Lab Chow Mix – Zou de Chabrador geschikt zijn voor uw gezin?

lab chow mix

Het resultaat van het fokken van een Labrador en een Chow Chow is de Lab Chow mix, of Chabrador.

Hoewel deze beide honden als pup schattig zijn, zullen ze uitgroeien tot grote, pluizige honden, met sterke persoonlijkheden. Het is een goed idee om te weten wat voor zorg ze nodig zullen hebben voordat je er een aan je gezin toevoegt.

Waar komt de Lab Chow Mix vandaan?

Zoals bij de meeste hondenrassen is informatie over hoe de mix precies is ontstaan moeilijk te vinden.

Voor sommige gemengde rassen zijn clubs opgericht, maar er lijken op dit moment geen Chabrador clubs te zijn. Als u er een kent, laat het ons dan gerust weten in het commentaarveld.

We weten echter wel veel over de ouderrassen van deze mix.

Lab geschiedenis

De Labrador had zijn wortels in Newfoundland. Hij werkte samen met vissers en hielp hen met het binnenhalen van hun vangst.

Zijn aangename temperament, gretigheid en intelligentie trokken de aandacht van Engelse edelen die naar het gebied reisden. Sommige van deze honden werden teruggebracht naar Engeland, waar het ras zich verder vestigde.

Van daaruit nam hun populariteit toe. Tegenwoordig zijn ze de populairste hond in Amerika en dat is al jaren zo.

Chow Chow Geschiedenis

De geschiedenis van de Chow Chow is lang en fascinerend. Deze honden zijn misschien wel een van de oudste rassen die er zijn.

Op artefacten uit de Han Dynastie (ca. 206 voor Christus) staat de Chow Chow afgebeeld. Het is echter mogelijk dat de geschiedenis van deze honden nog verder teruggaat.

Gedurende hun hele geschiedenis zijn deze honden gebruikt als jachthonden, waakhonden en metgezellen van het koningshuis.

In de late jaren 1830, kocht Koningin Victoria van Engeland een aantal Chow Chows. Daarna begon hun populariteit in het Westen te groeien.

Chow Chows en Labs – Samen gemengd!

Een mix van de twee rassen kan resulteren in een trouwe en intelligente gezelschapshond. Maar er is nogal wat controverse rond gemengde rassen versus rashonden.

Voorstanders van gemengde rassen beweren dat inteelt en overdrijving van bepaalde fysieke kenmerken bij rashonden kan resulteren in honden met ademhalingsproblemen, rug- en gewrichtsproblemen, en problemen met bevallen.

Voorstanders van raszuivere honden beweren dat hun afkomst generaties lang kan worden getraceerd. De grootte, het temperament en de gezondheid van een rashond kunnen worden voorspeld en verbeterd.

Interessant is dat wetenschappelijke studies aangeven dat honden met een genetisch diverse achtergrond gezonder zijn en langer lijken te leven.

Zowel fokkers van gemengde als raszuivere honden hebben de verantwoordelijkheid om eigenschappen aan te moedigen die de gezondheid van de hond verbeteren. Het welzijn van de hond mag niet in gevaar worden gebracht omwille van het volgen van een rage of het voldoen aan een gewenste “standaard”.

lab chow mix

Leuke feiten over de Lab Chow Mix

Behalve dat ZKH Koningin Victoria zelf een fan is van Chows, is een ander beroemd gezicht dat fan is, Martha Stewart. Als je ooit hebt afgestemd op haar show, heb je misschien gezien dat sommige van haar honden een gastoptreden maken.

Marley en ik is een film die de beloningen (en uitdagingen) belicht die komen kijken bij het delen van je leven met een Lab. De film volgt Marley door alle fasen van zijn leven. In totaal werden 22 stuiterende Labs gebruikt om de hele film te filmen.

Lab Chow Mix Verschijning

Omdat het een mix ras is, is er geen garantie over hoe een Lab Chow mix zal worden.

Maar als we de ouderrassen nader bekijken, kunnen we een redelijk idee krijgen van hoe een van deze honden eruit zou kunnen zien.

De Lab is een grote hond, die tussen 21,5 en 24,5 centimeter schofthoogte heeft en tussen de 55 en 80 pond weegt.

Ze komen voor in de kleuren geel, zwart en chocolade. Hun vacht is kort maar dik, en ze hebben een ondervacht naast hun natuurlijke bovenvacht.

Ze zijn een stevige hond, met een aantrekkelijk, vriendelijk gezicht.

De Chow Chow is een zeer pluizige hond.

Ze staan 17 tot 20 centimeter schofthoogte en kunnen 45 tot 70 pond wegen.

Het is een sterk en vierkant ras, met een brede kop.

Hun kenmerkende pluizige vacht komt voor in zwart, blauw, kaneel, crème en rood.

Een ander onderscheidend kenmerk van dit ras is hun blauw/zwart gekleurde tong. Samen met hun ernstig ogende “frons”, is het moeilijk een Chow Chow te verwarren.

Hoewel een mix van deze twee kan resulteren in nogal wat variaties, lijken ze over het algemeen een beetje op een pluiziger Lab, met een iets serieuzere gezichtsuitdrukking.

Lab Chow Mix Temperament

Terwijl de Lab bekend staat als onstuimig, uitgaand en plezierig, is de Chow serieus, waardig en trouw.

Chow Chows kunnen ook afstandelijk zijn, en kunnen agressieproblemen hebben als ze niet goed gesocialiseerd zijn.

Een mix van deze twee zal waarschijnlijk een hond opleveren die trouw is aan hun familie en misschien wat minder intens is dan de superenthousiaste Lab.

De Chow Chow is een zeer schone hond, bijna katachtig, die mogelijk een mooi evenwicht zou kunnen brengen in de neiging van de Lab om huisraad te vernielen in de naam van plezier.

Training van uw Lab Chow Mix

We hebben een aantal nuttige artikelen vol tips en middelen over hoe u uw nieuwe puppy kunt trainen.

Voor potjestraining, bekijk dit artikel.

Als je meer wilt weten over de voordelen van krattraining van je hond, en hoe je dat moet doen, kijk dan eens naar dit artikel.

Zoals we al gezegd hebben, is het heel belangrijk dat Chabrador pups goed gesocialiseerd worden.

Socialiseren laat uw hond kennismaken met allerlei situaties en leert hem dat hij niet bang hoeft te zijn voor nieuwe mensen, plaatsen en voorwerpen.

Wil je graag wat tips voor het socialiseren van je hond, dan kun je in dit artikel genoeg vinden.

Labs zijn zeer actieve honden, dus als uw Chabrador op zijn Lab-ouder lijkt, zal hij veel beweging nodig hebben.

Labs staan ook bekend om hun liefde voor het water, dus ze zullen waarschijnlijk houden van een duik in het zwembad of een uitstapje naar het plaatselijke meer of strand.

De introductie van de Chow Chow verandert echter de zaken. Door hun dikke vacht moet je oppassen dat deze honden niet oververhit raken.

Als uw hond aan de pluizigere kant is, vermijd dan om hem op het heetst van de dag te trainen. Zorg ervoor dat ze ergens koel kunnen rusten in hete of vochtige omstandigheden.

Ook kan al die vacht zwemmen tot een riskante onderneming maken. Hoewel uw Chabrador misschien niet zo harig is als een raszuivere Chow Chow, is het belangrijk ze goed in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze veilig zijn als ze besluiten een duik te nemen.

Chow Chows zijn niet zo actief als Labs, dus als uw pup de Chow-kant van de familie heeft overgenomen, zullen ze waarschijnlijk blij zijn met een wandeling door de buurt of wat spelletjes in de achtertuin.

Lab Chow Mix Gezondheid

Een gezonde Lab kan verwachten tot 12 jaar oud te worden. Een Chow Chow heeft een vergelijkbare levensverwachting.

Er is enige onenigheid geweest over de rechte achterpoten van de Chow Chow, die leiden tot de karakteristieke “verstarde gang”.

In het verleden is de degelijkheid van de gang van de hond in gevaar gebracht. Verzeker u ervan dat uw fokker niet heeft gefokt met honden die niet gezond zijn.

De introductie van het Lab zou voldoende kunnen zijn om ervoor te zorgen dat uw hond niet lijdt onder de gevolgen van een onverantwoorde overdrijving van dit fysieke kenmerk.

De Chow Chow blijkt ook te lijden aan myotonie, een aandoening waarbij de spieren zich niet kunnen ontspannen, wat leidt tot stijfheid.

Beide rassen zijn gevoelig voor elleboog- en heupdysplasie, en als zodanig moet u, als u een pup koopt, vragen of beide ouders hierop zijn gescreend.

De Chow Chow is ook gevoelig voor ooglid entropion, allergieën en schildklierproblemen.

De Labrador is gevoelig voor hartaandoeningen, erfelijke myopathie en netvliesatrofie.

Als u meer wilt weten over de gezondheid van de Chow Chow, biedt de CCCI Chow Health website links naar artikelen en een database met tests voor Chow Chows.

De BVA, of British Veterinary Association, is ook een goede plek om meer te weten te komen over gezondheidsprogramma’s voor honden.

Deze honden moeten met bijzondere zorg worden verzorgd, want hun dikke vacht kan gemakkelijk mat worden en vreemde voorwerpen of parasieten verbergen.

Zijn Lab Chow Mixen goede gezinshonden?

De Chow Chow kan agressief zijn. Als uw hond qua temperament lijkt op de Chow Chow kant van de familie, is socialisatie een must.

U moet voorbereid zijn op een hond die ofwel uitbundig en vol leven kan zijn zoals een Lab, ofwel iets dat qua temperament lijkt op een kat, humeurig en afstandelijk.

Begrijpen hoe een hond zal passen in uw gezinsdynamiek zal u helpen deze beslissing te nemen.

Het redden van een Lab Chow Mix

Als u geïnteresseerd bent in een redding, neem dan contact op met uw plaatselijke Labrador en Chow Chow rasverenigingen, evenals met reddingscentra.

Zorg ervoor dat je de tijd en het geld hebt om voor een hond te zorgen die misschien wat gezondheids- of emotionele littekens heeft, want dat kan soms het geval zijn bij reddingshonden.

Het vinden van een Lab Chow Mix Puppy

Honden van gemengde rassen worden steeds populairder.

Als u geïnteresseerd bent om er een mee naar huis te nemen, is het mogelijk dat u een aantal schattige kruisingspups tegenkomt in de etalages van dierenwinkels.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om er een mee naar huis te nemen, wees je ervan bewust dat deze pups vaak zijn gefokt in puppyfabrieken, of puppyfarms.

Honden gefokt en gehuisvest in deze puppyboerderijen worden in smerige omstandigheden gehouden, en kunnen vreselijke wonden en ziekten oplopen, vaak onbehandeld.

De moederhonden worden vaak keer op keer gefokt zonder tijd om fysiek te herstellen tussen elk nest, of om een band op te bouwen met hun baby’s.

Al met al is het een wrede praktijk. Een pup mee naar huis nemen die in een van deze bedrijven is gefokt, moedigt het alleen maar aan.

Als u wilt weten hoe u een pup kunt vinden die in een gezonde, gelukkige omgeving is grootgebracht, kunt u hier informatie vinden over het vinden van een pup.

Een Lab Chow Mix Puppy Opvoeden

Als u klaar bent om een Chabrador mee naar huis te nemen, hetzij een puppy of een reddingshond, zult u waarschijnlijk baat hebben bij wat extra lectuur over hondentraining en het opvoeden van puppy’s.

Maak gerust gebruik van onze gratis hulpmiddelen voor hondentraining en puppygidsen.

Voor- en nadelen van het nemen van een Lab Chow Mix

Nadelen:

  • Labs en Chows zijn zeer verschillend in temperament. Het resultaat van een mix kan heel wisselend zijn.
  • Zal veel haar hebben en regelmatig onderhoud nodig hebben.
  • Chows kunnen agressief zijn als ze niet goed gesocialiseerd zijn.

Voordelen:

  • Met de juiste socialisatie zou de afstandelijke aard van de Chow geen problemen moeten opleveren.
  • De persoonlijkheidskenmerken van beide rassen zullen elkaar waarschijnlijk in evenwicht houden tot een goed afgeronde hond.
  • Loyaal en intelligent

Vergelijkbare Lab Chow Mixen en Rassen

Lab Chow Mix Reddingsacties

Als u andere organisaties kent die u aan deze lijst kunt toevoegen, laat het ons dan weten in het commentaarveld hieronder.

Is een Lab Chow Mix geschikt voor mij?

Uw Chabrador zal waarschijnlijk op twee manieren uitpakken – en u moet op beide voorbereid zijn:

  • Een pluizige Lab – zorg ervoor dat je de tijd en energie hebt die nodig zijn om een hond te vermaken die volop van het leven houdt.
  • Een hond die qua karakter een beetje op een kat lijkt – een beetje koppig en afstandelijk, maar waardig, kalm en trouw.

Als u bereid bent een pup aan te nemen, hoe ze ook uitpakken, dan zult u met een Chabrador jaren van trouw gezelschap tegemoet kunnen zien.

Referenties

De Amerikaanse Kennel Club
De Britse Veterinaire Vereniging
CCCI Chow Health Website
Farrow, B.R.H, Malik, R, “Erfelijke myotonie bij de Chow Chow,” Journal of Small Animal Practice, 1981.
O’Brien, J.S, “Breed Standard Clarification – Balance and Gait,” Wine Country Chows (online toegankelijk op 6/1/19).
Gershman, K., Wright, J, Sacks, J.J “Which dogs bite? Case-control studie van risicofactoren,” Pediatrics, 1994
RSPCA Australië
Beuchat, C., “The Myth of Hybrid Vigor in Dogs Is – A Myth,” Institute of Canine Biology (online toegankelijk op 9/1/19).
O’Neill D.G, et al “Longevity and mortality of owned dogs in England,” Veterinary Journal England, 2013.