Kunnen Dobermanns met katten overweg? Introducties maken

Een Doberman en een kat poseren samen voor een foto.

Hoewel ik dit idee al vaak ontkracht heb op deze site, is het geen geheim dat de Doberman de reputatie heeft beschermend en agressief te zijn. Dus natuurlijk zijn veel potentiële eigenaren bezorgd over hoe deze honden kunnen opschieten met hun andere huisdieren. Dobermanns zijn natuurlijke roofdieren van kleine dieren, dus wat betekent dit voor hun omgang met kleine harige dieren zoals katten? Kunt u uw Doberman succesvol laten wennen aan uw favoriete huiskat, zodat de twee in vrede kunnen leven?

Kunnen Dobermans met katten overweg? Een goed gesocialiseerde Doberman kan heel goed overweg met een huiskat. Een volwassen Doberman, die nog niet goed gesocialiseerd is, kan toch leren omgaan met kleine katten door voorzichtige, begeleide interacties van geleidelijk toenemende duur.

Hoewel elke Doberman een individu is, en er geen algemene regel lijkt te zijn als het gaat om hoe goed ze kunnen opschieten met huiskatten, zijn er enkele dingen die je kunt doen om de zaken soepel te laten verlopen. Het vermogen van een bepaalde hond om overweg te kunnen met een klein dier als een kat hangt grotendeels af van hun trainbaarheid. Gelukkig voor u zijn Dobermanns zeer trainbare en intelligente honden. Neem echter enkele basisvoorzorgen, want het is waar dat Dobermans instinctief natuurlijke roofdieren zijn van kleine dieren.

Dobermans en katten in hetzelfde huishouden

Het is belangrijk op te merken dat Dobermans allemaal hun eigen persoonlijkheid hebben en dat sommige meer roofzuchtig van aard zijn dan andere. Hoewel ik denk dat alle Dobermans prima overweg kunnen met een huiskat (met voldoende zorgvuldige training), zullen sommige zich zeker sneller en gemakkelijker binden aan een kat in hetzelfde huis dan andere.

Als je je puppy nog niet hebt, is het een goed idee om snel mijn artikel door te lezen waarin ik bespreek hoe je persoonlijkheidstesten op Doberman puppy’s kunt gebruiken om er zeker van te zijn dat je een hond krijgt met een natuurlijk temperament dat hen zal helpen om op natuurlijke wijze met andere dieren om te gaan.

Om een beter idee te krijgen van wat normaal is voor het Doberman ras, moet je rechtstreeks naar de eigenaren gaan die zowel een Doberman als een kat in hetzelfde huis hebben wonen. Daarvoor heeft iHeartDogs.com een enquête gehouden onder een grote pool van Doberman eigenaren met precies die situatie. Hieronder de resultaten van die peiling.

Dobermans met katten eigenaars poll

Polling resultaten: Hoe goed kan uw Doberman opschieten met uw kat?

 • Ze kunnen heel goed met elkaar opschieten: 28%
 • Ze kunnen goed met elkaar opschieten: 47%
 • Ze kunnen niet met elkaar overweg: 25%

Gebaseerd op deze informatie van Doberman eigenaren, heeft u waarschijnlijk ongeveer 75% kans dat uw Doberman en uw kat “ok”, of beter, met elkaar kunnen opschieten. U heeft slechts 25% kans dat ze niet met elkaar kunnen opschieten.

Ik zou verder willen gaan en zeggen dat die 25% nog kleiner zou kunnen zijn als er meer werk en zorgvuldige aandacht werd besteed aan de introductie van de hond met de kat. Ik denk dat degenen die dit artikel lezen, en die er genoeg om geven om onderzoek te doen naar het samenleven van deze twee dieren, er ook genoeg om geven om er het nodige werk in te stoppen en veel hogere succespercentages zullen zien dan dit.

De gevaren met deze twee samenlevende dieren komen wanneer je een Doberman hebt die iets meer aan de roofzuchtige kant is, en een jongere kat die iets energieker is dan de meeste. Een snel bewegend harig dier is een recept om de natuurlijke jachtdrift van de Doberman te activeren. Met andere woorden, als u een oudere huiskat heeft die vrij rustig is, is de kans veel groter dat hij zonder problemen met uw Doberman kan opschieten.

In de meeste gevallen zul je een Doberman eerder zien luieren en ontspannen met een kat, of samen wat speelse spelletjes spelen, dan dat je een Doberman op een echt agressieve manier op een kat ziet jagen.

Uw Doberman blootstellen aan katten als pup

Het eerste jaar in het leven van elke hond, ongeacht het ras, is het meest essentiële, en dit is zeker het geval voor Dobermans. Dit is het tijdsbestek waarin gewoonten, angsten en gedragingen worden gevormd of versterkt. Als uw Dobie in zijn eerste levensjaar niet wordt blootgesteld aan dieren, zal hij waarschijnlijk slecht reageren als hij ze later tegenkomt.

Als je Doberman in zijn eerste levensjaar zit terwijl je dit leest, gefeliciteerd! Je bent in de best mogelijke positie om ervoor te zorgen dat je kunt eindigen met een volwassen Dobie die heel zachtaardig is met alle dieren, inclusief katten. De sleutel hier is een zorgvuldige socialisatie met zoveel mogelijk nieuwe ervaringen (en dieren). Mis nooit een kans om uw hond mee te nemen naar bijeenkomsten waar nieuwe mensen, kinderen, andere honden of andere dieren aanwezig kunnen zijn.

Belangrijke punten voor het blootstellen van een jonge Doberman aan een kat

 • Kalm en ontspannen: Zorg ervoor dat de ontmoeting rustig en ontspannen blijft. Begin met de kat op korte afstand van uw pup, en probeer te voorkomen dat er te veel aandacht aan de kat wordt besteed. Leer uw hond dat het “niet erg is” als de kat in de buurt is. Houd uzelf rustig en ontspannen, zodat uw hond eerder geneigd zal zijn dat te blijven. Laat het aanvankelijk niet te speels worden (dit kunt u later ontspannen).
 • Terugtrekgebieden: Zorg ervoor dat zowel de kat als de hond manieren hebben om weg te lopen van de ontmoeting als het hen teveel wordt. Als een van beiden overweldigd raakt en niet in staat is te ontsnappen, zal dat waarschijnlijk blijvende schade toebrengen aan de relatie tussen de twee dieren.
 • Altijd onder toezicht (aanvankelijk): Het is heel belangrijk dat ten minste de eerste handvol keren dat uw Doberman en uw hond elkaar ontmoeten, dit onder zeer streng toezicht gebeurt. Een slechte ervaring in het begin kan leiden tot levenslange minachting tussen de twee. Houd uw hond aan de lijn, zodat u hem weg kunt trekken als het te ruw wordt.
 • Positieve ervaring: Doe er alles aan om deze ervaring positief te houden. U wilt dat uw hond opgroeit met positieve gevoelens als hij uw kat ziet. Traktaties en extra lof doen wonderen.

Als pup zal uw Doberman tijdens zijn eerste ontmoetingen met uw kat veel eerder blijk geven van speelse nieuwsgierigheid dan van enige vorm van agressie. Speelse nieuwsgierigheid is een veel gemakkelijker uitgangspunt voor de gewenning aan een kat en daarom is het zo belangrijk dat ze op jonge leeftijd worden blootgesteld.

Het blootstellen van een volwassen Doberman aan katten

Een volwassen Doberman voor het eerst kennis laten maken met een kat kan een wat grotere uitdaging zijn. Dit komt omdat uw hond waarschijnlijk al meningen en gevoelens heeft gevormd rond kleine harige dieren. Als deze gevoelens niet bevorderlijk zijn voor een goede relatie tussen hem en de kat, kunnen er veel problemen ontstaan om hen van elkaars gezelschap te laten genieten.

Hoe voorzichtig en langzaam u te werk gaat met de introductie van uw volwassen Doberman aan uw kat, moet gebaseerd zijn op hoe dicht u denkt dat uw hond staat bij het accepteren van de kat en haar gezelschap. Als uw hond katten absoluut haat en u probeert een belangrijke gedragsverandering te bewerkstelligen, moet u zo voorzichtig mogelijk te werk gaan (en zo langzaam mogelijk), omdat dit het moeilijkst aan te pakken zal zijn.

Als je volwassen Dobie nog nooit een kat van dichtbij heeft gezien, maar zachtaardig is met andere kleine harige dieren, dan zul je waarschijnlijk succes zien door sommige van deze stappen in een wat sneller tempo te doorlopen. Misschien kunt u zelfs een paar van deze stappen overslaan. In het belang van dit artikel zal ik alle stappen hieronder schetsen voor de moeilijkste gevallen (pas uw werkwijze daarop aan).

 1. Stel ze bloot aan elkaars geur. Uw Doberman en kat alleen via geur aan elkaar blootstellen is veel minder intens dan een persoonlijke ontmoeting. Begin dus met uw hond en kat in aparte kamers van elkaar te hebben, waar ze elkaar bijvoorbeeld onder de deur kunnen ruiken. Doe dit een paar dagen lang. Leg dan een van je oude t-shirts een nachtje bij je kat in bed. Leg het de volgende dag in het bed bij uw Doberman. Als hij aan het shirt snuffelt, prijs hem dan, geef hem een traktatie, en maak er een algehele positieve ervaring van.
 2. Wissel hun kamers af. Nadat je ze enigszins aan elkaars geur hebt laten wennen, probeer dan de volgende dag of twee dagen met de twee dieren van kamer te wisselen. Op die manier wordt elk dier nu verder blootgesteld aan de geur van de ander. Denk eraan, houd het een positieve ervaring. Maak het wisselen van kamer leuk met spelletjes, traktaties en lof!
 3. Introduceer ze door een barrière. De volgende stap is om ze elkaar eindelijk te laten zien, maar zorg ervoor dat er een soort barrière tussen hen is. Uw hond in een kamer hebben met een doorzichtig kinderhek of hondenhek dat hen binnen houdt, en uw kat buiten, is een geweldige eerste stap. Dan kunnen ze elkaar zien en aan elkaar snuffelen. Laat uw Doberman de kat zien, maar leg niet te veel nadruk op de aanwezigheid van de kat. U wilt dat de aanwezigheid van de kat uiteindelijk geen grote rol speelt, dus maak er nu geen punt van. Speel bijvoorbeeld bal met uw hond in de kamer terwijl uw kat langs de buitenkant van de kamer loopt.
 4. Stel ze persoonlijk voor zonder barrière. De laatste stap is hen voor te stellen in een kamer zonder barrière. Als alles tot nu toe soepel is verlopen, zou deze stap vrij onbewogen moeten zijn. Houd uw hond aan de lijn, zodat u hem weg kunt trekken als er problemen zijn, en zorg ervoor dat de kat altijd een middel heeft om uit de situatie te ontsnappen. Begin met de kat op afstand en neem dan een pauze. Bij elke volgende sessie laat u de kat dichterbij komen tot ze een volledige face-to-face begroeting hebben. Vergeet niet uw hond veel lof te geven. Wees voorzichtig dat de hond de kat niet per ongeluk pijn doet door hem met zijn poten te slaan (wat Dobermans vaak doen). Als u zich echt zorgen maakt, kunt u uw hond een muilkorf omdoen voor de eerste paar ontmoetingen.

De meeste Dobermannen zullen niet elke hierboven genoemde stap zo gedetailleerd en zorgvuldig hoeven te doorlopen. De bovenstaande stappen zijn geweldig als je een Doberman hebt die ongewoon agressief is tegen kleine dieren, maar de meeste zullen deze stappen in een dag of twee kunnen doorlopen. Wees niet bang om bovenstaande stappen aan te passen aan uw situatie.

Als uw Doberman een reddingshond is of een waarvan de geschiedenis u niet duidelijk is, kunt u het beste uitgaan van het ergste en elk van deze stappen voorzichtig en langzaam uitvoeren. Een Doberman waarvan u de achtergrond niet kent, kan zich het ene moment prima gedragen met een kat, maar er het volgende moment op jagen. Ga dus voorzichtig te werk als dat uw situatie is.

Voor meer informatie over agressie bij Dobermans, zie mijn artikel Zijn Dobermans gemeen, gevaarlijk of overdreven agressief.

Tekenen van agressie tegenover de kat

U zult willen weten hoe tekenen van agressie bij uw hond eruit zien, zodat als u die ziet terwijl u bezig bent hem aan uw kat te introduceren, u alles kunt vertragen, een stap of twee terug kunt doen, of het helemaal kunt stoppen.

Tekenen van Agressie:

 • Versterkte lichaamshouding.
 • Opgestoken haar op de rug.
 • Grommen/snauwen.
 • Opstaande oren en/of staart.
 • Tanden tonen.

Als je tekenen van agressie zoals deze ziet, betekent dit dat je het wat rustiger aan moet doen en een nog voorzichtiger introductie moet doen. Misschien zelfs een stap of twee terug. Bijvoorbeeld, als je agressie zag bij hun eerste persoonlijke ontmoeting, is het misschien het beste om een tijdje terug te gaan naar introducties via geur voordat je het opnieuw probeert.

Wees niet bang om uw hond te corrigeren, maar geef geen harde correcties (denk aan het geven van meer begeleiding dan een correctie) en vergeet niet veel positieve bekrachtiging als uw hond de kat ruikt of zachtjes met de kat omgaat. Als u de ervaring van uw Dobie met uw kat niet positief voor hem maakt, zult u het heel moeilijk krijgen om te slagen.

Een Doberman ontspant zich met een huiskat.
Esme de Doberman ontspant zich met Bambi de kat. De twee zijn goede vrienden ondanks meer dan een paar fysieke verschillen.

Handel rustig en hou het hoofd koel

Rustig handelen en het hoofd koel houden behoren tot de belangrijkste dingen die je kunt doen om agressie tussen je Doberman en andere huisdieren te elimineren of te ontmoedigen. De meeste dieren voelen over het algemeen de angst en bezorgdheid van mensen aan, dus als u zich bezorgd of gestrest voelt terwijl uw Doberman met andere huisdieren omgaat, zal hij dat oppikken – en waarschijnlijk reageren op een manier die tegengesteld is aan wat u zou willen.

Hoewel het moeilijk kan zijn om je niet een beetje gestrest te voelen tijdens de eerste paar interacties, beheers je eigen angst zo goed mogelijk om je pup op zijn gemak te stellen. De Doberman staat bekend om zijn loyaliteit en bescherming van zijn baasjes, dus het voelen van angst bij u zal die beschermende instincten nog meer aanwakkeren. Versterk uw hond dat er niets te vrezen valt door hem te laten zien dat u zich niet bedreigd voelt door het dier waaraan u hem voorstelt.

“Wanneer uw Doberman in staat is positief of neutraal te blijven in de aanwezigheid van de kat, beloon hem dan altijd met lekkers, een nieuw speeltje, of lof. Herhaling en consistentie zijn de sleutel.”

– John Walter
DobermanPlanet.com

Doberman en een kat die samen eten.
Twee goede maatjes, Loki en Pixel, delen samen een snelle maaltijd. Geen kattenagressie bij deze Doberman!

Final Thoughts

Ik vind niet dat een Doberman-eigenaar, die bereid is er het nodige werk en de nodige moeite voor te doen, zou moeten eindigen met een hond en een kat die niet met elkaar kunnen opschieten. De Doberman is zeer intelligent, gemakkelijk trainbaar, en wil alleen zijn of haar baas behagen. Deze instincten maken iets als hen leren hoe ze zich moeten gedragen rond een nieuw dier een stuk gemakkelijker dan het zou kunnen zijn met andere hondenrassen.

Je zou hier alles moeten hebben wat je nodig hebt om je op weg te helpen met de introductie van je Doberman aan je kat, maar als je dieper in dit onderwerp wilt duiken, heeft de Animal Humane Society een goede bron over de introductie van je hond en kat op hun website (hier). Veel succes en doe het rustig aan, het komt wel goed!

Gerelateerde vragen aan

Zijn Dobermans goed met andere huisdieren? Dobermans kunnen over het algemeen goed opschieten met alle gewone huisdieren als ze ermee zijn opgevoed en eraan gewend zijn. Er kunnen echter problemen ontstaan wanneer een slecht gesocialiseerde Doberman omgaat met kleine harige huisdieren.