Hoe maak je je tuin hondvriendelijk?

Het weer wordt warmer en de lentebloemen staan in bloei. Dit is een goed moment om ervoor te zorgen dat uw tuin niet alleen mooi, maar ook veilig is voor u en uw harige vriend.

hondvriendelijke tuin

Hondvriendelijke planten

Veel kruiden zijn een goede keuze voor een hondvriendelijke tuin. U kunt ze zowel in bakken als in perken kweken, dus ze zijn zowel geschikt voor kleinere ruimtes als voor grotere tuinen. Bloemen zijn onder andere calendula, korenbloem en zonnebloem. Als je andere huisdieren hebt, zoals katten, is het de moeite waard om te controleren of je planten ook veilig voor hen zijn, want dit kan verschillen.

 • Lavendel – Deze geurige, purperbloeiende wintergroene plant is kalmerend voor huisdieren en hun baasjes.
 • Rozemarijn – Een blauwbloemige heester met een kenmerkende geur. Je kunt er ook mee koken.
 • Salie – Nog een geurig kruid waar uw hond aan kan snuffelen. De bloemen variëren van blauw tot magenta, afhankelijk van de soort.
 • Calendula – Een tuinplant met gele of oranje bloemen, calendula fleurt uw borders op zonder uw trouwe viervoeter te schaden.
 • Korenbloem – Met zijn levendige blauwe bloemen geeft deze plant kleur aan bakken en perken.
 • Zonnebloem – Deze vrolijke reuzen zijn leuk om te kweken en produceren vurige, torenhoge bloemen.

Planten die giftig zijn voor honden

Sommige planten die vaak in onze tuinen te vinden zijn, zijn giftig voor honden. Het is beter om ze niet te planten of een methode te vinden om uw hond weg te houden, zoals het plaatsen van een veilige, scheidende omheining waar uw hond niet overheen of onderdoor kan.

Deze omvatten:

 • chrysanten
 • narcissenbollen
 • vingerhoedskruid
 • hortensia
 • ridderspoor
 • tomatenplanten (groene vruchten, stengels en bladeren)
 • blauweregen
 • taxus.

Sommige van deze planten zijn zo giftig dat ze dodelijk kunnen zijn als uw hond ervan eet. De symptomen variëren, maar kunnen braken, lusteloosheid, hyperactiviteit en ademhalingsmoeilijkheden zijn. Bewaar zaden, bollen en planten (die nog moeten worden uitgeplant) buiten het bereik van uw hond.

Stoffen die giftig zijn voor honden

Stoffen die we in onze tuinen en buitenruimtes gebruiken, kunnen giftig en zelfs dodelijk zijn voor onze honden. U vindt een volledige lijst op onze pagina over giftige planten en stoffen. Als u kunt, vermijd dan het gebruik van deze stoffen, of houd ze opgesloten uit de buurt van de zoekende snuit van uw hond. Overweeg om over te stappen op biologisch tuinieren als u dat nog niet gedaan heeft.

Wat u moet doen als u denkt dat uw hond een giftige plant of stof heeft gegeten
Als u denkt dat uw hond een giftige plant of stof heeft gegeten, neem dan meteen contact op met uw dierenarts, want de symptomen zijn niet altijd meteen duidelijk. De symptomen kunnen braken, diarree en huidirritaties zijn, afhankelijk van de plant of stof en de hoeveelheid die uw hond heeft gegeten.

Uw hond kan ook allergisch of gevoelig zijn voor een plant of stof die niet op onze webpagina staat. Het is een goed idee om regelmatig de vacht, huid en oren van uw hond te controleren op roodheid en irritatie. Zo kunt u zien of uw hond gevoelig of allergisch is voor andere planten of stoffen. Het is belangrijk om met uw dierenarts te praten als u zich zorgen maakt.

Maak uw tuin leuk voor uw harige vriend

Naast het veilig houden van uw tuin voor uw hond, zijn er ook dingen die u kunt doen om het leuker voor ze te maken. Door ze verschillende activiteiten in de tuin aan te bieden, stimuleert u het natuurlijke gedrag van honden, zoals snuffelen, foerageren en verkennen. Het is een eenvoudige manier om hun leven te verrijken en hun welzijn te verbeteren.

Honden die overprikkeld kunnen raken, kunnen zich ook rustiger voelen als ze toegang hebben tot tuinactiviteiten. En voor stadsdieren die meestal in de stad lopen, is dit misschien hun enige kans om planten en andere natuurlijke elementen te ervaren.

Hier zijn wat ideeën:

 • Plant een verscheidenheid aan kruiden op verschillende hoogtes en posities zodat uw hond ze kan vinden en besnuffelen.
 • Bouw elementen op verschillende hoogtes waar uw hond op kan klimmen. Honden vinden het leuk om objecten op verschillende niveaus te verkennen, dus dit zal hun plezier in de tuin vergroten. U kunt bijvoorbeeld spoorbielzen, traptreden of kleine bankjes gebruiken.
 • Creëer een mix van texturen voor extra zintuiglijke stimulatie. Verstop hondenspeeltjes en traktaties in niet-giftig zand, gras of houtsnippers, zodat uw harige vriend ze kan vinden.
 • Ondiepe waterpartijen, zoals een pierenbadje, zijn een leuke afkoelingsplek voor hete zomerdagen, hoewel niet alle honden van water houden. Zorg ervoor dat u er bent om toezicht te houden. Zorg ervoor dat uw hond het zwembad gemakkelijk kan verlaten, niet oververmoeid raakt en niet in onderdelen van het zwembad of de uitrusting bijt. Laat het zwembad leeglopen als het niet in gebruik is.
 • Wijs een rustige plek met schaduw, beschutting en vers drinkwater aan waar uw vriend kan uitrusten. Dit zal hem ook beschermen tegen de zon op bijzonder warme dagen.
 • Oefen, train en speel met uw hond in de tuin, als het niet te warm is.

Uw hond laten graven – op een tuinvriendelijke manier

Graven is normaal hondengedrag, maar u wilt niet dat uw huisdier uw zorgvuldig aangeplante struiken omgraaft.

Honden graven om allerlei redenen. Ze kunnen op zoek zijn naar de bron van een verleidelijke geur of de geur verspreiden via de zweetklieren in hun poten. Ze kunnen de grond opruwen om een koele en comfortabele rustplaats voor te bereiden of iets begraven dat ze veilig willen bewaren voor later.

Graven is natuurlijk gedrag voor honden en iets wat ze graag willen doen. Hen ervan weerhouden om te graven kan hen frustreren of van streek maken. Maar u kunt uw hond helpen graven op een manier die nog steeds leuk voor ze is en die ook uw bloembedden beschermt.

Zo maakt u een graafkuil

 • Kies een plek in uw tuin waar uw hond graag mag graven
 • Zoek een stevige bak (zoals een kattenbak of een stevige plastic doos)
 • Graaf een gat dat diep genoeg is zodat de bovenkant van de bak gelijk is met de grond
 • Vul de bak met de aarde die u uit de kuil hebt gegraven. U kunt ook hondvriendelijk zand gebruiken.

Tijd om te graven

Leer uw hond in dit gebied te graven door lekkernijen te strooien of te begraven zodat hij ze kan vinden. U kunt ook wat van hun buitenspeelgoed half begraven zodat ze het kunnen uitgraven.

Als u begint te graven in de graafbox, kan het zijn dat uw hond komt kijken wat u aan het doen bent en u kopieert. Hoe dankbaarder het voor uw hond is om in dit gebied te graven, hoe meer ze er naar terug zullen keren.

Als ze ergens anders in de tuin beginnen te graven, loop dan gewoon naar de graafput en verstop er de beloning in zodat ze komen kijken wat u aan het doen bent. Ze zullen leren dat ze hun beloning krijgen door weg te komen van waar ze op het punt stonden te graven.

Heb je geen tuin of een aarden terrein om een graafkuil te maken? U kunt binnenshuis of op het terras een graafbox maken met een kartonnen doos gevuld met versnipperd krantenpapier. Verstop de speeltjes en lekkernijen van uw hond zodat hij ze kan uitgraven – ze zullen het geweldig vinden.

Veilig in de zomer

Als het buiten warm is, zorg er dan voor dat uw hond altijd toegang heeft tot water en schaduw. In ons advies over warm weer vindt u de beste tips en adviezen voor noodgevallen tijdens zomerse dagen.

Snelle veiligheidstips voor in de tuin

 • Houd altijd toezicht op uw hond in de tuin
 • Controleer of uw omheiningen veilig zijn en geen kapotte panelen of gaten hebben waar uw hond zich doorheen kan wurmen
 • Zorg ervoor dat de vlooien-, teken- en ontwormingskuur en de vaccinaties van uw hond up to date zijn
 • Controleer uw planten om er zeker van te zijn dat er geen planten staan die giftig zijn voor honden. Laat geen snoeisel of ontwortelde planten binnen hun bereik
 • Vermijd het gebruik van mulch gemaakt van cacao. Deze zijn giftig voor honden, en ze kunnen worden aangetrokken door de geur
 • Houd rekening met de dieren in uw tuin: als u voederhuisjes voor vogels of andere dieren hebt, kan uw hond overprikkeld raken en achter ze aan gaan. Overweeg om het gebied waar de voederhuisjes staan af te zetten om de dieren te beschermen
 • Laat geen gevaarlijke stoffen binnen het bereik van uw honden. Overweeg chemicaliën te laten staan en over te stappen op biologische voeding
 • Houd scherp en ander gevaarlijk gereedschap achter slot en grendel – laat het niet rondslingeren
 • Zorg ervoor dat uw trouwe viervoeter koel en gehydrateerd kan blijven bij warm weer.

Ga samen naar buiten

Tuinen zijn heerlijke plekken voor mensen, maar vergeet uw trouwe vrienden niet. Maak van uw groene ruimte een plek waar uw hond zich prettig voelt, met veilige planten en leuke dingen om te doen. Dan kunnen u en uw hond nog maandenlang samen van het buitenleven genieten.

Bron: agriworld.nl – Hondvriendelijke tuin – Hoe maak je van de tuin een hondenparadijs