Labrador Puppy Training

Heb je net een jonge Labrador Retriever pub in huis of ben je van plan er een aan te schaffen? Gefeliciteerd. De keuze voor een Labrador is in een woord geweldig. Je haalt met de Labrador een hond als geen ander in huis. De Labrador is trouw, loyaal en is bijzonder actief. Dat je af en toe heerlijk met de hond kan stoeien is logisch, maar onthoud wel dan veel afhangt van de opvoeding die je de hond geeft. Doe je dat vanaf het begin af hand om een heel consequente manier, dan kom je al snel tot de ontdekking dat de Labrador Retriever meer is dan een gewone hond.
Labrador Puppy Training

Opvoeden van de Labrador Retriever pup

Het opvoeden van de Labrador begint al vanaf het moment dat je hem of haar in huis haalt. Heb je de hond bij een erkende fokker gehaald, dan zal die mogelijk al zijn begonnen met de training. Je kunt al vanaf 2 maanden na de geboorte beginnen met de training. Het enige wat je dus eigenlijk moet doen is het volhouden. Dat trainen is geen onbelangrijk deel van de opvoeding: het zou een prioriteit moeten zijn vanaf het moment dat de Labrador in je leven komt.

Investeer in de band met je pup

Op wat voor manier je ook begint met het trainen van je Labrador: de training is het begin van de band met je hond. Doe je dat goed en resultaatgericht, dan leg je hier de basis voor een levenslange vriendschap. Voor de hond is het immers belangrijk om te weten wie de baas is en in wie hij of zij vertrouwen kan hebben.

Labrador puppy training – Een speels en energievol beestje

De kans is groot dat zijn of haar tomeloze energie je heeft overtuigd dat dit jouw type hond is. De pup is speels, wil alles weten en uitproberen en heeft meer energie dan jij. Kortweg gezegd eist de Labrador pup dus wel het een en ander van je. De hele dag thuis voor de tv hangen is niet aan de Labrador besteed en dat zal je als baasje gaan ervaren. De hond moet zijn energie kwijt kunnen en dus dien je vanaf het begin al erop uit te trekken.

Daar is niks mis mee, het stelt je zelfs in staat op de trainingen in de buitenlucht te doen en zo het nuttige met het aangename te verenigen. Op die manier ontdek ook gelijk hoe intelligent de hond is en hoe graag hij of zij je wil behagen. Je leert zo het karakter van de Labrador pup kennen en kun daarop de training van de Labrador pup baseren.

De dagelijkse basisbehoeften

Een van de eerste zaken die je tijdens de training van je Labrador pup aan moet pakken is de dagelijkse behoefte. Leer de pup waar zijn of haar eten en drinken staat. Wil je voorkomen dat de pup zijn of haar eetlust de vrije loop laat, zorg er dan voor dat de pup op gezette tijden kan eten.

Doe je dat niet, dan is de kans groot dat de hond de hele dag door wil eten. Ook belangrijk: zijn slaapplek. Heb je dit aangeleerd, dan komt het speelgoed om de hoek kijken. De Labrador is van huis uit bijzonder nieuwsgierig en zal in bijna alles een speeltje zien.

Dat klinkt leuk totdat je na een dag afwezigheid merkt dat die lieve pup de gordijnen heeft gebruikt als glijbaan.

Wil je dergelijke situatie voorkomen, wees dan streng en consequent en geef je pup voldoende speelgoed. Als je jouw pup daarnaast ook leert waar hij vanaf moet blijven, zul je daar later enkel profijt van hebben.

Training van de labrador puppy – Het zindelijk maken

Net zoals je een baby zindelijk moet maken, moet je dit ook bij je pup doen. Het grote nieuws is dat dit een stuk sneller gaat. Hier kun je eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. De Labrador Retriever is in verhouding een vrij grote hond. E kans is dus aanwezig dat hij of zij op volwassen leeftijd zal proberen om je te overheersen.

Een goede, consequente training kan dan voorkomen en het zindelijk maken is daar een belangrijk onderdeel van. Leer de pup dat het gras buiten dé plek is om te plassen of om de grote boodschap te doen. Dat zal in het begin niet meevallen, maar door te volharden lukt het gegarandeerd. Maak gebruik van de techniek van het belonen. Heeft de pup door dat het gras de plek is om te urineren, dan zal hij of zij dit snel aangeven door bij de deur te gaan staan.

Goede tip: maak gebruik van een bench. Dit geeft de pup een veilig gevoel en is zeer effectief bij het proces van het zindelijk maken.

Ga de bench in ieder geval niet gebruiken als time-out zone om de pup te straffen.

Trainen van je labrador puppy en belonen

Het trainen van je pup is een bijzonder leuke aangelegenheid voor zowel jou als de baas als de pup. Beloon de pup bij het uitvoeren van een goede training. Hoerdoor koppelen ze het goede gedrag aan de beloning en zal de pup geneigd zijn om elke training goed uit te voeren omdat hij of zij weet dat dit beloond wordt.

De basiscommando’s

Niks moet, maat het is verdraaid handig als je pup de basiscommando’s onder de knie heeft. Gelukkig is de Labrador Retriever een intelligente en leergierige hond. Met een gezonde dosis doorzettingsvermogen zul je dus snel de gewenste resultaten bereiken.

De basiscommando’s zijn onder andere:

  • Zitten
  • Liggen
  • Hier komen
  • Loslaten

Ook nu geldt: wees geduldig en beloon goed gedrag. Laat de hond merken dat je hem of haar niet gaat belonen voor een niet goed uitgevoerde training. Hier zul je later als de pup een volwassen Labrador is geworden plezier van hebben.

Is de pup wat ouder, dan kun je de wat meer ingewikkelde commando’s aanleren. Denk hierbij aan voor de hand liggende opdrachten als:

  • Op je plek
  • Kom hier
  • Breng hier
  • Ga liggen / Blijf liggen

Wees met het aanleren van bovenstaande commando’s geduldig en verwacht geen wonderen.

Gehoorzaamheidstraining

Heb je er moeite mee om consequent en regelmatig tijd vrij te maken voor de training van je pup, overweeg dan om een gehoorzaamheidstraining te volgen. Op die manier leer je in een ontspannen setting je hond kennen. Je bouwt dan gelijk een band op met je hond en je leert ontzettend veel over hondengedrag en hoe je dit kunt bijsturen.