Landseer: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Landseer is niet alleen een indrukwekkende hond met statige afmetingen, maar ook een bijzonder vriendelijk en intelligent wezen. De traditionele werkhonden van Canadese vissers hebben al het leven van vele schipbreukelingen gered. De eersteklas zwemmers werken zelfstandig en peddelen meteen weg als ze zien dat iemand in nood is. Tegenwoordig worden Landseers niet alleen opgeleid als reddingshonden, maar ook als therapiehonden, omdat de hulpverleners met hun enorm hoge drempel in elke situatie kalm blijven. Daarnaast zijn ze erg populair als gezinshonden en kunnen ze ook worden gebruikt als waakhonden en gezelschapshonden. De Landseer wordt gereguleerd door de FCI onder het standaardnummer. Pagina 226 Het behoort tot de FCI Groep II van Pinschers, Schnauzers, Molossoids en Zwitserse Sennenhonden en tot Sectie 2.2 van Sennenhonden.

Landseer ECT

Landseer in het profiel

Profiel
Grootte: Reuen: 72-80 cm, vrouwtjes: 67-73 cm
Gewicht: Mannetjes: 59-68 kg, vrouwtjes: 45-54 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.2: Molossoïden, sennenhonden
Land van herkomst: Duitsland
Kleuren: Zwart-wit
Levensverwachting: 9-12 jaar
Geschikt als: Bewaker, redding, metgezel, therapeutische en gezinshond
Sport: Behendigheid, Hond Frisbee
Karakter: Genereus, intelligent, moedig, speels, liefdevol, geduldig
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: vrij hoog
Vachtstructuur: lang, eenvoudig, dicht en fijn
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

twee Landseer in het bos

Door de Landseer is de wit gevlekte slag van de Newfoundlander bewaard gebleven.

De Landseer is een Afstammeling van Newfoundland, een grote, krachtige werkhond die zijn capaciteiten vooral in het water bewijst. Spaanse en Portugese zeelieden die aan de kust van Canada aankwamen, brachten hun Pyreneese sennenhonden mee. Deze vermengden zich met inheemse honden in de volgende eeuwen. Zo ontstonden de compacte Newfoundlanders, die door het harde werk van de vissers als Lastdragers en reddingshonden Dit is de eerste keer dat we een debat over dit onderwerp hebben Zelfs vandaag de dag zijn er Newfoundlanders die zwart, rood, bruin, falb of zwart en wit kunnen worden gespot. Zeevarenden uit Engeland namen de viervoetige helpers van overzee mee naar hun thuisland, waar ze al in de 19e eeuw talloze geliefden vonden. Edelen en upper-class mensen hielden zo’n prachtig exemplaar graag als statussymbool. Omdat de zwarte vachtkleur echter dominant is over het wit, werden de zwart-witte honden steeds zeldzamer. Tegen het einde van de 19e eeuw werd de gevlekte Newfoundlander bijna uitgestorven.

Sommige fokkers in Duitsland, Nederland en Zwitserland zorgden voor hun redding, namen enkele van de resterende exemplaren uit Engeland en begonnen met fokken. Om de witte kleur te verkrijgen, kruisten ze aanvankelijk Pyrenese berghonden en Kuvasz, waarin het wit dominant erft. In 1960 werd de Landseer erkend als een onafhankelijk ras door de FCI. Vandaag in Duitsland zijn er twee kweekclubs onder begeleiding van de VDH, waarin jaarlijks zo’n 300 pups worden geboren. In andere delen van de wereld is deze hond echter nauwelijks gemeenschappelijk, omdat er maar heel weinig fokkers zijn.

Aard en karakter van de Landseer

De Landseer is een geboren zwemmer die zelfstandig kan handelen in gevaarlijke situaties. Daarom komt het vandaag de dag nog steeds als Waterreddingshond te gebruiken. Maar met de juiste training kan hij zijn vaardigheden ook als een Lawinehond in bergredding. Vanwege zijn goedaardige en uiterst vriendelijke natuur De Landseer is ook een ideale gezinshond. Of het nu met kinderen, andere honden of katten is – na een korte acclimatisatie kan hij goed overweg met alle huisgenoten in het gezin en neemt hij iedereen voor het leven mee naar zijn hart. De Landseer is attent en gereserveerd tegenover vreemden, omdat hij zijnBescherm amilie tegen indringers. Maar zodra de honden beseffen dat de bezoekers welkom zijn, geven ze snel hun terughoudendheid op.

Een Landseer kan ook blaffen als hij het nodig acht om potentiële aanvallers af te schrikken. Hij maar blaft nooit zonder reden, maar gedraagt zich meestal aangenaam rustig in het huis. De vreedzame grote hond past zich aan elke situatie aan en kan ook op reis worden genomen, op voorwaarde dat er een geschikte transportoptie voor hem wordt gevonden. Belangrijk is voor de aanhankelijke metgezel van de voortdurend contact met zijn menselijke familie. Zelfs als het dicht behaarde hondenras grotendeels ongevoelig is voor water en kou, is het niet geschikt voor kennelonderhoud, maar wil het graag een slaapplaats in de buurt van het gezin hebben. Van tijd tot tijd kan hij ook in de tuin overnachten als hij een gezellig hondenhok heeft. De Landseer heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig, maar is niet bijzonder veeleisend. Ontspannen, lange wandelingen door het stadspark zijn voldoende voor het hondenras. Maar de honden zijn vooral blij als ze onderweg een vijver vinden om te zwemmen. In het water is de Landseer in zijn element en heeft het beste dagelijks baden.

Hoeveel kost een Landseer?

Een raszuivere pup met stamboekinvoer kost gemiddeld 1.100 euro. Afhankelijk van de leeftijd en het geslacht van de hond, kan de prijs enigszins omhoog of omlaag variëren.

Honden van dit ras

 

Uiterlijk van de Landseer

Een volwassen Landseer mannetje bereikt een Acromion van 72 tot 80 cm, groeien tot een hoogte van 67 tot 72 cm. De honden behoren dus tot de grote hondenrassen. De gedrongen honden wegen 60 tot 75 kg (reuen) en 50 tot 55 kg (). Ondanks zijn imposante lichaam lijkt de Landseer niet angstaanjagend of agressief, maar ruimdenkend en vredig. De hond heeft nog grote gelijkenis met de Newfoundlander, doet denken aan een enorme teddybeer. Ten opzichte van zijn voorganger echter zijn iets langere benen, de minder compacte lichaamsbouw en een langwerpige snuit, waardoor zijn gezicht smaller en fijner lijkt.

Opvallend zijn zijn sterke, lange en zeer rechte runs. De even sterke staart van het ras is bossig en dicht behaard en reikt ongeveer tot aan het enkelgewricht. De hond draagt ze hangend in rust en gestrekt naar achteren tijdens activiteit met een opwaartse buiging. De Landseer heeft driehoekige, hangende oren en medium tot donkerbruine ogen. Het is fijn, maar dicht en waterafstotende vacht bestaat uit boven- en ondervacht. De basiskleur van een Landseer is altijd wit op het lichaam met zwarte platen. De zwarte kop heeft af en toe een witte gloed. De poten, nek, buik en staart van de honden zijn altijd wit.

Indrukken van het hondenras

Opleiding en houding – waar moet je op letten?

Landseer stuitert achter de bal aan

De Landseer is erg knuffelig, maar heeft ook een taak nodig.

De Landseer brengt graag veel tijd door met zijn familie en zoekt altijd contact met hen. Met kinderen speelt en knuffelt de goedaardige hond graag, hij is niet zo speels als een Newfoundlander, maar nog steeds een knuffel. Vanwege zijn grootte en karakter kan het niet in een klein appartement worden bewaard, hoewel het altijd voorzichtig langs meubels en vazen meandert zonder iets omver te gooien. Het grote hondenras heeft een tuin nodig, waarin de viervoeter zich vrij mag bewegen. Hij woont het liefst op het platteland en heeft een knuffelhondenhok als toevluchtsoord op zijn terrein.

Minstens één keer per dag wil het ras geëxporteerd worden en een duik. Ondanks zijn volgzaamheid is de Landseer geschikt vanwege zijn koppigheid en zijn lichaamsmassa. niet als beginnende hond. Om al zijn vaardigheden als reddingshond of therapiehond in de juiste richting te ontwikkelen, moet hij een consistent onderwijs genieten. Als het niet is getraind voor een terugbelsignaal, blijft het werken als eenredder, als zijn gebruik niet gewenst is. De Landseer kan niet onderscheiden of spetterende kinderen zich in het water willen vermaken of dat ze gered willen worden. Maar niet alleen in de leerfase, maar ook op latere leeftijd vraagt de vriendelijke reus veel aandacht. Hij heeft een eigenaar nodig die dagelijks voor hem zorgt en hem het gevoel geeft een gewaardeerd familielid te zijn.

Hoe oud kan een Landseer worden?

Een gezonde Landseer heeft een levensverwachting van 9 tot 11 jaar met goede zorg.

Voeding van de Landseer

Landseer hebben een eetlust die overeenkomt met hun lichaamsmassa. Ze eten ongeveer 700 g vlees en 700 g rijst en groenten. Van tijd tot tijd zijn ze blij met vis of slachtafval, maar ze zijn ook tevreden met afgewerkt droog of nat voedsel. Dit ras is ook zeer geschikt voor voeding volgens de BARF-methode. Puppy’s tot de leeftijd van 1,5 jaar hebben een bijzonder vitamine- en voedingsrijk dieet nodig en hebben een dagelijkse behoefte van ongeveer 30 tot 40 g per kilogram lichaamsgewicht.

Gezondheid – levensverwachting en veel voorkomende ziekten

Een Landseer heeft een Levensverwachting van 9 tot 11 jaar en is niet gevoelig voor rastypische gezondheidsproblemen. Zoals bij alle grote honden kan hij echter ook heupdysplasie of elleboogdysplasie ontwikkelen. Daarnaast kan de Landseer last hebben van hart- en vaatziekten, kraakbeenziekte en maagtorsie. Om het risico op maagtorsie bij honden te verminderen, moet het dagelijkse voedselrantsoen worden verdeeld en in verschillende kleine porties worden toegediend. Bovendien heeft de hond langer nodig na de maaltijd. Spijsverteringspauzes.

De Landseer heeft de neiging om pas op gevorderde leeftijd overgewicht te hebben. Dan moet zijn hoeveelheid voedsel worden aangepast aan zijn lagere activiteitsniveau. Als hij voldoende beweging krijgt en niet overvoed is, zal hij altijd fit en sterk blijven qua gezondheid tot de leeftijd van ongeveer 10 jaar. De dichte, dubbellaagse vacht beschermt het effectief tegen vocht en kou, alleen De Noordse waterhond kan nauwelijks hitte verdragen. Bij zomerse temperaturen heeft hij een schaduwrijke plek nodig en moet hij voor zichzelf zorgen.

Is de Landseer een kudde waakhond?

De Landseer is niet bedoeld voor het hoeden van een kudde schapen, maar zijn voorouders werden door vissers op Newfoundland gebruikt als werkhelpers en reddingshonden. Tot op de dag van vandaag is hij opgeleid als waterreddingshond, maar ook als berg- en lawinehond en therapiehond.

Verzorging van de Landseer

De fijne maar dichte vacht van de Landseer moet minstens één keer per week geborsteld wil en rondkomen zonder zorg. Shampoo of andere reinigingsmiddelen verdragen de waterafstotende vacht niet omdat ze de natuurlijke beschermende eigenschappen kunnen aantasten. Ook bezoeken aan de hondentrimmer zijn niet nodig. Als de hond in zout water heeft gezwommen, kan hij een douche met helder water verdragen. De Landseer werpt meestal slechts matig af ondanks zijn dichte wol, maar tijdens de roosperioden wordt het haarverlies merkbaar sterk.

Bijzonder belangrijk voor de Landseer is een grondige Mondhygiëne, waaraan hij al in puppyleeftijd gewend zou moeten zijn. In plaats van tandpasta voor mensen, die schadelijke ingrediënten kan bevatten, heeft hij een speciale Hondentandpasta. Het smaakt naar vlees en is compatibel met alle viervoeters.

Landseer – Activiteiten en Training

Landseer zwemt in de vijver

De Landseer houdt van het water.

De Landseer is een Uitstekend Watersport, maar op het land houdt het zich niet bezig met overmatige activiteit. Hij is een zeer volhardende wandelaar en houdt van mentale uitdagingen. Als geboren werkhond wil hij altijd een taak hebben. Optimaal voor hem is een stage als een Lawinehond of reddingshond, wat precies recht doet aan zijn talenten. Thuis wordt hij ook graag getraind om te helpen bij het opruimen en verzamelen van rondslingerende voorwerpen. Of hij biedt zich gewillig aan als helper bij het uitvoeren van de aankopen. Een Landseer is altijd blij als hij wordt uitgedaagd en heeft het gevoel nodig te zijn. Overigens geeft de attente viervoeter ook een waakhond. Als de Landseer meer wil doen dan de dagelijkse wandelingen en de zwemsessies, kunt un hij bewijst zich in hondensporten zoals discdogging (hondenfouille) of ophalen.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Landseer

De Engelse naam van deze Duits-Zwitserse rashond komt van een van zijn bewonderaars uit de 19e eeuw. De hond werd geboren na de Engelse dierenschilder Sir Edwin Landseer die enthousiast was over de zwart-witte Newfoundlanders en ze vereeuwigde op verschillende van zijn tekeningen en olieverfschilderijen. Op het schilderij “Saved” is de reddingshond zelfs in actie te zien, zittend op de oever naast een meisje dat hij net uit het water heeft getrokken. Het idee van de naam kwam van kynoloog Dr. Gordon Stables rond 1880. Tegenwoordig zijn de resterende zwart-witte Newfoundlanders ook bekend als “Landseer type” Aangeduid.

Nadelen van de Landseer

De aanhankelijke redder in nood kunnen niet goed zijn alleen. Een paar uur lang kan hij zich thuis bezighouden, maar hij is pas echt gelukkig als hij zijn menselijke familie in de buurt kent. Bovendien wil de intelligente en pittige hond veeleisend zijn in dienst zijn. Naast een huis met een tuin heeft de waterrat ook een vijver of beek in de omgeving nodig.

Vanwege zijn Grootte een Landseer is niet zo makkelijk mee te nemen op reis, ook al kan hij met zijn ruimdenkende aard gemakkelijk wennen aan nieuwe mensen en omstandigheden. Deze honden hebben immers competente eigenaren nodig die hen goed ondersteunen bij het trainen van al zijn vaardigheden.

Past de Landseer bij mij?

Een Landseer is alleen geschikt voor ervaren hondenbezittersdie veel tijd aan hem kan besteden en voor de juiste omgeving kan zorgen. De hond is erg aanhankelijk met kinderen en kan ook wennen aan andere honden als hij ze op jonge leeftijd leert kennen. De Landseer is dan ook een uitstekende gezinshond. Alleen al voor senioren is dit enorme dier nogal ongeschikt, omdat gevorderde semesters zijn enorme kracht nauwelijks kunnen bijhouden. Om deze reden moeten zelfs onervaren meesters of minnaressen geen Landseer als hun eerste hond kopen. Vooral mannen worden beschouwd als Stierenkoppen, die in een vroeg stadium hun grenzen moeten accepteren. Aangezien alleen lof en erkenning als middel van onderwijs succes tonen, is de Het opvoeden van een puppy is lang en uitdagend. De gevoelige grote hond heeft ook familieband en regelmatige lichaamsbeweging nodig. Tussendoor wil hij op elk moment van het jaar in het water spetteren.