Kaukasische Ovcharka: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Een Kaukasische Ovcharka is een grote uitdaging. Dit ras is niet een van de hondenrassen die kunnen worden aangepast aan westerse omstandigheden en typische sociale structuren. Dit komt niet in de laatste plaats door de fysieke grootte van het dier, maar ook door de aard van de Kaukasische Ovcharka. Hoe zijn omgeving eruit moet zien, of de viervoeter ook geschikt is voor een gezin en welke ervaring de eigenaar van het huisdier nodig heeft, onthult het rasportret.

Het ras Kaukasische Ovcharka behoort tot de FCI Groep 2 van Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden. Het is toegewezen aan paragraaf 2.2.

Kaukasische owcharka

Kaukasische Ovcharka in profiel

Profiel
Grootte: 62-84 cm
Gewicht: 36-46 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.2: Molossoïden, sennenhonden
Land van herkomst: Rusland
Kleuren: fawn, zwart, crème, grijs, wit, roest
Levensverwachting: 10-11 jaar
Geschikt als: Hoeden, bewaken, familie en waakhond
Sport:
Karakter: Attent, snel, kalm, dominant, krachtig, sterk
Outlet behoeften: vrij laag
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: eenvoudig, grof en sterk, lichte ondervacht
Kindvriendelijk: Liever nee
Gezinshond: Gemiddeld
Sociaal: Nee

Afkomst en raciale geschiedenis

Het ras Kaukasische Ovcharka is voornamelijk afkomstig uit Rusland. Het eigenlijke verspreidingsgebied strekt zich uit van de voormalige Sovjet-Unie tot aan de grenzen van Turkije en Iran. De focus van het voorkomen van dit imposante ras wordt gelegd op de Kaukasus tussen de Kaspische Zee en de Zwarte Zee. De enorme sterke Duitse Herder vooral in Armenië, Dagestan, Azerbeidzjan en de Noord-Kaukasus. Naast de rasnamen Kaukasische Ovcharka en Kaukasische Herder, zijn er ook de namen Ovtcharka en Kavkazskaïa.

Met de ontwikkeling in de loop van de tijd, de respectieve distributiegebieden verschillende Ovcharka’s, maar ze zijn allemaal hetzelfde in basistype en aard. Afhankelijk van de hoogte en lichtheid of zwaarte en compactheid, kreeg een Kaukasische Ovcharka bepaalde taken toegewezen. De fokkerij was ook gericht op de vervulling van deze taken.

De opkomst van het indrukwekkende hondenras zou ongeveer 10.000 jaar geleden zijn begonnen met de veehouderij. Als herdershond waren zijn belangrijkste taken Beschermen en bewaken van de kudde. Bovendien bewaakte het dier huis, eigendom en familie. De extreem grote Kaukasische herder bleek bijzonder waardevol in vergelijking met afgelegen landgoederen van boeren, herders, handelaren of ambachtslieden. De werkruimte was dan ook erg groot. Het dier uit Rusland is gewend aan de uitgestrektheid van zijn thuisland. Als grootste hond geniet hij daar een gewaardeerde reputatie.

Hoewel het Kaukasische Ovcharka-ras al lang bestaat, was het pas in het jaar 1984 officieel erkend door de FCI. In de VS en West-Europa het dier is een van de zeldzame rassen.

Hoeveel kost een Kaukasische Ovcharka?

Een Kaukasische Ovcharka pup kost rond de 1000 euro.

Essentie & Karakter van Kaukasische Ovcharka

Kenmerkend voor het hondenras Kaukasische Ovcharka is de sterk beschermend instinct. Hieraan gekoppeld is het glasheldere begrip van de sterke viervoeter met betrekking tot zijn rol en zijn taken. Iedereen die denkt dat zo’n hond voor de gek gehouden kan worden, vergist zich.

Absoluut Trouw hij ontmoet alleen zijn naaste omgeving. Hij is loyaal aan zijn baasje en zijn familie. Het dier is echter erg achterdochtig tegenover vreemden. Als het dier gevaar voelt of een gedrag als vijandig interpreteert, slaat het toe. De lont voor het aanvallen van wolven of beren is kort. Onverschrokken staat de bontgigant ook tegenover andere gevaarlijke dieren.

Het ras Kaukasisch Ovcharka kan zeer defensief en agressief zijn. In dit opzicht hoeft het dier niet noodzakelijkerwijs te verschillen van andere honden met een even uitgesproken Beschermende instincten ook. Het verschil ligt in de ongeëvenaarde grootte van de Kaukasische herdershond.

In Duitsland is de mogelijkheid om de hond zo’n afweer te laten leven echter niet welkom. Dit is zelfs het geval als de hond zijn eigen, afgesloten eigendom moet beschermen. Dit ras wordt in principe aangeduid als gevaarlijk en scherp Ingedeeld.

Aan de andere kant beschrijven deskundige hondenspecialisten de hond als gelijkaardig kalm, gevoelig en evenwichtig. Hij is loyaal aan zijn favoriete volk en verdedigt hen ondubbelzinnig.

Honden van dit ras

 

Verschijning van de Kaukasische Ovcharka

Een Kaukasische Ovcharka is direct herkenbaar aan zijn uiterlijk. Met een schofthoogte tot 75 cm is het een van de grootste hondenrassen ooit. Het kan een gewicht hebben van maximaal 50 kilo , wat hem ook een zeer zware hond maakt.
De vachtkleuren kunnen heel verschillend zijn, waarbij men heel vaak grijsbruine honden van dit ras tegenkomt. De ondervacht is meestal lichter dan de bovenste haarlaag. De vacht zelf is altijd lang, wat natuurlijk veel zorg betekent.

Met deze hond zijn er drie vachtvarianten:

  • Langharig
  • Kortharig
  • Overgangsvariant: Lang haar zonder manen

Indrukken van het hondenras

Onderwijs & houding van de Kaukasische Ovcharka- Wat te overwegen

Kaukasische Ovcharka vanaf de zijkant

De Kaukasische Ovcharka is een gevechtsklaar en onverschrokken dier, daarom is het ras niet geschikt voor beginners.

Voor beginners is het ras Kaukasische Ovcharka zeker niet geschikt. Als een hondeneigenaar de hond echter de gebruikelijke uitgestrektheid van zijn territorium kan bieden, dan Deskundigheid voor het onderwijs. De belanghebbende mag niet vergeten dat het een Klaar voor de strijd en onverschrokken Dieren handelen als het gaat om de bescherming van huis en familie. Bescherming staat voorop. Honden met zo’n uitgesproken en natuurlijke Beschermend instinct mag hondenbezitters op geen enkel moment onderschatten. In ieder geval heeft de Kaukasische Ovcharka geen extra training nodig als waak- of beschermingshond.

In de regel zal een houding in Duitsland niet mogelijk zijn omdat de geografische omstandigheden die op de Russische uitgestrektheid zouden lijken, niet bestaan. Het vinden van geschikte omstandigheden voor zo’n hond is nogal moeilijk.
Daarnaast zijn er sociale structuren die geen recht kunnen doen aan de houding van zo’n hond. De huisdiereigenaar van deze sterke viervoeter zou gevolgen moeten verwachten in het geval van een actieve uitbraak van het beschermende instinct tegen een vreemdeling. Speciale aandacht wordt besteed aan honden die als gevaarlijk zijn geclassificeerd. Het huidige Midden-Europa is daarom meer een uitdaging dan een potentiële thuisbasis voor het Kaukasische Ovcharka-ras.

Houderij vereist een speciale en beschermde omgeving. Het vereist ook bepaalde randvoorwaarden die ook het milieu beschermen. Slechts één hondeneigenaar met veel ervaring en vakkennis is geschikt voor het houden van zo’n dier.

Hoe groot wordt een Kaukasische Ovcharka?

Mannetjes kunnen tot 75 cm en tot 70 cm bereiken.

Voeding van de Kaukasische Ovcharka

Een volwassen Kaukasische Ovcharka eet twee keer per dag vers vlees, die met iets Groenten, fruit of rijst kan worden gemengd. De Voermethode BARF is zeer geschikt voor het grote dier. Als alternatief, Droog of natvoer van de vakhandel. De Kaukasische vriend kan merken dat zijn dier niet altijd gemakkelijk te eten is.n kan. Om deze reden moet de hond langzaam de ene of de andere benaderen Voermethode worden ingevoerd.

De maag van de Kaukasische moet niet worden overweldigd door de alternatieven voortdurend met elkaar te combineren. Een constante verandering van voedsel verwart het hoofd van de hond en hij krijgt niet de kans om gedurende een langere periode aan een bepaald voedsel te wennen. Bovendien kunnen spijsverteringsproblemen het gevolg zijn van een verandering.

Als het gaat om voer het hangt altijd af van de juiste samenstelling op. Daarbij moet de eigenaar van het huisdier letten op de hoeveelheid, die altijd in verhouding moet staan tot de voedingsfactoren leeftijd, gewicht, lengte, gezondheid, activiteit en eventuele ziekten of bestaande allergieën.
Kortom, het ras Kaukasische Ovcharka geen grote eisen aan het eten. Ook hebben deze honden geen gevoelige maag.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Kaukasische Ovcharka in portret

Er zijn geen erfelijke ziekten bekend bij het Kaukasische Ovcharka-ras. Hij heeft een levensverwachting van 12 jaar en meer.

De levensverwachting van de Kaukasische Ovcharka is twaalf jaar en meer. De hoge levensverwachting is vooral gebaseerd op de goede gezondheid van de Kaukasus. Omdat het ras altijd heeft gestreefd naar een gezonde, robuuste en sterke hond met uitgesproken beschermende instincten en een constante kracht van karakter, zijn zo goed als geen erfelijke ziekten bekend. Tot op de dag van vandaag blijven serieuze fokkers trouw aan hun lijn.

Toch kunnen er gewrichtsproblemen optreden. Denk hierbij aan heupdysplasie, elleboogdysplasie of knieproblemen. Voordat hij een puppy koopt, moet de koper zich daarom informeren over het resultaat van de genetische test. Bovendien moeten ook oogziekten (bijv. ectropion) worden uitgesloten.

Het ras Kaukasische Ovcharka is niet gevoelig voor overgewicht. Soms kan het zelfs gebeuren dat de hond verplaatst moet worden om te eten. Met een soortgeschikte houding en voldoende beweging zijn er geen gewichtsproblemen. Bovendien moet de hoeveelheid voeding altijd in verhouding staan tot de activiteit.

Als je een Kaukasische hond wilt krijgen, heb je echt een groot gebiedwaarop het dier zijn territoriaal gedrag kan uitleven. Dit omvat ook veel beweging. Een grootstedelijke omgeving is nauwelijks denkbaar voor deze hond. In de regel zullen belanghebbenden hiervan ook op de hoogte zijn.

De hond kan worden gebruikt in weer en wind. Hij heeft geen last van kou of regen. Zelfs op zomerse dagen reageert het dier even goed. Het ras kan zelfs een goed beschermd hondenhok hebben voor een leven buiten, zolang de familieband er is.

Hoe oud wordt een Kaukasische Ovcharka?

Een Kaukasische Ovcharka kan 12 jaar oud worden. In goede gezondheid, nog ouder.

Verzorging van het Kaukasische Ovcharka-ras

In tegenstelling tot zijn harige uiterlijk, vereist de vacht van de Kaukasische hond geen grote inspanning voor de zorg. Afhankelijk van de mix hebben de soortgenoten met kort haar minder intensieve verzorging nodig. Kortom, de vacht moet regelmatig twee keer per week grondig geborsteld zodat dood haar en vuil verwijderd kan worden. Voor de verandering van vacht moet iets meer tijd worden gepland voor de verzorging.

De klauwen van het dier mogen niet worden vergeten. De hondeneigenaar moet ze regelmatig knippen. Ook de oren en tanden hebben verzorging nodig.

Omdat de Kaukasische Ovcharka niet goed stil kan zitten, kan de Verzorging geïntroduceerd vanaf puppyleeftijd worden. Dit is de enige manier voor het dier om te wennen aan het verzorgingsritueel.

Kaukasische Ovcharka – Activiteiten en Training

Kaukasische Ovcharka in de outlet

De Kaukasische Ovcharka is een grote bewaker en beschermer.

Het ras Kaukasische Ovcharka heeft nodig bepaalde randvoorwaarden, die in West-Europa nauwelijks bestaat in vergelijking met zijn thuisland. De grote bewaker en beschermer heeft een Territorium, waarin hij zijn territoriale gedrag uitgebreid mag uitleven. Dat wil zeggen: geen riem, geen kennel, veel beweging.
De Kaukasische is niet geschikt voor een krappeGeschikt in de grote stad, noch mag een huis met een tuin van normale grootte voldoende zijn. Bovendien moeten eigenaren van gezelschapsdieren altijd onthouden dat de hond in Duitsland een zogenaamde lijsthond is en dus wordt als gevaarlijk beschouwd. Als je geen problemen met buren wilt hebben, moet je gaan voor een beveiligd gebied ervoor te zorgen dat het milieu beschermd blijft.

Geïnteresseerden zullen van tevoren moeten nadenken over waar en hoe ze de Kaukasische Ovcharka kunnen houden. Het is de vraag in hoeverre het dier geïntegreerd kan worden in westerse sociale structuren. Omdat dit nogal moeilijk is, het dier is zeldzaam in dit land.

Ook voor Hondensporten, het ras Kaukasische Ovcharka is niet echt geschikt. Omdat het dier niet overweg kan met andere hondenrassen en geen interesse toont in het imponeren van meesteres of meester in de hindernisbaan, blijft het dier beter op het grote terrein thuis.

Goed om te weten: eigenaardigheden van het Kaukasische Ovcharka-ras

De Kaukasische Ovcharka kan een indrukwekkend formaat die als uitzonderlijk wordt beschouwd in vergelijking met andere hondenrassen.

Wanneer is een Kaukasische Ovcharka volgroeid?

Een Kaukasische Ovcharka is volgroeid op driejarige leeftijd.

Nadelen van de Kaukasische Ovcharka

Het grootste nadeel is waarschijnlijk dat de Kaukasische Ovcharka niet voor iedereen is. Wie een fan is van dit ras, heeft niet alleen het enthousiasme nodig, maar ook Specialistische kennis. Want deze hond is niet makkelijk te houden. Het dier is oorspronkelijk een kudde waakhond en voogd van huis en familie. Het zit in zijn genen. In dit opzicht heeft hij ook de juiste omgeving nodig.

Bovendien wordt het ras Kaukasische Ovcharka in Duitsland beschouwd als Lijst hond Geleid. De hond als gevaarlijk wordt beschouwd, zelfs als hij niet gevaarlijk is in de context van zijn gezinsomgeving. In hun achterhoofd zou elke belanghebbende partij de uitgesproken wil moeten hebben om de hond te verdedigen. Als het dier gevaar voelt, uit het defensieve gedrag zich niet alleen in een dreigende blaf. De Kaukasische Ovcharka wordt dan actief. Situaties van verdediging kunnen uit de hand lopen als de eigenaar zijn hond niet onder controle heeft.

Past het Caucaran Ovcharka ras bij mij?

Het ras Kaukasische Ovcharka houdt van het leven buiten. De Kaukasische houdt er niet van om in het huis te blijven. Daarom is een goed beschermde onderbouw in een open veld de juiste keuze voor deze hond. Vanwege zijn aard en grootte komt het dier zeker niet als schoothondje in overweging te nemen. Het is ook geen hond die graag binnen sociale kringen blijft. Vreemden zijn taboe voor het dier. Hetzelfde geldt voor andere buitenlandse hondenrassen. Echter hij heeft zijn gezin nodig, dat wil zeggen zijn stevige anker. Tegenover zijn favoriete mensen is de voormalige kudde waakhond aanhankelijk en liefdevol.

Om de hond geschikt te houden voor de soort en gelukkig te maken, is veel beweging op zijn territorium noodzakelijk. Het sterke gevaarte houdt er niet van om aangelijnd te worden. Ook is een kennel houden niet geschikt. Omdat de hond zijn leven liever buiten in zijn territorium doorbrengt, hoeft de eigenaar niet de hele tijd aan zijn zijde te zijn. Het is belangrijk voor de grote beschermer dat Familieband altijd aanwezig.

De aankoop van een Kaukasische Ovcharka moet zeer goed doordacht zijn. Alle randvoorwaarden moeten goed zijn voor de hond en de persoon die hem houdt. De hond is niet geschikt voor jonge of oudere hondenliefhebbers die in een appartement in de stad wonen. De belangrijkste focus van dit dier ligt op voor soorten geschikte veehouderij. Als u dit niet kunt aanbieden, moet u afzien van kopen.