Labrador Karakter: Het Karakter Van Deze Honden Is Uniek

Labrador honden hebben een prachtig karakter voor jong en oud. De Labrador Retriever behoort al jarenlang tot een van de meest geliefde (gezins)honden in Nederland. Jaarlijks krijgen talloze Labrador pups een nieuw baasje en bewijzen ze zich keer op keer weer als de ultieme gezinshond. Een Labrador Retriever is dankzij het karakter en persoonlijkheid een welkome aanvulling op het gezinsleven.
labradorkarakter1

Een veelzijdige, karaktervolle hond

Een Labrador Retriever heeft de persoonlijkheid en karakter waar andere honden alleen maar van dromen. Hij kan een Metgezel, Showhond, Jachthond, Atletische Hond, Geleidehond, Hulphond, Speurhond, zoek- en Reddingshond en Therapiehond zijn.

Weinig houden hebben zoveel goed ontwikkelde eigenschappen.

Hij (of zij) houdt van joggen (als de gezondheid het toelaat), maar ook van varen, Zwemmen, Wandelen en nog veel meer activiteiten. Zolang de Labrador Retriever zich fit voelt, buiten is en onder de mensen kan zijn, is de bereidheid om deel te nemen aan verschillende activiteiten altijd aanwezig.

Gezinshond

Al deze Kenmerken maken de Labrador zeer geschikt voor actieve (jonge) gezinnen. De Labrador Retriever is zowel de perfecte huisgenoot voor gezinnen met luidruchtige (oudere) kinderen, maar past ondanks zijn of haar soms onstuimige karakter ook prima binnen een jong gezin met opgroeiende kinderen.

Alleenstaanden en koppels die van het buitenleven houden, passen ook goed bij dit ras, en zijn grootte en zelfs het temperament maken van de Labrador een geweldige metgezel voor actieve senioren.

Kortom, met de Labrador Retriever kun je alle kanten op.

Labrador: persoonlijkheid en temperament

De Rasstandaard van de Labrador Retriever stelt dat het temperament net zo goed een kenmerk van het ras is als van de opvoeding. De ideale Labrador is vriendelijk, extravert en handelbaar, enthousiast met een duidelijke wil om te behagen en is slechts in zeer uitzonderlijke gevallen Agressief naar andere mensen of dieren.

Die eigenschappen vormen de basis van de persoonlijkheid van het ras, maar elke hond geeft er zijn eigen draai aan. Sommige zijn serieus, sommige zijn weer duidelijke clowns, sommige zijn gereserveerd of sommige ontmoeten nooit een vreemde.

Volgens sommigen is het karakter en de persoonlijkheid ook afhankelijk van de kleur, maar dit is nog nooit aangetoond.

Veel waarschijnlijker is de mogelijkheid dat het temperament van een hond wordt beïnvloed door de doelen van de fokker.

De Labrador Retriever is een actieve hond

Fokkers die die zich hebben toegelegd op het fokken van potentiële kampioenen, zijn veeleisend als het gaat om lichaamsbeweging en training van de hond. Daardoor is het al duidelijk dat de Labrador Retriever geen hond is die voldoening haalt uit het lui zijn of op het kleedje liggen in de woonkamer.

De Labrador is dus een actieve hond die zich prima weet te vermaken als hij of zij voldoende ruimte heeft. Is aan die voorwaarde voldaan, dan is er geen belemmering om de hond langere tijd alleen te laten.

Het karakter

Ook al klinkt het bovenstaande bijzonder positief, het wil niet zeggen dat een pup van een Labrador Retriever vanaf zijn of haar geboorte is gezegend met een uitmuntend karakter. Net als elke andere (ras)hond zul aan de slag moeten gaan met de Opvoeding van de pup.

Dat is geen zinloze kreet. Is de Labrador Retriever nog geen twee of drie jaar, dan gedraagt het zich on grote lijnen als een peuter. Je zult dus veel tijd kwijt zijn aan het bijsturen van je pup.

Tips voor Labrador Opvoeden zijn Boeken over Labradors of een (online) Labrador Puppy Training.

Veel Labradors in die leeftijdsgroep kunnen extreem Actief en Destructief zijn, ondanks hun reputatie erg rustig te zijn. Net als kleuters en peuters is het onderzoeken van hun wereldje en het opzoeken van de grenzen goed aan hen besteed. Let je even niet op, dan kan de speelsheid al snel leiden tot ongemakkelijke situaties.

Het inslikken van stenen, sokken en barbiepoppen komt regelmatig voor, ook als ze wat ouder worden.

Trainen

Begin vroeg met trainen; wees geduldig en wees consequent. Doe je dat goed, dan zul je op een dag wakker worden en ontdekken dat je een geweldige band met je hond hebt. Toch zijn er een paar specifieke gedragingen waar je gedurende het hele leven van je hond mee moet leren omgaan. Ze mogen dan wel een bijna volwaardig gezinslid zijn, het blijven wel honden met hun eigen karakteristieken. Kortom, een Labrador is van nature actief, houden van water en houden nog meer van eten. Weet dus waar je aan begint.

Veel wandelen en andere activiteiten

Labradors zijn actief, tenzij ze slapen. Waarschijnlijk is het gezegde: “Een vermoeide hond is een goede hond”, geïnspireerd op gedrag van deze hond. Zolang de gewrichten en de gezondheid het toelaten, is het verstandig om regelmatig erop uit te trekken met je viervoeter.

Een paar wandelingen van een half uur of meer per dag en de mogelijkheid om zich even uit te kunnen leven zijn de minste vereisten. Op die manier zorg je er voor dat de Labrador Retriever zijn of haar conditie op peil kan houden, bovendien is het goed voor de mentale gezondheid van de hond.

Zorg voor afwisseling

Zorg voor afwisseling door niet elke keer dezelfde route te lopen, ga er mee zwemmen of laat de hond meelopen terwijl je fietst. Dergelijke activiteit zijn geschikt zodra de hond 18 tot 24 maanden oud is. Wil je het echt goed aanpakken, laat de Labrador dan kennis maken met andere activiteiten zoals rally, tracking, flyball of freestyle. Wil je zeker weten of jouw Labrador gezond genoeg is voor dergelijk inspannende activiteiten, laat hem of haar dan eerst even goed bekijken door de dierenarts.

Uitlaatklep

Als je hem een ​​uitlaatklep geeft voor zijn energie, zal een Labrador werkelijk je beste vriend zijn. Doe je dat niet en geef je de hond te weinig uitdaging, weet dan dat de hond zich snel zal vervelen. In het minst positieve geval zal de hond duidelijk maken dat hij of zij het niet echt naar zijn zin heeft. Het resultaat is vaak kapotte meubels, gaten in de tuin en ander sloopgedrag. Dat betekent niet dat de hond van nature zijn tanden in je spullen wil zetten, het is eerder een schreeuw om aandacht.