Grote Zwitserse Sennenhond: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Grote Zwitserse Sennenhond is een afstammeling van oude boerderijhonden uit het Zwitserse Alpengebied. Van de vier erkende rassen van Zwitserse Sennenhonden is het de grootste. Onder de normnr. 58 de FCI vermeldt dit ras in groep 2: Pinschers en Schnauzers, Molossoids, Swiss Mountain Dogs, Sectie 3: Swiss Mountain Dogs, zonder werktest.

Grote Zwitserse sennenhond

Grote Zwitserse Sennenhond in het profiel

Profiel
Grootte: 60-72 cm
Gewicht: Mannetjes: 60-70 kg, vrouwtjes: 50-60 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 3: Zwitserse Sennenhonden
Land van herkomst: Zwitserland
Kleuren: Driekleur: zwart, roest/bruin en wit
Levensverwachting: 10-11 jaar
Geschikt als: Metgezel, bescherming, familie en werkhond
Sport:
Karakter: Zorgzaam, attent, zelfverzekerd, toegewijd, goedaardig, onverschrokken
Outlet behoeften: Gemiddeld
Sabber potentieel: klein
Sterkte van het haar: Gemiddeld
Onderhoud: klein
Vachtstructuur: dichte, middellange bovenvacht en dichte, donkere ondervacht
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: ja

Afkomst en raciale geschiedenis

In heel Midden-Europa, vooral in de bergachtige gebieden van de Alpen, hielpen eeuwen geleden grote, krachtige honden hun mensen met het besturen van vee, het bewaken van huizen en boerderijen en zelfs het trekken van vrachtwagens – overal waar paarden of ossen te groot of te duur waren. Dus sommige ambachtslieden, maar vooral slagers en slagers gebruikten deze grote, zuinige hondenom hun gereedschap of worst en vlees op kleine, houten karren naar de dichtstbijzijnde bouwplaats of markt te vervoeren. Het gemeenschappelijke kenmerk van deze honden was hun krachtig formaat – optisch verschilden ze echter aanzienlijk in vachttextuur en kleur.

Zwitserse Sennenhond in portret

Zwitserse Sennenhond in portret

Aan het begin van de 20e eeuw had het gerichte fokken van dergelijke oude slagerhonden de langharige Berner Sennenhond al als een Zwitsers hondenras op zich voortgebracht. Toen in 1908 op een tentoonstelling van de Zwitserse Cynologische Vereniging naast de langharige ook een kortharige Berner werd gepresenteerd, reageerde de verantwoordelijke fokrechter professor Albert Heim niet negatief, maar herkende het potentieel en moedigde de hondeneigenaar Franz Schertenleib aan om zijn weg voort te zetten. Hij vond enkele kortharige mensen met wie hij Fokken van de Grote Zwitserse Sennenhond uitgebreid en al Erkenning 1909 van het ras. Vanuit deze zeer kleine fokbasis ontwikkelde zich tot in de jaren ’30 een relatief stabiel hondenras, waarvan de voordelen in de Tijdens de Tweede Wereldoorlog leerde het Zwitserse leger ook waarderen. De sterke en intelligente honden hielpen de soldaten in de ruige berggebieden om lasten te dragen en te trekken.

Hoewel de Berner Sennenhond vandaag de dag nog steeds veel wijdverspreider is, heeft de Grote Zwitser ook een trouwe aanhang gevonden buiten de grenzen van zijn Zwitserse thuisland.

Natuur &karakter van de Grote Zwitserse Sennenhond

Deze grote, imposante hond wordt gekenmerkt door zijn rustige natuur Van. Niets kan hem storen, hij verdraagt rustig elke drukte om hem heen. Toch is hij alert en gaat door dik en dun voor zijn volk. Als iemand hen kwaad wil doen, zal hij hen zonder aarzeling beschermen en verdedigen, maar zonder zonder reden agressief te worden. Hij is aanvankelijk sceptisch over vreemden, maar laat ze toe zodra zijn mensen hem laten weten dat het bezoek oké is.

Zijn Hij houdt onvoorwaardelijk van mantelzorgers en is gelukkig in hun directe omgeving. In een gezin met kinderen zal hij goedmoedig en geduldig als speelkameraadje om deel te nemen aan bijna elke onzin. Omdat hij graag beweegt en ook graag taken op zich neemt, kan hij bijvoorbeeld in de winter de rodelbaan door de sneeuw trekken of zelfs kleinere kinderen.het in een handkar. Zijn plezier in het leren van iets maakt het relatief gemakkelijk om hem op te voeden – zelfs als hij soms kan overschakelen naar “koppige” taken die “zinloos” voor hem zijn.

Honden van dit ras

 

Uiterlijk van de Grote Zwitserse Sennenhond

Net als bij de drie andere Zwitserse Sennenhondenrassen (Berner, Appenzeller en Entlebucher) is de Grote Zwitser Driekleur een rasidentificatie vereist door de norm. De basiskleur is diepzwart met roodbruine aftekeningen op de benen, borst en het hoofd (de typische bruine vlekken boven de ogen worden vaak “vierogig” of “dubbel oog” genoemd), een symmetrische Zegen over de brug van de neus en het voorhoofd, witte borst slabbetje en witte poot- en staartpunten. Omdat de standaard hier zeer nauwkeurige specificaties maakt, vallen veel puppy’s alleen vanwege hun tekening door het raster van strikte selectie. Een te brede of ontbrekende gloed, te hoge witte “schoenen” (reikend over de middenvoetsbeenderen), asymmetrische tekening of een te felgekleurde ondervacht leiden automatisch tot slechtere beoordelingen en, in het ergste geval, tot uitsluiting van fokken. Gelukkig realiseren de gerenommeerde fokverenigingen zich nu dat de gezondheid, levensduur en prestaties van de honden hogere goederen zijn dan een perfecte kleurverdeling, wat de erfelijke gezondheid van de Grote Zwitserse Sennenhond ten goede komt.

Zijn korte vacht is stock-haired met dichte, zachte ondervacht. Het lichaam is gespierd en sterk benig met een lange, dikke staart, de grote kop is sterk met bruine ogen en hoge, niet te lange slappe oren. Mannetjes bereiken een Schouderhoogte van 65-72 centimeter en een gewicht van maximaal 65 kilogram, zijn aanzienlijk kleiner en lichter met 60-68 centimeter en 45-50 kilogram.

Hoe ziet een Grote Zwitserse Sennenhond eruit?

Deze honden zijn tussen de 60 en 72 centimeter hoog, sterk en gespierd, met een karakteristiek, driekleurig vachtpatroon.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Grote Zwitserse Sennenhond – Wat te overwegen

Zwitserse Sennenhond vanaf de zijkant

Zwitserse Sennenhonden zijn goedaardig en bereid om te leren.

Honden zijn roedeldieren en hebben een duidelijke structuur nodig om zich veilig en comfortabel te voelen. Als hondeneigenaar en roedelleider moet je werken met duidelijke, maar liefdevolle consistentie en veel geduld om de hond zijn mogelijkheden en beperkingen te laten zien. De Grote Zwitserse Sennenhond is goedaardig en leergierig, maar ook intelligent en soms een beetje eigenwijs. Onzekerheden of onduidelijkheden in het onderwijs ontgaan hem niet. Om een hond van deze grootte en kracht veilig te kunnen leiden, moet je al een bepaalde Ervaring in hondentraining of zoek een professionele en goede hondenschool om ondersteuning te hebben in de belangrijke puppy- en jongehondenfase. Een goede socialisatie en vroeg contact met andere pups helpt om de hond later veilig en ontspannen onder controle te hebben, ook in nieuwe situaties.

Vanwege zijn grootte, de Grote Zwitserse Sennenhond niet geschikt voor elke eigenaar en elk type veehouderij. Je zou fysiek al in staat moeten zijn om je kracht tegen te gaan. Voor een houding in het kleine appartement zonder lift in de stad is hij nogal uit den boze. Een Huis met tuin of beter nog een grote tuin, waarop hij vrij kan rondlopen, past veel meer bij zijn natuur. Als alternatief moet je als eigenaar bereid zijn om dagelijks grote rondes in de natuur te doen met je trouwe viervoeter en in weer en wind om hem te maken fysieke en mentale uitputting.

Hoe lang groeit een Grote Zwitserse Sennenhond?

Honden van deze grootte zijn vaak pas na ongeveer 12-14 maanden volgroeid.

Voeding van de Grote Zwitserse Sennenhond

Speciaal voor grote hondenrassen zoals de Grote Zwitserse Sennenhond is een hoogwaardige voeding belangrijk. Enerzijds kan een verkeerd dieet (bijvoorbeeld een te hoog eiwitgehalte van het voedsel of de verkeerde mineralensamenstelling) in de groeifase leiden tot bot- en gewrichtsproblemen, die dan bij de volwassen hond niet meer corrigeren.Dit is de eerste keer dat we een debat over dit onderwerp hebben Speciaal opfokvoer voor grote honden, die worden aangeboden in speciaalzaken, helpen hier. Aan de andere kant is bij volwassen honden van deze grootte ook de hoeveelheid voedsel belangrijk, omdat ze meer vatbaar zijn voor de levensbedreigende maagdraaiing dan kleine honden. Een inferieur voer vereist meestal grotere porties om aan de behoefte te voldoen, wat dit probleem verergert. Een hoogwaardig voer op basis van vlees (of het nu nat of droog voedsel is, maakt niet uit), aan de andere kant dekt het de voedingsbehoefte optimaal in een aanvaardbare rantsoengrootte. Dit moet gebaseerd zijn op twee porties in de ochtend en avond worden verdeeld. Na het voeren moet altijd een voldoende rustperiode worden gepland.

Het extra gebruik van traktaties, bijvoorbeeld als beloning in de training of gewoon als traktatie tussendoor, moet moet noodzakelijkerwijs worden meegenomen in de berekening van het rantsoenom overaanbod en resulterende gewichtstoename van de hond te voorkomen. De hond moet constant vers, schoon drinkwater beschikbaar hebben.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Zwitserse Sennenhond in de natuur

Zwitserse Sennenhond in de natuur

In het geval van de Grote Zwitserse Sennenhond zijn er verschillende Erfelijke ziekten vaker. Deze omvatten vooral, Gewrichtsproblemen zoals de terugkerende bij bijna alle grote honden Heupdysplasie (HD) en de Elleboogdysplasie (ED). Bovendien zijn geïsoleerde gevallen van Epilepsie of Oogziekten op. Door een strenge fokselectie en passende veterinaire onderzoeken hebben de gerenommeerde fokkerijclubs hier enig succes geboekt. Zo kan een Grote Zwitser uit gezonde fokkerij als zeer robuust worden beschouwd en voor zijn grootte met 10-12 jaar levensverwachting kan worden omschreven als duurzaam.

De gevreesde maagtorsie, die vaak acuut leidt tot de dood van de hond, is geen erfelijke ziekte, maar alleen vanwege de grootte van het ras en kan worden vermeden door de juiste voorzichtigheid tijdens het voeren.

Hoe oud wordt een Grote Zwitserse Sennenhond?

De levensverwachting van een grote Zwitserse Sennenhond uit een goede fokkerij is ongeveer 10-12 jaar.

Verzorging van de Grote Zwitserse Sennenhond

De stockharige vacht van de Grote Zwitserse Sennenhond is Gemakkelijk schoon te maken en moet alleen af en toe geborsteld worden. In de lente en de herfst op momenten van vachtverandering helpt frequentere verzorging om te voorkomen dat los haar in het appartement, de auto en kleding uit de hand lopen.

Zijn Oren moeten van tijd tot tijd worden gecontroleerd om ontsteking van de gehoorgang te voorkomen, wat vaker voor kan komen bij veel honden met slappe oren.

Geweldige Zwitserse Sennenhond – Activiteiten en Training

Ondanks zijn grootte is de Grote Zwitser een actieve hond, die houdt van bewegen en neemt ook taken op zich Willen. Dagelijkse wandelingen, misschien in combinatie met kleine trainingssessies, of zelfs het gebruik als trekhond voor een kleine kar of in de winter de kinderslee zijn leuk voor hem. Veel vertegenwoordigers van dit ras zijn er ook dol op, spetteren en zwemmen in het water. Anders is hij niet veeleisend en tevreden als hij alleen bij zijn familie kan zijn.

Hoeveel beweging heeft een Grote Zwitserse Sennenhond nodig?

Ondanks zijn grootte is de Grote Zwitserse Sennenhond actief en werkt hij ook graag. Het is niet geschikt voor een houding in de stad of een persoon die niet graag naar buiten gaat.

Goed om te weten: Speciale kenmerken van de Grote Zwitserse Sennenhond

Om de Grote Zwitser bezig te houden, zal hij ook graag Boodschappen mee naar huis nemen, vervoer de picknick op de wandeling of bij de Het bezorgen van kranten en brochures helpt. Er zijn speciale hondenrugzakken waar hij snel aan kan wennen en waarin dergelijke ladingen veilig kunnen worden opgeborgen. In ieder geval trekt zo’n hond-mens team altijd veel aandacht en bewondering!

Nadelen van de Grote Zwitserse Sennenhond

Deze goedaardige, loyale en moedige hond is eigenlijk een droompartner voor alle hondenliefhebbers. De bovengemiddelde grootte, echter, maT hem vatbaarder voor ziekten zoals gewrichtsproblemen of de gevreesde maagdraaiing. Het zorgt ook voor een lagere gemiddelde levensverwachting dan bij kleine en middelgrote hondenrassen.

Past de Grote Zwitserse Sennenhond bij mij?

Er zijn enkele belangrijke wettelijke voorschriften voor het houden van honden in Duitsland. De Dierenwelzijnswet stelt in §2:
“Eenieder die een dier houdt, verzorgt of moet verzorgen:
1. het dier op passende wijze te voederen, te verzorgen en te huisvesten, overeenkomstig zijn soort en behoeften;
2. mag het dier niet beperken in zijn vermogen om zich op een voor zijn soort geschikte wijze te verplaatsen, op zodanige wijze dat het dier pijn, vermijdbaar lijden of schade wordt berokkend;
3. beschikken over de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor een adequate voeding, verzorging en gedragshuisvesting van het dier.” Daarnaast bevat de Dierenwelzijnsverordening Hondenhouderij nadere regels voor het houden van honden buitenshuis, die juridisch bindend zijn.

Dus als je flirt met de aankoop van een Grote Zwitserse Sennenhond, beantwoord dan deze vragen eerlijk voor jezelf:

  • Ben ik klaar om mijn hond te verwelkomen? voldoende te bewegen en te bezetten?
  • Ondersteunt mijn familie het verlangen naar een hond?
  • Biedt mijn Huisvesting genoeg ruimte voor zo’n grote hond?
  • Is er gezondheidsredenenwie mij of een familielid in hondenbezit bezit
    beperken (bijv. allergieën)?
  • Wat gebeurt er met de hond als ik op vakantie ga? Kan hij in het beste geval meegaan?
  • Zijn mijn financiële middelenom de pup en de initiële uitrusting (riem, halsband, hondenbak, hondenmand) te betalen en ook om alle lopende kosten te dragen (hoogwaardige voeding, noodzakelijke behandelingen bij de dierenarts, vaccinaties en wormenkuur, hondenbelasting en aansprakelijkheidsverzekering, eventueel een hondenschool)? Over een lang hondenleven is er al veel!

Zwitserse Sennenhond in het water

Grote Zwitserse Sennenhond in het water

Niets is erger voor een hond dan het verliezen van zijn roedel en huis alleen omdat zijn mensen niet voldoende zijn geïnformeerd over wat het houden van een hond betekent! Het kopen van een hond betekent ook voor vele jaren de Verantwoordelijkheid voor hem, omdat hij een levend en voelend wezen is en geen meubelstuk dat kan worden geretourneerd of doorverkocht als hij niet tevreden is.

Als alles past, moet je een gerenommeerde fokker Zoeken naar. Een goede fokker heeft maar een paar fokdieren en houdt zijn honden met familieband. Hij stelt je van tevoren veel vragen en wil weten, waarom je een Grote Zwitser wilt hebben en hoe je hem wilt houden. Als uw antwoorden hem niet tevreden stellen, kan hij zelfs weigeren u een puppy te verkopen. In ieder geval moet u de fokker bezoeken voor de definitieve aankoop, de en de puppy’s bekijken en in alle rust advies krijgen van de fokker. Hij zal u aanbevelingen geven over het voeren van de puppy, u informeren over de eerste veterinaire behandelingen (vaccinaties en ontworming) en aanbieden om op elk moment contact met hem op te nemen als u vragen heeft. In het beste geval biedt hij zelfs aan om je hond met pensioen te laten gaan als je hem niet mee kunt nemen. Een puppy van een goede fokker kosten met vaccinatiekaart en stamboom tussen 1200 en 1500 €, maar het moet zeker de moeite waard zijn voor u.

Koop nooit een puppy op een dierenmarkt of uit de kofferbak van een dubieuze hondenhandelaar, zelfs niet uit medelijden! Hoewel deze honden meestal veel goedkoper zijn, zit er bijna altijd gewetenloze dierenmishandeling achter! De ouders worden onder wrede omstandigheden gehouden als pure “werpmachines”, de puppy’s worden niet gevaccineerd of anderszins voorzien van veterinaire zorg, worden vaak snel na aankoop ernstig ziek of vertonen opvallende gedragsstoornissen. Als ze overleven, blijven ze vaak de rest van hun leven een zaak voor de dierenarts – en dat kost je veel meer geld en zenuwen dan de gezonde en gelukkige pup van een verantwoordelijke fokker!

Niet alleen bij de fokker, maar ook bij de Dierenasiel altijd wachtend rashonden Grote Zwitserse Sennenhonden naar een nieuw en mooi huis. Zorg ook voor diverseIedene Fokclubs en dierenwelzijnsorganisaties speciaal voor Zwitserse Sennenhonden in nood en zijn op zoek naar de geschikte, liefdevolle eigenaren voor dergelijke honden. Vraag het maar.

Wanneer uw Grote Zwitserse Sennenhond eindelijk bij u intrekt, kunt u uitkijken naar vele spannende en mooie ervaringen met uw viervoeter – en altijd rekening houden met veel positieve aandacht om op te wekken met deze statige en mooie hond.

Hoeveel kost een Zwitserse Sennenhond?

Voor een pup van een gerenommeerde fokker met stamboom en alle benodigde papieren moet je tussen de 1200 en 1500 euro betalen.