Beste kalmeringsmiddel voor een hond – slaapmiddel – rustgevend middel

Hoewel honden over het algemeen ontzettend stoere dieren zijn, kunnen ook deze viervoeters af en toe angstig worden. Denk bijvoorbeeld aan onweer of harde knallen tijdens de jaarwisseling. Je wilt voorkomen dat je hond veel last heeft van de angst die deze ervaart. Dit doe je door zelf het goede voorbeeld te geven en rustig te blijven. Reageer je als baasje niet op de knallen die je buiten hoort? In dat geval zal ook je hond hier vaak niet of in veel mindere mate op reageren. Niet voor niets zegt men vaak dat een hond het gedrag van zijn baas kopieert. Mocht je hond toch nog bang zijn, dan kan het gebruik van een kalmeringsmiddel voor honden verstandig zijn. Deze kalmeringsmiddelen worden in verschillende varianten aangeboden.
kalmeringsmiddel hond
Op deze pagina lees je meer over het gebruik van een honden kalmeringsmiddel. Het is belangrijk om vooraf nauwkeurig uit te zoeken, welke van deze kalmeringsmiddelen geschikt zijn voor het kalmeren van jouw hond. Lees altijd de bijsluiter door en begin met een kleine dosering, wanneer je voor pillen kiest. Vergelijk het met de kalmeringsmiddelen voor mensen. Ook hierbij begin je altijd met een hele beperkte hoeveelheid om ernstige bijwerkingen te voorkomen.

Beste kalmeringsmiddelen voor honden

Onderstaand vind je een handig overzicht met de beste kalmeringsmiddelen voor honden op dit moment. Het overzicht helpt je tot een weloverwogen keuze te komen, wanneer je voor je eigen hond op zoek bent naar een geschikt middel om deze te kalmeren. Houd bij de aankoop van een kalmeringsmiddel de verschillende factoren die reeds beschreven werden in je achterhoofd en neem voor het gebruik van het kalmeringsmiddel altijd eerst de instructies door.

Adaptil antistressmiddel voor honden

Adaptil Dieren Antistressmiddel - Verdamper en Flacon Startpakket

Bekijk de dagprijs

Wanneer je een hond liever geen pillen of losse capsules geeft, kan het gebruik van dit antistressmiddel voor honden van Adaptil een interessante optie zijn. Het middel zit in een handige dispenser, die er zelf voor zorgt dat het middel door de ruimte verspreid wordt. Houd er rekening mee dat het bereik van deze dispenser enigszins beperkt is. Gebruik de dispenser daarom alleen in de ruimte waar de hond zelf aanwezig is.

Het idee achter de Adaptil dispenser met antistressmiddel voor honden is het feit, dat er feromonen worden verspreid door de ruimte. Deze feromonen maken dat het voor een hond makkelijker wordt om zich te ontspannen. Het kalmeert de hond, waardoor deze minder stress ervaart. De vulling die bij de dispenser geleverd wordt gaat circa vier weken, een maand, mee. Op het moment dat de vulling leeg is, kun je deze eenvoudig vervangen voor een nieuwe. Je kunt de dispenser in het stopcontact steken om deze z’n werk te laten doen.

Puur Rust Natuur voor honden

Puur Natuur Tranquil (Rust) Hond En Kat

Bekijk de dagprijs

Puur Rust Natuur is een poeder, welke je door het eten van je hond kunt mengen. Houd er rekening mee, dat sommige honden direct in de gaten hebben dat er een dergelijk element aan hun voeding is toegevoegd. In het ergste geval laten zij de voeding staan. Begin dus ruim voor een spannend moment, zoals de jaarwisseling, met het uittesten van dit kalmerende middel voor honden.

Het kalmerende middel van Puur Rust Natuur bestaat uit natuurlijke elementen die je hond laten ontspannen. Je kunt het enigszins vergelijken met valeriaan, wat een kruid is dat door veel mensen gebruikt wordt om tot rust te komen bij spannende situaties. Het is verstandig om te beginnen met een kleine dosering. Mocht dit onvoldoende blijken te zijn, dan kun je de dosering verhogen.

Relaxopet Pro Dog antistressmiddel

Relaxopet Pro Dog - Dieren Antistressmiddel

Bekijk de dagprijs

De Relaxopet Pro Dog is een perfect ontspanningsmiddel voor je hond, wanneer je niet met poeders, capsules of pillen wilt werken. Je kunt de Relaxopet Pro Dog vergelijken met de Adaptil dispenser. Het apparaat zorgt dat er geluidstrillingen worden veroorzaakt, die door mensen nauwelijks of helemaal niet waarneembaar zijn.

Een hond merkt de trillingen echter wel op en ervaart hier een rustgevend gevoel door. Het handige aan dit apparaat is dat je deze draadloos kunt gebruiken. Het model werkt op basis van een accu die je via een USB-kabel op kunt laden. Zo kun je de Relaxopet Pro Dog verplaatsen naar de ruimte waar je hond zich bevindt. Je kunt het product voor ieder hondenras gebruiken.

Adaptil kalmerende halsband voor honden

Adaptil Halsband - Antistressmiddel Hond

Bekijk de dagprijs

Adaptil biedt niet alleen een dispenser aan welke je hond laat ontspannen in stressvolle situaties. Deze producent biedt namelijk ook een kalmerende halsband aan. Dat klinkt wellicht gek! Niet iedere hond vindt het immers prettig om een halsband te dragen, waardoor je wellicht verwacht dat een extra halsband voor nog meer stress bij het dier zorgt.

Deze halsband van Adaptil is zo ontworpen, dat deze feromonen vrijgeeft aan de omgeving. De feromonen worden opgenomen door de hond en hebben vervolgens een rustgevende werking op het dier. Het fijne aan deze halsband is dat de feromonen niet standaard verspreid worden. De halsband reageert namelijk op de lichaamstemperatuur van je hond. Op het moment dat deze stress ervaart, zal diens lichaamstemperatuur toenemen.

Zoals je eerder las op deze pagina, hebben de feromonen niet alleen invloed op de angst of stress die een hond ervaart. De feromonen hebben ook effect op de socialisering van je hond. Het zal voor je hond makkelijker worden om te leren omgaan met andere honden. De halsband is hierdoor ook geschikt als hulpmiddel, wanneer je de hond tijdelijk naar een kennel brengt in je vakantie. Het dier zal hier minder stress ervaren en makkelijker omgaan met andere honden in de kennel.

Thundershirt ontspannend vest

Thundershirt Antistress Vest - Dieren Antistressmiddel

Bekijk de dagprijs

Ook het Thundershirt is een ontspanningsmiddel voor honden, welke het gebruik van pillen en poeders overbodig maakt. Het voordeel van dit vest is dat je deze heel eenvoudig om kunt doen bij je hond. Je kunt de werking van het vest vergelijken met het geven van een knuffel aan je dier. Een knuffel zorgt voor een geborgen gevoel bij mensen, zo ook bij een hond. Dat geborgen gevoel werkt rustgevend en maakt dat je hond zich makkelijker zal ontspannen in een stressvolle situatie.

Net als bij veel andere antistressmiddelen voor honden, is het ook bij dit vest belangrijk om het dier aan het vest te laten wennen. Laat je hond het Thundershirt ontspannend vest daarom al een aantal keer dragen, voordat er een spannende dag aanbreekt. Let bij de aankoop van dit shirt goed op het formaat hiervan. Het verschilt per hond, welk formaat vest het beste past. Een te groot vest kan ertoe leiden dat je hond meer hinder van het vest ondervindt, dan dat deze er plezier van heeft.

Gebruik van kalmeringsmiddel voor honden

Reeds las je een aantal voorbeelden van situaties waarbij het gebruik van een kalmeringsmiddel voor je hond verstandig is. Niet alleen bij onweer en vuurwerk wordt dit aangeraden. Een hond kan ook door andere oorzaken stress en angst ervaren. Denk bijvoorbeeld aan bouwwerkzaamheden in de straat, een baasje die plotseling lange tijd van huis weg is, enzovoorts. Het is een heel naar gezicht, wanneer een hond zichzelf niet meer is.

Met een kalmeringsmiddel kun je een hond laten ontspannen bij stressvolle situaties. Het is een alternatief voor of aanvulling op een aantal keer vaker wandelen, wat vaker spelen met het dier, enzovoorts. Wandelen is rond de jaarwisseling doorgaans onverstandig, daar de harde knallen het dier nog banger kunnen maken.
slaapmiddel hond

Op zoek naar het beste kalmeringsmiddel voor je hond

Wanneer je op zoek gaat naar het beste kalmeringsmiddel voor je hond, zal je al snel merken dat er tegenwoordig talloze oplossingen zijn om honden rustig te krijgen bij spannende situaties. Er zijn pillen, poeders en zelfs halsbanden! Welke van deze oplossing is het meest geschikt voor jouw hond? Welke principes wil je aanhouden? Vind je het bijvoorbeeld onplezierig om je hond pillen te moeten geven? Onderstaand vind je een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden, wanneer je op zoek gaat naar een geschikt kalmeringsmiddel voor je hond.

Tip: wanneer de middelen uit de koopgids met de beste kalmeringsmiddelen voor honden op deze pagina niet werken, kun je een dierenarts raadplegen. Soms hangt de angst die een hond ervaart samen met het gedrag van de mensen of dieren om de hond heen. Wellicht geef je de hond heel veel aandacht als deze bang oogt. Daar waar het juist beter kan zijn om de hond op dit soort momenten enigszins te negeren. Een dierenarts kan je hierover adviseren.
rustgevend middel hond

Verschillende kalmerende stoffen voor honden

Antistressmiddelen voor honden worden niet alleen in verschillende soorten aangeboden. Ook bevatten deze middelen verschillende stoffen. Vergelijk het met de kalmerende middelen die worden aangeboden voor mensen. Voor honden zijn onder meer feromonen zeer effectief. Deze feromonen worden door de lucht verspreid en vervolgens opgesnoven door een hond. Feromonen hebben een kalmerende werking op het dier en maken het daarbij makkelijker om het dier te laten socialiseren. Er zijn naast de feromonen verschillende andere natuurlijke stoffen, die de hond kunnen laten ontspannen. Deze stoffen worden vaak verwerkt in pillen en poeders.

Pillen, capsules of poeder

Kalmerende middelen voor honden worden aangeboden als pillen, capsules en als losse poeders. Niet bij iedere hond zal het even gemakkelijk zijn om deze een pil te geven. Het voordeel van capsules en losse poeders is het feit, dat je deze relatief makkelijk in het voer van je hond kunt verwerken. Bij pillen zal je deze eerst zelf moeten vermalen, wanneer je hond de pil niet in een keer tot zich neemt.

Houd er rekening mee, dat honden moeten wennen aan een andere samenstelling van hun voeding. Sommige honden nemen het voer direct tot zich. Anderen zullen dit eerst laten staan, of slechts gedeeltelijk eten. Begin om deze reden altijd met een hele kleine dosering en laat je hond wennen aan de nieuwe smaak van z’n voeding. Daarbij zorgt een kleine dosering ervoor dat je eventuele bijwerkingen beperkt houdt.
anti stress middelen voor honden

Alternatieve kalmeringsmiddelen voor honden

Om je hond te laten ontspannen in een stressvolle situatie hoef je niet per definitie voor een kalmeringsmiddel in de vorm van een pil, capsule of poeder te kiezen. Sommige baasjes vinden het onplezierig om hun huisdier dergelijke middelen te geven. Mede door het feit dat ze vaak niet exact weten welke stoffen er aan de middelen zijn toegevoegd en welke werking deze hebben.

Er zijn gelukkig verschillende alternatieve hulpmiddelen om een huisdier te laten ontspannen. Een voorbeeld van zo’n middel is een dispenser, welke feromonen in de lucht kan verspreiden. Kijk bij de aankoop van zo’n dispenser goed naar het bereik van de dispenser en de gebruiksduur hiervan. De dispenser steek je normaliter in het stopcontact, waarna deze automatisch werkt.

Ook zijn er hulpmiddelen die werken op basis van geluidstrillingen. Het geluid dat door zo’n hulpmiddel geproduceerd wordt is door mensen niet waarneembaar. Een hond hoort het geluid wel, waardoor deze afgeleid wordt en geen tijd heeft om te denken aan hetgeen het dier bang maakt. Vergelijk het met mensen die voor een spannend moment naar hun favoriete muziek luisteren.