Hondenluik met Chip: Mijn beste Geteste Modellen (2023)

Denkt u dat Hondenluiken met chips praktisch zijn in 2022 en zou u er graag een krijgen?

Kijk dan eens naar mijn top 3 en laat je inspireren.

In een intensief onderzoek van 10 uur heb ik veel producten bekeken en mijn eigen mening gevormd. Natuurlijk heb ik niet alleen rekening gehouden met de specificaties van de fabrikant, maar ook met de beoordelingen van eerdere kopers, om een beeld te geven dat zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid ligt.

In de test heeft de PetSafe elektronische hondenklep mij het meest overtuigd. Maar de andere producten hebben ook hun voordelen.

Beslis gewoon zelf en vind uw perfecte hondenluik met chip.
Hondenluik met Chip

Mijn hond flapt met chip favorieten

 • PetSafe elektronisch hondenluik (testwinnaar)
 • SureFlap Microchip Klep voor huisdieren (Smart Dog Flap)
 • Ferplast 72108011 Hondenflap (Prijswinnaar)

Producttest

PetSafe SmartDoor Elektronisch Hondenluik

PetSafe SmartDoor Elektronisch Hondenluik
Kwaliteit heeft zijn prijs en dat is duidelijk bij de SmartDoor van PetSafe. Het hondenluik met chipherkenning voorkomt dat vreemde dieren uw huis binnenkomen. Hoe? Heel eenvoudig met de unieke chip waarmee je het hondenluik kunt openen.

Bekijk de dagprijs

De chip zit vast aan de halsband. Het Smart Key-systeem kan tot vijf verschillende tags herkennen. Daarom is het product perfect voor huishoudens waar meerdere dieren leven.

Afhankelijk van uw behoeften kunt u de deur vergrendelen en ontgrendelen of de automatische chipherkenning activeren.

Het installeren van het hondenluik is heel eenvoudig. Voorwaarde is dat de deur niet van glas is en tussen 3,8 cm en 5,1 cm breed is. Als uw deur breder is, kunt u ook een verlengstuk gebruiken.

Voordelen

 • Het hondenluik werkt met een chip aan de halsband.
 • Tot vijf huisdieren kunnen de deur gebruiken.
 • U kunt drie niveaus gebruiken: Vergrendeld, ontgrendeld, automatische chip herkenning.
 • De installatie is ongecompliceerd.

Nadelen

 • Het product is relatief duur.
 • De Smartkey is relatief groot en zwaar en daarom beter geschikt voor grotere honden.

SureFlap microchip huisdierenluik

SureFlap microchip huisdierenluik
Het SureFlap hondenluik kan in glazen en houten deuren worden geïnstalleerd. Hij wordt bestuurd door een geïmplanteerde microchip of met behulp van het bijgeleverde halsbandlabel.

Bekijk de dagprijs

De chip voorkomt effectief dat vreemde dieren het huis binnendringen. Met de geïntegreerde timer kunt u precies bepalen wanneer uw hond naar binnen en naar buiten gaat.

De batterijen van de klep gaan tot 12 maanden mee, dus u hoeft ze niet steeds te vervangen.

Voordelen

 • Het hondenluik past in deuren van verschillende materialen.
 • De opening gebeurt via een microchip of een halsbandlabel.
 • Een timer regelt de in- en uitschakeltijden.
 • De batterijen gaan tot een jaar mee.
 • Meerdere chips kunnen worden herkend.

Nadelen

 • Het ontgrendelen duurt ongeveer 2 seconden, wat relatief lang is.
 • De klep is betrekkelijk klein en daarom alleen geschikt voor kleinere honden.

Ferplast 72108011 Hondenflap

Ferplast 72108011
Het Ferplast hondenluik van stevige kunststof kan worden gebruikt in deuren van verschillende materialen. Of het nu hout of glas, muren of metaal is – alles is mogelijk.

Bekijk de dagprijs

De deur kan op vier verschillende manieren worden ingesteld: Ingang en uitgang, alleen ingang, alleen uitgang of gesloten. Op die manier kunt u uw viervoeter precies controleren en bepalen waar hij zich op een bepaald moment mag bevinden.

Het is ook praktisch dat er een richtingaanwijzer is. Zo kunt u precies zien in welke richting uw huisdier het laatst ging en kunt u afleiden waar het zich op dit moment bevindt.

De tag aan de halsband die wordt geleverd of de chip die door de dierenarts wordt geïmplanteerd, kan als chip worden geregistreerd. De klep herkent meer dan 30 chips. Zorg ervoor dat u het “Swing Microchip” hondenluik kiest, de andere varianten van de Swing deur zijn niet chip-compatibel!

Voordelen

 • Het hondenluik is geschikt voor deuren van alle materialen.
 • Er is een 4-weg systeem.
 • De richtingaanwijzer toont u waar uw huisdier het laatst naartoe ging.
 • De flap werkt met de bijgeleverde halsband of met de door de dierenarts geïmplanteerde chip.
 • De prijs is onverslaanbaar.

Nadelen

 • De klep is erg luid.

Koopgids – hondenluik met chip

Hondenluik Chip en hond

Wat is een hondenlap met chip?

Hondenluiken zijn ontworpen om uw hond in of uit het huis te laten, zelfs wanneer u er niet bent of geen tijd hebt. Klassieke hondenflappen gaan beide kanten op, wat betekent dat uw hond vrij is om te kiezen waar hij heen wil.

Met meer geavanceerde systemen kunt u instellen of uw hond alleen naar buiten mag (en dan niet naar binnen) of alleen naar binnen (en dan niet naar buiten). Een 2-weg oplossing is natuurlijk ook mogelijk, evenals volledige vergrendeling.

Eigenlijk een goede zaak, ware het niet dat ook andere viervoeters via zo’n hondenluik in huis kunnen komen. Of het nu gaat om de kat van de buren, uw speelkameraadje of marters, muizen, vossen en dergelijke – vreemde dieren hebben in uw huis niets te zoeken.

De oplossing is een hondenluik met chipherkenning. Deze modellen zijn voorzien van speciale elektronica die chips kan herkennen en vervolgens kan selecteren of het dier al dan niet toegang heeft. De meeste modellen werken hetzij met de geïmplanteerde microchip, hetzij met een chip-halsbandlabel.

Zodra uw hond nadert, herkent de deur de chip en gaat open, als u dat zo hebt ingesteld. Bij sommige modellen kunt u zelfs een timer instellen om de openings- en sluitingstijden te bepalen.

Voor wie is een hondenluik met chip geschikt?

Als u uw hond individueel wilt controleren, kunt u veel tijd besparen met een chip-gestuurde hondendeur. Uw hond kan bijvoorbeeld alleen de tuin in als hij zijn behoefte moet doen. Hij kan ook naar buiten gaan om te spelen en weer binnenkomen om te eten.

Vooral als u veel vreemde dieren in uw tuin hebt, zou u moeten overwegen een hondendeur met chip aan te schaffen. Anders heb je straks een paar ongewenste gasten in huis.

Maar u kunt een hondenluik niet alleen voor de buitendeuren van uw huis gebruiken. Het is ook zinvol om hem binnenshuis te gebruiken, bijvoorbeeld als u uw hond overdag wilt voeren wanneer u aan het werk bent.

Als u ’s morgens vroeg eten voor uw hond klaarzet, is het misschien eerder op dan u zou willen en krijgt uw hond de rest van de dag niets meer in zijn maag. Als het chipgestuurde hondenluik echter alleen ’s middags opengaat en uw viervoeter alleen dan met het voer in de kamer kan komen, kunt u overdag voer verstrekken.

Met een hondencamera kunt u zowel uw binnenruimte als uw hond in de gaten houden en nagaan wat hij doet als hij alleen is. Sommige hondencamera’s hebben de functie van het geven van traktaties. Als u ziet dat uw hond geen eten meer heeft, kunt u hem traktaties geven via app control.

Soms blaft een hond als hij alleen is. Dan kunt u uw hond traktaties geven om hem te kalmeren door op een knop te drukken. Met een hondencamera kunt u ook controleren of alleen uw hond door het hondenluik komt en zo bewaken dat er geen ongenode gast uw huis binnensluipt.

Wat zijn de kosten als ik een chip-gestuurd hondenluik koop?

Zoals bij alle producten hangt de prijs af van verschillende factoren. Hoe groot is het hondenluik, van welke kwaliteit zijn de materialen? Hoe is het model gemaakt? Zijn er extra functies die u bij andere fabrikanten niet zou vinden, enz.

Daarom kan ik je niet precies vertellen wat je moet uitgeven. Zeker is dat u 70 tot 100 euro moet begroten voor hondendeurtjes voor kleine honden. Hondenluiken voor middelgrote dieren zijn vaak te vinden in de prijsklasse van 120 tot 150 euro. Voor zeer grote honden zijn er grote hondendeuren met een chip verkrijgbaar vanaf 150 euro.

Welke criteria zijn belangrijk bij de aanschaf van een chip-gestuurd hondenluik?

Kwaliteit van het materiaal en vakmanschap

Zoals reeds gezegd, is kwaliteit een belangrijke factor. Het is beter om iets meer geld uit te geven en producten van hoge kwaliteit te gebruiken. Anders kan het hondenluik snel stuk gaan of zijn doel niet goed dienen. Dat zou zonde van het geld zijn. Het is dus beter om goed te investeren.

Om de kwaliteit van het product te kunnen beoordelen, raad ik u aan altijd naar de beoordelingen van eerdere kopers te kijken. Dit zal u veel informatie geven voor uw eigen aankoop en u kunt leren van de ervaringen van anderen.

2-weg of 4-weg systeem

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen een 2-weg en een 4-weg systeem voor hondenkleppen.

Het tweerichtingsysteem is de eenvoudigere versie. U kunt de deur op twee manieren verstellen: Ofwel is de klep aan beide zijden open, zodat uw hond er naar believen in en uit kan, ofwel is de klep volledig gesloten, zodat uw hond er niet doorheen kan. Deze werkwijze is praktisch en volstaat in vele situaties. Je hebt echter weinig flexibiliteit.

Dat verandert met het vierwegsysteem. Bij dit populaire model kan de klep niet alleen volledig worden geopend of gesloten, maar kunt u ook beslissen dat uw hond alleen naar binnen of naar buiten mag. Als u bijvoorbeeld vroeg naar uw werk moet, maar uw hond is nog buiten, kunt u het zo instellen dat zodra hij naar binnen gaat, hij niet meer alleen naar buiten kan.

Maar als u een viervoeter hebt die alleen maar binnen wil zitten, kunt u hem uw tuin in laten gaan om zijn behoefte te doen en hem dan de weg terug versperren, zodat hij tijd kan doorbrengen in de frisse lucht.

Dus het feit is dat je veel flexibeler bent met het vier-weg systeem. Aan de andere kant is het gevoeliger voor verkeerde aanpassingen.

Isolatie

Sommige hondenbezitters hebben bezwaar tegen hondenluiken omdat ze nadelig zijn voor de energie-efficiëntie. In de winter ontsnapt de warme lucht naar buiten en komt de ijzige winterlucht het huis binnen. In de zomer daarentegen wordt het door het hondenluik al snel veel te warm in huis. Dit is vervelend en onaangenaam.

Maar het is niet nodig om hondenluiken volledig af te keuren, want er zijn geïsoleerde modellen die tocht doeltreffend kunnen voorkomen en zo de energie-efficiëntie verbeteren. De keuze is nog beperkt, maar er zijn een paar goede producten.

Verenigbaarheid met de deur

Voordat u een hondenluik koopt, moet u bedenken op welke deur u het luik wilt monteren. Wat is de breedte van de deur en waar is hij van gemaakt? Sommige hondenluiken zijn alleen geschikt voor houten deuren, terwijl andere ook op glazen, stenen of metalen deuren passen. U moet er op tijd achter komen, zodat u niet de verkeerde aankoop doet.

Als de deur te breed is, bieden de meeste fabrikanten speciale verlengtunnels voor het hondenluik aan. Ook hier moet u van tevoren nagaan of er een uitbreidingsmogelijkheid bestaat voor het door u gekozen product.

Conclusie: Hondenluik met chip test

Het elektronische hondenluik van PetSafe heeft me het meest overtuigd. Hij is redelijk geprijsd en vervult alle functies die ik van een hondenluik met chipfunctie verwacht.

Meer dan 30 verschillende chips kunnen worden herkend. Na registratie herkent de flap zowel de bijgeleverde halsbandchip als de door de dierenarts geïmplanteerde chips.

Met de 4-weg functie kunt u individueel bepalen waar uw huisdier wel en niet mag komen. U kunt bijvoorbeeld de functie “alleen toegang” ’s avonds instellen, zodat uw huisdier na het eten het huis niet mag verlaten.