Is de Blauwe Herder de perfecte Wolfshond voor huisdieren?

blue bay herder

Blue Bay Shepherd honden combineren traditionele Europese Duitse Herder kenmerken met wolfhond kwaliteiten, in een enorm 70-130lb pakket. Een recent ras opgericht in 2011, ze kruisen lijnen van Franse, Nederlandse en Duitse herdershonden met vijfde generatie wolfhonden. Hun dramatische uiterlijk en zelfverzekerde temperament hebben brede belangstelling getrokken. Ze zijn aanhankelijk, trouw en gemakkelijk te trainen, waarbij de fokker Vicki Spencer selecteert op honden die niet waken en niet agressief zijn. Vandaag delen we de raseigenschappen en kenmerken van het nieuwe hondenras, de Blue Bay Shepherd. In een poging van een hondenfokker uit Florida om de ideale huishond te creëren, zullen we zien hoe goed ze passen bij het gemiddelde gezin en de gemiddelde levensstijl.

Inhoud

Nieuwe rassen zoals de Blue Bay Shepherd komen altijd met wat risico’s en uitdagingen. Vandaag maken we kennis met het idee achter het creëren van een nieuwe hond met zo’n uitgesproken uiterlijk en karakter. We leren de voordelen kennen, en de mogelijke valkuilen waar we voor moeten oppassen. Dan kunt u beslissen of dit de beste hond voor u is, of dat u bij iets meer gangbaars blijft zoals de Duitse Herder of de Belgische Mechelaar.


Wat is een Blue Bay Shepherd?

Blue Bay Herders zijn bedoeld om enkele van haar favoriete fysieke kenmerken van wolven te vangen, in een ras dat niet het stigma heeft een wolfhond te zijn. Verschillende werkhonden hebben bijgedragen aan hun samenstelling, maar Blue Bays zelf zijn ontworpen als huisdieren en leven gelukkig bij mensen thuis als gezelschapsdieren.

Blue Bays zouden de aantrekkingskracht van een wolfhond moeten hebben, maar met een temperament waardoor ze minder snel in een asiel worden afgestaan omdat hun eigenaar het niet aankan. Minder dan 10 jaar geleden had nog niemand van deze honden gehoord. Maar tegenwoordig zoeken steeds meer hoopvolle puppy-zoekers naar informatie over Blue Bay Herders.

 • Populariteit: Niet erg bekend – nog niet
 • Doel: Gezelschapshond
 • Gewicht: Vrouwtjes 70-100lb, mannetjes 85-130lb
 • Temperament: Aanhankelijk, actief, zeer onderhoudend

Blue Bay Shepherd FAQ’s

Blue Bay Shepherd eigenaren kunnen hun honden niet ver uitlaten zonder te stoppen om vragen over hen te beantwoorden! Enkele van de dingen die mensen het vaakst willen weten zijn:


Geschiedenis van de Blue Bay Shepherd

De Blue Bay Shepherd is het levenswerk van één vrouw, Vicki Spencer genaamd. In tegenstelling tot veel gevestigde hondenrassen, die decennia, eeuwen of zelfs millennia geleden zijn ontstaan, is de Blue Bay Shepherd een door en door modern fokproject.

Wat betekent dat we ongekende toegang hebben tot informatie over hoe ze begonnen zijn en wat Spencer probeert te bereiken, via haar schrijven en interviews.

De eerste nesten van stichting Blue Bays werden geboren in maart 2011 door blauw gecoate wolfshonden te kruisen met traditionele Europese Duitse herders. Sindsdien zegt Spencer dat vijf andere rassen hebben bijgedragen aan de Blue Bay Shepherd genenpoel, en ze is van plan om nog één ras uit te kruisen voordat ze het stamboek sluit.

Ze heeft het exacte genetische recept van Blue Bay Shepherds nauwlettend geheim gehouden, maar anekdotische rapporten van mensen die haar honden hebben gekocht en vervolgens hebben betaald voor genetische tests suggereren dat Alaska Malamutes en Siberische Huskies hebben bijgedragen.

Zijn Blue Bay Herders Wolfhonden?

Blue Bay herders zijn ontstaan door Spencer’s eigen voorraad wolfhonden te kruisen met andere gedomesticeerde rassen. De eerste nesten Blue Bays waren zes generaties verwijderd van hun dichtstbijzijnde wolf voorouder, en Spencer zegt dat het ideale aandeel wolf erfgoed in een Blue Bay ongeveer 6% is.

Maar omdat het ras nog steeds wordt opgebouwd door uitkruisen (paren met andere rassen) en lijnteelt (paren van verwante individuen) is de hoeveelheid wolvenerfgoed in elk nest nog steeds zeer variabel. En Spencer geeft toe dat sommige Blue Bays nog steeds meer wolfachtig zijn dan ze van plan is met het uiteindelijke ras.

Leuke feiten over Blue Bay herders

 • Blue Bay Shepherds danken hun naam aan hun kleur, en aan de plaats waar Spencer ze fokt: Palm Bay, Florida.
 • Verschillende Blue Bay Shepherds hebben hun eigen sociale media accounts, wat betekent dat de bekendheid van hen zich waarschijnlijk sneller heeft verspreid dan voor enig ander nieuw ras in de geschiedenis!

Hoe zien Blue Bay Herders eruit?

Blue Bay Shepherds worden gefokt om enkele zeer specifieke kenmerken te hebben:

 • hun blauwe vacht
 • rechtopstaande driehoekige oren, die niet te groot of hoog zijn
 • lichtgekleurde ogen
 • en een rechte rug.

Blue Bays hebben dit dus allemaal. Hun vacht kan lang zijn, of een middelkorte lengte die bekend staat als ‘pluche’. Uiteraard is het niet letterlijk blauw – het is een leigrijze kleur, die vaak geleidelijk vervaagt als ze volwassen worden.

Hoe groot zijn Blue Bay Herders?

Blue Bay Herders zijn enorme honden. Teven wegen meestal 70-85 pond, en tot 100 pond. Reuen wegen meestal tussen de 85-105 pond, maar hebben de 130 pond bereikt.

Staande op hun achterpoten, zijn ze gemakkelijk groot genoeg om je een grote vriendelijke lik om de hals te geven. Iets wat ze graag doen!

Blauwe Bay Herder Temperament

Een Blue Bay Shepherd moet aanhankelijk, zachtaardig en trainbaar zijn. In feite zijn vroege Blue Bay Shepherds bekend om hoeveel ze van mensen houden.

Ze zijn niet verlegen of timide, en Spencer heeft specifiek vermeden te fokken met individuen met bewakingsneigingen, wat ook betekent dat ze niet de neiging hebben veel te blaffen. En hoewel Blue Bays een couch potato kant hebben, hebben ze ook een ongebreidelde energie.

Eigenaren melden dat ze meerdere uren beweging per dag nodig hebben, en snel hun toevlucht nemen tot destructief gedrag en ontsnappingskunsten als ze die niet krijgen.

Het zijn ook krachtpatsers, en slim genoeg om deuren en grendels te openen.

Dus hoe gebruik je al die energie en vindingrijkheid voor het goede?

Het trainen van een blauwe baai herder

Omdat Blue Bays zo groot zijn, is het extra belangrijk om ze goede manieren te leren. Hun grootte intimideert mensen tijdens wandelingen, slaat mensen tegen de grond als ze opspringen, en maakt ze moeilijk onder controle te houden als ze aan de lijn trekken.

Goede training begint met het socialiseren als pup, zodat ze rustig en zelfverzekerd reageren op nieuwe mensen en omgevingen als ze volwassen zijn.

Zoals bij alle rassen is de beste manier om ze goede manieren te leren het gebruik van positieve bekrachtiging om het juiste gedrag te belonen. Het gebruik van straf zal alleen de controle die je over hen hebt verminderen, en hen mogelijk tot agressie aanzetten.

Blauwe Bay herder oefening

Het zal belangrijk zijn om een Blue Bay als pup niet te veel te trainen. Het duurt langer voor de gewrichten van honden van grote rassen volledig volgroeid zijn, en te veel belasting van de gewrichten in de tussentijd kan blijvende schade veroorzaken. Maar als ze eenmaal volgroeid zijn, zullen Blue Bays elke dag enkele uren beweging in de buitenlucht nodig hebben.

Dit maakt ze ideaal voor mensen die van wandelen of hardlopen houden, of die een serieuze inzet hebben om deel te nemen aan hondensporten.

Gezondheid en verzorging

Deel uitmaken van het ontstaan van een nieuw ras is een spannend vooruitzicht. Maar het komt met veel onbekendheden, en één daarvan is hoe de algemene gezondheid van het ras zal uitpakken, of wat hun gemiddelde levensverwachting zal zijn.

Spencer heeft gezegd dat ze haar best doet om heupproblemen bij Blue Bay Herders te voorkomen. Heupdysplasie is echter een veel voorkomende erfelijke heupziekte bij grote hondenrassen, en in het bijzonder bij Duitse Herders, die zoveel hebben bijgedragen aan het Blue Bay ras.

De Shiloh Shepherds en de King Shepherd zijn beide voorbeelden van nieuwe hondenrassen die zijn ontstaan uit GSD’s, die bedoeld waren om groter te worden en toch gezondere heupen te hebben. Maar gegevens van door de Orthopedic Foundation for Animals gescreende individuen suggereren tot nu toe dat ze niet gewerkt hebben.

Het zal nog wel even duren voordat we voldoende gegevens hebben over Blue Bay Shepherds om te kunnen zeggen of ze een gezond ras zijn of niet.

Gewrichtsaandoeningen

Gewrichtsaandoeningen zoals heup-, elleboog- en schouderdysplasie komen veel voor bij grote honden. Ze zijn deels erfelijk, en deels waarschijnlijker omdat de gewrichten van grote honden er langer over doen om te rijpen, wat een langere periode van groei betekent waarin ze nog ‘zacht’ en kwetsbaar zijn voor schade.

Het risico dat gewrichtsaandoeningen van de ene generatie op de andere worden overgedragen, kan worden geminimaliseerd door fokhonden te screenen voordat de paring plaatsvindt.

Bloat

Bloat is een plotseling optredende aandoening die voorkomt bij grote rassen met een diepe borstkas. Het treedt op wanneer de maag zich terugdraait en een afgesloten kamer wordt.

Bloat kan worden voorkomen door een hond niet te snel na het eten te laten sporten. Als het gebeurt is het fataal zonder chirurgisch ingrijpen, dus eigenaren van risicohonden moeten ervoor zorgen dat ze bekend zijn met de symptomen.

Zijn Blue Bay Herders inteelt?

Inteeltdepressie is een vermindering van de biologische fitness veroorzaakt door het paren van verwante individuen. Spencer heeft geschreven over het gebruik van lijnteelt (het fokken van verwante honden) om gewenste eigenschappen in de Blue Bay Shepherd vast te leggen.

Lijnteelt is niet ongebruikelijk, of zelfs zeer controversieel, om een nieuw ras op te richten, of zelfs een populaire lijn van een gevestigd ras in stand te houden. Het is echter niet zonder risico. Tekenen van inteeltdepressie veroorzaakt door lijnteelt zijn onder meer verminderde vruchtbaarheid en kleinere worpen. Bij Duitse Herders is het ook in verband gebracht met een toename van heupdysplasie.

Blue Bay herder verzorging en voeding

Typisch. Blue Bays zien er wild en ruig uit, maar ze hebben wel wat vertroeteling nodig! Hun vacht moet regelmatig geborsteld worden om vuil en afval te verwijderen.

Blue Bay Herders met een lange vacht hebben ook extra aandacht nodig om matten en klitten te verwijderen. En deze grote, energieke honden hebben een grote eetlust!

Honden van meer dan 100 pond kunnen ongeveer 5 kopjes voer per dag eten, en sommige eigenaren melden dat deze bijzondere honden ook gevoelige buiken hebben. Dat kan betekenen dat je meer moet betalen voor graanvrije diëten of diëten met weinig ingrediënten.

Zijn Blue Bay Herders goede familie huisdieren?

Blue Bay Herders zijn een mix van slimme-maar-intensieve werkrassen, en wolfhond hybriden. Ze worden alom geprezen omdat ze vriendelijk en aanhankelijk zijn, maar de meeste mensen die er al een bezitten lijken het erover eens te zijn dat ze niet voor de zwakkeren zijn!

Deze energieke honden zijn het meest geschikt voor ervaren hondeneigenaren met een buitenleven en veel tijd om te besteden aan training en lichaamsbeweging. Vanwege hun grootte en hoeveel aandacht ze nodig hebben, zouden we ze niet aanraden aan gezinnen met jonge kinderen.

Ze lijken het goed te kunnen vinden met andere honden, en sommige eigenaren melden dat ze het ook goed kunnen vinden met katten. Maar hun prooidrift is nog niet algemeen gedocumenteerd, dus het is waarschijnlijk een beetje een gok om ze te introduceren in een huishouden waar al iets kleiner dan een kat woont.

Voor- en nadelen van het aanschaffen van een Blauwe Bay Herder

Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen van het leven met een Blue Bay Shepherd.

Nadelen

 • Duur in aanschaf en onderhoud
 • Heeft veel oefening nodig
 • Verveelt zich gemakkelijk – geneigd om dingen te vernielen en te proberen te ontsnappen
 • Zeer beperkte informatie beschikbaar over de algemene gezondheid van het ras

Voors

 • Zeer aanhankelijk
 • Opvallend om naar te kijken
 • Geweldige metgezellen voor mensen die veel tijd buiten doorbrengen
 • Makkelijker alternatief voor een wolfhond

Het vinden van een Blue Bay Shepherd Puppy

Als je toch het leven met een Blauwe Baai Herder wilt nastreven, zijn er twee dingen die je moet weten.

Ten eerste, je lokale wetten over het bezitten van wolf hybriden.

Want sommige staten verbieden ze helemaal, in dat geval is de Blue Bay meteen al een no-go. Andere vereisen een vergunning, of stellen een limiet aan hoeveel wolf voorouders een hond mag hebben.

En ten tweede, dat er maar één fokker is van Blue Bay herders…

Op het moment van publicatie zijn Blue Bay Herders nog een werk in uitvoering. Terwijl een ras wordt opgericht, is het niet zo eenvoudig als zeggen dat wanneer twee van hen paren, al hun pups automatisch tot hetzelfde ras behoren.

Er is nog steeds veel variatie onder de nakomelingen, en de fokker die het ras sticht beslist welke pups de standaard vertegenwoordigen waarnaar ze streven.

Pas bij het sluiten van het stamboek worden pups van twee Blue Bay Herders automatisch ook Blue Bay Herders.

Dus voorlopig is de enige manier om een Blue Bay Shepherd pup te krijgen van Vicky Spencer zelf.

Hoeveel kost een Blue Bay Shepherd?

Spencer heeft niet publiekelijk bekendgemaakt hoeveel ze vraagt voor Blue Bay Shepherd puppies, maar mensen die er tot nu toe een hebben gekocht melden dat ze tussen de $3.000 en $3.200 hebben betaald.

Het is een hoog bedrag, maar vergeet niet dat je ook moet betalen voor het ophalen (of verzenden) uit Florida, om nog maar te zwijgen over alle dingen die puppies in hun eerste levensjaar nodig hebben, waaronder:

 • Inentingskosten
 • Voedsel
 • Een zeer veilige krat of box
 • En waarschijnlijk wat vervangende kleding, schoenen en meubels langs de lijn

Het opvoeden van een Blue Bay Shepherd Puppy

Het verzorgen van een Blue Bay Shepherd puppy is een grote onderneming. Er is veel dat u in het begin nog niet weet over hoe uw nieuwe vriend zal worden. Inclusief details over hun temperament, hoeveel aandacht en training ze nodig hebben, en hoe hun gezondheid op lange termijn waarschijnlijk zal zijn.

Alle pups hebben potjestraining nodig. En een ras als de Blue Bay die uw huis zou kunnen beschadigen als ze zonder toezicht zijn, heeft ook baat bij krattraining.

Als ze opgroeien, zullen Blue Bays genieten van deze trainingsspelletjes die zijn ontworpen voor Duitse Herders. Voor maximale ondersteuning zullen online cursussen zoals ons Dogsnet Training Program uw hand bij elke stap vasthouden.

Vergelijkbare rassen

Blue Bay Herders zijn zeldzaam, duur en in veel opzichten een beetje een gok.

Ze zijn niet voor iedereen, dus in één of meer opzichten zijn deze rassen allemaal goede alternatieven om te overwegen:

Heeft u een blauwe Bay herder?

Bent u een van de weinigen die al een Blue Bay Shepherd heeft?

Zou u ze in de toekomst aan meer mensen aanbevelen?

Laat het ons weten in het commentaarveld!

Referenties en bronnen

Southern Breeze Ranch Blue Bay Shepherds, bekeken in juni 2020.

Leroy, Genetische diversiteit, inteelt en fokpraktijken bij honden: Resultaten van stamboomanalyses, The Veterinary Journal, 2011.

Cavanagh & Bell, Veterinary Medical Guide to Cat And Dog Breeds, CRC Press, 2012.