Hondenpoep schep kopen: Wat is de beste poepschep voor honden

Als eigenaar van een hond ben jij er verantwoordelijk voor dat de uitwerpselen niet op de openbare weg of in de natuur terechtkomen. Daar zijn een aantal goede redenen voor en dat betreft niet alleen het onsmakelijke idee om daarin te trappen op straat of elders. Uitwerpselen van honden zijn onhygiënisch, slecht voor het milieu en zelfs regelrecht gevaarlijk.
hondenpoep schep
Hondenpoep wijkt qua samenstelling behoorlijk af van uitwerpselen van grazers. Het bevat wel onverteerde delen die op den duur in de natuur zouden kunnen worden opgenomen. Maar door het dieet van een vleeseter zijn dit echter vooral eiwitten, die erg langzaam afgebroken worden. De uitwerpselen van grazers worden wel snel verwerkt omdat de bacteriën die daar inzitten bijdragen aan dat proces.

De beste hondenpoepschepjes

Hieronder staan hondenpoep scheppen beschreven die effectief zijn en geschikt zijn voor iedere hond.

Duvo Poop scooper: Beste hondenpoep schep

Duvo Poop scooper

Bekijk de dagprijs

Met de Duvo+ Poepschep ruimte u eenvoudig de uitwerpselen van uw hond op. U hoeft nu niet meer de poep zelf met een zakje op te rapen. De schep is eenvoudig met één hand te bedienen door de hendel in het handvat. U kunt eventueel een zakje om de schep doen zodat de schep altijd schoon blijft. Verkrijgbaar in twee maten. Merk Duvo+ Verkrijgbaar in 28 cm 60 cm Poep gemakkelijk weg met de Duvo+ Poepschep!

RuwieBo Poepopruimer

RuwieBo Poepopruimer

Bekijk de dagprijs

Er zijn in Nederland meer dan 2,5 miljoen honden en deze moeten allemaal buiten hun behoefte doen. Daarnaast hebben meer dan 2 miljoen mensen nek- en rugklachten en zij zijn verplicht om deze ontlasting op te ruimen. Gebruik daarom de 60 centimeter lange poepschepper van Lienl! Geleverd inclusief bijpassende poepzakjes en een dispenser.

Poepschepje Easy Scoop van Flamingo

Flamingo Hondenverzorging Poepschepje Easy Scoop - Zwart - 63 x 13cm

Bekijk de dagprijs

 • Kleur: Zwart
 • Materiaal: Kunststof

Het poepschepje van Easyscoop is licht van gewicht en handig in het gebruik. Door het relatief grote oppervlakte van de schep, kan je makkelijk iedere klus aan. De schep kan eenvoudig worden schoongemaakt. Voor sommige gebruikers had de schep wel wat steviger gemogen. Maar de algemene opinie is dat deze doet waarvoor het is bedoeld.

HandiScoop – 45 cm

HandiScoop - 45 cm

Bekijk de dagprijs

 • Kleur: zwart
 • Materiaal: Kunststof | Aluminium

Een handig klein schepje waarmee je behalve hondenpoep ook zwerfafval op een hygiënische manier kan verwijderen. De grip is goed vanwege de vele kleine tandjes. De schep is geschikt voor toepassing van afbreekbare plastic zakjes, maar kan ook zonder worden gebruikt. Het mechanisme werkt handig. Door de geringe lengte is deze schep niet favoriet bij iedereen.

Poepschep | Pooper scooper | Opvouwbaar

Poepschep - Pooper scooper - Opvouwbaar

Bekijk de dagprijs

 • Kleur: Zwart
 • Materiaal: Plastic

De pooper scooper is opvouwbaar en dat is prettig omdat deze dan eenvoudig op te bergen valt. Uiteraard verpak je die na gebruik in een afbreekbaar plastic zakje. De schep werkt prettig en je hoeft hiermee nooit meer vuile handen te maken. Gebruikers zijn enthousiast over deze schep.

Relaxdays poepschep hond

relaxdays poepschep hond - met 40 zakjes - hondenpoepschepje - hygiënisch eenvoudig groen

Bekijk de dagprijs

 • Kleur: Zwart/groen
 • Materiaal: Plastic

Het voordeel van deze poepschep is een handig systeem waarbij de uitwerpselen meteen in het plastic zakje terechtkomen en niet in aanraking komen met de schep zelf. Zonder te bukken kan je de hondenpoep opscheppen. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is het zakje van afbreekbare plastic dicht te knopen. Een ideale schep voor mensen die het moeilijk vinden op de hondenpoep te moeten verwijderen.

Poop Grabber Scoop – Poepschep

Poop Grabber Scoop - Poepschep

Bekijk de dagprijs

 • Kleur: Zwart
 • Materiaal: Plastic

Met een ergonomisch handvat en een lengte van 71 centimeter is deze poepschep ook geschikt voor langere mensen. Door het hendeltje in het handvat te gebruiken, gaat de schep open, bij het loslaten van de hendel sluit deze zich weer automatisch. Dit is een no nonsens schep die voor iedere hond geschikt is en voor een redelijke prijs beschikbaar is.

Waarom hondenpoep niet geschikt is voor bemesting

Wellicht denk je dat hondenpoep in de natuur niet zo’n probleem vormt om dat je er zelfs je tuin mee kan bemesten. Hondenpoep bevat net als alle uitwerpselen voedingsstoffen die in het milieu kunnen worden opgenomen. Dat duurt echter erg lang en is om die reden veel minder efficiënt dan bijvoorbeeld koemest. Maar behalve het feit dat hondenpoep te langzaam verteert, is er nog een ander en groter probleem. In de uitwerpselen van honden zitten net als bij andere warmbloedige dieren grote aantallen bacteriën, virussen en parasieten. Hieronder bevinden zich ziekteverwekkers voor honden maar ook mensen. In de natuur kunnen deze micro-organismen vaak lang overleven in een ‘slapende’ fase. Gebruik als mest is om die reden onverstandig en kan tot problemen leiden.

Hondenpoep is gevaarlijk

Als hondenpoep niet wordt opgeruimd kunnen de ziekteverwekkers die zich hierin bevinden in een groter gebied worden verspreid. Honden inspecteren nu eenmaal uitwerpselen van soortgenoten en ook kinderen zijn soms onvoorzichtig als het op hygiëne aankomt. Maar het grootste probleem vormen vliegen. Omdat uitwerpselen van honden veel tijd nodig hebben om te verteren, trekken die ook de aandacht van vliegen die daarna de ziekteverwekker in huis of elders weer doorgeven. Kortom hondenpoep dient niet in de natuur te blijven maar bij het afval te worden gedeponeerd.

Het opruimen van hondenpoep

Uiteraard heb je geen keuze en ben je verplicht om uitwerpselen van je hond op te ruimen. Dat heeft overigens ook toegevoegde waarde voor sociale verhoudingen. Niet iedereen is een liefhebber van honden. Het feit dat hondenbezitters ook de verantwoordelijkheid nemen om de rommel die hun honden achterlaten op te ruimen, zorgt voor minder irritaties en meer onderling begrip. De beste manier om hondenpoep op te ruimen is een speciale schepper daarvoor. Die bestaan overigens al vele jaren.

Waarom een poepschep gebruiken?

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de uitwerpselen van je hond met een daarvoor bestemd plastic zakje op te rapen. Dat is echter minder plezierig omdat je er flink voor moet bukken of knielen. Wil je echt zo dichtbij de hondenpoep komen en deze met de hand oprapen? Een schep is beslist meer efficiënt en zorgt ervoor dat jij handig en zonder onnodige inspanning die vieze werkjes kan doen. Even deponeren in een afbreekbaar plastic zakje en de klus is geklaard.

Hondenpoep zakjes

Nadat je de uitwerpselen hebt opgeschept, zal je deze ook mee moeten nemen om thuis bij het afval te kunnen doen. Er zijn plastic zakjes verkrijgbaar in diverse soorten, maten en prijzen. Kies altijd voor afbreekbaar plastic. Je wilt immers niet het milieu met een ander probleem opzadelen. Een geschikt zakje voor hondenpoep heeft een ruime opening, is ondoorzichtig en van dikker materiaal. Om de uitwerpselen probleemloos mee te kunnen nemen, moet het zakje eenvoudig kunnen worden dichtgeknoopt. Laat een zakje met hondenpoep nooit ergens achter. Tenslotte wil je ook niet dat jouw kind met een dergelijke viezigheid wordt geconfronteerd.

Bijzondere poepscheppers

De poepschepper was ook al bekend in de tijd voordat het verplicht was om uitwerpselen van honden op te ruimen. De Engelse adel stond erom bekend dat ze dol waren op honden, groot en klein. Echter was het uiteraard niet de bedoeling om in de tuin of elders geconfronteerd te worden met de minder fraaie aspecten van het hondenleven. In de 19e eeuw waren er al speciale scheppen voor hondenpoep.

De bedienden aan wie deze minder plezierige taak werd opgedragen, beschikten over het algemeen over een harkje, een schep en een mandje om de gevonden objecten in te vervoeren. Zoals alles in die tijd waren deze gereedschappen vaak uitgevoerd in kostbare metalen. Er zijn er maar weinig van bewaard gebleven. Ook vandaag de dag kan je poepscheppen kopen in combinatie met een harkje. Dat kan van pas komen als je poep uit een tuin of in de natuur moet opruimen. Het zijn echter tegenwoordig wel plastic werktuigen.

Hoe kies je de juiste poepschepper?

Met het juiste gereedschap wordt iedere klus een stuk eenvoudiger, dat geldt ook voor een poepschep. De keuze van de juiste schep is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Grootte van de hond
 • Jouw lengte
 • Soort gebruik

Grootte van de hond

Het hoeft geen betoog dat je bij een grote hond extra aandacht moet besteden aan de schep. Kies dan voor een stevig exemplaar met een flinke grijper. Bij een kleinere hond is het ook mogelijk met een klein handig schepje te werken. Deze zijn uiteraard ook makkelijker mee te nemen.

De lengte

De meeste poepscheppen hebben een vaste steel en zijn niet instelbaar naar gelang de lengte van de gebruiker. Dat is iets waar je goed rekening mee moet houden. Kies een exemplaar dat goed in de hand ligt en bij jouw lengte past. Daar zal je bij het gebruik beslist plezier van hebben. Zijn er huisgenoten die de hond ook uitlaten, overweeg dan de aanschaf van meerdere scheppen indien dit praktisch is.

Soort gebruik

Is voor jou een ommetje wel genoeg om je hond uit te laten of hou je ervan om lange wandelingen te maken met je trouwe viervoeter. Het is uiteraard prettig om een poepschep te kopen die niet in de weg zit bij een uitlaatbeurt. Er zijn ook opvouwbare scheppen te koop die ook op lange tochten efficiënt is mee te nemen. Zorg altijd wel dat je deze goed verpakt.

Hygiëne met de poepschep

Zoals hierboven is toegelicht, is hondenpoep om een aantal redenen niet goed voor het milieu en kan het zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Maak een poepschep om die reden dan ook altijd goed schoon zodra je weer thuis komt. Afspoelen is een goed begin en reinig de schep daarna met een borstel en een bij voorkeur desinfecterend schoonmaakmiddel. Let op welke schoonmaakproducten niet gebruikt mogen worden op de kunststof/plastic bestanddelen van de schep. Goed droogmaken is daarna de juiste manier om de schep hygiënisch te houden. Een poepschep kan op deze manier vele jaren meegaan.

Weetjes over het opruimen van hondenpoep

Als je er niet voor zorgt dat hondenpoep wordt opgeruimd van jouw hond, loop je het risico daar een boete voor te krijgen. Het is geen afdoende excuus als je de poepschep of poepzakjes bent vergeten. Ook uitwerpselen in de struiken of goten moeten worden opgeruimd. De heffing van hondenbelasting wordt niet gebruikt om hondenpoep op te ruimen, maar om vrijloop gebieden en andere voorzieningen te realiseren. In Nederland geldt uitsluitend een beperking van de opruimplicht voor blindengeleidehonden.

Als je een andere beperking hebt waardoor het moeilijk is om uitwerpselen op te ruimen, kan je daar geen ontheffing voor krijgen. In dat geval zal je gebruik moeten maken van speciale poepscheppen om de uitwerpselen alsnog te verwijderen. Het is voor vele hondenbezitters wennen geweest om overal te poep van hun huisdier te moeten ruimen. Maar als dierenvriend heb je dat er wel voor over immers.