Kanker bij honden: soorten, symptomen en behandeling

Kanker is een van de meest gevreesde ziekten bij honden en kan zich op verschillende manieren presenteren. Het is belangrijk dat hondeneigenaren de verschillende soorten kanker, de symptomen en de behandelingsopties begrijpen om hun huisdier de best mogelijke zorg te kunnen bieden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende soorten kanker bij honden, de symptomen en de behandelingen die beschikbaar zijn.
kanker bij honden

Soorten kanker bij honden

Er zijn verschillende soorten kanker die honden kunnen treffen, waaronder:

 1. Lymfoom: dit is een kanker die de lymfeklieren aantast en zich kan verspreiden naar andere organen.
 2. Mastocytomen: dit is een type huidkanker dat ontstaat in de mastcellen van de hond en kan leiden tot verschillende symptomen, zoals zwellingen, jeuk en bloedingen.
 3. Osteosarcoom: dit is een kwaadaardige botkanker die meestal voorkomt bij grotere honden en kan leiden tot pijn en kreupelheid.
 4. Hemangiosarcoom: dit is een kanker die ontstaat in de cellen van de bloedvaten en kan leiden tot bloedingen en interne orgaanbeschadiging.
 5. Melanoom: dit is een type huidkanker dat ontstaat in de pigmentcellen van de hond en kan leiden tot donkere, verhoogde knobbeltjes op de huid.

Symptomen

De symptomen van kanker bij honden kunnen variëren afhankelijk van het type kanker dat de hond heeft. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

 1. Abnormale zwellingen of bulten op het lichaam van de hond.
 2. Onverklaarbaar gewichtsverlies.
 3. Verlies van eetlust.
 4. Lethargie en vermoeidheid.
 5. Bloedingen of bloedarmoede.
 6. Veranderingen in de huid.
 7. Abnormale ademhaling.

Behandeling

De behandeling van kanker bij honden hangt af van het type kanker en de ernst ervan. Hier zijn enkele behandelingsopties:

 1. Chirurgie: soms kan het verwijderen van de tumor door middel van chirurgie de beste optie zijn.
 2. Chemotherapie: dit is een behandeling die medicijnen gebruikt om kankercellen te vernietigen.
 3. Bestraling: dit is een behandeling die gebruik maakt van straling om kankercellen te vernietigen.
 4. Immunotherapie: dit is een behandeling die het immuunsysteem van het dier stimuleert om kankercellen te bestrijden.
 5. Alternatieve behandelingen: sommige hondeneigenaren kiezen ervoor om alternatieve therapieën te gebruiken, zoals acupunctuur of kruidenremedies.

FAQ’s

1. Kunnen honden chemotherapie krijgen?

Ja, honden kunnen chemotherapie krijgen als onderdeel van hun kankerbehandeling.

2. Is chirurgie de enige optie voor de behandeling van kanker bij honden?

Nee, er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder chemotherapie, bestraling en immunotherapie.

3. Hoe kan ik de symptomen van kanker bij mijn hond herkennen?

Symptomen van kanker bij honden zijn onder meer abnormale zwellingen of bulten op het lichaam van de hond, onverklaarbaar gewichtsverlies, verlies van eetlust en lethargie en vermoeidheid.

4. Kan kanker bij honden worden voorkomen?

Er is geen garantie dat kanker bij honden kan worden voorkomen, maar er zijn verschillende maatregelen die kunnen helpen, zoals het vermijden van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen en het regelmatig laten controleren van uw hond bij de dierenarts.

5. Zijn alternatieve behandelingen effectief bij de behandeling van kanker bij honden?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat alternatieve behandelingen effectief zijn bij de behandeling van kanker bij honden. Het is belangrijk om met uw dierenarts te spreken voordat u alternatieve therapieën probeert.

Conclusie

Kanker is een veelvoorkomende ziekte bij honden, en het is belangrijk dat hondeneigenaren de verschillende soorten kanker, de symptomen en de behandelingsopties begrijpen. Door op de hoogte te blijven van de gezondheid van uw hond en regelmatig controles te laten uitvoeren, kunt u de kans op het ontwikkelen van kanker verminderen en uw hond de best mogelijke zorg bieden.