Labradoodle vs Goldendoodle – Raseigenschappen, verzorging en informatie

labradoodle vs goldendoodle

Labradoodle vs Goldendoodle – het is een moeilijke keuze! Zonder twijfel zijn dit twee van de beste Doodle-rassen voor gezellige, actieve huizen. Wij helpen u beslissen of een Labradoodle of Goldendoodle het beste Doodle-hondenras is voor uw levensstijl en gezinssamenstelling. De verschillen tussen een Labradoodle en een Goldendoodle zijn niet groot, maar ze kunnen van invloed zijn op de hond die u uiteindelijk opvoedt.

In dit artikel gaan we je helpen beslissen welke van deze prachtige doodle pups perfect bij jouw levensstijl zou kunnen passen. Bekijk het verschil tussen Labradoodle en Goldendoodle honden. Van temperament tot verzorgingsbehoeften, training, gedrag en meer!

Oorsprong van de Labradoodle en Goldendoodle

De Labradoodle is een Lab Poedel mix. Een kruising tussen een raszuivere Labrador en een raszuivere Standard Poodle. Terwijl de Goldendoodle een mix is tussen een raszuivere Golden Retriever en een raszuivere Standard Poodle. Beide mixen zijn F1-generaties, aangezien Labradoodles en Goldendoodles geen eigen rassen zijn.

Deze beide grote Doodle-rassen komen van werkachtergronden, die de laatste jaren zijn opgesplitst in show- en werkrassen. Sommige honden zijn zwaarder gebouwd en bleker van kleur voor de showring, en andere lichter en met meer prooidrift.

Welke eigenschappen hebben Labradoodles en Goldendoodles gemeen?

Kleur: Een grote verscheidenheid – inclusief tinten van zwart, geel, goud, chocolade, wit en meer
Vacht: Varieert van lang en donzig tot korte strakke krullen. Kan weinig verharen
Temperament: Vriendelijk, intelligent, actief
Training: Bereid om te behagen, reageert goed op positieve versterkingstechnieken.

Het verschil tussen Labradoodles en Goldendoodles

De belangrijkste verschillen tussen deze rassen betreffen hun vachtlengte, kleur en gewicht. Hoewel er ook enkele potentiële temperamentverschillen zijn. Alle Doodle honden variëren, afhankelijk van hun ouders, en een gezonde dosis geluk! Laten we eens kijken hoe ze het tegen elkaar opnemen.

chocolade labradoodle op grasveld
schattige chocolade doodle

Soms kom je voor deze beide doodles het woord ‘Australian’ tegen. Een Australian Goldendoodle is een mix van de Australian Labradoodle en de Engelse Goldendoodle. En een Australian Labradoodle is een mix van verschillende rassen, waaronder Poedel en Labradoodle! Maar laten we het voor dit artikel eenvoudig houden! We zullen alleen kijken naar de Labradoodle en de Goldendoodle in hun basisvormen.

Goldendoodle vs Labradoodle Uiterlijk

Hoewel ze van zeer vergelijkbare rassen komen, verschillen de Labradoodle en Goldendoodle wel in hun uiterlijk. Ze zijn meestal even groot, maar Labradoodles kunnen over het algemeen zwaarder zijn dan Goldendoodles. Labradoodles hebben waarschijnlijk een kortere vacht, en zijn er in een groter scala van kleuren.

Je zult eerder een Goldendoodle zien dan een Golden Labradoodle. Als u een zwarte Doodle wilt dan is een Labradoodle een betere gok, maar als u een witte Doodle hond wilt dan is het zoeken naar een Goldendoodle pup zinvoller!

Labradoodle vs Goldendoodle Grootte

Het eerste belangrijke verschil tussen Labradoodle en Goldendoodle honden is hun volwassen grootte. Labradoodle honden zijn natuurlijk een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Goldendoodles daarentegen zijn een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel.

Sommige fokkers zeggen dat volwassen Standard Goldendoodles zwaarder wegen dan volwassen Standard Labradoodles en sommige fokkers zeggen dat juist het tegenovergestelde het geval is! Echter, bij het vergelijken van gewichtsextremen, als beide ouderdieren van beide hybride hondenrassen een volslank nest zijn, kun je verwachten dat een Standard Labradoodle iets zwaarder is dan een Standard Goldendoodle op volwassen leeftijd. Hun grootte wordt beïnvloed door hun individuele ouders. Het is dus het beste om ze te bekijken om precies te voorspellen hoe groot de pups zullen worden.

Labradoodle Grootte

Labrador Retrievers wegen 55 tot 80 pond en Standard Poodles 40 tot 70 pond. Op zijn grootst kan een volwassen Labradoodle dus tot 80 pond wegen. Over het algemeen worden volwassen dieren ongeveer 22 tot 24 inches groot.

Goldendoodle Grootte

Golden Retrievers bereiken 55 tot 75 pond. Ze wegen dus iets minder dan een standaard Lab. Dit betekent dat beide ouders kleiner zijn dan Labs, dus waarschijnlijk zal een Goldendoodle pup gemiddeld kleiner zijn. Op hun zwaarst, kunnen ze tot 75 pond wegen. Maar ze worden waarschijnlijk maar zo’n 25 centimeter groot. Er is een grote mate van variatie, afhankelijk van de grootte van elke ouderhond!

Goldendoodle / Labradoodle

Misschien heeft u wel eens gehoord van de Giant Goldendoodle of Labradoodle. In feite is het gebruikelijk om alleen honden die meer dan honderd pond wegen als ‘reus’ aan te duiden. En dit zal waarschijnlijk niet voorkomen bij een eerste generatie Labradoodle of Goldendoodle. Als u op zoek bent naar een reusachtige doodle hond, dan is de Bernedoodle of Newfipoo misschien een betere keuze, omdat deze tot de grootste doodle rassen behoren.

labradoodle vs goldendoodle

Verschil tussen Labradoodle en Goldendoodle Vachten en Kleuren

Zowel de ruige Labradoodle als de Goldendoodle honden kunnen beide een behoorlijke verscheidenheid aan vachten hebben. Hun vacht kan variëren van lang en pluizig tot kort en krullend. Sommigen beschrijven een Labrador Poedel mix met een gemiddelde grove krul als een pezige Labradoodle, en hoewel dit niet helemaal juist is, kun je wel zien waar ze vandaan komen!

Bij de Labradoodle is grof haar heel gewoon, en de pluizige Labradoodle pup kan opgroeien tot een vrij harde vacht. Bij een Goldendoodle is ruw haar iets minder waarschijnlijk, hoewel verschillende Goldendoodle-vachten kunnen variëren. Maar vachttextuur en krul zijn heel moeilijk te voorspellen, omdat het volledig afhangt van de eigenschappen die de pups van hun individuele ouders erven. Hetzelfde kan gezegd worden van hun vachtkleur. De Standaard Poedel heeft een veel groter spectrum van potentiële vachtkleuren. Kijk dus naar de exacte kleuren van de ouderdieren die u fokt om te voorspellen hoe uw pups zullen worden.

Zoveel kleuren!

De volgende effen kleuren komen in beide rassen veel voor

  • Zwart
  • Bruin (chocolade)
  • Zilver
  • Abrikoos
  • Crème
  • Grijs
  • Rood

Een chocolade Goldendoodle is misschien moeilijker te vinden dan een chocolade Labradoodle. En Goldendoodles zijn over het algemeen gemakkelijker te vinden in goudtinten, van crème tot rood.

Je kunt ook Parti-kleurige doodles vinden waarbij de vacht vlekken van twee verschillende kleuren heeft. Het Parti-gen komt van de poedelouder en Parti-Doodles kunnen er heel opvallend uitzien. Dan zijn er nog zeldzamere kleurmengsels, waaronder gevlekte tinten van één kleur, zoals bij de zeldzame chocolate merle goldendoodle.

Labradoodle Vacht

De Labradoodle heeft doorgaans korter haar dat golvend en pezig is. Vachtkleuren kunnen nogal variëren. Zwart, rood, geel, wit, crème, chocolade, en twee- of driekleuren komen vaak voor bij Labradoodles.

Goldendoodle Vacht

Het haar van de Goldendoodle is meestal langer en kan zowel recht als golvend/krullend zijn. Vachtkleuren variëren niet zozeer in dit hybride hondenras, maar neigen naar het goud/karamel/rood spectrum. Maar er bestaat ook een zwarte Goldendoodle.

Stinken Goldendoodles? Stinken Labradoodles? Of is het maar een gerucht?

Alle honden uit de jachtgroep waartoe Retrievers behoren, hebben een heel aparte ‘hondengeur’ aan hun vacht als ze nat zijn. Dit geldt niet voor Poedels. Het is echter moeilijk te voorspellen of uw hond deze neiging zal erven.

Regelmatig baden kan ervoor zorgen dat uw hond lekker blijft ruiken, hoewel het het vermogen van uw hond om zichzelf warm te houden kan verminderen als hij veel in koud water zwemt. Dat komt omdat shampoo de natuurlijke oliën verwijdert die de vacht van uw hond waterdicht maken. Dus je moet misschien een compromis sluiten.

Zijn Labradoodle of Goldendoodle honden hypoallergeen?

Hoewel onderzoekers nu hebben vastgesteld dat er geen 100 procent hypoallergene huishond bestaat, levert de Labradoodle of Goldendoodle hypoallergene vergelijking twee honden op die zo dicht mogelijk bij hypoallergeen komen!

Veel eigenaren realiseren zich niet dat het verharen van huisdieren niet de echte allergieveroorzaker is. De aanleiding is een eiwit genaamd Fel D 1 dat aanwezig is in hondenspeeksel, huid en haar. Wanneer uw hond verhaart, wordt dit eiwit samen met het haar uitgescheiden. U komt dan in contact met het eiwit bij het schoonmaken en dat veroorzaakt de allergische reactie.

Daarom kan het kiezen van een hond die minder overvloedig en minder vaak verhaart, helpen om de ernst en de frequentie van allergieverschijnselen onder controle te houden. Wekelijkse verzorging kan hier ook bij helpen!

F2 Generaties

De beste manier om er zeker van te zijn dat u een doodle kiest die bijna hypoallergeen is, is te werken met een fokker van de tweede generatie (F2) of f1B. In de F2-generatie kruist de fokker twee ouders die echte doodles zijn, in plaats van een Standaard Poedel met een Labrador Retriever of een Golden Retriever.

Goldendoodle en Labradoodle verharing

Het kruisen van twee Doodle rassen is de beste manier om het verharen van de vacht bij pups te controleren. U kunt de fokker vragen of hun pups F1 zijn (Standaard Poedel kruising met Lab/Golden retriever) of F2 (twee Doodle ouderhonden). Dit zal ervoor zorgen dat uw nieuwe puppy de minste kans heeft om te verharen. Maar onthoud dat je nooit kunt garanderen welke eigenschappen je pup zal erven. Als u allergieën hebt, is de beste manier om te zien of een van deze pups bij u past, veel tijd met hem doorbrengen voordat u hem mee naar huis neemt.

Labradoodle vs Goldendoodle verzorgen

De specifieke verzorgingsbehoeften van uw Labradoodle of Goldendoodle hond zullen variëren, afhankelijk van de eigenschappen die ze van hun ouders erven. Maar alle honden hebben regelmatig verzorging nodig om het verharen onder controle te houden en te voorkomen dat hun vacht gaat klitten. Knopen en klitten kunnen pijnlijk zijn voor honden, dus zorg ervoor dat u ze bij elke verzorging voorzichtig uitwerkt.

Als ze de krullerige vacht van de poedelouder hebben, kunnen dingen zoals vuil in de strakke krullen vast komen te zitten. Controleer ze dus na het buitenspelen. Controleer de oren van uw Labradoodle of Goldendoodle op was, infecties of parasieten wanneer u ze verzorgt. Zorg er ook voor dat je hun nagels regelmatig knipt.

labradoodle vs goldendoodle

Labradoodle en Goldendoodle Temperament

Het verschil tussen Labradoodle en Goldendoodle honden strekt zich ook uit tot hun temperament. Onder doodle fokkers is de algemene consensus dat Labradoodles en Goldendoodles beide zeer loyale, liefdevolle, actieve, vriendelijke pups zijn die geweldige familie huisdieren kunnen zijn.

Echter, als uw interesse in het selecteren van een doodle is om uw nieuwe hond te betrekken in een specifiek soort werk, zoals landbouw, jacht, dienst, of therapie hondenwerk, heeft elk hybride ras een aantal belangrijke temperament verschillen. Dus zijn Goldendoodles hyper? En zijn Labradoodles onstuimig? Laten we het uitzoeken.

Labradoodle Temperament

Labradoodles hebben een iets hoger energieniveau met een meer gereserveerde persoonlijkheid dan Goldendoodles. Ze hebben ook de neiging iets sterker en actiever te zijn dan Goldendoodles. Voor de jacht/het werk op de boerderij of de openbare dienst maakt deze combinatie van eigenschappen de Labradoodle een betere keuze. Fokkers kiezen Labradoodles ook als de beste keuze voor blindengeleidehond, geleidehond en hulphondwerk.

Goldendoodle Temperament

Goldendoodles hebben over het algemeen een rustiger maar meer uitgaande persoonlijkheid dan Labradoodles. Ze hebben een lager algemeen energieniveau met een niet aflatende vrolijkheid en vreugde die hen tot het leven van het feest kunnen maken. En nee, ze zijn over het algemeen niet hyper, hoewel alle puppies natuurlijk hun momenten hebben!

Vanwege hun zonnige, uitgaande persoonlijkheden kiezen fokkers Goldendoodles als de topkeuze voor therapiehond en ziekenhuis/verpleeghuiswerk.

Labradoodle Goldendoodle
Zeer actief Vrij actief
Heeft veel beweging nodig Heeft dagelijks matige lichaamsbeweging nodig
Kan prikkelbaarder zijn Kan rustiger zijn

Goldendoodle Labradoodle Socialisatie

De Labradoodle, met zijn over het algemeen meer gereserveerde, enigszins waakzame benadering van nieuwe ruimten, nieuwe situaties en nieuwe mensen, kan een iets hoger risico vertonen op het vertonen van waakneigingen. Vooral als deze hond niet goed gesocialiseerd is. Labrador Retrievers kunnen soms gedrag vertonen zoals bijten en ruw spel dat kan worden verward met waakneigingen of agressie, simpelweg omdat deze honden (vooral de Engelse/showhond lijn) er vaak langer over doen om volwassen te worden.

Noch Labradoodles noch Goldendoodles hebben echter de neiging om problematisch waak- of agressiegedrag te vertonen, zolang een consequente training wordt geïntroduceerd en onderhouden. U zult beide Goldendoodle Labradoodle mix honden vanaf jonge leeftijd goed moeten socialiseren om het beste temperament van hen te krijgen.

Welke Doodle is een beter gezinshuisdier?

Vriendelijkheid is een constante eigenschap van beide Doodle types, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn. Het zijn over het algemeen gezinsvriendelijke honden, hoewel ze allebei een beetje last hebben van hun grootte, die een beetje een blok aan het been is rond kleine kinderen of zwakke volwassenen. Maar meestal alleen per ongeluk!

Er is echt niet veel om de twee te scheiden als het gaat om negatieven, zoals verlatingsangst. Een gemeenschappelijk probleem voor beide rassen vanwege hun intense loyaliteit en gretigheid om samen te zijn. Hoewel je dit kunt helpen voorkomen door ze geleidelijk te leren dat ze graag tijd alleen doorbrengen.

Thuis kan kauwen een probleem zijn voor beide rassen met een geschiedenis van sportieve honden die gefokt zijn om dingen op te pakken en te dragen. Een grote selectie kauwspeeltjes van verschillende texturen zal hierbij helpen.

Labradoodle vs Goldendoodle

Labradoodle vs Goldendoodle: Hoeveel beweging?

Goldendoodle Labradoodle rassen hebben redelijk vergelijkbare bewegingsbehoeften. Hoewel ze misschien een wat rustiger temperament hebben, is het energieniveau van de Goldendoodle vergelijkbaar met dat van de Labradoodle. Beide rassen passen het best bij actieve gezinnen, omdat ze regelmatig beweging nodig hebben. Als u op zoek bent naar een ras dat u kunt meenemen op wandelingen en avonturen buiten met u en uw gezin, kan een van deze doodles een goede keuze zijn.

Zoals de meeste Doodles hebben deze twee honden een hoog activiteitenniveau. Ze gedijen goed waar ze veel gelegenheid hebben om hun lichaam en hersenen bezig te houden.

Goldendoodle vs Labradoodle Training en Intelligentie

Zowel Labradoodles als Goldendoodles zijn erg slim! In feite zijn de ouderhonden – Labrador Retrievers, Golden Retrievers en Poedels – ook zeer intelligent. Alle drie de ouderhonden zijn uitgerust met een sterk verlangen om “hun” mensen te behagen en sterke aangeboren prikkels om met mensen samen te werken in het dagelijks leven. Dit maakt Labradoodles en Goldendoodles vrij gemakkelijk te trainen en ze zijn zeer snelle leerlingen! Deze honden reageren allebei het best op positieve trainingsmethoden.

Potjestraining

Potty training van een slimme, middelgrote tot grote hond is meestal vrij eenvoudig. Ook hier zitten ze nek aan nek! Door hun grote formaat hebben ze al op relatief jonge leeftijd een vrij goede blaascontrole. En door hun intelligentie leggen ze snel verbanden tussen de juiste plas- en poepplaatsen. Zorg er gewoon voor dat je ze veel gelegenheid geeft om naar buiten te gaan.

Labradoodle vs Goldendoodle Gezondheid

Van Goldendoodle Labradoodle mix honden is bekend dat ze over het algemeen gezond zijn. Een pup van een van beide hybride hondenlijnen zal echter slechts zo gezond zijn als het eigen genetische gezondheidstestprogramma van de fokker.

Poedels kunnen gevoelig zijn voor heupdysplasie, progressieve retinale atrofie (PRA), patella luxatie (mini of toy Poedels), en andere oogproblemen. Andere minder ernstige gezondheidsproblemen zijn allergieën, huidaandoeningen en schildklieraandoeningen. Elk gezondheidsprobleem in de ouderlijn kan in theorie worden doorgegeven aan de pups.

Labradoodle Gezondheid

Labrador Retrievers kunnen bijzonder vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsaandoeningen, waaronder:

Goldendoodle gezondheid

Golden Retrievers zijn bijzonder vatbaar voor:

Met name de Goldendoodle leeftijd kan worden beïnvloed door kanker, die veel voorkomt bij Golden Retrievers, en het is de moeite waard om te kijken naar de levensduur van de familieleden van de Golden Retriever ouder, omdat niet alle Golden Retrievers genen dragen die hen voorbestemmen voor kanker.

Labradoodle vs Goldendoodle Levensduur

Als u een hond kiest om deel uit te maken van uw gezin, wilt u ook weten hoe lang ze bij u zullen blijven. Labradoodle Goldendoodle mix honden kunnen geweldige gezinsleden zijn! Het verschil tussen de levensduur van Labradoodle en Goldendoodle is gemiddeld niet veel.

Een onderzoek naar de levensduur van honden in Engeland suggereert dat Labrador Retrievers en Golden Retrievers eigenlijk dezelfde gemiddelde levensduur hebben – 12,5 jaar! Het bleek dat Poedels gemiddeld 12 jaar leven. De verwachte levensduur van een Golden of Labradoodle hangt af van verschillende factoren. Maar u kunt verwachten dat een standaard Labradoodle of Goldendoodle ongeveer 12 jaar oud wordt!

Voeding

Ook bij deze categorie staan we weer op gelijke hoogte! Omdat het even grote, actieve, intelligente honden zijn, hebben ze goed voer nodig dat is afgestemd op drukke rassen. Kies er een die gericht is op grotere rassen, die veel eiwitten en vet bevat en weinig koolhydraten. Volg de instructies op de zak voor de hoeveelheid, maar zet elke dag wat opzij om te gebruiken als trainingssnoepjes. Beide rassen zijn nogal gulzig, dus laat je niet verleiden tot overvoeren als ze je die puppyogen geven!

Goldendoodle en Labradoodle Puppies

Labradoodle en Goldendoodle pups kosten zeer vergelijkbare bedragen. Je kunt verwachten enkele honderden dollars te betalen voor een van deze puppies. En ze hebben ook zeer vergelijkbare behoeften als het gaat om het kiezen van een gezonde pup.

Het is verstandig om altijd te vragen naar de gezondheidsgegevens van de fokker, om er zeker van te zijn dat de fokdieren vrij zijn van bekende erfelijke gezondheidsproblemen. Gerenommeerde fokkers geven meestal een eerste gezondheidsgarantie voor 12 tot 24+ maanden, evenals een terugnamegarantie als de pup om de een of andere reden niet bevalt.

Blijf uit de buurt van fokkers die beide niet vrijwillig aanbieden als onderdeel van het aankoopproces van een puppy! U kunt onze puppy zoekgids gebruiken voor meer informatie over het vinden en kiezen van de gezondste puppy.

Labradoodle Goldendoodle Rescue

Honden van gemengde rassen worden steeds populairder – met name Labradoodles en Goldendoodles. Je kunt dus overwegen om voor een reddingshond te kiezen. Er zijn zelfs een paar reddingscentra die zich volledig richten op doodle-mixen. Hier zijn enkele links om u op weg te helpen in uw zoektocht.

Labradoodle vs Goldendoodle – Wat is het beste?

Beide rassen zijn geweldige familiehonden, maar hebben algemene zorg nodig, zoals verzorging en regelmatige lichaamsbeweging. Beide zijn intelligent, vriendelijk en gaan er op uit wanneer ze gesocialiseerd worden. Na het lezen van deze informatie, welk hondenras heeft uw voorkeur? Heeft u ooit eerder voor een Labradoodle of een Goldendoodle gezorgd? Welke past het beste bij uw gezin? Laat ons weten wat uw favoriete hybride hondenras en uw redenen daarvoor zijn!

Lezers vonden het ook leuk

Referenties