Labradoodle Training: Een deskundige gids

labradoodle training

Labradoodle training is gemakkelijk als je een beetje hulp hebt. Labradoodles zijn slim, snel en willen graag behagen. Met positieve bekrachtiging, gezond verstand en het vermijden van slecht gedrag, zul je snel een beleefde, goed gemanierde hond bij je gezin hebben. Vandaag delen we alles wat u moet weten om te beginnen met de training van uw Labradoodle. Van potjestraining en krattraining tot hielwerk en terugroepen. Aan het einde van dit artikel vindt u links naar gedetailleerde gidsen voor elk van de trainingstechnieken en gedragsproblemen die we ook behandelen.

Inhoud

Labradoodle training is belangrijk, net als voor elk ander ras of mix. Bij het plannen van uw training moet u echter rekening houden met hun genetica. Als een mix tussen een Labrador en een Standaard Poedel, heeft de Labradoodle met zijn humoristische naam een sterke werkgeschiedenis en een liefdevolle persoonlijkheid. Maar vandaag gaan we ons concentreren op dat belangrijke onderwerp – Labradoodle-training. Want een grote springerige hond heeft grenzen nodig!


Zijn Labradoodles makkelijk te trainen?

De Labradoodle heeft twee zeer slimme en samenwerkende ouders. In feite worden de Labrador en de Standaard Poedel beide beschouwd als relatief gemakkelijk te trainen rassen.

De Poedel was een water retriever. Bekend om hun hard werkende, loyale en kalme aard. De Labrador komt ook voort uit de retrieverij, en wordt zelfs vandaag nog veel gebruikt als intelligente en gehoorzame jachtkameraad.

Beide rassen zijn ook uitstekende huisdieren, vanwege hun liefdevolle aard en hun enthousiasme om te leren. Maar ze verschillen ook in een paar opzichten, waardoor de Labradoodle wat moeilijker te voorspellen is qua persoonlijkheid.

Poedels hebben de neiging terughoudender te zijn en minder graag te spelen. Labradors staan bekend om hun overdreven vriendelijke neigingen, en hun vaak ongedifferentieerde behoefte om iedereen die ze tegenkomen te begroeten. Waar u echter zeker van kunt zijn, is dat deze mix intelligent en coöperatief zal zijn als u de Labradoodle training goed aanpakt!

Positieve bekrachtiging in Labradoodle training

Honden leren het best met behulp van positieve bekrachtiging. Deze technieken werken op een eenvoudig niveau door gewenst gedrag aan te moedigen, zodat het herhaald wordt. Het bouwen van associaties tussen acties die we willen dat ze uitvoeren, en dingen die ze willen.

We kunnen niet kiezen wat onze honden belonend vinden. Sommigen zullen het alleen met lof en aaien doen, maar de meesten hebben een beloning in de vorm van voedsel nodig, of misschien met een favoriet speeltje. Als u aan uw Labradoodle-training begint, moet u vertrouwd raken met positieve versterkingstraining. Dit wordt vaak “clickertraining” genoemd, omdat dit een van de belangrijkste hulpmiddelen is die we gebruiken.

Vroege Labradoodle training

Het trainen van je puppy begint vanaf het moment dat je thuiskomt. Want elke consequentie, of het gebrek daaraan, leert hem iets over zijn omgeving en over jou.

Laten we beginnen met het bekijken van een paar gidsen die nuttig zullen zijn in verschillende stadia van de ontwikkeling van uw puppy.

Tips voor Labradoodle zindelijkheidstraining

Wanneer u uw puppy voor het eerst mee naar huis neemt, is uw belangrijkste doel waarschijnlijk een schoon huis. Methoden voor potjestraining bestaan uit het gebruik van puppypads of zijn gebaseerd op krattraining.

Als het enigszins mogelijk is, raden wij ten zeerste aan gebruik te maken van een bench. Maak je geen zorgen, het is niet de vervelende kooi die je zou verwachten. Af en toe gebruikt en met een puppy die er goed aan gewend is, is het gewoon een heerlijk hol om in te slapen.

Krat training

Hoe oud je Labradoodle ook is, bench training is echt nuttig. Labradoodles die voortkomen uit een Labrador en Standard Poodle zullen als volwassene een vrij grote bench nodig hebben, en je kunt deze klein genoeg maken om ook in de puppytijd met ze te werken door een tussenschot te gebruiken.

Als uw Labradoodle een Miniatuur of zelfs Toy Poedel ouder heeft, zal hun uiteindelijke grootte moeilijker te voorspellen zijn. Een tussenschot is in dit geval essentieel om ervoor te zorgen dat de bench niet te groot is, waardoor ze worden aangemoedigd om een hoek als toilet te gebruiken.

Introduceer de krat geleidelijk, door het deurtje om te beginnen slechts enkele seconden per keer te sluiten. Laat het deurtje open als ze niet in de bench zitten en geef ze wat lekkers als ze niet kijken. Ze zullen al snel graag naar binnen en naar buiten gaan om te zien welke leuke verrassingen hen te wachten staan!

Het aanleren van manieren in Labradoodle Training

Uw Labradoodle puppy zal waarschijnlijk vrij groot worden, en als ze op hun Lab-ouder lijken, kunnen ze ook vrij springerig zijn. Huismanieren zijn dus belangrijk.

Opspringen kan een probleem zijn bij grotere rassen, maar u kunt dit ontmoedigen door de hond nooit te belonen voor opspringen. En ook door ze te belonen als ze alle vier de poten op de grond houden.

Bijten is een ander veel voorkomend puppy probleem, en een waar u zeer waarschijnlijk mee te maken krijgt bij een pup van twee apporterende rassen. Vooral Labs hebben de neiging nogal mondig te zijn, en uw Labradoodle zou deze neiging wel eens geërfd kunnen hebben. Gelukkig groeien ze er meestal overheen en in de tussentijd zijn er genoeg technieken om te proberen.

Ze afleiden met een kauwspeeltje, je aandacht weghalen als ze bijten en de pup in een veilige zone zetten voor een time-out helpen allemaal. Net als hard werken om uw hond niet overprikkeld te laten raken!

Labradoodle training

De basis van de Labradoodle training wordt gevormd door het leren markeren en belonen van gewenst gedrag. En dit markeren gebeurt gewoonlijk met een clicker.

Als je eenmaal een hond hebt die op commando gaat zitten, kun je deze signalen gebruiken om ze ook te stoppen met ander ongewenst gedrag. Zoals opspringen, achtervolgen of wegrennen.

Maar om dit punt te bereiken moeten deze signalen worden ‘getest’. Het proces waarbij we een hond leren dat wat we zeggen van toepassing is, ongeacht wat er verder om hem heen gebeurt.

Leren netjes naar de hiel te lopen, aan en van de lijn, zijn ook grondbeginselen die de meeste eigenaren verwachten.

Grotere honden zoals de Labradoodle hebben het potentieel om hard te trekken en zichzelf in de nesten te werken als ze in het hondenpark zijn. Hakwerk kan echt helpen om deze problemen te voorkomen.

Hoe hulp te vinden voor Labradoodle trainingsproblemen

Niet iedereen wil alleen trainen, en niet iedereen heeft de ervaring om dat te doen. Het vinden van een lokale trainer die positieve bekrachtigingsmethoden gebruikt is één potentiële goede oplossing, de andere is om te kijken naar online trainingscursussen.

Waar je ook heen gaat om meer informatie te vinden over Labradoodle training, zorg er gewoon voor dat ze moderne positieve methoden gebruiken en naar hetzelfde doel toewerken als jij.

Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat je eindigt met een gelukkige, gesettelde en goed gebonden metgezel.

Meer trainingshulp

Meer informatie over Labradoodles