Bijten muggen honden?

bijten muggen honden?

Bijten muggen honden? Midges kunnen hinderlijk zijn voor zowel honden als mensen. En in het ergste geval kunnen ze gevaarlijke ziekten overbrengen op onze geliefde huisdieren. Muggenbeten bij honden zijn meestal moeilijk te zien. Maar u kunt merken dat uw hond overmatig krabt, zichzelf bijt, of zelfs tegen meubels schuurt.

Gelukkig zullen de meeste honden het niet merken als ze door een mug gebeten worden. Maar niettemin zijn er enkele stappen die u kunt nemen om de kans dat het gebeurt te minimaliseren.

Over muggen

Bijtende muggen zijn zeer kleine insecten die overal ter wereld voorkomen. Ze zijn lastig omdat ze mensen en andere dieren bijten, wat pijnlijk en irritant kan zijn. En in sommige gevallen kunnen deze bijtende muggen ziekten en virussen overbrengen.

De wetenschappelijke naam voor bijtende muggen is Ceratopogonidae. Maar je kunt ze ook zandvliegen, punkies of no-see-ums horen noemen – omdat ze zo klein zijn! Binnen deze familie zijn er 78 geslachten en ongeveer 4000 verschillende soorten. Maar het geslacht Culicodes is het lastigst.

Midges komen over de hele wereld voor. Je ziet ze misschien vaker ’s morgens vroeg en ’s avonds laat. Veel mensen zeggen ze ook vaker te vinden in drassige, donkere of natte omgevingen. Het is dus logisch dat u ze tegenkomt tijdens uw dagelijkse hondenwandelingen voor en na het werk. Moet dit een punt van zorg zijn?

bijten muggen honden

Bijten muggen honden?

Aangezien midges overal ter wereld voorkomen, zijn ze een plaag die de meeste hondenbezitters delen. En, helaas voor onze huisdieren, bijten muggen wel degelijk honden.

Veel honden hebben geen last van één of twee muggenbeten. Ze zijn immers klein, en vaak merkt uw hond niet eens dat hij gebeten is. Het is zelfs zo dat veel honden eerder geneigd zijn om achter zwermen muggen aan te gaan die ze zien als u samen aan het wandelen bent!

Sommige honden voelen echter muggenbeten. Of ze worden iets meer gebeten dan normaal, wat pijn en irritatie kan veroorzaken. Als u vermoedt dat uw hond is gebeten door een noseeum terwijl u op stap bent, kan het moeilijk zijn om te weten wat de beste volgende stap is. Het is tenslotte maar een kleine muggenbeet, toch? Nou, uw eerste stap moet zijn om vast te stellen of het echt een muggenbeet is, of dat iets anders uw hond irriteert.

Hoe weet ik of mijn hond muggenbeten heeft?

Midges zijn klein, dus hun beten veroorzaken vaak geen zichtbare markeringen. Als uw hond een grote rode striem heeft, is er een kans dat hij door iets anders is gebeten of gestoken. In plaats daarvan zijn muggenbeten vaak gemakkelijker te herkennen aan het gedrag van uw hond. Muggenbeten kunnen het volgende gedrag bij honden veroorzaken:

 • Toegenomen jeuk
 • Wrijven tegen meubels
 • Wrijven tegen muren
 • Herhaaldelijk bijten op dezelfde plek
 • Overmatig verzorgen en likken van hetzelfde gebied

Als u dit gedrag opmerkt en uw hond wat beter onderzoekt, kunt u rode huid, kleine bultjes en zelfs wat zwelling rond de plaats van de beet opmerken. Natuurlijk is er nog steeds een kans dat iets anders uw hond heeft gebeten, of zelfs dat uw hond ergens allergisch voor is. Maar als u weet dat uw hond in de buurt van muggen is geweest, is een muggenbeet een reële mogelijkheid.

Wat moet ik doen als mijn hond muggenbeten heeft?

Zodra u er bijna zeker van bent dat uw hond last heeft van muggenbeten, in plaats van een allergische reactie, of andere ongedierteproblemen, kunt u stappen ondernemen om te helpen. Sommige honden zullen nooit iets merken van muggenbeten, maar voor andere honden kan het een echte bron van ongemak zijn.

U kunt het beste overleggen met uw dierenarts. Omdat zij dagelijks zoveel gezondheidsproblemen bij honden zien, kunnen zij precies bevestigen wat de oorzaak is van de irritatie bij uw hond – of het muggen kunnen zijn, of dat het zeker iets anders is, zoals vlooien.

Voor honden die last hebben van milde symptomen, zoals algemene irritatie en jeuk, kunnen dierenartsen antihistaminica of een ander soort ontstekingsremmers voorschrijven. Dit zal de muggenbeten niet onmiddellijk doen verdwijnen, maar het zal de irritatie van uw hond verzachten, wat betekent dat ze de beten met rust zullen laten om ze te laten genezen.

In ernstigere gevallen kunnen dierenartsen iets sterkers voorschrijven. Dit kan een topische behandeling zijn, zoals corticosteroïden, of zuurstoftherapie. In feite zijn deze behandelingen gebruikelijk voor alle reacties op insectenbeten bij honden, niet alleen van knutten.

Zijn muggenbeten bij honden gevaarlijk?

Midgebeten zelf zijn meestal niet gevaarlijk. Veel honden merken ze niet op, en als ze ze wel opmerken, is het meestal alleen een geval van lichte irritatie. Muggenbeten kunnen echter een groter probleem worden als de mug een virus of ziekte op uw hond overbrengt.

Studies en waarnemingen hebben uitgewezen dat bijtende muggen een groot aantal virussen en ziekten bij zich kunnen dragen. Honden kunnen deze uiteindelijk bij zich dragen en doorgeven aan andere dieren zonder dat iemand het merkt, of ze kunnen ernstiger lijden. Enkele mogelijke virussen en ziekten die muggen op honden kunnen overbrengen zijn:

 • Oropouche koorts
 • Mansonellose
 • Blauwtongziekte
 • Epizoötische hemorragische ziekte
 • Afrikaanse paardenpest
 • Bloedparasieten
 • Equine onchocerciasis
 • Equine allergie dermatitis
 • En meer.

Sommige van deze problemen kunnen mensen treffen. Maar meestal zijn ze gevaarlijk voor andere dieren, waaronder vee, schapen, andere honden en paarden. Dus, als u denkt dat uw hond is gebeten door een mug, kan uw dierenarts aanvullend onderzoek doen, zoals bloedonderzoek. Vooral als uw hond andere tekenen van onwelzijn vertoont.

Tips om muggenbeten te voorkomen

Muggenbeten zijn onaangenaam, en in sommige gevallen kunnen ze een gevaar vormen voor de gezondheid van onze honden, onszelf en andere dieren. Maar er zijn genoeg manieren om muggenbeten te voorkomen als u met uw hond buiten bent.

Houd rondom uw huis uw tuin schoon en helder als u buiten bent. Dit omvat het verwijderen van stilstaand of vuil water, en eventueel investeren in insectenwerende middelen, zoals citronella kaarsen. Zorg er wel voor dat deze altijd hondveilig zijn.

Wanneer u uw hond uitlaat, kunt u proberen gebieden te vermijden waarvan u weet dat de muggen zich er vaak verzamelen. Of probeer die gebieden op een ander tijdstip van de dag te bezoeken. Misschien kunt u uw hond ’s morgens laat uitlaten in plaats van ’s morgens vroeg.

En, blijf op de hoogte van alle ongediertebehandelingen van uw hond. Dit zal u helpen om vast te stellen dat uw hond niet alleen irritatie ervaart die verband houdt met vlooien of andere parasieten. Wat u ook doet, gebruik alleen hondenveilige behandelingen. Menselijke ongediertebestrijdingsmiddelen kunnen giftig zijn voor honden, dus als u ooit twijfelt over een product, ga er dan mee naar uw dierenarts.

Bijten muggen honden?

Helaas kunnen muggen honden bijten en dat gebeurt ook. Er zijn een paar dingen die we kunnen doen om te voorkomen dat dit ongedierte onze huisdieren irriteert, maar uiteindelijk zullen veel honden niets merken van de occasionele muggenbeet. Heeft u nog andere tips die baasjes kunnen helpen om muggenbeten bij hun honden te voorkomen?

Referenties en bronnen

 • Walker, I. “Midges: Chironomidae and Related Diptera”, Tracking Environmental Change Using Lake Sediments (2001).
 • Mellor, P. (et al), ‘Culicoides Biting Midges: Their Role as Arbovirus Vectors’, Annual Review of Entomology (2000).
 • Mullen, G. & Murphee, C. ‘Biting Midges (Ceratopogonidae)’, Medical and Veterinary Entomology: Derde editie (2019)
 • Borkent, A. & Dominiak P. ‘Catalog of the Biting Midges of the World (Diptera: Ceratopogonidae)’, Zootaxa (2019).
 • Gonzalez, M. (et al), ‘Culicoides Biting Midges and Mosquito Fauna at Three Dog and Cat Shelters in Rural and Periurban Areas in Northern Spain’, Medical and Veterinary Entomology (2021).
 • Oura, C. ‘A Possible Role for Domestic Dogs in the Spread of African Horse Sickness Virus’, The Veterinary Record (2018).
 • Oura, C. & Harrak M. ‘Midge-Transmitted Bluetongue in Domestic Dogs’, Epidemiology and Infection (2010).
 • Johansson Wensman, J. (et al), ‘Presence of Antibodies to Schmallenberg Virus in a Dog in Sweden’, Journal of Clinical Microbiology (2013).
 • Berenger, J. & Parola, P. ‘Arthropod Vectors of Medical Importance’, Infectious Diseases (Fourth Edition) (2017).
 • Foxi, C. (et al), ‘Biting Midges (Ceratopogonidae: Culicoides)’, Reference Module in Biomedical Science (2020).
 • Hunter, T. & Ward, E. ‘Insect Bite Reaction in Dogs’, VCA Hospitals.