Leverkanker bij honden – Symptomen, Diagnose, & Behandeling

Leverkanker bij honden is een ernstige ziekte die het leven van uw hond kan bedreigen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen, de diagnose en de behandeling van deze aandoening. In dit artikel zullen we u alle informatie geven die u nodig heeft over leverkanker bij honden.
Leverkanker bij honden

Wat is leverkanker bij honden?

Leverkanker bij honden is een type kanker dat ontstaat in de levercellen van uw hond. De lever is een belangrijk orgaan in het lichaam van uw hond en heeft veel verschillende functies, zoals het zuiveren van het bloed en het opslaan van voedingsstoffen. Wanneer er kanker in de lever ontstaat, kan dit de werking van de lever belemmeren, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Symptomen

De symptomen van leverkanker bij honden kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en de locatie van de tumor. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Braken en diarree
 • Vermoeidheid en lethargie
 • Geelzucht
 • Vergrote lever
 • Bloedarmoede
 • Verhoogde dorst en urineren

Als u een of meer van deze symptomen bij uw hond opmerkt, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts voor een diagnose.

Diagnose

Om leverkanker bij honden te diagnosticeren, zal uw dierenarts een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en een aantal tests uitvoeren. Enkele van de tests die kunnen worden uitgevoerd, zijn:

 • Bloedonderzoek om de leverfunctie te controleren
 • Echografie om de grootte en locatie van de tumor te bepalen
 • Biopsie om een monster van het leverweefsel te nemen en te onderzoeken op kankercellen

Als er kankercellen worden gevonden, zal uw dierenarts de beste behandelingsopties voor uw hond bespreken.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor leverkanker bij honden, afhankelijk van de grootte en locatie van de tumor. Enkele van de meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Chirurgie om de tumor te verwijderen
 • Chemotherapie om de kankercellen te vernietigen
 • Stralingstherapie om de kankercellen te doden

Uw dierenarts zal de beste behandelingsoptie voor uw hond bespreken op basis van de specifieke omstandigheden van uw hond. Het is belangrijk om te onthouden dat leverkanker bij honden een zeer ernstige ziekte is en dat de behandeling niet altijd succesvol is.

FAQs

1. Hoe vaak komt leverkanker voor bij honden?

Leverkanker komt niet zo vaak voor bij honden, maar het kan voorkomen bij honden van alle leeftijden en rassen.

2. Is leverkanker bij honden erfelijk?

Er is geen bewijs dat leverkanker bij honden erfelijk is, maar sommige rassen hebben meer kans op het ontwikkelen van leverkanker dan andere.

3. Hoe lang kan een hond leven met leverkanker?

De levensverwachting van een hond met leverkanker hangt af van de grootte en locatie van de tumor en de behandelingsopties die beschikbaar zijn. Sommige honden kunnen nog jaren leven na de diagnose, terwijl anderen binnen enkele maanden sterven.

4. Kan leverkanker bij honden worden voorkomen?

Er is geen manier om leverkanker bij honden volledig te voorkomen, maar u kunt de gezondheid van uw hond bevorderen door regelmatige bezoeken aan de dierenarts, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

5. Wat zijn de risicofactoren voor leverkanker bij honden?

Enkele van de risicofactoren voor leverkanker bij honden zijn ouderdom, hormonale onevenwichtigheden en blootstelling aan toxines en carcinogenen.

Conclusie

Leverkanker bij honden is een ernstige ziekte die het leven van uw hond kan bedreigen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen, de diagnose en de behandeling van deze aandoening. Als u vermoedt dat uw hond leverkanker heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts voor een diagnose en behandeling. Door de gezondheid van uw hond te monitoren en regelmatige bezoeken aan de dierenarts te brengen, kunt u helpen om het risico op leverkanker bij uw hond te verminderen.