Hollandse Smoushond: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Hollandse Smoushond is een hondenras afkomstig uit Nederland. Het is officieel erkend door de FCI en is toegewezen aan FCI Group 2, de Group of Pinschers and Schnauzers – Molossoids – Swiss Mountain Dogs, en Section 1.3, de Section of the Smoushond. In de FCI-directory is de Nederlandse hond te vinden onder het standaardnummer 308. Hij wordt niet beschouwd als een werkhond, maar eigenlijk goed als een familie- en gezelschapshond. Bovendien is het vriendelijke ras te vinden op de lijst met huishonden.

Hollandse Smoushond

Hollandse Smoushond in het profiel

Profiel
Grootte: 36-42 cm
Gewicht: 09.10.2017 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 1.3: Pinscher en Schnauzer, Smoushond
Land van herkomst: Nederland
Kleuren: Mosterd Geel
Levensverwachting: 12-14 jaar
Geschikt als: Gezinshond
Sport:
Karakter: Aanhankelijk, levendig, actief, alert, geduldig, vrolijk, robuust, vriendelijk
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: ruw, pezig, hard, recht
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

De Hollandse Smoushound wordt ook vaak aangeduid als Hollandse Rattler Dit verwijst naar zijn vroegere functie als Rattenvanger is verschuldigd. De middelgrote honden werden gebruikt om de stallen en erven te ontdoen van ratten, muizen en andere kleine dieren. Rattler betekent zoveel als ratten- of muizenvanger. De Hollandse Smoushond is niet specifiek gefokt, maar ontwikkeld door het gebruik als een Jacht- en gezelschapshond. Om deze reden was het uiterlijk van de honden nooit de focus, daarom is de Nederlander vierkant en is zijn vacht ruig en weerbestendig. De vriendelijke honden moeten zijn ontworpen om in elk weer op rattenjacht te gaan en hun eigenaren op elke reis te vergezellen.

Alleen op Aan het begin van de 20e eeuw begon de geselecteerde fokkerij van het Nederlandse ras. In 1905 werd een aparte club, de Hollands Smoushond Club, opgericht om het ras van uitsterven te redden. In de daaropvolgende fokkerij werd het eerder genegeerde uiterlijk van de hond steeds vaker op de voorgrond geplaatst. De ruige kop van de Nederlander werd een kenmerk van het ras en was bepalend voor de naam Smoushond.

Net als veel andere hondenrassen werd de Hollandse Smoushond getroffen door de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vooral na de Tweede Wereldoorlog was het voortbestaan van het ras onduidelijk, maar in 1972 begon een dame genaamd Bartmann met de Herteelt van Nederlandse honden De eerste successen werden al snel duidelijk en het voortbestaan van het ras was verzekerd. Later werd de Border Terrier fokkerij opgenomen in de fokkerij, wat onder andere zorgde voor het behoud van de Hollandse Smoushond.

Het hondenras afkomstig uit Nederland was officieel erkend door de FCI in 1981. De laatste standaard werd geschreven in februari 2010 en uiteindelijk twee jaar later gepubliceerd. In 1977 werd de Hollandse Smoushond erkend door de Raad van Beheer, de landelijke kinologische koepelorganisatie in Nederland.

Essentie & karakter van Hollandse Smoushond

Het struikgewas hondenras straalt letterlijk uit van levensvreugde en levendigheid. De honden zijn uiterst vriendelijk en actief. De Hollandse Smoushond tovert met zijn positieve soort en zijn zonnige karakter tovert een glimlach op ieders gezicht. De vrolijkheid en speelsheid van de Hollands Smoushond maakt het een trouwe speelkameraadjes. Angst, agressie of nervositeit zijn verre van de Nederlander. Hij is een zeer aanhankelijke en knuffelige metgezeldie graag avontuur beleeft.

Tijdens wandelingen kan hij laat de riem gemakkelijk los zal en zal niet weglopen. De Hollandse Smoushond heeft geen uitgesproken jachtinstinct en is zeer gefixeerd op zijn roedel. Het Nederlandse ras is dat heel ergzial en haar focus ligt op haar roedel. Al is de Hollandse Smoushond best bereid om zijn familie te verdedigen in geval van gevaar en toont ook beschermend en beschermend gedrag, maar deze scheuten zijn niet sterk uitgesproken.

De Nederlander is geenszins een yapper en goed compatibel met andere huisdieren. Hij houdt ervan om zijn mensen overal te verplaatsen en te begeleiden. Het ras wordt als zeer knuffelig, vriendelijk en nieuwsgierig beschouwd. De Hollandse Smoushond is een echte allrounder die zich makkelijk kan aanpassen aan vele situaties.

Honden van dit ras

 

Uiterlijk van de Hollandse Smoushond

Het uiterlijk van het Nederlandse hondenras wordt gedomineerd door het rastypische scrubby bont en de vierkante lichaamsbouw. Het lichaam van Hollande Smoushond is compact zonder zwaar te zijn. De vorm is vierkant en sterk, maar tegelijkertijd sportief zonder ruw te zijn. De honden zullen maximale hoogte 42 cm en bereik een gewicht tussen 9 tot 10 kg. hebben een stokmaat tussen 35 en 40 cm, terwijl mannetjes een schofthoogte van 37 tot 42 cm bereiken. De vaten zijn slank en lang.

Dat Vacht is pezig, ruw en van harde structuur. Het staat recht uit de carrosserie, wat de Hollandse Smoushond zijn karakteristieke scrubby look geeft. Het is ongeveer vier tot zeven cm lang en kan voorkomen in monochroom geel en alle resulterende tinten. De meeste Nederlandse honden zitten in een donker strogeel Getint. De kin en wangbaard evenals de oren en wenkbrauwen zijn meestal iets donkerder dan de rest van het lichaam. De oren van de Hollandse Smoushond zijn vrij klein in verhouding tot de rest van de hond en vallen plat op de wangen naar voren. Ze zijn driehoekig, maar de hoeken zijn iets afgerond.

Hoe groot wordt een Hollandse Smoushond?

Een Hollandse Smoushond bereikt een stokmaat tussen de 35 en 42 cm, afhankelijk van het geslacht van de hond. Mannetjes zijn meestal 2-7 cm langer dan vrouwtjes.

Indrukken van het hondenras

Opleiding &attitude van de Hollandse Smoushond – Waar moet je op letten?

De Hollandse Smoushond is matig gemakkelijk te trainen. Hij heeft zijn eigen wil, maar vindt plezier in het trainen met zijn eigenaar. Het is belangrijk dat de band tussen eigenaar en hond al in puppyleeftijd wordt versterkt om een harmonieuze coëxistentie te garanderen. De Hollandse Smoushond heeft een consistent temperament en een evenwichtige aard. Hij is gemakkelijk te inspireren en vindt Vreugde van contact met zijn familie. In de opvoeding van de Nederlander is het vooral belangrijk dat de hond Duidelijke regels vanaf het begin bemiddeld worden. De honden hebben de neiging om zich onafhankelijk te gedragen en problemen met een hoge autonomie op te lossen. Om deze reden moeten er duidelijke regels heersen in het onderwijs en is een consistent en sterk leiderschap van de eigenaar een voordeel.
De houding van de Hollands Smoushond is relatief ontspannen. Als voormalige jachthonden hebben de honden een hoge drang om te bewegen, daarom moeten ze regelmatig worden meegenomen voor lange wandelingen. Vanwege zijn grootte kan de Nederlander zowel in een appartement als in een huis worden gehouden met de mogelijkheid om op te raken. Bij het houden van de jachthond is het vooral op voldoende capaciteitsbenutting van de hond, zowel mentaal als fysiek. De Hollandse Smoushond is vrij kindvriendelijk, daarom is hij zowel geschikt als gezinshond als als gezelschapshond.

Is de Hollandse Smoushond een gezinshond?

Ja, de Hollandse Smoushond is zeer geschikt als gezinshond. Hij is erg speels, aanhankelijk en aanhankelijk met kinderen.

Voeding van Hollandse Smoushond

Het dieet van Hollandse Smoushond is zeer ongecompliceerd. De vriendelijke honden laten zich meestal zien geen voerintoleranties of lijden aan ziekten die de voeding beïnvloeden. Afhankelijk van de leeftijd, lengte, het gewicht en het activiteitsniveau van de hond, moet de hoeveelheid voedsel, de voedselsamenstelling en de energie-inhoud van het voedsel worden aangepast. Puppy’s en drachtigen hebben een verhoogde energiebehoefte in tegenstelling tot volwassen honden.

In de beste Fal het verse voedsel moet worden gevoerd, maar het is ook mogelijk zonder problemen Mengsel van nat en droog voedsel om te voeden. Het eiwitgehalte in hondenvoer moet matig hoog zijn, omdat eiwitten belangrijk zijn voor het behoud en de voeding van de spieren. Bovendien bestaan bij mensen en bij honden veel vitale cellulaire structuren uit eiwitten. Honden worden beschouwd als omnivore wezens, daarom kunnen ze zowel veganistisch als carnivoor worden gevoerd. Het is het beste om: probeer verschillende soorten voedselom te kijken wat de hond het lekkerst vindt en het beste krijgt.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De Hollandse Smoushond heeft een Levensverwachting van 12 tot 15 jaar. Een gezonde hond bereikt meestal de minimumleeftijd van 12 jaar. Het is belangrijk dat de hond voldoende beweging krijgt en ook mentaal wordt uitgedaagd tot op hoge leeftijd om de gezondheid van het dier te bevorderen en te behouden. Ook regelmatige controles bij de dierenarts zijn verplicht.

Naast het knippen van klauwen en het controleren van het gewicht, zijn andere parameters ook bepalend voor de gezondheid van de viervoeter, die regelmatig moet worden gecontroleerd. De Hollandse Smoushond heeft meestal last van geen bekende erfelijke ziekten. Vanwege zijn geschiedenis als rattenvanger en weerbestendige jager wordt de Hollandse Smoushond beschouwd als robuust en sterk hondenras.

Hoe oud wordt een Hollandse Smoushond?

Een Hollandse Smoushond heeft een levensverwachting tussen de 12 en 15 jaar.

Verzorging van de Hollandse Smoushond

De verzorging van het Nederlandse hondenras is ontworpen zeer ongecompliceerd. De Hollandse Smoushond werpt meestal weinig en de vacht mag alleen regelmatig geborsteld worden. E is in principe niet nodig om de hond te wassen, tenzij de hond te vies is na een wandeling. Het is logisch om de Hollands Smoushond in de zomer te bezoeken professioneel trimmen bij een hondentrimmer omdat de honden een dichte en waterafstotende ondervacht hebben. Door de ondervacht uit te dunnen, zweet de viervoeter minder en is hij hittebestendiger.

Over het algemeen is de Hollandse Smoushond gewend aan zowel kou als warmte, maar in de zomer moet de hond altijd een schaduwrijke plek hebben en voldoende water beschikbaar hebben.

De basisverzorging van elke hond omvat natuurlijk de regelmatig klauwsnijden en controle van slijmvliezen, ogen en geslachtsdelen op vreemde voorwerpen of ontsteking. Het knippen van de klauwen is niet nodig als de hond veel op harde grond loopt, omdat in dit geval de klauwen vanzelf slijten.

Hollandse Smoushond – Activiteiten en Trainingen

De Hollandse Smoushond is makkelijk te trainen en zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Hoewel hij een onafhankelijk karakter heeft als jachthond, richt hij zich toch graag op zijn baasje. In de training lijkt hij vreugdevol en intelligent, maar geduld is vereist. De Hollandse Smoushond heeft helder en consistent leiderschapzodat hij kan vertrouwen op zijn handler. Aan de ene kant test hij graag zijn grenzen, maar aan de andere kant volgt hij duidelijke commando’s zonder weerstand. Hij is goed te motiveren met traktaties en speelgoed, wat een voordeel biedt in de training.

De Het spelinstinct van de Nederlander is zeer uitgesproken, waar de eigenaar zijn voordeel mee kan doen. De Hollandse Smoushond verdient graag zijn beloning en geniet van een verscheidenheid aan activiteiten. De middelgrote hond is ook geschikt voor diverse hondensporten. Deze omvatten flyball, behendigheid, populaire sporten en mantrailing. Voor gehoorzaamheid is de jachthond redelijk geschikt, hij gaat liever op zoek naar sporen.

De Hollandse Smoushond houdt ervan om in de natuur te zijn en avontuur te beleven. Hij is een vriend van beweging en afwisseling in zijn dagelijks leven. Deze viervoeter heeft behoefte aan minstens twee uur beweging per dag en voldoende tijd om stoom af te blazen. Of het nu gaat om fietstochten, wandelingen of skeeleren, de Nederlander is er enthousiast over. Vanwege de grootte is het echter belangrijk om de hond regelmatig pauzes te geven na het rennen van lange afstanden.Kip. Het wordt ook aanbevolen om een fietsmand op de fiets te monteren, zodat de hond indien nodig kan rusten. Ook verkrijgbaar als Begeleiding te paard de Hollandse Smoushond is geschikt, mits hij als pup al gewend is aan de dieren en de begeleiders.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Hollandse Smoushond

Kenmerkend voor de Hollandse Smoushond is zeker de scrubby uiterlijkdat zijn ruw en speels uiterlijk Geeft. In veel gevallen staat de jas wild in alle richtingen en maakt de Nederlander des te beminnelijker.

Een ander bijzonder kenmerk van de Hollandse Smoushond is de uitgesproken speelinstinct en zijn jeugd. De middelgrote jachthond behandelt zelfs de kleinste leden van het gezin met geduld en respect. Het is belangrijk om de kinderen te leren hoe ze correct met de hond moeten omgaan om een harmonieus gezinsleven te garanderen. Als u op zoek bent naar een actieve en vriendelijke familie- en gezelschapshond, is de Hollandse Smoushond een goede keuze.

Nadelen van Hollandse Smoushond

Een nadeel van de Hollandse Smoushond is de uitgesproken jachtinstinct. In verband met het onafhankelijke karakter ervan, Lopen zonder leiband wordt een probleem als er geen onderwijs is. Maar hoewel de Nederlander graag persoonlijke verantwoordelijkheid neemt, kan hij goed begeleid worden en reageert hij aandachtig en goed op commando’s. Het is belangrijk dat de opvoeding van de hond zo vroeg mogelijk wordt gestart. Op deze manier kan een soepel trainingsproces en een goede opvoeding van de hond worden gewaarborgd. Anders wordt de Hollandse Smoushond beschouwd als een zeer ongecompliceerd, gemakkelijk te verzorgen en vrolijk hondenras dat levensvreugde uitstraalt.

Is de Hollandse Smoushond geschikt voor mij?

In ieder geval heeft de middelgrote jachthond iemand nodig die Het plezier van beweging en de bezigheid met de hond. Lange wandelingen, regelmatige trainings- en knuffeluren op de bank moeten vaste punten in het leven van een Hollandse Smoushond-eigenaar zijn. Door zijn grootte is het mogelijk om de Nederlander zowel in een klein appartement en in een groot huis om te houden. De beste manier is een perceel dat oefening biedt voor de hond.

De Hollandse Smoushond kan matig goed overweg met soortgenoten, maar kan samen met andere dieren worden gehouden als ze op jonge leeftijd wennen aan andere huisdieren. Vanwege zijn jachtinstinct is het niet raadzaam om knaagdieren of andere kleine dieren in hetzelfde huishouden te houden. De middelgrote hond behandelt kinderen met respect, voorzichtigheid en hartelijkheid. De jachthond is vrij aanhankelijk en speels en voelt zich het meest op zijn gemak wanneer hij actief kan deelnemen aan het gezinsleven.

Hoeveel kost de Hollandse Smoushond?

Een Hollandse Smoushond kost tussen de 700 en 1500 €, afhankelijk van de stamboom en het foksucces van de betreffende fokker.