Blauwe Boston Terrier

blauwe boston terrier

Onze complete gids voor de blauwe Boston Terrier heeft alles wat u moet weten over Bostons met een niet-standaard grijze vacht. Van of ze echte Boston Terriers zijn, tot of hun kleur hun gezondheid of temperament verandert, en zelfs blauwe Boston Terrier prijs.

Blauwe Boston Terrier is een term uit de hondengemeenschap voor een grijze Boston Terrier. Bostons met een blauwe vacht kunnen in aanmerking komen voor stamboompapieren, maar ze komen niet in aanmerking voor de showring. Helaas zijn deze kleine hondjes vatbaar voor meerdere gezondheidsproblemen, en de blauwe vacht kan er nog een aan de lijst toevoegen.


Deze blauwe Boston Terrier pup Lila heeft zich net gevestigd in haar forever home. Laten we eens kijken hoe ze verschilt van haar neven in standaard kleuren.

Wat is een blauwe Boston Terrier?

In de taal van hondenvachtkleuren is blauw gewoon een andere term voor een grijze Boston Terrier. Het betekent een koele grijze vacht geproduceerd door kleurverdunning van zwarte vacht. In tegenstelling tot een warme grijze vacht veroorzaakt door kleurverdunning van bruine vacht (meestal bekend als zilver of lila).

Blauw is niet erkend als een standaard vachtkleur voor Bostons. Dat betekent dat een blauw-witte Boston Terrier niet in aanmerking komt voor deelname aan concours shows. Het is echter algemeen aanvaard dat blauwe vachten een mogelijkheid zijn voor het ras, en dat een van de stichtende vaders blauw was. In feite zei de eerste rasstandaard voor de Boston dat alle vachtkleuren even acceptabel waren. Maar sindsdien is het fysieke model van een ‘ideale’ Boston verfijnd en gepolijst. Een deel daarvan was het beperken van welke kleuren en patronen wenselijk zijn. In reactie op deze beslissingen hebben de meeste fokkers bewust afgezien van het fokken van nesten blauwe Boston Terrier pups.

Soorten blauwe Boston Terrier

Een volledig blauwe Boston Terrier is vrij ongebruikelijk – de overgrote meerderheid van de Boston Terriers heeft ook witte aftekeningen. Maar in plaats van een effen blauwe achtergrond kunt u deze tegenkomen:

 • een blauw gestroomde Boston Terrier, met smalle strepen van reebruine en grijze vacht,
 • een blauw fawn Boston Terrier, met een fawn kleurig lichaam, blauw masker
 • en een blue splash Boston, met een overwegend wit lichaam en blauwe vlekken, in plaats van een overwegend blauw lichaam en witte vlekken.
blauwe boston terrier

Een vachtpatroon dat u waarschijnlijk niet zult vinden is een blue merle Boston Terrier. Het merle patroon is populair in verschillende rassen omdat het een mooi gevlekt uiterlijk heeft. Maar het merle gen komt niet voor in de Boston Terrier, en honden die geadverteerd worden als blue merle Bostons moeten een recente voorouder hebben van een ander ras (zoals een Chihuahua).

Kan een blauwe Boston Terrier AKC geregistreerd worden?

De American Kennel Club zal een blauwe Boston pup registreren, mits hun fokker de raszuivere afkomst kan aantonen. Omdat er geen officiƫle kleurcategorie bestaat voor blauwe puppies, moeten ze worden geregistreerd als een van de vijf standaardkleuren:

 • zwart en wit
 • zwart gestroomd en wit
 • gestroomd en wit
 • zeehond en wit
 • zeehond gestroomd en wit

Er lijkt echter niet veel consensus te zijn over wat het meest geschikt is, met verschillende fokkers die voor verschillende benaderingen kiezen!

Blauwe Boston Terrier genetica

Dus, hoe kon de blauwe vacht worden geĆÆntroduceerd in het Boston ras bij de oprichting, en vervolgens zo grondig worden uitgewist? Een deel van het antwoord is dat blauwe vachten worden veroorzaakt door een recessief gen, genaamd het kleurverdunningsgen. Recessieve genen komen alleen tot uiting als een individu ze van beide ouders erft. Daarentegen is een niet-verdunde vacht een dominante eigenschap – Boston pups hoeven het gen voor een niet-verdunde vacht maar van Ć©Ć©n ouder te erven, en hun vacht zal zwart of seal zijn in plaats van blauw.

Dit maskeren van het verdunningsgen is een deel van de manier waarop het erin slaagt verborgen te blijven in sommige stambomen gedurende vele generaties, totdat twee dragers toevallig met elkaar paren. Bovendien, wanneer twee Bostons stilletjes met het verdunningsgen paren, zal statistisch gezien slechts een kwart van hun pups het gen van beide ouders ontvangen, en het tot uitdrukking brengen in hun vacht. Aangezien Bostons vaak minder dan vier pups in een nest hebben, kan het gen gemakkelijk door vele generaties worden doorgegeven zonder ooit tot uiting te komen. En aangezien blauwe vachten door veel fokkers als ongewenst worden beschouwd, worden ze ook gemakkelijk vermeden.

Temperament

Blauwe Boston Terrier pups erven hetzelfde temperament als Bostons in alle andere kleuren – er is geen bewijs dat het kleurverdunningsgen het gedrag beĆÆnvloedt. Ze werden oorspronkelijk ontwikkeld als metgezellen en schoothondjes. Dus toen het ras werd opgericht, zochten fokkers naar honden met onderhoudende en aanhankelijke persoonlijkheden, die consequent menselijk contact zochten. Deze kwaliteiten gelden ook vandaag nog voor Bostons: ze zijn meestal vriendelijk, speels en charmant. Ze zijn redelijk slim en trainbaar, maar omdat ze vroeger nooit veel anders hoefden te doen dan zichzelf zijn, leren ze niet altijd even snel!

In het algemeen wordt kleine omvang in verband gebracht met een hogere frequentie van ongewenst gedrag bij honden. Onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat wanneer honden klein zijn, ‘slecht’ gedrag niet zoveel problemen veroorzaakt, zodat we geneigd zijn ze ermee weg te laten komen. En omdat Bostons gedurende vele generaties zijn gefokt om mensen gezelschap te bieden, kunnen ze er niet goed mee omgaan als ze alleen zijn. Speelgoedhonden, waaronder Bostons, zijn kwetsbaar voor verlatingsangst, dus u moet geleidelijk opbouwen voordat u een volwassen blauwe Boston Terrier voor langere tijd alleen laat.

Gezondheid

Helaas wordt het Boston ras belaagd door gezondheidsproblemen, waarvan de meeste het gevolg zijn van hun kenmerkende vorm. Bostons hebben een zeer korte, platte snuit. Dit heeft tal van gevolgen, waaronder:

 • Moeilijke ademhaling. Terwijl fokkers erin geslaagd zijn om de grootte van de botten in de schedel van een Boston drastisch te verminderen, zijn de zachte weefsels niet meegegaan. Bostons zijn een van de drie hondenrassen die het vaakst een chirurgische behandeling nodig hebben voor overtollig zacht gehemelteweefsel dat hun luchtwegen of neusgaten blokkeert.
 • Onvermogen om de interne temperatuur te regelen. De structuur van de snuit van een hond is belangrijk om hun bloed te koelen, en zo hun interne lichaamstemperatuur te regelen. Omdat Bostons geen echte snuit hebben, zijn ze erg kwetsbaar voor een hitteberoerte.
 • Oogletsels. Platte honden hebben ondiepe oogkassen en uitstekende ogen. Dit maakt ze vatbaar voor krassen en beschadigingen – vooral omdat hun neus niet lang genoeg is om als buffer te dienen.

Boston Terriers hebben ook korte, schroefstaarten. Dit is gekoppeld aan een verhoogde kans op irritatie, ontsteking en huidinfectie waar de staart tegen hun kont zit. Het verhoogt ook het risico op aandoeningen aan de wervelkolom, vergelijkbaar met spina bifida bij mensen. Ten slotte betekenen het grote hoofd en de smalle taille van Boston Terriers dat veel teven moeite hebben met bevallen en een keizersnede nodig hebben.

Blauwe Boston Terrier gezondheid

Bovenop deze zorgen zijn honden met kleurverdunning ook vatbaarder voor kleurverdunningsalopecia. Alopecia door kleurverdunning zorgt ervoor dat de haarzakjes falen en kale plekken in hun vacht achterlaten. Het heeft niet altijd invloed op hun welzijn, maar de kale huid kan gevoelig zijn voor jeuk, schilfering en bacteriƫle infecties.

Blauwe Boston Terrier puppy’s

Vanwege de gezondheidsproblemen van Bostons raden wij u aan twee keer na te denken als u een blauwe Boston Terrier te koop ziet. Wij geloven dat de gevolgen van het fokken voor zulke platte gezichten ernstige welzijnsproblemen heeft veroorzaakt voor het ras, en het is onethisch om ze te blijven voortzetten. Bovendien zien reddingscentra dat steeds meer honden met een platte kop worden afgestaan voor adoptie, omdat hun eigenaren ontdekten dat ze zich de veterinaire kosten van de verzorging niet konden veroorloven. Als uw hart uitgaat naar een Boston, pleiten wij ervoor er een te redden.

Hoeveel kost een blauwe Boston Terrier?

Hier bij Dogsnet zouden we liever zien dat mensen helemaal stoppen met het kopen van Boston Terriers. Echter, als u toch deze weg inslaat, bedenk dan dat blauwe puppies niet als zeldzaam moeten worden geadverteerd, of verkocht voor premium prijzen. Hoewel ongebruikelijk, omdat ze niet in aanmerking komen voor show, is blauw een erkend vachtkleur gen in de Boston Terrier. Hen adverteren als zeldzaam, begeerlijker of waardevoller, maakt hen aantrekkelijker voor puppyfokkers, die de kleur goedkoop kunnen namaken, hun fokhonden slecht behandelen, en dan de pups verkopen voor een flinke winst. Ethische fokkers spelen puppyboeren niet in de kaart door dit mogelijk te maken, en verkopen blauwe pups voor dezelfde prijs als standaardkleuren.

Uw blauwe Boston Terrier

Een blauwe Boston Terrier heeft een grijze vacht. Blauwgrijze vachten zijn een erkende mogelijkheid voor het ras, maar de moderne rasstandaard diskwalificeert ze van conformation shows. Helaas, vanwege de gezondheidsproblemen die blauwe Bostons delen met de rest van hun ras, kunnen we deze kleine hondjes niet aanbevelen als huisdier. Maar we hebben wel enkele gezondere suggesties!

Alternatieve kleine hondenrassen met een blauwe vacht

En mis niet Blauwe Hondenrassen – 20 Prachtige Blauwe Rassen waar je van zult houden.

Referenties

Brancalion et al. Canine coat pigmentation genetics: a review. Animal Genetics. 2021.

Conte et al. Thoracic Vertebral Canal Stenosis Associated with Vertebral Arch Anomalies in Small Brachycephalic Screw-Tail Dog Breeds. Veterinaire vergelijkende orthopedie en traumatologie. 2021.

Davis et al. Effect of brachycephaly and body condition score on respiratory thermoregulation of healthy dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association. 2017.

Riecks et al. Chirurgische correctie van het brachycephalisch syndroom bij honden: 62 gevallen. Journal of the American Veterinary Medical Association. 2007.

Santos et al. Identificatie van SNP c.-22G>A in het melanophiline gen van een hond met kleurverdunning alopecia: case report. Braziliaans tijdschrift voor diergeneeskunde en dierwetenschappen. 2017.

Vasiadou & Papazoglou. Chirurgische behandeling van schroefstaart en staartplooi pyodermie bij honden. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society. 2018.