Labs verharen – Laat uw pup overal bont achter?

verharen labs

Labradors verharen veel. Ze zijn niet hypoallergeen en laten overal waar ze komen zachte sporen van vacht achter! Maar dat is geen reden tot paniek, want weten hoe je met het verharen van je hond omgaat, hoort bij hondenbezit. En wij kunnen helpen. Vandaag kijken we naar het verharen van Labradors. De voor- en nadelen van een sterk verharend ras, en wat u kunt doen om uw huis zo pelsvrij mogelijk te houden.

Verharen Labs?

Het korte antwoord is ja, Labradors verharen. Maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om die bergen vacht onder controle te houden. En de beste plek om te beginnen, is begrijpen waarom het allemaal loskomt!

Waarom verharen honden?

Als we het hebben over verharen, verwijst dit naar hoeveel haar of vacht een bepaald hondenras verliest. Met uitzondering van de haarloze rassen, verharen alle honden tot op zekere hoogte. Dit geldt zelfs voor die rashonden en honden van gemengde rassen die als niet verharend worden bestempeld. hypoallergeen.

De vacht (of het haar, afhankelijk van het ras) van uw hond is ontworpen om zijn lichaamstemperatuur te regelen en hem te beschermen tegen zijn omgeving. Het helpt hen warm te houden als het koud is, en koel als het warm is. Het beschermt hen ook tegen snijwonden en krassen op hun huid. Als de vacht of het haar stopt met groeien en afsterft, wordt het door de hond uitgescheiden.

Hoe vaak verharen Labs?

De meeste honden verharen weinig en vaak gedurende het hele jaar. Sommige rassen hebben ook een andere verharing die samenvalt met de seizoenen. Deze honden verharen het meest in de lente en de herfst. Dit proces staat bekend als de rui. Tijdens de rui bereidt uw hond zich voor op het komende seizoen. In de lente verharen ze hun dikkere wintervacht voor een dunne zomervacht, en omgekeerd in de herfst.

Factoren zoals het ras van uw hond, en of hij binnen of buiten wordt gehouden, zijn van invloed op hoeveel en wanneer hij verhaart. Dat brengt ons bij de volgende vraag: hoeveel Labs verharen in vergelijking met andere rassen.

Hoeveel verharen Labs?

Labradors hebben een dubbele vacht. Deze bestaat uit een bovenvacht van hardere, waterdichte vacht, en een zachtere laag isolerende vacht daaronder. Hondenrassen met een dubbele vacht verharen over het algemeen meer dan rassen met een enkele vacht. In feite staan Labs bekend als overvloedige verharders.. Sommige Labrador honden hebben twee keer per jaar een grote verharing, terwijl anderen het hele jaar door weinig en vaak verharen.

Werkhonden die meestal buiten leven, vallen meestal in de eerste categorie. Terwijl honden die in centraal verwarmde huizen wonen vaak in de tweede categorie vallen. Maar er is geen echte manier om te weten hoeveel uw eigen Lab zal verharen, totdat ze een beetje opgroeien en u hun eigen patroon leert kennen.

U kunt merken dat veranderingen in de omgeving van uw hond een verandering in het verharingspatroon teweeg kunnen brengen. Verhuizen naar een warmer klimaat, of beginnen met uw hond in huis te houden terwijl hij voorheen buiten sliep, kan een toename van het verharen veroorzaken. Stress of angst kunnen ook veranderingen veroorzaken.

Verharen zwarte, chocolade of gele Labs meer?

Hoewel sommige mensen suggereren dat bepaalde kleuren Labs meer verharen dan andere, is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit het geval is.

verharen labs

Zijn Labs Hypoallergeen?

Als u bezorgd bent dat de hoeveelheid vacht die een Lab uitwerpt allergieën kan veroorzaken, zult u geïnteresseerd zijn om te weten dat de meeste hondenallergieën in feite niet worden veroorzaakt door de vacht. In plaats daarvan worden hondenallergieën meestal veroorzaakt door twee andere zaken. Ten eerste, kleine moleculen van proteïne in het speeksel en de urine van honden, kunnen allergieën veroorzaken. Ten tweede kunnen huidschilfers van uw hond ook allergieën veroorzaken.

Het belangrijkste hondenallergeen heet Canis familiaris 1, of Can f 1. In het geval van Labradors wordt eigenlijk gedacht dat ze lagere niveaus van Can f 1 vertonen dan veel andere rassen. Dit betekent dat ze weliswaar veel kunnen verharen, maar ook beter geschikt zijn voor mensen met allergieën. Ondanks alle losse vacht! Ze zijn echter niet hypoallergeen.

Labrador Verzorgingsschema

De beste manier om met het verharen van uw Lab om te gaan is een regelmatige verzorgingsroutine aan te houden. Ons artikel over de beste borstels voor Labradors kan u helpen beslissen in welke verzorgingsset u moet investeren. Korte dagelijkse borstelbeurten helpen de vacht van uw hond het grootste deel van het jaar te onderhouden. Dit zal ook voorkomen dat er te veel vacht rond het huis valt!

Wanneer het de tijd van het jaar is dat uw Lab in de rui komt, of “de vacht uitwaait” zoals het soms wordt genoemd, moet u uw verzorgingsregime wellicht uitbreiden om dit op te vangen. Sommige eigenaren kiezen voor een speciaal ontworpen om de vacht te verwijderen. als het verhaart.

Anderen trakteren hun hond (en zichzelf!) graag op een uitstapje naar de trimsalon. Hier kan uw trimsalon uw hond een intensieve trimbeurt geven om zoveel mogelijk van zijn verharende vacht in één keer te verwijderen. Welke methode u ook kiest, wees voorbereid op regelmatige stofzuig- en trimbeurten tijdens de verharingsperiode van uw Lab.

Een goed schoonmaakschema helpt

De meeste Lab eigenaren zijn gewend om hun huis minstens om de dag te stofzuigen of te vegen. Tijdens de rui kan het zijn dat u twee keer per dag moet stofzuigen en uw Lab moet borstelen. De hoeveelheid vacht die sommige Labs in de rui verliezen kan verbazingwekkend zijn!

Het is een goed idee om te investeren in een stofzuiger die speciaal ontworpen is om om te gaan met haren van huisdieren. Er zijn ook automatische modellen, die kunnen helpen om de dagelijkse Lab haren op afstand te houden. Desondanks is het nooit een goed idee om de vacht van uw Lab te scheren, en we raden u ten zeerste af om dit te doen. Laten we eens kijken naar de redenen waarom.

Lab kapsels

Een geschoren Labrador wordt geen gelukkige puppy! U bent misschien geneigd te denken dat het knippen van uw Lab een goede manier is om de hoeveelheid vacht die ze verharen te verminderen. Maar dit is niet aan te raden voor Labs, of andere rassen met een dubbele vacht.

De dubbele vacht van Labs is eigenlijk perfect ontworpen om hen te helpen zowel warm te blijven in de winter, als koel in de zomer. Als u hun vacht in de zomer trimt, loopt u het risico dat ze zowel oververhit raken, als dat ze verbranden op hun gevoelige huid, die gewoonlijk door vacht wordt bedekt.

Hebben laboratoria te veel?

Het antwoord op deze vraag hangt echt af van wat je gewend bent. In vergelijking met sommige rassen, zoals de poedel, die veel minder verharen, kan het voelen alsof de hoeveelheid die een Lab verhaart veel is. Maar als u vertrouwd bent met de Lab als ras, dan weet u waarschijnlijk dat verharen gewoon hoort bij het bezit van een van deze prachtige honden.

Er zijn echter bepaalde gevallen waarin het nuttig kan zijn om te weten wat normaal is voor uw eigen hond. Als uw Lab het hele jaar door weinig en vaak verhaart, en dan in de lente en de herfst, wordt dat als vrij normaal beschouwd. Als uw Lab meer verhaart dan normaal, kan dat een teken zijn dat er iets niet in orde is.

Overmatig verharen kan veroorzaakt worden door een aantal factoren, waaronder stress, voeding of een medische aandoening. In dit geval kunt u het beste uw dierenarts om advies vragen.

Hoe zit het met uw hond?

Als jij nog tips of trucs hebt voor de beste manier om je Lab te verzorgen, dan horen we dat graag in het commentaarveld hieronder!

Referenties en bronnen