Lab Collie Mix Raseigenschappen en Verzorging

Lab Collie Mix

De Lab Collie mix is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Collie. Lab Collie mix rassen zijn slim, actief en energiek, maar zeer aanhankelijk en trouw aan hun gezin. Deze middelgrote hybride designer hond weegt 50-80 pond en is maximaal 26 centimeter hoog. Vandaag bekijken we welke levensstijlen en gezinnen goed passen bij deze slimme, werkende hond. En helpen u bij het vinden, opvoeden en verzorgen van een Lab Collie mix pup.

Inhoud

Is de Lab Collie mix net zo schattig en lief als zijn ouderrassen? Weinig hondenrassen zijn zo geliefd als de Labrador Retriever en de Collie. Maar is een pup van elke ouder nog steeds een geweldig huisdier?


Waar komt de Lab Collie Mix vandaan?

De Labrador Retriever staat al jaren bovenaan veel lijsten van meest populaire hondenrassen. De Lab is een beroemde vriendelijke en levendige familiehond. Het ras is ontstaan als een waterhond in Canada, die watervogels apporteert voor jagers en vissers.

De Lab werd naar Groot-Brittanniƫ gebracht, waar het een favoriet sporthondenras werd. De populariteit van de Labrador verspreidde zich snel over de hele wereld, dankzij die winnende Lab persoonlijkheid.

De Collie is een schattig schapendrijvend hondenras uit Schotland. Er wordt gezegd dat Koningin Victoria’s liefde voor het ras leidde tot zijn populariteit in Engeland… en daarbuiten. Net als de Lab, staat de Collie bekend om zijn liefdevolle, loyale en standvastige aard.

Leuke feiten over de Lab Collie Mix

 • Beide ouderrassen van de Lab Collie mix zijn bekende honden in de populaire cultuur.
 • Een van de bekendste Labs is Marley, een gele Lab uit het Marley & Me boek en film.
 • Andere beroemde Labs zijn Bill Clinton’s hond Buddy en Prins William’s eerste hond Widgeon.
 • Een echte Collie genaamd Lad werd beroemd nadat zijn eigenaar Alfred Payson Terhune over hem schreef in het klassieke boek Lad, A Dog.
 • De meest bekende Collie is een fictieve hond genaamd Lassie, oorspronkelijk uit het boek Lassie Come Home, en latere films en televisieshows.
Lab Collie Mix

Lab Collie Mix Maat

In het algemeen zal een Lab Collie mix een middelgrote hond zijn, met reuen van 60 tot 80 pond en teven van 50 tot 70 pond.

De Collie is een middelgrote elegante hond. Reuen wegen tussen de 60 en 75 pond en hebben een schouderhoogte van 24 tot 26 centimeter. Vrouwelijke Collies wegen ongeveer 50 tot 65 pond en zijn 22 tot 24 centimeter hoog op de schouder.

De Labrador Retriever is ook een middelgrote tot grote hond, maar met een stevigere bouw dan de Collie. Reuen wegen 65 tot 80 pond en zijn 22,5 tot 24,5 centimeter hoog op de schouder. Teven zijn 55 tot 70
lbs en zijn 21,5 tot 23,5 inch lang.

Lab Collie Mix Kleuren

Verwacht dat uw hond een halflange dubbele vacht heeft die per seizoen verhaart en regelmatig verzorging nodig heeft. De Lab heeft een korte maar dichte dubbele vacht. De meeste mensen denken bij een Collie aan een volle pluizige vacht (die “ruw” wordt genoemd), maar Collies kunnen ook een korte vacht hebben, die “glad” wordt genoemd.

Een verscheidenheid aan vachtkleuren en aftekeningen is mogelijk voor de Lab Collie mix. Collie vachten zijn er in vier erkende kleuren:

 • sable en wit
 • driekleur
 • blue merle
 • wit

De drie erkende Lab vachtkleuren zijn

De verzorging van uw Lab Collie Mix

Labs moeten regelmatig geborsteld worden, en vaker tijdens het verharingsseizoen. Zowel ruwe als gladde Collies hebben een ondervacht en moeten tijdens het verharingsseizoen worden geborsteld. Ruwe Collies hebben het hele jaar door regelmatiger verzorging nodig dan gladde Collies. Uw Lab Collie mix zal veel vachtverzorging nodig hebben, ongeacht naar welke ouder ze streven.

Zijn Lab Collie Mixen Hypoallergeen?

Zowel Labs als Collies zijn sterk verharende rassen, dus hun nakomelingen zullen niet hondallergievriendelijk zijn.

Lab Collie Mix Temperament

Beide ouderrassen staan bekend om hun aangename temperament en delen veel gelijkaardige persoonlijkheidskenmerken. Hoewel beide bekend staan als zachtaardige, trouwe, intelligente en vriendelijke honden, zijn er toch een paar verschillen.

Hondenexperts zijn het erover eens dat hoewel de Collie actief is, het ras niet zo zeer energiek is als de Lab. Verwacht dat uw mix een levendige, extraverte en goedmoedige hond is. Aangezien zowel de Lab als de Collie populaire familiehonden zijn, zou uw mix het heel goed moeten doen met kinderen van alle leeftijden.

Trainings- en trainingsbehoeften van uw Lab Collie Mix

Labradors hebben elke dag een goede hoeveelheid beweging en activiteit nodig. Collies zijn wat rustiger dan de energierijke Lab, maar genieten ook van de mogelijkheid om te rennen en te spelen. Uw Lab Collie mix zal gelukkig zijn met regelmatige dagelijkse beweging en speelsessies.

Mixen die het energieniveau van de Lab erven zullen baat hebben bij veel interactieve buitenavonturen met u en bij georganiseerde hondensporten zoals behendigheidsproeven.

Zowel de Lab als de Collie zijn intelligente en gretige rassen met een achtergrond in apporteren en hoeden en zijn daarom zeer trainbaar.

Vroege training en socialisatie zijn belangrijk voor alle rassen en mixen, vooral die met de uitbundigheid van een Labrador. Deskundigen bevelen zachte training aan met uitsluitend positieve versterkingstechnieken.

Gezondheid van gemengde rassen

Van honden van gemengde rassen wordt gezegd dat ze gezonder zijn dan raszuivere honden, een concept dat bekend staat als hybride kracht in de genetica. Is dit waar? Nou, de gezondheid van uw hond van een gemengd ras hangt nog steeds af van de gezondheid van zijn ouders.

Daarom is het belangrijk om uw Lab Collie mix te betrekken van een gerenommeerde fokker die zijn honden test op erfelijke gezondheidsaandoeningen.

Lab Collie Mix Gezondheid

Uw Lab Collie mix kan de gezondheidsproblemen van Ć©Ć©n of beide ouderrassen erven. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig een verantwoordelijke fokker te kiezen die zijn honden op hun gezondheid test.

Gezondheidstesten kunnen de vorm aannemen van DNA-tests of onderzoeken uitgevoerd door veterinaire specialisten. Verantwoordelijke fokkers zullen geen honden fokken met bepaalde gezondheidsproblemen.

Lab gezondheid

Net als andere rassen van dit formaat kan de Labrador Retriever gevoelig zijn voor de pijnlijke erfelijke gewrichtsaandoeningen die bekend staan als heup- en elleboogdysplasie.

Een mogelijke genetische mutatie kan bij Labradors en Labrador-kruisingen een ernstige gezondheidstoestand veroorzaken die inspanningsgeĆÆnduceerde instorting wordt genoemd.

Bepaalde erfelijke oogaandoeningen kunnen veel voorkomen bij Labradors, waaronder cataract en netvliesaandoeningen (progressieve netvliesatrofie en netvliesdysplasie).

Collie Gezondheid

Collies kunnen ook oogaandoeningen erven, waaronder progressieve netvliesatrofie en een ontwikkelingsziekte die collie eye anomaly wordt genoemd.

Collies en andere herdershondenrassen kunnen ook gevoelig zijn voor bepaalde medicijngevoeligheden, veroorzaakt door een specifieke genetische mutatie. Net als Labs kunnen Collies ook gevoelig zijn voor heupdysplasie. Als een groter, diep geborsteld ras lopen ze ook risico op een opgeblazen gevoel.

Voor- en nadelen van een Lab Collie Mix

Een Lab Collie mix kan een ideale gezinshond zijn voor een actief gezin met kinderen.

Op zoek naar een schoothondje om lekker mee op de bank te kruipen? Een kleinere, minder actieve hond is misschien een betere keuze voor u.

De Lab staat bekend om zijn uitbundigheid en hoge energieniveau. Een Lab Collie mix pup kan uitgroeien tot een grote en enthousiaste hond, dus wees voorbereid op veel actie!

Zijn Lab Collie Mixen Goede Gezinshonden?

Het temperament van de Lab Collie mix maakt het een goede keuze als gezinshuisdier. Hoewel van beide ouderrassen bekend is dat ze het goed doen in gezinnen met kinderen, is elke hond individueel, dus zorg ervoor dat uw pup vanaf jonge leeftijd een goede training en socialisatie krijgt.

Het is ook een goed gezond verstand om toezicht te houden op jonge kinderen in de buurt van honden en hen te leren hoe ze veilig met honden kunnen omgaan.

Het redden van een Lab Collie Mix

Kun je een Lab Collie mix redden? Ja, het is mogelijk om een Lab Collie mix te vinden bij uw plaatselijke dierenasiel of rasvereniging. Reddingscentra zijn een goede optie als u een volwassen hond wilt herplaatsen.

Waar vindt u een adoptie Lab Collie mix? Veel asielen doen hun best om honden van gemengde rassen in hun opvang op te sporen. U kunt ook contact opnemen met rasspecifieke reddingsgroepen voor zowel de Lab als de Collie en hen laten weten dat u geĆÆnteresseerd bent in een mix.

Lab Collie Mix Puppies

Als u uw hart heeft verpand aan een puppy, leest u hier hoe u een gezonde Lab Collie mix pup kunt vinden. Omdat designer honden van gemengde rassen populair zijn, is het belangrijk om een gerenommeerde kleinschalige fokker te vinden die zijn fokdieren op hun gezondheid test.

Vermijd om een puppy te krijgen van een online advertentie of detailhandel in dierenwinkels. Veel van deze honden zijn afkomstig van commerciƫle fokkerijen die bekend staan als puppyfabrieken.

Collie Lab Mix Fokkers

Uw fokker moet alle resultaten van gezondheidstesten met u delen en klanten een contract en gezondheidsgarantie geven. Bezoek uw fokker persoonlijk en let op de leefomstandigheden en de algemene gezondheid van de pups. Kies een puppy dat nieuwsgierig, vriendelijk en speels is.

De ogen en neus van uw puppy moeten schoon zijn en vrij van afscheiding. Zorg ervoor dat zijn ontlasting goed gevormd en niet te los is.

Een puppy opvoeden

Een goede training en socialisatie zorgen ervoor dat uw puppy zich goed gedraagt. Hoewel Lab Collie mixen over het algemeen trainbaar zijn en graag willen behagen, kunnen onervaren hondeneigenaren baat hebben bij georganiseerde puppy kleuterklassen of Ć©Ć©n op Ć©Ć©n lessen met een professionele trainer.

Als uw puppy groeit, kunt u overwegen uw hond in te schrijven voor activiteiten als behendigheid en gehoorzaamheidsproeven. De goedmoedige Lab Collie mix kan ook een uitstekende therapiehond zijn.

Puppy Producten en Accessoires

Klaar om te winkelen voor uw nieuwe Lab Collie mix pup? Investeer in een bench en bed van goede kwaliteit, voer- en waterbakken, en veilige halsbanden, riemen en harnassen.

Kwaliteitsborstels en kammen zijn essentiƫle uitrusting wanneer het verharingsseizoen aanbreekt, en vergeet niet een nagelknipper en een tandenborstel.

Hoe zit het met speelgoed? Actieve en speelse honden zoals de Lab Collie mix waarderen interactief speelgoed dat hen bezig houdt.

Vergelijkbare Lab Collie mixen en rassen

Heeft u moeite om een Lab Collie mix te vinden, of misschien wilt u liever een kleine tot middelgrote hond? Hier zijn enkele andere rassen en rasmengsels om te overwegen.

Labrador Retriever mixen zijn er in alle soorten en maten. Labs gemengd met Poedels, Border Collies, Corgi’s of Huskies zijn allemaal populaire keuzes onder hondenliefhebbers.

Hoe zit het met Collie mixen? U kunt een Collie vermengd met een Poedel, Golden Retriever, Duitse Herder, of Springer Spaniel overwegen.

Is een Lab Collie Mix geschikt voor mij?

De Lab Collie mix is een knappe hond met een aantrekkelijke persoonlijkheid.

Een uitstekende keuze voor actieve, outdoor gezinnen met kinderen, de Lab Collie mix zal u graag vergezellen op al uw avonturen!

Vergeet niet uw fokker zorgvuldig te kiezen en begin met het trainen en socialiseren van uw hond vanaf jonge leeftijd.

Deelt u uw leven al met een van deze levendige en aanhankelijke pups? Vertel ons over uw beste vriend in de commentaren hieronder!

Referenties en bronnen

 • Merck Veterinary Manual
 • Minor KM et al. 2011. Aanwezigheid en impact van de aan inspanning gerelateerde DNM1 Mutatie in Labrador Retrievers en andere rassen. The Veterinary Journal.
 • Kraijer-Huver IMG et al. 2008. Karakterisering en prevalentie van cataract bij Labrador Retrievers in Nederland. American Journal of Veterinary Research.
 • Miyadera K. 2014. Inherited Retinal Diseases in Dogs: Advances in Gene/Mutation Discovery. Dobutsu Iden Ikushu Kenkyu.
 • Parker HG et al. 2007. Rasrelaties vergemakkelijken fijnmazige studies: A 7.8-kb Deletion Cosegregates with Collie Eye Anomaly across Multiple Dog Breeds. Genoomonderzoek.
 • Dowling P. 2006. Farmacogenetica: It’s Not Just About Ivermectin in Collies. Canadian Veterinary Journal.