Beste dierenweegschalen voor Honden kopen in 2023 – Reviews

Een gezond gewicht bij mensen is belangrijk. Maar ook bij dieren is het belangrijk dat zij op het juiste gewicht blijven. Dit geldt voor pups, maar eveneens voor volwassen honden. Wellicht heeft de dierenarts aangegeven dat jouw hond overgewicht heeft of hier een aanleg voor heeft. Of misschien krijgt je hond een nestje pups en wil je hun gewicht regelmatig controleren om het proces goed te doorlopen. Wat de reden ook is, een dierenweegschaal voor je hond is in al deze gevallen een goede aanschaf. Maar welke dierenweegschaal kies je? Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dierenweegschaal en welke weegschaal is voor honden het beste? Je leest het in dit artikel.

De beste weegschaal voor honden

Als je de bovenstaande zaken in ogenschouw neemt, kun jij al een goede keuze maken. Om het je echter nog makkelijker te maken, vind je hieronder een overzicht met een aantal goede hondenweegschalen. Zo vind je eenvoudig de beste weegschaal voor dieren.

1. Dierenweegschaal XL 300kg x 100gr

Dierenweegschaal XL 300kg x 100gr

Bekijk de dagprijs

Dit is een echte dierenweegschaal met een maximale capaciteit van 300 kg. Dit is dus zeker voldoende voor jouw huisdier. De weegschaal is nauwkeurig tot op de 100 gram. Dit is een handige hondenweegschaal met antislipmat en vibratiefiltertechnologie. Ideaal voor als je hond niet makkelijk stil blijft staan op de weegschaal. Het platform van deze dierenweegschaal is opvouwbaar, wat als voordeel heeft dat je de weegschaal compact op kunt bergen. Verder is dit beslist een pluspunt voor dierenartsen, je kunt de weegschaal immers ook gemakkelijk meenemen. De weegschaal heeft een grootte van 90 x 56 cm wanneer deze uitgeklapt is. Het display is duidelijk en is voorzien van een muurbeugel en snoer van 180 cm. Daardoor kun je de display op ooghoogte bevestigen. De weegschaal heeft een tarra-functie, waardoor je het gewicht terug kunt zetten naar 0 als je jonge puppy’s bijvoorbeeld liever in een bakje of mandje weegt om hen gerust te stellen. Je kunt de weegschaal aansluiten op het elektriciteitsnet, maar het model werkt ook op 6 AA-batterijen.

Kenmerken van deze dierenweegschaal:

 • Maximale capaciteit van 300 kg
 • Nauwkeurig tot op de 100 gram
 • Met antislipmat en vibratiefiltertechniek
 • Opvouwbaar voor compact opbergen
 • Display met muurbeugel
 • Tarra-functie
 • Op elektriciteit of 6 AA-batterijen

2. T-Mech 50 cm x 50 cm Dierenweegschaal

T-Mech 50 cm x 50 cm Dierenweegschaal

Bekijk de dagprijs

Deze T-Mech 50 cm x 50 cm Dierenweegschaal beschikt eveneens over een capaciteit tot 300 kg of 660 lb. Dat maakt de weegschaal geschikt voor kleine én grotere dieren. De dierenweegschaal is comfortabel voor dieren dankzij de lage opstap. Het oppervlak van de weegschaal is wat glad, maar wel makkelijk schoon te houden. Het platform heeft een grootte van 50 x 50 cm, wat voldoende ruimte biedt voor de meeste huisdieren. Dieren kunnen zowel zitten als staan tijdens het wegen. Ook deze hondenweegschaal is aan te sluiten op het lichtnet. Batterijen zijn ook mogelijk, in dat geval heb je 4 AA-batterijen van 1,5 V nodig. Het model heeft een tarrafunctie, waardoor je een pup bijvoorbeeld ook in een bakje kunt wegen, zonder dat deze meegewogen wordt. De display staat los van de weegschaal, waardoor je die altijd op een plaats kunt zetten waar deze gemakkelijk af te lezen is. Het lcd-scherm beschikt bovendien over verlichting, waardoor het aflezen eenvoudig is. Kenmerken van de T-Mech dierenweegschaal:

 • Capaciteit tot 300 kg of 660 lb
 • Nauwkeurig tot op 200 g
 • Lage opstap
 • Gemakkelijk schoon te houden
 • Grootte van 50 x 50 cm
 • Werkt op elektriciteit of op 4 AA-batterijen
 • Duidelijk lcd-scherm dat verplaatst kan worden
 • Gewicht in kg of lb
 • Platform van roestvrijstaal
 • Met tarrafunctie

3. Digitale Platformweegschaal – elektronische pakket weegschaal – hondenweegschaal

Digitale Platformweegschaal - Elektronische Pakket Weegschaal - Hondenweegschaal

Bekijk de dagprijs

Deze digitale platformweegschaal heeft een maximale capaciteit van 100 kg en is daardoor prima gebruiken voor grotere honden. De weegschaal is tot op 50 gram nauwkeurig. Deze weegschaal kan zowel voor het wegen van huisdieren als voor het wegen van pakketten gebruikt worden. Het lcd-scherm is handig en duidelijk. Ook wanneer je niet echt goed licht in de omgeving hebt, kun je het gewicht eenvoudig aflezen. Er is een ingebouwde accu, maar de weegschaal kan ook op het elektriciteitsnet aangesloten worden. Een erg veelzijdige weegschaal dus. Verder beschikt de weegschaal over een tarra functie, dus je kunt het gewicht terugstellen naar 0 kg als je bijvoorbeeld een bakje gebruikt om de puppy’s in te wegen of als je een zwaarder dekentje gebruikt op het plateau. De kenmerken van deze weegschaal zijn:

 • Werkt op accu of elektriciteit
 • Capaciteit tot 100 kg
 • Tot op 50 gram nauwkeurig
 • Met handig lcd-scherm
 • Demonteerbaar en makkelijk te verplaatsen
 • Met tarra-functie
 • Geschikt voor meerdere doeleinden

4. My Weigh Babyweegschaal ultra 25 kg x 2 gr/10gr

My Weigh - Babyweegschaal - Ultra 25 kg x 2gr-10gr

Bekijk de dagprijs

De My Weigh babyweegschaal is een weegschaal die beslist niet alleen voor baby’s geschikt is. Ook kleine huisdieren kun je hier prima mee wegen. Het gaat hier om een precisieweegschaal en bij een gewicht tot 1 kg kun je rekenen op een nauwkeurigheid tot 2 gram. Alle gewichten daarboven tot 25 kg zijn tot op 10 gram nauwkeurig. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld regelmatig puppy’s moet wegen. De babyweegschaal beschikt over een tarrafunctie, waardoor de weegschaal eenvoudig teruggezet kan worden naar 0 kg. Het model werkt op stroom en kan aangesloten worden op het lichtnet met behulp van een adapter. Het weegplateau heeft de vorm van een wiegje, wat ideaal is voor jonge dieren. Deze hondenweegschaal voor kleine dieren is gemakkelijk schoon te houden. De kenmerken van de My Weigh ultra weegschaal zijn:

 • Capaciteit tot 25 kg
 • Tot 1 kg een nauwkeurigheid van 2 gram
 • Van 1 tot 25 kg een nauwkeurigheid van 10 gram
 • Perfect voor het wegen van puppy’s
 • Met handige tarra-functie
 • Werkt op elektriciteit
 • Weegplateau in de vorm van een wiegje
 • Gemakkelijk schoon te houden

Waar moet je op letten als je een hondenweegschaal koopt?

Waar moet je precies op letten wanneer je een weegschaal voor je hond gaat aanschaffen? Er zijn een aantal zaken die je in ogenschouw moet nemen bij de aanschaf van een dierenweegschaal. Stel jezelf onder andere de volgende vragen:

 • Voor welk huisdier is de weegschaal bedoeld?
 • Wat voor type weegschaal heb ik nodig?
 • Wat wil ik uitgeven voor de dierenweegschaal?
 • Hoe groot moet de dierenweegschaal zijn?
 • Hoeveel capaciteit heeft de dierenweegschaal?
 • Hoe gebruiksvriendelijk is de weegschaal?
 • Hoeveel comfort biedt de weegschaal aan het dier?

Voor welk huisdier is de weegschaal bedoeld?

Er is niet alleen verschil of je de dierenweegschaal voor een hond of een kat gaat gebruiken. Ook per hondenras zijn verschillende weegschalen geschikt. Er zijn nu eenmaal kleine en grote honden. Ga dus eerst na voor welk huisdier je de weegschaal gaat gebruiken. Misschien heb jij wel meerdere huisdieren. Houd er dan rekening mee en kies voor een weegschaal die geschikt is voor de dieren die jij regelmatig zal gaan wegen.

Wat voor type weegschaal heb ik nodig?

Hoe nauwkeurig moet de meting zijn? Bij kleinere dieren is het vaak verstandig om voor een weegschaal te kiezen die tot 0,5 gram nauwkeurig is. Een kleine nauwkeurige weegschaal is geschikt voor knaagdieren of kleinere huiskatten. Voor de meeste honden zul je echter een grotere weegschaal nodig hebben. Sommige grotere weegschalen voor honden zijn echter ook tot op 0,5 gram nauwkeurig. Voor een hond zal je doorgaans voor een platformweegschaal kiezen, zoals je die ook bij de dierenarts ziet. Deze weegschaal staat op de vloer en heeft een groot oppervlak, zodat je hond er gemakkelijk op kan staan. Ook voor dieren die niet graag opgetild worden is dit een prima optie. Een weegschaal op tafel wordt door sommige dieren geassocieerd met de dierenarts, omdat ze het gevoel hebben dat ze op de onderzoekstafel gezet worden. Dat zou hen dus onnodig bang maken.

Wat wil ik uitgeven voor de dierenweegschaal?

Natuurlijk is het ook belangrijk om van tevoren je budget te bepalen. Je hoeft echt niet altijd voor de duurste optie te kiezen om voor de beste dierenweegschaal te gaan. Kijk gewoon goed naar de functies en specificaties van de dierenweegschaal en selecteer op basis van wat jij nodig hebt.

Hoe groot moet de dierenweegschaal zijn?

We hebben het hier over de afmetingen van de dierenweegschaal. Hoe groot moet de weegschaal voor honden zijn? Het moet een formaat zijn dat jij kwijt kan op de plaats die jij al voor de weegschaal gereserveerd hebt, maar tegelijkertijd moet de weegschaal ook groot genoeg zijn voor de hond die jij wilt wegen. Het is belangrijk dat de hond echt even stil kan staan op de weegschaal en dat deze daar dus groot genoeg voor is. Natuurlijk zijn er wel trucjes voor om je hond stil te laten staan op de weegschaal. Daar komen we later in dit artikel op terug.

Hoeveel capaciteit heeft de dierenweegschaal?

De weegschaal moet een dusdanige capaciteit hebben dat het gewicht van je huisdier probleemloos wordt weergegeven. Als je een grote hond hebt en de capaciteit van de weegschaal gaat tot een gewicht van maximaal 25 kg, dan gaat dat uiteraard niet lukken. Check dit dus altijd even voor je de dierenweegschaal aanschaft. Houd altijd een marge van ongeveer 35% aan, zodat de weegschaal ook bij groei nog blijft voldoen. Bij puppy’s is het zeker nodig om rekening te houden met het volwassen gewicht.

Hoe gebruiksvriendelijk is de weegschaal?

Hoe gebruiksvriendelijk is de weegschaal voor jou? Hoe makkelijk is het om deze aan te zetten en te gebruiken? Hoe makkelijk is de display waarop je het gewicht af kunt lezen? De meeste honden staan niet graag lang stil, dus de dierenweegschaal zal snel en efficiënt moeten werken. Soms blijft het gewicht op het schermpje vaststaan. Dat is handig als jij een hond hebt die het liefst zo snel mogelijk van de weegschaal af stapt. Ook kun je voor een weegschaal kiezen met een hoog display, zodat deze voor jou op ooghoogte zit. Zo heb je niet de kans dat je huisdier er net voor staat als het gewicht weergegeven wordt.

Hoeveel comfort biedt de weegschaal aan het dier?

Natuurlijk hoeft de weegschaal geen niet zo comfortabel te zijn als het slaapmandje van je hond. Maar het is wel verstandig om te kijken naar het extra comfort dat een weegschaal biedt. Sommige honden raken lichtelijk in paniek van een weegschaal. Een rubberen mat is dan handig, om uitglijden te voorkomen. Precisieweegschalen voor dieren zijn vaak van plastic of metaal gemaakt. Metaal kan nogal koud aanvoelen. Leg een dekentje over de plaat van de weegschaal of kies voor een weegschaal met extra laag. Koud materiaal kan bij puppy’s namelijk voor wat schrik zorgen.

Zo laat je je hond stilstaan op de weegschaal

Dat honden het niet altijd eenvoudig vinden om gewogen te worden, is een vaststaand feit. Een kitten of puppy wegen valt vaak nog wel mee, maar sommige dieren zijn nerveus door de weegschaal. De meeste honden hebben beslist niet veel geduld voor het wegen, zijn soms lichtelijk gestrest en begrijpen niet dat ze echt even stil moeten staan. Om dit te bereiken is het beter om hen een commando te geven. De meeste weegschalen hierboven zijn voor een hond ook geschikt om op te zitten. Zijn de puppy’s nog erg klein, dan kan een beloning zeker helpen. Ook bij oudere honden is dit overigens een prima manier.

Een hond is vaak behoorlijk gericht op voedsel. Maak hen duidelijk dat ze een snoepje krijgen als ze blijven waar ze zijn en het wegen zal plots een stuk eenvoudiger gaan. Ook bij nerveuze honden wordt dit beloningssysteem aangeraden. Gun een hond in ieder geval de tijd om aan de weegschaal te wennen en dwing niet. Zeker wanneer je hond nogal nerveus is, kan dit alleen maar averechts werken. Laat hen zelf de eerste stap zetten of help hen een beetje als je ziet dat de hond niet bang is. Zelfs wanneer je hond alleen zijn voorpoten op de weegschaal zet, is dit al een beloning waard wanneer de weegschaal nieuw voor hen is. Staat je hond eindelijk echt op de weegschaal? Geen hem dan een aantal snoepjes, zodat het dier afgeleid is en jij op je gemak het gewicht kunt aflezen.

Heb je ook katten in huis? In dat geval is voedsel niet altijd de oplossing. Maar katten zijn nieuwsgierig, dus maak daar gebruik van. Leg bijvoorbeeld het favoriete speeltje van je kat op de weegschaal. Wanneer een kat met zijn kin over de weegschaal wrijft, wil die zijn geur achterlaten op de weegschaal. Dat is een prima teken.

Wat is het verschil tussen een dierenweegschaal en een gewone weegschaal?

Waarom is het belangrijk om een dierenweegschaal te kopen als je al een gewone weegschaal in huis hebt? Een standaard digitale weegschaal geeft het gewicht niet zo snel weer. Wanneer je jezelf weegt, heb je al snel door dat je even stil moet blijven staan voor het juiste gewicht weergegeven wordt. Met dieren werkt dit meestal niet. Een echte dierenweegschaal is voorbereid op de beweging en geeft het gewicht vele malen nauwkeuriger weer. Het duurt soms wel lang voor het gewicht verschijnt, maar het wordt gemeten over een langere periode.

Wanneer een dierenweegschaal kopen?

Er zijn een aantal gevallen waarin het handig is om over een dierenweegschaal te beschikken. Bijvoorbeeld:

 • Voor voeding en medicijnen
 • Om de dierenarts te vermijden
 • Tijdens de zwangerschap
 • Tijdens de groei
 • Voor wedstrijden
 • Bij veranderingen in de voeding

Voor voeding en medicijnen

Bij voeding en vooral bij medicijnen draait het om nauwkeurigheid. De hoeveelheid voeding bepaal je doorgaans aan de hand van het gewicht van je hond. Ook dierenartsen schrijven een bepaalde hoeveelheid medicijnen voor op basis van het gewicht van de hond. Een paar gram verschil kan de effectiviteit al beïnvloeden en zou zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor je huisdier. Heeft je hond medicijnen voorgeschreven gekregen die toegediend worden op basis van gewicht, wees hier dan ook zeer nauwkeurig mee.

Om de dierenarts te vermijden

De meeste dieren gaan nu eenmaal niet graag naar de dierenarts. Ze associëren dit met pijn, bijvoorbeeld van vaccins die zij gekregen hebben. Wanneer je over een eigen weegschaal beschikt, hoef je niet meer voor het wegen naar de dierenarts toe. Je trouwe viervoeter zal je hier dankbaar voor zijn!

Tijdens de zwangerschap

Misschien fok je vaker nestjes puppy’s of is je huisdier onverwachts zwanger geworden. Door het gewicht regelmatig te controleren kun je een goed beeld krijgen van de zwangerschap van je hond. Soms merk je het aan het gewicht als er iets niet in orde is of krijg je juist een indicatie van de duur van de zwangerschap.

Tijdens de groei

Tijdens de groei is het controleren van het gewicht extra belangrijk. Het gewicht geeft aan of de pup zich op een gezonde manier ontwikkelt. Met behulp van de hondenweegschaal kun je dit goed in de gaten houden. Merk je dat het gewicht te laag of juist te hoog is, dan kun je vroegtijdig contact opnemen met je dierenarts.

Voor wedstrijden

Misschien heb jij wel een rashond waarmee je deel gaat nemen aan een wedstrijd. Bij wedstrijden is het heel gewoon om het gewicht op te nemen. Je dient nauwkeurige metingen te doen en dit door te geven. Zo kan de jury bijvoorbeeld zien of jouw huisdier aan de eisen voldoet en indien welke categorie je viervoeter thuishoort.

Bij veranderingen in de voeding

Sommige honden zijn iets te dik, anderen zijn juist wat te mager. Bij overgewicht of juist ondergewicht zal de voeding aangepast moeten worden. Om in de gaten te houden hoe het dieet aanslaat, is het belangrijk om het gewicht regelmatig te controleren.