Leverproblemen bij honden: Oorzaken, Symptomen, Diagnose en Behandeling

Leverproblemen bij honden zijn helaas niet ongewoon. De lever is een vitaal orgaan dat verantwoordelijk is voor verschillende belangrijke functies in het lichaam van de hond. Als er problemen optreden in de lever, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij uw hond. Het is daarom essentieel om de oorzaken, symptomen, diagnose, en behandeling van leverproblemen bij honden te begrijpen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op leverproblemen bij honden, inclusief de verschillende soorten leverproblemen, de symptomen en hoe u deze kunt herkennen, de diagnose en behandeling, en preventieve maatregelen die u kunt nemen om de levergezondheid van uw hond te behouden.
leverproblemen hond

Soorten leverproblemen

Er zijn verschillende soorten leverproblemen bij honden, waaronder:

 1. Hepatitis: Dit is een ontsteking van de lever die kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, parasieten, giftige chemicaliën, of auto-immuunziekten.
 2. Leverfalen: Dit treedt op wanneer de lever niet meer goed functioneert en niet langer in staat is om zijn functies uit te voeren.
 3. Leverkanker: Dit is een kwaadaardige tumor die zich in de lever ontwikkelt.
 4. Leververvetting: Dit is een ophoping van vet in de lever, wat kan leiden tot ontsteking en uiteindelijk leverfalen.

Symptomen van leverproblemen

De symptomen van leverproblemen bij honden kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

 1. Verminderde eetlust: Honden met leverproblemen hebben vaak minder eetlust dan normaal.
 2. Gewichtsverlies: Als uw hond niet goed eet, kan hij/zij gewicht verliezen.
 3. Braken: Dit kan een teken zijn van leverproblemen, vooral als het gepaard gaat met geelzucht.
 4. Diarree: Dit kan ook een symptoom zijn van leverproblemen.
 5. Geelzucht: Dit is wanneer de huid, het tandvlees en de ogen van uw hond geelachtig worden.
 6. Zwelling: Leverproblemen kunnen leiden tot zwelling van de buik of ledematen.
 7. Lusteloosheid: Honden met leverproblemen zijn vaak lusteloos en lethargisch.

Diagnose van leverproblemen

Als uw hond symptomen vertoont van leverproblemen, is het essentieel om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. De dierenarts zal een aantal tests uitvoeren om te bepalen of uw hond leverproblemen heeft, waaronder:

 1. Bloedonderzoek: Dit kan helpen bij het opsporen van abnormale leverenzymen en andere afwijkingen in het bloed.
 2. Urineonderzoek: Dit kan helpen bij het opsporen van afvalstoffen die door de lever worden uitgescheiden.
 3. Echografie: Dit kan helpen bij het opsporen van afwijkingen in de lever en de grootte van de lever.
 4. Biopsie: Dit is wanneer een monster van leverweefsel wordt genomen en onder een microscoop wordt bekeken om te bepalen of er sprake is van een aandoening.

Behandeling van leverproblemen

De behandeling van leverproblemen bij honden hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele veel voorkomende behandelingen zijn:

 1. Medicijnen: Dierenartsen kunnen medicijnen voorschrijven om de symptomen te behandelen en de leverfunctie te verbeteren.
 2. Dieet: Een dieet met een laag eiwitgehalte en veel koolhydraten kan helpen de lever te ontlasten.
 3. Chirurgie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om een tumor te verwijderen of om een aandoening te behandelen.
 4. Supplementen: Dierenartsen kunnen supplementen voorschrijven, zoals vitamine E en C, om de leverfunctie te ondersteunen.

Preventie van leverproblemen

Hoewel het niet altijd mogelijk is om leverproblemen bij honden te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die u kunt nemen om de levergezondheid van uw hond te behouden, waaronder:

 1. Zorg voor een gezond dieet: Een gezond dieet met de juiste voedingsstoffen kan helpen de lever gezond te houden.
 2. Vermijd giftige stoffen: Probeer te voorkomen dat uw hond in contact komt met giftige stoffen, zoals bepaalde planten, chemicaliën en medicijnen.
 3. Regelmatige controle: Zorg ervoor dat u uw hond regelmatig meeneemt naar de dierenarts voor controles.

FAQs

1. Wat zijn de oorzaken van leverproblemen bij honden?

Leverproblemen bij honden kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder virussen, bacteriën, parasieten, giftige chemicaliën, auto-immuunziekten en genetische aanleg.

2. Wat zijn de symptomen van leverproblemen bij honden?

Enkele veel voorkomende symptomen zijn verminderde eetlust, gewichtsverlies, braken, diarree, geelzucht, zwelling en lusteloosheid.

3. Hoe worden leverproblemen bij honden gediagnosticeerd?

Dit kan worden gedaan door middel van bloedonderzoek, urineonderzoek, echografie en biopsie.

4. Hoe worden leverproblemen bij honden behandeld?

Behandelingen kunnen medicijnen, dieet, chirurgie en supplementen omvatten, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening.

5. Hoe kan ik leverproblemen bij mijn hond voorkomen?

U kunt leverproblemen bij uw hond voorkomen door te zorgen voor een gezond dieet, het vermijden van giftige stoffen en regelmatige controles bij de dierenarts.

Conclusie

Leverproblemen bij honden kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en moeten serieus worden genomen. Het is essentieel om de oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van leverproblemen bij honden te begrijpen om uw hond de best mogelijke zorg te bieden. Door een gezond dieet te handhaven, giftige stoffen te vermijden en regelmatige controles bij de dierenarts uit te voeren, kunt u de levergezondheid van uw hond behouden en eventuele problemen vroegtijdig opsporen.