Kraški ovčar: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Karst Schapendoes, ook wel Kraški ovčar genoemd, behoort tot FCI Groep 2, de Pinscher en Schnauzer – Molossoid – Zwitserse Berghonden. Daar staat de Karstschaapshond vermeld onder Sectie 2, de Molossoid, 2.2 Berghonden zonder Working Test..

Kraški ovčar

Karstschaapshond in profiel

Bestand
Grootte: 54-63 cm
Gewicht: 25-42 kg
FCI groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molossian – Swiss Mountain en Cattle Dogs en andere rassen
Sectie: 2.2: Molossoïden, Berghonden
Land van herkomst: Slovenië
Kleuren: Iron grijs
Levensverwachting: 10-12 jaar
Geschikt als: Begeleider, familie-, waak- en herdershond
Sporten:
Character: Territoriaal, Moedig, Alert, Zelfredzaam
Uitputting behoeften: medium
Slobberend potentieel:
Kracht van het haar:
Onderhoud: medium
Bontstructuur: Zeer dicht en glad met overvloedige ondervacht
Kindvriendelijk: meer als ja
Familiehond: ja
Social:

Origin-and-breed-history

Karst Sheepdog Puppy

De zogenaamde Illyrische Herdershonden, zoals de Karst Herdershond ook wel wordt genoemd, zijn afkomstig uit de regio Macedonië en het omringende platteland. Daar hebben deze honden eeuwenlang kuddes schapen en vee bewaakt. Ze houden alle wilde dieren op afstand en schrikken nooit terug voor een gevecht met grote wilde dieren zoals wolven of beren in geval van nood. Sinds 1968 wordt een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten honden, de Karst-herdershonden en de Šarplaninac-herdershonden. Beide rassen worden vermeld als afzonderlijke hondenrassen, ondanks de overeenkomsten.

Maar door oorlogstijd in de jaren negentig was het hondenras bijna uitgestorven. Toen werden er af en toe Newfoundlands ingekruist om de Karstschaapshonden te behouden, waardoor de honden hun donkere vachtkleur kregen. Deze waakhonden vergezellen Europese herders sinds de oudheid. De eerste duidelijke vermeldingen van het ras dateren uit de 17e eeuw. Hoewel de Karstschaapshond als een zeer oud hondenras te boek staat, bestaat hij in zijn huidige vorm pas sinds de eerste helft van de 20e eeuw.

Karakter van de Karstherdershond

De Karstschaapshond is gewend in weer en wind voor zijn kudde te zorgen en zelf en zelfstandig zijnvoedsel te halen. De honden zijn echte survivalisten, die zeer zachtaardig, maar ook achterdochtig en agressief kunnen zijn tegenover vreemden en andere viervoeters. Buiten hun thuisland worden de Kraški ovčar nauwelijks gezien. Zo komt het dat de meeste Karst-schapenhonden nog steeds een leven leiden als beschermende honden op het platteland.

De Karst Schapenhond heeft een duidelijke roedelleider nodig en zal zich daaraan ondergeschikt maken. Karst Sheepdogs zijn niet echt geschikt als diensthond. Pogingen om de honden te trainen als politie of militaire honden mislukten vanwege de wisselende commandanten. Elke Karst Sheepdog is slechts loyaal toegewijd aan één eigenaar en laat zich niet berispen of bijzonder intimideren door andere mensen. Het zijn uitstekende waak- en waakhonden.

Wat is het karakter van de Karst herdershond?

De viervoeters worden beschouwd als bijzonder zelfstandig en intelligent. Zij hebben duidelijke regels nodig en vergeven geen fouten. Omdat ze oorspronkelijk in de uitgestrektheid van Slovenië zijn gehouden, zijn de honden gewend zelfstandig te werken en hebben ze een stevige referentiepartner aan hun zijde nodig.

Looks of the Karst Sheepdog

Karst herdershond van opzij

Uiterlijk is de Kraški ovčar niet te onderscheiden van een Šarplaninac. De Karst Sheepdogs uit Slovenië zijn gemiddeld kleiner dan hun verwanten die verder naar het zuiden leven. De lichaamsgrootte voor reuen ligt tussen 57 en 63 cm en voor teven worden lichaamsgroottes tussen 52 en 55 als normaal beschouwd. Idealiter hebben de honden een wortelhoogte van 60 cm bij reuen en 57 cm bij teven. Hij behoort dus tot de middelgrote tot grote hondenrassen. Afhankelijk van het geslacht en de respectievelijke conditie hebben de honden een gewicht vantot 45 kilogram.

De Karst Schapendoes heeft een ronde kop, de vacht is hier korter dan op de rest van het lichaam. De stop en de voorhoofdsgroef zijn matig geprononceerd. De oogleden vertonen zwarte pigmentatie en de amandelvormige ogen zijn donker van kleur. De V-vormige oren zijn matig behaard. De vrij sterke hals lijkt breed en zelfs iets verkort door de manenachtige vacht. Dit resulteert in sterke schouders en een bijzonder langgerekt bovenlichaam. De lendenen en de rug lijken vrij breed en kort. Typisch voor de Karst Schapendoes is een nogal borstelige manen, die zich uitstrekken over de hele hals en borst. Zowel op de buik als op de achterkant van de poten van de hond heeft de Karst Schapendoes een zachte bovenvacht, waaronder ook een dichte ondervacht over het hele lichaam zit. De vacht van een Karst Sheepdog is gewoonlijk iets donkerder dan die van een Šarplaninac. Volgens de FCI-rasstandaard is een ijzergrijze kleur toegestaan.

Impressions-of-the-dog-breed

Hoe groot wordt een Karst herdershond?

De reuen van de Karstschaapshond worden 57 tot 63 cm hoog en de teven, die altijd iets kleiner zijn, hebben een schofthoogte van 52 tot 56 cm.

Het opvoeden & houden van de Karstschaapshond – Waar moet u rekening mee houden

De Karst Schapendoes doet er in vergelijking met andere hondenrassen vrij lang over om uit te groeien tot een volwassen hond. Mentaal en fysiek is de hond pas volgroeid als hij 3 jaar oud is. Sommige vitale en instinctieve gedragingen, zoals het beschermingsinstinct, ontwikkelt de Karstschaapshond pas na enkele maanden of zelfs jaren. Bijgevolg is de opleiding van een Karstschaapshond niet voltooid tegen de twaalfde levensweek. Als de hond een verkeerd gedrag heeft aangeleerd, zal hij dat pas op volwassen leeftijd weer langzaam opgeven. Daarom zijn deze honden een waanzinnige grote uitdaging voor eigenaren. Beginners kunnen beter met hun handen van dit hondenras afblijven. Als potentiële kopers zich tot ervaren en gerenommeerde fokkers wenden, zullen zij sowieso alleen genoegen nemen met ervaren meesters of meesteressen. Dieren uit asielen of noodopvangcentra moeten met bijzondere voorzichtigheid worden behandeld. Karstherders hebben soms vreselijke ervaringen gehad en vertonen veranderde trekjes waaraan de eigenaar zich moet aanpassen.

Voeding van de Karstschaapshond

De Karstschaapshond zorgde oorspronkelijk voor zijn eigen voedsel, vandaar dat de hond geen dieetwensen heeft. Barfing, d.w.z. zuivere rauwe voeding, is hier bijzonder geschikt. Dit komt overeen met een natuurlijk en aan de soort aangepast dieet voor de dieren. In geval van twijfel moeten eigenaren altijd een dierenarts of de fokker raadplegen.

De waakhond heeft geen gevoelige maag. Er moet alleen aandacht worden besteed aan het rusten na de voeding, anders bestaat het risico van een maagdraaiing.

Gezondheid – levensverwachting & veel voorkomende ziekten

De Kraški ovčar is heel gezond voor een typische herdershond, maar hij lijdt aan veel ziekten die typisch zijn voor het ras. De honden worden gemiddeld 10 tot 12 jaar oud en kunnen dus aanzienlijk ouder worden dan Duitse herders. Karstherdershonden die als gezinshond leven hebben meestal een robuustere gezondheid dan de dieren die hun oorspronkelijke beroep moeten uitoefenen en in hondenhokken slapen en permanent aan allerlei weersomstandigheden worden blootgesteld. In feite is boosheid ook een stressfactor voor de viervoeters en heeft het een negatief effect op het humeur van de honden.

Eigenaren moeten bijzondere aandacht besteden aan deze ziekterisico’s:

  • Karstschaapshonden dragen wolfsklauwen, die de grond niet raken tijdens het lopen en dus regelmatig ingekort moeten worden.
  • De honden hebben zeer gevoelige oren, die snel ontstoken raken.
  • Grote honden hebben ook last van de zogenaamde teckelverlamming, een wervelschijfaandoening.
  • De typische elleboog- en heupdysplasie komt ook veel voor bij Karst-schapenhonden.

Hoe oud worden Karst herdershonden?

Deze honden hebben een levensverwachting van 10 tot 12 jaar.

Verzorging van de Karstschaapshond

Wat de verzorging betreft, is de Karst Schapendoes nogal eisend vanwege zijn vacht. Want als de rashonden binnenshuis worden gehouden, betekent het houden van de honden nogal wat moeite, want Karst Schapendoes hebben hevige haaruitval het hele jaar door. Door de lange bovenvacht wordt het schoonmaken van de flat een uitdaging. Dagelijks kammen helpt om de vacht te verluchten en geeft ook een minder harde geur af. Klauwen, ogen en oren moeten ook regelmatig worden gecontroleerd.

Karstschaapshond – activiteiten en training

Kars herdershond op de bank

Kars herdershonden houden er vooral van hun eigen territorium te hoeden en alle gebeurtenissen binnen hun territorium en buiten de hoge omheining te observeren. In groepen kunnen de honden optimaal worden ingezet voor bewaking van gebouwen. Vooral met diverse zoekspelletjes en mantrailen kunnen de honden mentaal optimaal worden uitgedaagd. Intelligentie- en apporteerspelletjes kunnen de honden niet uit hun reservaat lokken, omdat ze eenvoudigweg niet geïnteresseerd zijn in dergelijke activiteiten.


Waarvoor wordt de Karstschaapshond gebruikt?

Oorspronkelijk komen de honden uit Slovenië en werden daar gebruikt als waakhonden. In feite voeren Karst-herdershonden deze activiteit vandaag de dag nog steeds uit, waardoor dit hondenras in Duitsland vrij zeldzaam is.

Goed om te weten: Kenmerken van de Karstschaapshond

Voor het gevoel van eigenwaarde van de Karst Schapendoes is een gezinsband, die hij kan beschermen, essentieel. De waakhond heeft altijd een taak, anders is hij nutteloos. Het herdersinstinct is nog steeds sterk geworteld in deze hond.

Een andere bijzonderheid van het ras is zijn zeldzaamheid.De zoektocht naar een pup kan daarom langer duren.

Nadelen van de Karstschaapshond

De Karst Schapendoes heeft veel beweging en voldoende mentale beweging nodig. Werkende mensen zullen de beweeglijke hond weinig recht doen en moeten afzien van de aanschaf ervan. De honden hebben geen behoefte aan wisselende sociale contacten. Als ze als gezelschapshond worden gehouden zonder kudde en zelfstandige taak, voelen ze zich nutteloos en ontwikkelen ze ongewenst gedrag. Bovendien worden de honden soms zeer agressief en beschermen ze hun eigenaar en het hele terrein. De honden moeten van pup af aan naar een geschikte hondenschool gaan en een vaste referentiepartner hebben.

Past de Karst Schapenhond bij mij?

Een aankoop van een dergelijk ras moet goed overwogen worden en het is niet zonder reden dat de honden zelden in Duitsland voorkomen. Als eigenaars al andere viervoeters, hebben, is het houden ervan bijna uitgesloten, omdat rashonden niet goed met andere honden overweg kunnen. Eigenaars moeten vooral geduldig, maar toch consequent zijn tegenover de Karstherdershond.

Werkende mensen moeten afzien van de aanschaf, omdat zij niet de tijd kunnen besteden die de hond nodig heeft. Een natuurlijke houding kan alleen geboden worden door een herder of een vergelijkbaar beroep in onze streken. De hond uit Slovenië gedraagt zichgeweldig met kinderen en ook met oudere mensen.

Karst herdershond zitten

De herdershond wordt zelden buiten Slovenië gezien.

De honden zijn niet geschikt voor de stad. Vanwege de grote bewegingsdrang en de vrij hoge eisen die aan de training worden gesteld, moeten de honden eerder op het platteland worden gehouden met een ruime woning of directe toegang tot velden en bossen. De Karstherders zijn vooral meer eigenzinnig dan andere herdershonden, omdat ze oorspronkelijk aan hun lot werden overgelaten.

Ervaren hondeneigenaren met voldoende geduld en een goed gevoel voor de denkwijze van de hond zullen minder problemen hebben om hun viervoeter op te leiden tot een gehoorzame en rustige gezelschapshond. Aangezien de Karst Sheepdog zeldzaam is buiten Slovenië, zal het voor potentiële eigenaren moeilijk zijn een fokker te bezoeken alvorens de hond te kopen. Als de mogelijkheid bestaat, kan de aankoop van een puppy gekoppeld worden aan een vakantie in Slovenië. Zo zal de pup veel minder stress voelen tijdens de verhuizing en de eerste weken.