Labradoodle Hondenras Informatie

labradoodle

Het Labradoodle hondenras is mooi, leuk en liefdevol. En Labradoodle pups groeien op tot intelligente, vriendelijke, familie honden. De Labrador Poedel mix was een van de eerste kruisingen die op grote schaal populair werden. We bekijken de briljante voors en verrassende tegens van deze slimme, maar zeer levendige, krullende hond. En we delen enkele tips voor het vinden en opvoeden van een puppy.

Inhoud


Wat is een Labradoodle?

De Labradoodle is een van de populairste honden van gemengde rassen. Een combinatie van lieve Labrador en mooie Poedel, het is niet moeilijk om te zien waarom ze zo populair zijn als gezelschapshond en diensthond.

Waar komen Labradoodles vandaan?

De Labrador Poedel mix is een van de meest populaire kruisingshonden ter wereld. Deze schattige, krulharige honden zijn zo geliefd dat ze vaak meer kosten dan hun raszuivere ouders. Wanneer men twee raszuivere honden kruist, worden de pups designerhonden genoemd. Labradoodles waren een van de allereerste designer honden, gecreëerd in de late jaren ’80. Ze werden gefokt in een poging om hypoallergene diensthonden te creëren.

Labradoodle oorsprong

Een blinde vrouw in Hawaii schreef in 1988 naar de Royal Guide Dog Association of Australia. Ze had een geleidehond nodig, maar haar man was allergisch. Dus vroeg ze of er een manier was om een geleidehond te krijgen die niet zou verharen. Wally Conron kreeg de taak een hond voor haar te vinden.

Hij probeerde eerst Standaard Poedels. Echter, meer dan dertig Poedels, in de loop van drie jaar, slaagden er allemaal niet in het te maken als geleidehond. Toen kwam Conron op het idee om zijn beste vrouwelijke Labrador Retriever te kruisen met een Standaard Poedel.

Een van de Lab Poedel mix pups werd uiteindelijk een geweldige geleidehond. Conron besloot deze gekruiste honden “Labradoodles” te noemen als een PR gimmick. Hij legde een verklaring af waarin hij zei: “Niemand wilde een kruising, maar de volgende dag hadden we honderden telefoontjes van mensen die deze meesterhonden wilden.” Labradoodles waren gearriveerd!

Designer Honden

Er is veel controverse rond het fokken van designerhonden. En er zijn veel debatten geweest over de vraag of gemengde rassen beter of slechter zijn dan raszuivere honden. Deze debatten draaien allemaal om het idee van “hybride kracht”, in die zin dat gekruiste honden vaak langer lijken te leven en sommige gezondheidsproblemen van rashonden lijken te vermijden.

De Lab Poedel mix staat in de frontlinie van dit debat. “Doodle haters” beweren dat de hype over honden zoals de Lab Poedel mix onethische fokpraktijken bevordert. Conron zelf zou spijt hebben gehad van zijn creatie, door te zeggen: “Ik heb een Frankenstein uitgebracht.” Dit is niet te wijten aan de hond zelf, maar eerder aan de gevolgen.

Plotselinge populariteit van elk ras of gemengd ras kan ertoe leiden dat veel slechte fokkers aan boord springen in de hoop een paar dollar te verdienen. En Labradoodles kregen heel snel veel fans, waardoor de vraag het aanbod overtrof. Sommigen, zoals Conron, begonnen zich zorgen te maken over “achtertuinfokkers”, of fokkers die zich niet aan de normen houden of de ouderdieren niet goed controleren en testen.

Het ontwerpen van de Labradoodle

Natuurlijk is de bezorgdheid over onethisch fokken geen reflectie op de Labradoodle zelf. In feite zijn gemengde rassen vaak gezonder dan raszuivere rassen. Hoewel dit moeilijk te bewijzen is, is een lange levensduur een goede indicator voor de gezondheid van een ras. En honden van gemengde rassen leven iets langer dan de meeste (niet alle) zuivere rassen.

Maar het is in principe onmogelijk voor een fokker van designerhonden om te voorspellen hoe hun puppy’s van gemengde rassen eruit zullen zien, of wat hun temperament zal zijn. Dat is niet het geval met raszuivere honden, die veel voorspelbaarder zijn. Aan de andere kant heeft onderzoek aangetoond dat rashonden kracht missen in vergelijking met gemengde rassen. Het gebrek aan genetische variatie veroorzaakt kleine worpen en ook lagere overlevingskansen. Om meer over dit onderwerp te lezen, bekijk dit artikel over “Rashonden vs. Moeders”.

Als honden van een gemengd ras zijn Labradoodles niet geregistreerd bij een kennelclub zoals de AKC. Er zijn echter een aantal fokkers en fokclubs. Elke club heeft zijn eigen rasstandaard. En die kunnen per club verschillen.

labradoodle

Hoe zien Labradoodles eruit?

Dit ras varieert in vachttype en kleuren, omdat ze op beide ouders kunnen lijken. Het is onmogelijk om precies te voorspellen hoe je Labradoodle eruit zal zien. Maar je kunt een goed idee krijgen door naar de ouderrassen te kijken. Labradoodles kunnen de kenmerken van beide ouderrassen overnemen, of ze kunnen een mix van de twee zijn.

Hoe groot zijn volwassen Labradoodles?

Een standaard Labradoodle wordt tussen de 24 en 26 inch groot en weegt als volwassene tussen de 55 en 95 pond. Dit gewicht varieert echter afhankelijk van de poedelouder. Je kunt ook medium en miniatuur Labradoodles krijgen!

Een Lab Poedel mix is niet altijd een kruising tussen een Labrador en een Standaard Poedel. Labs gemengd met kleinere poedels worden nog steeds vaak Labradoodles genoemd, maar het verschil in grootte van één ouder geeft Labradoodles een breed scala aan mogelijke maten. Dit betekent dat het gewicht van de Labradoodle vooral afhangt van welk type Poedel één van de ouders was.

 • Standaard Labradoodles variëren tussen 24 en 26 inch in hoogte. Ze kunnen 55 tot 95 pond wegen.
 • Medium Labradoodles kunnen tussen de 21 en 23 inch groot zijn. Ze kunnen 25 tot 45 pond wegen.
 • Miniatuur Labradoodle is tussen de 14 en 16 inch groot. Ze kunnen 15 tot 25 pond wegen.

Dwerg Labradoodles worden niet vaak gezien, omdat het minder gebruikelijk is dat een Labrador wordt gemengd met een Dwerg Poedel.

Soorten Labradoodles

Wist je dat er twee verschillende soorten Labradoodles bestaan? De Australische Labradoodle, die dichter bij het origineel van Wally Conron staat, kan in feite verschillende rassen in de lijn hebben. De Lomond Hills Labradoodles fokvereniging stelt zelfs dat hun Australian Labradoodles zes verschillende ouderrassen hebben:

 • Labrador
 • Poedel
 • Engelse Cocker Spaniel
 • Amerikaanse Cocker Spaniel
 • Curly Coat Retriever
 • Ierse Water Spaniel

U hoort misschien ook van kleinere honden die mini Labradoodles worden genoemd. Mini Labradoodles zijn Labs gekruist met een Dwergpoedel. Amerikaanse Labradoodles stammen meer af van Labrador Retrievers en Poedels, meestal van standaard formaat.

Generaties Labradoodles

Omdat Labradoodles al enige tijd populair zijn, zijn er veel fokkers bezig met het kruisen en opnieuw kruisen van de mixen. Dit heeft geresulteerd in verschillende generaties Labradoodles. En de generatie die je krijgt maakt een verschil in hoeveel Poedel en hoeveel Lab je kunt verwachten in je gemengde pup.

F1 Labradoodles

Een F1 Labradoodle is een eerste kruising tussen een zuivere Labrador Retriever en een zuivere Poedel. Hoe gekruld de vacht is kan variëren. Maar het is meestal losser dan een Poedelvacht. Behalve de grootte, zijn de kenmerken meestal hetzelfde tussen de kruisingen.

F2 Labradoodles

F2 Labradoodles daarentegen zijn honden van de tweede generatie. Dit betekent dat beide ouders een F1 Labradoodle waren. F2 paringen fokken niet “natuurgetrouw”. Dat betekent dat F2 puppies uit hetzelfde nest er heel anders uit kunnen zien.

F1b Labradoodles gefokt voor krulvachten

Labradoodles kunnen ook teruggekruist worden om bepaalde kenmerken van de ene of de andere ouder te accentueren. Bijvoorbeeld, een F1b Labradoodle is een eerste generatie terugkruising. Dit betekent dat een F1 Labradoodle werd gekruist met een raszuivere Poedel om F1b-puppy’s te krijgen. Doorgaans worden de Poedeleigenschappen hierdoor dominanter, zoals een krullerige vacht die minder verhaart.

Gewicht en hoogte zijn meestal hetzelfde. Krullende vachten zijn populair. Dat komt omdat sommige mensen met een lichte allergie vinden dat honden met een krulhaar makkelijker zijn om mee te leven.

Labradoodle

Labradoodle Jassen

Labradoodles zijn typisch vierkant en compact gebouwd. Het moeten sterke honden zijn die evenwichtig en atletisch zijn. Labradoodles kunnen drie verschillende potentiële vachtvariëteiten hebben.

Ze kunnen grof haar hebben zoals een Labrador, vooral in F1-kruisingen. Dit wordt echter meestal als ongewenst gezien. Ze kunnen de wollen vacht van een Poedel hebben, of ze kunnen een fleece vacht hebben. Labradoodles hebben alleen een enkele vacht, niet de dubbele vacht van een typische Lab. De lengte kan ook variëren, maar is vaak 3-6 inches lang. Vachten kunnen in verschillende kleuren voorkomen, waaronder de volgende:

 • Krijt
 • Crème
 • Goud
 • Caramel
 • Rood
 • Zwart
 • Zilver
 • Blauw
 • Chocolade
 • Café
 • Perkament

Verzorging en verharing

Het ideale vachttype is onderhoudsarm en verhaart weinig. Labradoodles zijn bedoeld om de zware verharing van Labs te vermijden. Het is ook niet de bedoeling dat ze het knippen en verzorgen van poedels nodig hebben. Maar soms doen ze dat wel. De verzorging van uw Labradoodle hangt af van het vachttype dat uw puppy uiteindelijk krijgt.

Als je puppy de wollige vacht van een Poedel heeft, moet je hem misschien eens per maand naar een professionele trimsalon brengen voor een knipbeurt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw hond tot op de huid borstelt en nooit scheert om pijnlijke vervilting te voorkomen. Een vervilte vacht is een groot probleem voor sommige hondenrassen met krullende vacht. Veel Labradoodles moeten regelmatig worden geborsteld en geschoren om vervilting te voorkomen. Hoe krulleriger de vacht, hoe meer onderhoud er nodig is.

Zijn Labradoodles hypoallergeen?

Labradoodles werden oorspronkelijk gecreëerd in een poging om een hulphond te vinden die goed zou werken voor eigenaren met allergieën. Helaas is geen enkele hond 100 procent hypoallergeen. Poedels zijn echter een van de rassen die het dichtst bij volledig allergievrij komen. En sommige mensen die allergisch zijn voor honden zijn minder gevoelig voor poedels. Dat betekent niet dat Labradoodles altijd dezelfde eigenschappen hebben.

Volgens Conron waren er in het eerste nest Labradoodles drie puppies, waarvan er slechts één hypoallergeen was. Het volgende nest had 10 pups, en drie daarvan waren hypoallergeen.

Een van de argumenten voor F1b Labradoodles is dat de tweede kruising met Poedels de kans zou vergroten dat de resulterende mix geen allergieën veroorzaakt. Er is echter geen garantie dat een Labradoodle hypoallergeen is. Om te bevestigen of dat zo is, moeten de haren en het speeksel worden getest door een geregistreerd laboratorium.

Labradoodle Temperament

Labradoodles worden op de markt gebracht als vriendelijke, gemakkelijke honden. Ze worden aanbevolen als geweldig met kleine kinderen en perfect voor gezinnen. En tot op zekere hoogte is dit vaak waar. Aan de andere kant zijn zowel Labradors als Standard Poodles grote, intelligente honden die veel energie hebben. Dit betekent dat training en lange dagelijkse wandelingen een must zijn.

Labradors staan erom bekend dat ze gemakkelijk te trainen zijn, maar ze zijn ook erg vriendelijk, en springerig. De meeste vinden het heerlijk om op andere honden en mensen af te stormen om hallo te zeggen. Dit kan moeilijk zijn als ze jong zijn. Poedels zijn over het algemeen wat terughoudender, en sommige Labradoodles erven deze eigenschap. Er is geen garantie dat een Lab Poedel mix relaxter of rustiger zal zijn dan een Labrador.

Zijn Labradoodles Goede Gezinsdieren?

De Labradoodle is vaak een geweldige familiehond. Sociaal, gemakkelijk te trainen, en goed met oudere kinderen. Als uw kinderen erg klein zijn kunt u misschien nog even wachten, of een mini Labradoodle overwegen, want Labradoodles zijn erg springerig als ze jong zijn. Uw puppy zal waarschijnlijk ook goed zijn met andere honden. En met een beetje toezicht zal hij veilig zijn rond katten en andere huisdieren. Dit is echter geen ras voor huizen die de hele dag leeg zijn, of voor wie een beetje rommel niet erg vindt.

Dit zijn sociale honden die van gezelschap houden. Ze zijn ook het gelukkigst tijdens het wandelen, en vinden het heerlijk om modderig te worden. En de Doodles met krullerige vacht hebben nogal wat verzorging nodig.

Uw Labradoodle trainen en oefenen

Labradoodles zijn actieve, energieke honden die regelmatig beweging en mentale stimulatie nodig hebben. Beide ouderrassen zijn werkhonden, die doorgaans veel uithoudingsvermogen hebben. Dit betekent dat een korte wandeling niet voldoende is. Dagelijkse lange wandelingen, trektochten of renpartijen moeten voorkomen, evenals speelsessies met u of andere gezinsleden.

Met twee slimme ouders moet uw Lab Poedel mix een slimme hond zijn, en gemakkelijk te trainen. Ze zullen het goed doen met veel mentale uitdagingen, zoals gehoorzaamheid of behendigheidscursussen. Ze kunnen het ook goed doen met jagen en apporteren.

Poedels en retrievers waren oorspronkelijk allebei waterhonden. Het is dus waarschijnlijk dat uw volwassen Labradoodle van water en zwemmen houdt, hoewel dit geen garantie is. Labradoodles zijn gretig en zullen goed reageren op regelmatige training. Positieve methoden geven u goede resultaten en een gelukkige hond!

Socialisatie

Een goede socialisatie is een essentieel onderdeel van de opvoeding van een gelukkige, gezonde hond, ongeacht het ras. En het is misschien nog belangrijker voor een gemengd ras, omdat u niet helemaal zeker weet welke eigenschappen zich zullen voordoen. Socialiseer uw puppy door hem van jongs af aan kennis te laten maken met nieuwe mensen, dieren en omgevingen. Voor meer specifieke training, zie onze gidsen voor puppy zindelijkheidstraining en bench training.

Labradoodle gezondheid

Een van de argumenten voor designerhonden is de grotere genenpoel. Meer genetische variatie zou minder gezondheidsproblemen moeten betekenen. Zowel poedels als labradors zijn over het algemeen gezonde honden. Echter, alle dieren hebben te maken met bepaalde mogelijke gezondheidsproblemen, en zelfs gemengde honden zoals Labradoodles kunnen die niet allemaal vermijden. Kijk uit voor deze aandoeningen:

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Epilepsie
 • Oogproblemen
 • Patellaire luxatie
 • Hartproblemen
 • Oorinfecties

Het is belangrijk de heup- en elleboogscores van beide ouders te controleren om de kans op dysplasie bij een pup te verkleinen. Zowel de pup als de ouders moeten ook oogtesten laten uitvoeren.

Labradoodle Levensduur

De levensverwachting van een Labradoodle kan sterk variëren. Labrador Retrievers leven meestal 10-12 jaar. De levensduur van poedels kan variëren van 10-18 jaar, afhankelijk van het type en de grootte van de poedel. Dit betekent dat de levensduur van Labradoodle 10-18 jaar kan zijn.

Labradoodle

Het redden van een Labradoodle

f u kiest voor adoptie van een Labradoodle, zorg er dan voor dat het uit een erkend asiel komt dat een temperamentbeoordeling heeft uitgevoerd. Het is ook verstandig om hem voor de adoptie door een dierenarts te laten controleren, als het asiel dat nog niet heeft gedaan. Een van de leuke dingen van het redden van een asielhond is dat je ze nog een kans geeft op een liefdevol thuis. En asielen zijn over het algemeen ook een stuk goedkoper dan kopen bij een fokker.

Labradoodle Rasverenigingen

Labradoodles zijn, nogmaals, een van de meest populaire honden van gemengde rassen die er zijn, en adoptie is vaak gewild. Daarom hebben we een lijst samengesteld van Labradoodle opvangcentra over de hele wereld. Als je namen tegenkomt die niet op deze lijst staan, laat dan een reactie achter en laat het ons weten!

Een Labradoodle Puppy Vinden

Een goede fokker is van vitaal belang om een pup de beste start in het leven te geven. En die goede fokker kan moeilijk te vinden zijn als je op zoek bent naar een mixhond. Zorg ervoor dat elke Labradoodle pup alle noodzakelijke controles heeft gehad.

Je zult ook zeker willen weten dat de ouderhonden allebei getest zijn op veel voorkomende gezondheidsproblemen in hun ras. Vraag om die gezondheidscertificaten te zien! Vermijd puppyfabrieken en dierenwinkels. Deze bedrijven hebben niet het beste voor met de honden. Voor meer hulp kunt u onze puppyzoekgids raadplegen.

Hoeveel kost een Labradoodle?

Puppy kosten kunnen variëren per fokker. De prijs van een Labradoodle puppy kan variëren van 1.000 tot 3.000 dollar. Vermijd zowel goedkopere fokkers als de meer extreem dure, omdat dit kan weerspiegelen in de mate van zorg die aan de pups wordt gegeven.

Een Labradoodle puppy opvoeden

Labradoodles zijn prikkelbaar en energiek vanaf de eerste dag dat je ze mee naar huis neemt. Ze opvoeden tot gelukkige, gezonde volwassen honden gaat dus gepaard met een aantal uitdagingen, maar ook met veel schattigheid. Hier zijn een paar aanbevelingen speciaal voor de nieuwe pup die op het punt staat uw leven te betreden.

Voordelen en nadelen van een Labradoodle

Nadelen:

 • Een populaire hond, dus kan vrij duur zijn
 • Gemengd ras betekent dat het niet mogelijk is om een bepaald uiterlijk of temperament te garanderen
 • Kan een meer afstandelijke persoonlijkheid erven van de Poedel ouder.
 • Heeft veel beweging nodig

Voordelen:

 • Waarschijnlijk extreem intelligent
 • Zal waarschijnlijk zeer vriendelijk zijn
 • Met de juiste socialisatie en training, kan hij een geweldige familiehond zijn.
 • Een uitstekend dienstdier

De Labradoodle vergelijken met andere rassen

Om een volledig beeld te krijgen van hoe de Labradoodle zich verhoudt tot andere honden van een vergelijkbaar type, raden we aan dit artikel over Labrador Retriever mixen te bekijken.

Hoewel er enkele zijn waar je waarschijnlijk bekend mee bent, zoals de Sheprador en de Goldador, heb je van sommige misschien nog niet gehoord! Cavador of Corgidor, iemand?

Vergelijkbare rassen

Tegelijkertijd kun je heel goed op zoek zijn naar enkele gemengde rassen die erg op de Labradoodle lijken. Hier zijn een paar suggesties die je misschien wilt overwegen.

Verwante artikelen

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Owned Dogs In England. The Veterinary Journal
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschappen 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Barnett, K.C. 1988. “Inherited Eye Disease in the Dog and Cat”. Journal of Small Animal Practice.
 • Beuchat, C., 2014. “De mythe van hybride kracht bij honden…is een mythe”. Het Instituut voor Kynologische Biologie.
 • Harasen, G., 2006. “Patellar Luxation”. The Canadian Veterinary Journal.
 • Lim, C., et al., 2011. “Cataract bij 44 honden (77 ogen): A Comparison of Outcomes for No Treatment, Topical Medical Management, or Phacoemulsification with Intraocular Lens Implantation”. Canadian Veterinary Journal.
 • Oliver, J. en Gould, D., 2012. “Survey of Opthalmic Abnormalities In The Labradoodle”. The Veterinary Record.
 • Patronek, G.J., et al., 1996. “Risk Factors for Relinquishment of Dogs to an Animal Shelter”. Journal of the American Veterinary. Medical Association.
 • Pedersen, NC., et al., 2012, “Genetic Characterization of Healthy and Sebaceous Adenitis Affected Standard Poodles from the United States and the United Kingdom,” Wiley Online Library.
 • Trbolová, A. en Ledecký, V., 2000. “The Relationship Between the Occurrence of Lens Cataract and Progressive Retinal Atrophy and Some Categories of Poodle Breeds”. Folia Veterinaria.
 • Vredegoor, D.W., et al., 2012, “Can F1 Levels of Hair in Different Dog Breeds – Lack of Evidence to Describe Any Dog as Hypoallergenic”. Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Dit artikel is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2019.