuil en het lopen op sommige oppervlakken, zoals hard hout of tegels, uiterst moeilijk maken.

Als ze niet geschoren worden, kunnen deze haren in dingen verstrikt raken die uiteindelijk de voetkussentjes van uw honden zullen beschadigen. Trimmen is iets wat u thuis kunt doen, of iets wat u kunt laten doen in een trimsalon.

Een bezoek aan een trimsalon kan voor sommige honden stressvol zijn. Afhankelijk van de persoonlijkheid van uw hond, kan het zinvol zijn om deze taak thuis uit te voeren. Als u besluit deze taak op u te nemen, zult u merken dat het helemaal niet erg is.

Kapsels – Stap voor Stap

Zorg er eerst voor dat uw hond het prettig vindt dat u zijn poten aanraakt. Dit kan voor sommigen lastig zijn, maar geduld loont meestal de moeite.

Als u klaar bent, maak het u gemakkelijk met uw hond, hetzij op de vloer of op een tafel bedekt met een handdoek/doek om de getrimde vacht op te vangen.

Pak een van de poten op en houd die stevig vast terwijl u de vacht zachtjes naar achteren borstelt (tegen de haargroei in) met een slickerborstel. Dit legt de lange vacht tussen de tenen bloot en duwt die omhoog.

Knip vervolgens met een schaar het extra haar weg, waarbij u ervoor zorgt dat u de schaar plat tegen de poot houdt en nooit op de poot richt. Je moet niet te veel knippen, net genoeg om de poot netjes te maken en te voorkomen dat het haar over het uiteinde dwarrelt.

Als je klaar bent met de bovenkant van de poot, draai hem dan om en knip ook het haar op de kussentjes bij. U kunt hiervoor ook de schaar gebruiken, maar u kunt ook een kleine elektrische tondeuse gebruiken, waarbij u voorzichtig over en tussen de kussentjes knipt – dit kriebelt nogal, dus wees voorbereid op wat gekronkel!

Als u voor een tondeuse kiest, zijn er fluisterstille varianten verkrijgbaar (zie aanbeveling hieronder) als het zoemende geluid van een gewone tondeuse uw Dachsie stoort.

Hoe dan ook is het de moeite waard om uw hond de tondeuse van tevoren te laten zien en hem/haar eraan te laten ruiken en het geluid ervan te laten horen, zodat hij/zij eraan kan wennen.

Herhaal tot slot de bovenstaande stappen met de andere poten van uw hond, en stap achteruit en bewonder uw werk! Hier is een video die demonstreert hoe je de poten van elke langharige hond kunt trimmen.


Langharige Teckel Puppies

Het vinden van een gezonde Teckel puppy vereist een beetje onderzoek. De beste plaats om uw nieuwe hond te krijgen is een asiel. Het vinden van een teckelpup in een asiel kan echter een uitdaging zijn. Als u ijverig de lijsten van uw plaatselijke asiel controleert, kunt u geluk hebben.

Een gerenommeerde fokker is een andere optie. Zorg ervoor dat je je huiswerk doet om iemand te vinden die je kunt vertrouwen als je voor deze optie kiest. De fokker moet u een volledige geschiedenis van de pup kunnen geven, inclusief bewijzen van de gezondheid van zijn/haar ouders.

Langharige Teckel Prijs

Asielen hebben de laagste prijzen en u kunt uw pup misschien adopteren voor minder dan $100. Fokkersprijzen daarentegen kunnen variëren van $500 tot $2.000.

U moet ook rekening houden met de mogelijke extra verzorgingskosten voor een langharige teckel. Dit omvat regelmatige uitstapjes naar de trimsalon.

Bovendien moet u rekening houden met de kosten van de dierenarts. Een hond met IVDD kan frequente dierenartsbezoeken en mogelijke ingrepen vereisen.

Uw langharige teckel

Langharige teckels moeten regelmatig geborsteld en getrimd worden, zodat ze er op hun best blijven uitzien. Dit is iets wat u thuis kunt doen met het juiste gereedschap, of als u dat liever doet in een professionele trimsalon.

Dachsies moeten dagelijks geborsteld worden. Het is dus zinvol om uw hond op zijn gemak te stellen als u zelf een deel van de vachtverzorging doet. Dit kan een geweldige band scheppen!

Dachsies zijn gevoelig voor IVDD, wat in sommige gevallen een operatie kan vereisen en chronische rugpijn kan veroorzaken. Het goede nieuws is dat de langharige variëteit minder vatbaar lijkt te zijn dan de andere vachtvariëteiten.

Het vinden van een langharige Dachsie pup in een asiel kan lastig zijn, maar is uiteindelijk de beste plaats om je nieuwe huisdier te krijgen. Als je er geen kunt redden, is een gerenommeerde fokker een andere optie.

Langharige teckels tenslotte zijn de liefste van het stel en zouden een trouwe en intelligente aanwinst voor uw huis moeten blijken te zijn. Let echter wel op bij de jongere leden van uw gezin, want ze kunnen ongeduldig zijn, vooral bij onstuimige kinderen.

Meer informatie over teckels

langharige teckel

Referenties en bronnen