Blauwe Cane Corso

blue cane corso

Een blauwe Cane Corso heeft een grijze vacht. De exacte tint kan licht of donker zijn, en ze kunnen ook brindling of kleine witte vlekken hebben. Het temperament van de blauwe Corso is vergelijkbaar met de andere standaard raskleuren, maar er zijn aanwijzingen dat hun gezondheid en levensverwachting niet hetzelfde is. In deze complete gids voor blauwe Cane Corso honden hebben we alles wat je moet weten over hoe hun prachtige kleur tot stand komt, en hoe het hun temperament, gezondheid of levensverwachting verandert.

https://www.youtube.com/watch?v=pGDbxJH1AOA


Deze kleine blauwe pup heeft van zijn fokker de liefkozende naam ‘Mr Grey’ gekregen. Laten we meer over hem te weten komen!

Wat is een Blue Cane Corso?

Een blauwe Cane Corso pup wordt ook wel eens een

 • blauwe koning Cane Corso
 • blauwe koningscorso pup
 • of een blauwe Italiaanse Mastiff pup.

Natuurlijk is een blauwe Cane Corso niet letterlijk blauw! Ook al zou dat spannend zijn, een blauwe Cane Corso is eigenlijk grijs. De zeven officieel door de Amerikaanse Kennel Club erkende Cane Corso kleuren zijn:

 • zwart
 • zwart gestroomd
 • grijs
 • grijs gestroomd
 • fawn
 • rood
 • rood gestroomd
 • kastanje gestroomd

Cani Corsi zijn vrij ongebruikelijk omdat zij een van de weinige hondenrassen zijn waarbij grijze honden in hun rasstandaard ook daadwerkelijk als grijs worden beschreven. Bij de meeste andere rassen gebruiken hondenliefhebbers liever het woord blauw om grijs aan te duiden. Ook al is grijs officieel de juiste term voor Cane Corso honden, veel mensen gebruiken toch graag het woord blauw, daarom gebruiken we het hier ook!

blauwe cane corso

Volgens hun rasstandaard kan een blauwe Corso licht- of donkergrijs zijn, zonder voorkeur voor een bepaalde tint in de showkeuring. Ze kunnen ook een blue brindle Cane Corso zijn, wat betekent dat ze strak gerangschikte, smalle, verticale strepen van grijs en fawn in hun vacht hebben. Kleine witte vlekken op de kin, keel, borst en tenen behoren ook tot de rasstandaard.

Blue Cane Corso genetica

Blue Cane Corso pups zijn het resultaat van een gen genaamd de verdunde gen. Zij produceren hetzelfde type pigment als een zwarte Corso, eumelanine genaamd. Maar het verdunningsgen onderdrukt hoeveel pigment er wordt aangemaakt, zodat het eindresultaat in plaats daarvan grijs is. Kleurverdunning is een recessief genetisch kenmerk, wat betekent dat pups het alleen tot uiting brengen als ze het verdunningsgen van beide ouders erven. Als ze het slechts van één ouder erven, zullen ze het stil dragen. Hun vacht zal niet verdund zijn, maar ze kunnen het gen doorgeven aan hun eigen nakomelingen, als die er zijn.

De vererving van grijze en reebruine strepen naast kleurverdunning op blauw gestroomde Cane Corso pups is complexer. Het gestroomde gen is recessief ten opzichte van sommige niet-gestroomde genen, en dominant ten opzichte van andere. Bovendien is de expressie afhankelijk van de aanwezigheid van het sable-gen op een andere plaats in de genetische code van de hond. Een ervaren fokker met een gedetailleerde kennis van de stamboom van zijn hond zou in staat moeten zijn om de kans op gestroomde pups in zijn nest te voorspellen, maar het is zelden een exacte wetenschap.

Tenslotte wordt de oorzaak van kleine witte vlekken op sommige Corsi niet volledig begrepen. De genetische basis is waarschijnlijk verschillend van de witte vlekken genenreeks die grote witte vlekken bij andere rassen veroorzaakt. Het lijkt echter in families voor te komen, wat een soort erfelijkheid suggereert.

Zijn blauwe Cane Corsos zeldzaam?

Aangezien kleurverdunning een recessieve eigenschap is, zou het relatief ongebruikelijk zijn als Cani Corsi hun fokpartners willekeurig zouden vinden. Maar dat is natuurlijk niet het geval – hondenfokkers kiezen welke dekreu het beste past bij hun moeder, en de paringsmogelijkheden worden zorgvuldig gecontroleerd. Aangezien kleurverdunning op een goed begrepen en voorspelbare manier vererft, is het relatief eenvoudig om koppels te maken die waarschijnlijk of zelfs zeker blauwe pups zullen voortbrengen.

Maar hoewel sommige fokkers een bijzondere passie hebben voor sommige Cane Corso kleuren boven andere, zijn veel mensen het erover eens dat de kleur van de pups een secundaire overweging moet zijn na het koppelen van twee op gezondheid geteste honden met een geweldig temperament. Om u een idee te geven van hoe wijdverbreid ze zijn geworden, in een recent onderzoek naar de levensduur van Cane Corso’s, waren 13,4% van de opgenomen honden blauw, en 11,2% blauw gestroomd.

Blauwe Cane Corso temperament

Cani Corsi zijn formidabele honden. Er is op het moment van schrijven geen bewijs dat een van de mogelijke kleuren, inclusief blauw, gekoppeld is aan uitgesproken persoonlijkheidskenmerken. Een blauwe King Corso stamt af van oude lijnen van werkende mastiffs. Ze werden gebruikt voor hoeden, veedrijven, bescherming, waakhondwerk en kuddebewaking. De meest succesvolle honden (en dus degenen die het meest waarschijnlijk werden gebruikt om de volgende generatie pups te produceren) waren intelligent, in staat om zelfstandig te werken, sterk en onverschrokken. Van hen werd verwacht dat ze op hun hoede waren voor vreemden en waarschuwden voor indringers, maar ook dat ze rustig en betrouwbaar waren onder hun menselijke familie.

Vandaag de dag weerspiegelt het temperament van de blauwe Cane Corso nog steeds deze afkomst. Ze zijn trouw en beschermend voor hun familie. Sommige eigenaren zeggen zelfs dat hun volgroeide blue Cane Corso van 100 pond nog steeds op schoot probeert te klimmen voor een knuffel en een dutje! Maar ze zijn ook slim en eigenzinnig. In het verleden vertrouwden we erop dat ze goede instincten hadden en die zonder menselijke leiding volgden. Tegenwoordig hebben onervaren hondentrainers soms moeite om die instincten te overwinnen en hun hond in plaats daarvan gericht te houden. Corsi wegen meer dan 90 pond als ze volwassen zijn, dus het is een grote hond om niet onder controle te hebben! Daarom zijn veel mensen het erover eens dat ze geen geschikt ras zijn voor mensen die voor het eerst een hond bezitten.

Blue Cane Corso gezondheid

Gedurende hun leven zijn blue Corsi kwetsbaar voor dezelfde verworven gezondheidsproblemen als alle rassen, zoals parasieten, verwondingen en overgewicht. Ze hebben ook een meer dan gemiddelde aanleg voor deze erfelijke problemen:

 • Heupdysplasie. Heupdysplasie is een misvorming van de heupkom, die leidt tot artritis, pijn en kreupelheid. Naar schatting 1 op de 3 Cani Corsi heeft een zekere mate van heupdysplasie, waarmee ze tot de zwaarst getroffen hondenrassen behoren.
 • Elleboogdysplasie. Elleboogdysplasie is een misvorming van het ellebooggewricht. Ongeveer 1 op de 5 Cosri is aangetast.
 • Schouderproblemen. Cani Corsi zijn ook kwetsbaar voor pijnlijke gewrichtsproblemen in hun schouder. Ongeveer 1 op de 25 Corsi wordt hierdoor getroffen.
 • Degeneratieve myelopathie. Degeneratieve myelopathie is een erfelijke neurologische aandoening die de achterpoten geleidelijk verlamt. Op het moment van schrijven is er geen behandeling voor. Ongeveer 1 op de 25 Cani Corsi wordt erdoor getroffen.
 • Kleurverdunning alopecia. Deze aandoening houdt rechtstreeks verband met de expressie van het verdunningsgen waardoor ze grijs worden. Door een momenteel onbekend mechanisme ‘vernietigen’ sommige haarzakjes zichzelf, waardoor kale plekken in hun vacht ontstaan.
 • Autoimmune thyroiditis.
 • Kanker.
 • Hartkwalen.
 • Bloat.

Verschillende van deze problemen zijn orthopedische problemen, die grotendeels te wijten zijn aan hun enorme omvang. De meest zinvolle manieren om je er tegen te beschermen zijn:

 • Kies een puppy van gezond geteste ouders.
 • Houd ze op een mager, gezond gewicht.
 • Zorg voor veel lichaamsbeweging om een goede lichaamsconditie te behouden.

Hoe lang leven blauwe Cani Corsi?

Cani Corsi zijn een van de weinige hondenrassen waarvan onderzoekers daadwerkelijk hebben onderzocht hoe de levensverwachting samenhangt met kleur. Hier zijn de bevindingen voor een steekproef van 232 honden:

 • Blauwe honden leefden gemiddeld 9 jaar.
 • De oudste overleefden tot 17 jaar oud, en de helft stierf ergens tussen hun 6e en 10e verjaardag.
 • Voor blauw gestroomde Cane Corso pups waren de vooruitzichten iets beter. Zij werden gemiddeld 9 jaar en 10 maanden oud, en de helft stierf tussen hun 7e en 11e verjaardag.
 • Ter vergelijking, de gemiddelde levensduur van alle Cani Corsi samen was 9 jaar en 3 maanden.
 • De kleur met de langste gemiddelde levensduur was zwart gestroomd (10 jaar 4 maanden).

Onderzoekers hebben specifieke genetische markers gevonden die gemeenschappelijk zijn voor de langstlevende Cane Corsos, wat suggereert dat pups van langlevende voorouders ook meer kans hebben op een langer leven. Op dit moment lijkt het erop dat deze genen vaker voorkomen in gestroomde foklijnen dan in effen blauwe.

Hoeveel kost een blauwe Cane Corso?

Vanaf juni worden Cane Corsi pups meestal verkocht voor ergens tussen de £1,000 en $3,500. Dit moet de kosten weerspiegelen van gezondheidstests voor beide ouders, eventueel reizen naar een geschikte dekreu, veterinaire zorg en extra voedsel voor moeder en haar pups, en het opzetten van een voldoende grote crèche, enz. De pups die de hoogste prijzen opbrengen zijn die met veel showwinnende voorouders, en die vroege tekenen van potentieel om zelf showwinnaars te worden.

Gerenommeerde fokkers zouden normaal gesproken geen grijze Cane Corso pups te koop moeten aanbieden tegen een hogere prijs alleen vanwege hun kleur. Dit is omdat het hen een doelwit maakt voor onbetrouwbare fokkers die willen cashen op een eigenschap die goedkoop te repliceren is. Deze fokkers staan ook bekend als puppyboeren, en hun pups hebben meer kans op gezondheidsproblemen en gedragsproblemen.

Uw Blauwe Cane Corso

Een blauwe Cane Corso heeft verdund zwart pigment in hun vacht, waardoor ze er grijs uitzien. Blauwe en blauw gestroomde pups vormen ongeveer een kwart van de Corso’s. Hun temperament is typisch voor het ras, maar ze hebben het extra gezondheidsrisico van kleurverdunning alopecia. Blauwe Corsi leven gemiddeld tussen 9 en 10 jaar, en blauw gestroomde honden hebben de neiging om langer te leven dan solide blauwe honden. Deze hond is het meest geschikt voor mensen met ervaring in het trainen van honden, die veel tijd hebben om hun hond te trainen.

Heeft u al een blauwe Cane Corso? We horen graag over hen in het commentaarveld hieronder! Wat is hun naam?

Mis niet

Referenties en bronnen

Ackerman. Pet-Specific Care for the Veterinary Team. John Wiley & Sons. 2021.

Bell & Hesketh. Mastiff rassterfte: A study of owner experience, dog age and longevity. Veterinary & Animal Science. 2021.

Di Sonato et al. Cane Corso aanval. Forensische Wetenschap, Geneeskunde en Pathologie. 2006.

Kaelin & Barsh. De genetica van pigmentatie bij honden en katten. Annual Review of Animal Biosciences. 2013.

Korec et al. Levensduur van het hondenras Cane Corso Italiano en het verband met haarkleur. Open Veterinary Journal. 2017.

Korec et al. Four novel genes associated with longevity found in Cane Corso purebred dogs. BMC Veterinary Research. .

Officiële Standaard van de Cane Corso. Amerikaanse Kennel Club. 2010.

Orthopedische Stichting voor Dieren.

Negoita & Negoita. Cutane pheohyphomycose bij een hond met kleurverdunning alopecia. Veterinary Medicine Journal. 2017.

Vandanabeele et al. Canine recurrent flank alopecia: een synthese van theorie en praktijk. Vlaams Veterinair Tijdschrift. 2014.