Hondenrassen die beginnen met P – Hoeveel van deze rassen ken jij?

Hondenrassen die beginnen met P

Hondenrassen die beginnen met P omvatten enkele van de beste huisdier- en werkhonden die er zijn. Van de kleinste rassen tot de krachtigste, een van deze puppy-persoonlijkheden past in elk huis. Vandaag gaan we kijken naar de gemengde en rashondenrassen die beginnen met P. Dat helpt je om de perfecte puppy voor je gezin te kiezen.

Inhoud

Hondenrassen die beginnen met een P zijn er in alle vormen, kleuren en persoonlijkheden. Dit betekent dat, of je nu in een kleine flat in een dichtbevolkt stedelijk gebied woont of in een uitgestrekte boerderij op het platteland, je een hondenras kunt vinden dat perfect bij je past. Wij denken dat u de rassen die beginnen met P in dit artikel graag zult ontmoeten!


Lijst van hondenrassen die beginnen met P

We zullen zo meteen in detail ingaan op de hondenrassen die met P beginnen. Maar eerst wat hulp als je informatie zoekt over een specifiek ras. Deze handige aanklikbare lijst helpt je meteen de sectie te vinden die je nodig hebt!

 • Papillon
 • Parson Russell Terrier
 • Pekingees
 • Pembroke Welsh Corgi
 • Perro de Presa Canario
 • Peruaanse Inca Orchidee
 • Petit Basset Griffon Vendeen
 • Farao Hond
 • Plott Hound
 • Pointer
 • Poolse Laagland Herdershond
 • Pomerans
 • Poedel
 • Porcelaine
 • Portugese Podengo
 • De Portugese Podengo
 • Portugese Herdershond
 • De Portugese Waterhond
 • Pudelpointer
 • Mopshond
 • Puli
 • Pumi
 • Pyreneese Mastiff
 • De Pyreneese Herder

Ontmoet de hondenrassen die beginnen met P

Van de kleine Pomeriaan tot de massieve Pyreneese Mastiff. Laten we eens kijken welke u het meest aanspreekt!

Papillon

papillon

Eerst in onze alfabetische lijst van hondenrassen die met P beginnen, is de Papillon. Deze 5 tot 10 pond bundels van floof, met hun buitenmaatse oren, alert knop ogen en robuust enthousiasme voor het leven, zijn toepasselijk genoemd Papillon, of “vlinder” in het Frans!

De Papillon’s vacht zal goed doen met wekelijks borstelen en maandelijkse verzorging. Deze honden zijn slim, gemakkelijk te trainen en zijn over het algemeen gezond en winterhard. De kleine Papillon kan leven 14 tot 16 jaar.

Parson Russell Terrier

parson russell terrier

De Parson Russell Terrier, of PRT, ontleent zijn naam aan zijn oorspronkelijke fokker, dominee John “Sporting Parson Jack” Russell. Het tweede van onze hondenrassen dat begint met een P, de PRT is gefokt als jachthond.

Deze honden hebben veel energie en uithoudingsvermogen. Ze hebben nog steeds een hoge prooidrift, dus wees bereid veel moeite te investeren in het trainen van terugroepen.

Deze hond is compact, stevig met 13 tot 17 pond, slim en onafhankelijk. De korte, schaarse vacht doet het goed met regelmatige verzorging om vervilting en klitten te voorkomen. De PRT kan 13 tot 15 jaar oud worden.

Pekingees

pekingees

Als er ooit een hond van speelgoedformaat is gefokt om op een lopend tapijt te lijken, dan is het wel de Pekingees! Deze honden kunnen tot 14 pond wegen, maar door hun pluizige vacht en hun kenmerkende “leeuwenmanen”-kraag lijken ze groter.

De vacht van de Pekingees heeft veel borstelen en verzorgen nodig en verhaart het hele jaar door en meer seizoensgebonden. Deze honden hebben een onafhankelijk karakter en kunnen een uitdaging zijn om te trainen.

Qua gezondheid heeft de Pekingees het brachycephale (platte) korte snuit type dat wordt geassocieerd met bepaalde bekende gezondheidsproblemen. Verder kunnen deze honden 12 tot 14 jaar oud worden.

Pembroke Welsh Corgi

welsh hondenrassen

De Pembroke Welsh Corgi is altijd slim, liefdevol en levendig geweest, maar er was de koningin van Engeland voor nodig om dit ras onder de aandacht van de wereld te brengen. Deze honden zijn uitstekende herders en waakhonden.

De Pembroke Welsh Corgi kan 28 tot 30 pond wegen en heeft een volle dubbele vacht die het hele jaar door verhaart, dus hij kan een behoorlijke borstelbeurt nodig hebben.

Deze hond is zeer slim en trainbaar en houdt ervan regelmatig werk te hebben. Soms maakt hun sterke herdersinstinct hen ongeschikt voor huishoudens met kleine kinderen. Deze honden kunnen 12 tot 13 jaar oud worden.

Perro de Presa Canario

presa canario

De volgende van onze hondenrassen die met een P beginnen is de minder bekende Perro de Presa Canario. Deze hond komt uit de lijn van de molosser (mastiff) hondenrassen. De naam van deze hond betekent vertaald “Canarische Roofhond”. Historici denken dat dit een verwijzing is naar de Canarische Eilanden.

De Perro de Presa Canario houdt van spelen en bewegen en is typisch zeer toegewijd aan “hun” mensen. Deze honden kunnen 9 tot 11 jaar oud worden.

Peruaanse Inca Orchidee

Peruaanse Inca Orchidee

De windhond genaamd Peruvian Inca Orchid kan behaard of onbehaard zijn en wordt gefokt in drie maten: groot, middelgroot en klein. Het gewicht kan variëren van 8,5 pond tot 55 pond.

Dit ras kan variëren van volgzaam tot verwilderd temperament en kan een uitdaging zijn voor beginnende hondentrainers. De Peruaanse Inca Orchid wordt als algemeen gezond beschouwd en kan 12 tot 14 jaar oud worden.

Petit Basset Griffon Vendeen


De Petite Basset Griffon Vendeen, of PBGV zoals deze honden vaak worden genoemd, weegt 25 tot 40 pond en heeft een ruige vacht die sommigen beschrijven als “geitachtig”.

De PBGV werd gefokt om op konijnen te jagen in dik kreupelhout, dus deze hond heeft kortere benen die geschikt zijn voor jachtrassen op de grond. Deze honden zijn slim, maar ze kunnen ook onafhankelijk en koppig zijn. Deze hond wordt 14 tot 16 jaar.

Farao Hond

Pharaoh Hound honden met puntige oren

De Pharaoh Hound wordt ook wel de “blozende hond” van het eiland Malta genoemd, waar het de nationale jachthond is. Dit is een van de oudste hondenrassen die met een P beginnen, en dateert van 3000+ jaar geleden!

Deze honden zijn geurhonden en sprinters – ze hebben een zeer sterke drang om op dingen te jagen! De Pharaoh Hound weegt 45 tot 55 pond en is mager met een korte, gladde vacht. Deze hond kan 12 tot 14 jaar oud worden.

Plott Hound

Plott Hound

De Plott is de officiële staatshond van North Carolina. Deze honden kunnen 40 tot 60 pond wegen. Ze ontlenen hun rasnaam aan een Duitse immigrant in North Carolina, Johannes Plott.

De kortharige Plott is sterk, slim en vastberaden – dit is geen hond voor beginnende hondentrainers. Deze honden kunnen 12 tot 14 jaar oud worden.

Pointer

duitse korthaar pointer

De Pointer als ras werd voor het eerst ontwikkeld in het midden van de 17e eeuw. Deze honden zijn sporthonden die gefokt zijn om wild aan te wijzen.

Deze hond heeft een korte, gladde vacht die gemakkelijk te onderhouden is. Deze honden zijn energiek en actief. De Pointer kan 12 tot 17 jaar oud worden.

Poolse Laagland Herdershond


De Poolse Lowland Sheepdog weegt 30 tot 50 pond en heeft een lange, ruige, dubbellaagse vacht die veel geborsteld moet worden. De bijnaam van deze hond, PON, is een acroniem voor de volledige Poolse rasnaam “Polski Owczarek Nizinny”.

Deze honden zijn slimme en zelfverzekerde herders. PON’s kunnen 12 tot 14 jaar oud worden.

Pomeriaan

volwassen pomerans

Een van de kleinste van de hondenrassen die beginnen met P, de Pomeriaan weegt slechts 3 tot 7 pond. Deze honden lijken op miniatuur vossen met een borstelige, pluizige vacht. De dubbellaagse vacht van deze hond moet vaak geborsteld worden om klitvrij te blijven.

De grootste trainingsuitdaging bij dit ras is het zindelijk maken. Deze honden kunnen 12 tot 16 jaar oud worden.

Poedel (Standaard/Miniatuur/Toy)

standaard poedel

De poedel wordt tegenwoordig gefokt in drie maten: standaard, miniatuur en toy. Daarom kunnen ze van 4 tot 70 pond wegen.

Deze honden zijn slim, niet verharend, atletisch en zeer toegewijd aan hun mensen. Ze kunnen 10 tot 18 jaar oud worden.

Porcelaine

De Porcelaine is een Franse geurhond en jachthond die buiten Europa niet zo bekend is. Ze wegen over het algemeen 55 tot 62 pond en hebben een slanke, korte vacht.

De persoonlijkheid van de Porcelaine is beschreven als “katachtig”. Deze honden geven de voorkeur aan solohonden en zijn gemakkelijk te hanteren en te trainen. Ze blaffen liever dan dat ze blaffen. De Porcelaine kan 12 tot 13 jaar oud worden.

Portugese Podengo

portugese podengo pups

De Portugese Podengo kan 35 tot 66 pond wegen en heeft een unieke, onderhoudsrijke ruwharige of gladde vacht die sectioneel verhaart.

Deze hond is slim en speels, maar staat bekend als een uitdaging om te trainen, vooral voor mensen die voor het eerst een hond trainen. Deze honden leven meestal 10 tot 15 jaar.

De Portugese Podengo Pequento

Een kleiner voorbeeld van hondenrassen die beginnen met een P, deze kleine jachthond weegt meestal 9 tot 13 pond. Ze zijn door de eeuwen heen gefokt om op konijnen te jagen. Van de Portugese Podengo Pequento wordt gezegd dat het het kleinste jachtras ter wereld is!

De korte vacht van de Pequento kan glad of ruwharig zijn en doet het goed met regelmatig borstelen. Deze honden zijn uitstekende atleten en houden ervan om actief te blijven. De Pequento kan 12 tot 15 jaar oud worden.

Portugese Pointer


Zoals de naam van deze hond suggereert, is het oude Portugese Pointer ras afkomstig uit Portugal en het Iberisch schiereiland.

Deze hond weegt 35 tot 59 pond en heeft een uitzonderlijk aanhankelijk en liefdevol temperament met “hun” mensen. Ze staan bekend als over het algemeen gezond en leven tot 14 jaar.

De Portugese Herdershond

Relatief nieuw op het toneel, de volgende van onze hondenrassen die begint met een P wordt zelden gezien buiten Portugal. De Portugese Herdershond werd ontwikkeld om vee te hoeden, zwerfdieren op te sporen en kuddes en hun mensen te bewaken.

In Portugal wordt deze hond soms de “apenhond” genoemd. Van zijn eenlaagse ruige vacht wordt gezegd dat hij nogal “geitachtig” is. De Portugese Herdershond weegt 37,5 tot 59 pond en kan 12 tot 13 jaar oud worden.

Portugese Waterhond

Portugese Waterhond

De Portugese Waterhond werd oorspronkelijk gefokt om de Portugese vissersgemeenschap te helpen bij het ophalen van vis, netten en gereedschap, en om als boodschapper te dienen. Maar tegenwoordig is de Portugese Waterhond vooral beroemd omdat de vorige president Obama er twee had – Sunny en Bo.

Van deze honden wordt gezegd dat ze hypoallergeen zijn, maar helaas is dat een mythe. Hun vacht moet regelmatig worden geborsteld om dode, uitgevallen haren te verwijderen. Verder is de Portugese Waterhond meestal gezond en wordt hij 11 tot 13 jaar oud.

Pudelpointer

Zoals de naam van deze in Duitsland geboren hond doet vermoeden, is dit een ras dat een combinatie is van twee andere populaire rashonden: de Poedel en de Pointer. De Pudelpointer werd ontwikkeld om een atletische jachthond te creëren met een eindeloze prooidrift.

Deze hond heeft een dichte dubbele vacht die per seizoen verhaart en regelmatig geborsteld moet worden om vrij te blijven van klitten en matten. De Pudelpointer staat bekend als een over het algemeen gezond ras met een typische levensduur van 14 jaar.

Mopshond

hebben mopshonden staarten

De Mopshond heeft een oud geslacht dat meer dan 2000 jaar oud is. De Mopshond weegt volwassen 14 tot 18 pond. De korte vacht van deze hond verhaart en moet regelmatig geborsteld worden.

Dit ras heeft het brachycefale (platte) type korte snuit, dat in verband wordt gebracht met ademhalingsproblemen, problemen met kauwen en doorslikken van voedsel, oververhitting en oogaandoeningen. Ze lopen ook risico op wervelkolomproblemen als gevolg van hun schroefstaart.

Vanwege alle slopende aandoeningen veroorzaakt door de extreme lichaamsvorm van de Mopshond, raden we ze helaas niet aan als huisdier. De Mopshond wordt gemiddeld 11 jaar oud.

Puli

puli

De Puli (“Pooh – lee”) kreeg onlangs bekendheid toen een creatieve eigenaar in Kentucky haar zwart gecoate Puli verkleedde als dweil voor Halloween ! Puli pups hebben een normale vacht, maar wanneer de volwassen vacht begint in te groeien, is er de optie om de vacht te couperen. De andere optie is om de volwassen lange vacht te blijven borstelen of kort te houden.

Deze honden wegen meestal 25 tot 35 pond, maar door hun vacht kunnen ze groter lijken. Ze zijn slim maar onafhankelijk en verlangen naar regelmatige activiteit. Ze kunnen 10 tot 15 jaar oud worden.

Pumi

De Pumi (“Pooh – ik”) is een Hongaarse raszuivere herdershond met een dikke, dubbellaagse vacht met kurkentrekker krullen. Deze honden kunnen 22 tot 29 pond wegen. Deze honden zijn erg slim en leergierig en werken hard. Ze hebben veel spel en beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

De Pumi moet wel regelmatig geborsteld en geborsteld worden om de vacht klitvrij en netjes gekruld te houden. De Pumi wordt over het algemeen 12 tot 13 jaar oud.

Pyreneese Mastiff

Pyreneese Mastiff

De grootste op onze lijst van hondenrassen die beginnen met P is de Pyreneese Mastiff. Dit vrij zeldzame ras van raszuivere honden ontleent zijn naam aan zijn geboorteplaats in het Spaanse Pyreneeëngebergte. Ze worden gefokt als beschermers van vee en mensen.

Deze honden kunnen gemakkelijk meer dan 200 pond wegen en hebben een lange, ruige dubbele vacht die het hele jaar door en per seizoen veel haar produceert. De Pyreneese Mastiff kan 10 tot 13 jaar oud worden.

De Pyreneese Herder

spaanse hondenrassen - pyreneese herder

De laatste van onze hondenrassen die met een P beginnen is de Pyreneese Herder. Dit is een ander Spaans ras dat voor het eerst werd ontwikkeld in de buurt van de Pyreneeën. Deze honden zijn slimme, middelgrote herders die 15 tot 30 pond wegen.

De Pyr Shep, zoals dit hondenras soms wordt genoemd, kan zowel een gladde als een ruwe vacht hebben. Beide vachtsoorten zijn dubbellaags en verharen nogal seizoensgebonden. Deze honden zijn geweldige atleten en reageren goed op training en hondenwerk. De Pyr Shep kan tot 18 jaar oud worden.

Gemengde hondenrassen die beginnen met P

Natuurlijk ben je misschien op zoek naar iets anders in je puppy. Gemengde rassen worden elk jaar populairder. Hier zijn enkele gemengde hondenrassen die beginnen met P:

Pitbull Lab mix

pitbull lab mix

De Pitbull Lab mix combineert twee zelfverzekerde en intelligente honden in één serieus schattig pakket. Ze zijn middelgroot, met een vrij stevige bouw.

Pomapoo

kleine poedel mixen pomapoo

De Pomapoo is een Pomeriaan-Poedel mix. Ze hebben een gemiddelde tot lange golvende vacht en zijn relatief klein van formaat. Dit hangt er een beetje vanaf of een van de ouders een speelgoed- of dwergpoedel is.

Pomchi

chihuahua mixen - Pomeriaan Chihuahua mix

Een van de kleinste gemengde rassen, de Pomchi is een Pomeriaan Chihuahua mix. Het zijn zelfverzekerde honden die een sterke band hebben met hun familie, maar een beetje op hun hoede zijn voor vreemden, tenzij ze goed gesocialiseerd zijn.

Pomsky

pomsky namen

De opvallend mooie Pomeriaan Husky mix is een hond die zowel in grootte als in uiterlijk varieert. Ze lijken meestal op kleinere versies van de Siberische Husky, maar kunnen relatief groot zijn als ze meer lijken op hun Husky ouder.

Mopshond

mopshond

De combinatie van de schattige Mopshond met de veel gezondere Beagle is een goede keuze voor Mopshondenfans die hun pup willen helpen enkele van de ademhalingsproblemen te vermijden waar Mopshonden last van hebben. Het zijn uitgaande honden, met een schattige uitdrukking en veel liefde.

Bent u eigenaar van een hondenras dat begint met een P?

Heeft u een van de honden die we hier hebben laten zien? Of heb je er een die we gemist hebben?! Laat ons weten in de commentaren hieronder!

Kom meer te weten over hondenrassen die beginnen met P

Hondenrassen die beginnen met P

Referenties en bronnen

 • Bergstrom, K., 2018, “Geschiedenis van de Portugese Podengo,” The Portuguese Podengo Club of America.
 • Waters, A., 2017, “Brachycephalic tipping point: time to push the button?,” BMJ Journals/Veterinary Record.
 • Owens, D., et al, 2017, “Leven met porseleinen,” Oak Hill Kennel.
 • Vincent, H.K., 2017, “Vogelhondenrassen,” Pheasants Forever Charity.
 • Wegner, A.H., 2008, “Staatshond van North Carolina: Plott,” NCPedia.
 • Arechaederra, M., 2018, “Origins and History,” Hungarian Pumi Club of America.
 • Adams, VJ. et al, 2010, “Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK”. Journal of Small Animal Practice.