Uw hond blaft als hij alleen is? 2 Oorzaken en 2 oplossingen.

Blaft uw hond als hij alleen is?

Ik ken dit probleem.

En hoewel het mijn hart breekt om mijn huisdier alleen te laten, is er soms geen andere manier. Als ik naar de dokter, naar het werk of naar de winkel moet, moet mijn hond thuisblijven.

Opdat mijn viervoeter niet de hele buurt zou storen met zijn constante geblaf, was een oplossing nodig.

In dit artikel zal ik u laten zien hoe u een hond kunt leren om alleen te zijn en te kunnen ontspannen.
hond blaft als hij alleen is

Hond blaft als hij alleen is – mogelijke oorzaken

Scheidingsangst

Een veel voorkomende oorzaak van het blaffen van uw hond als hij alleen is, is verlatingsangst. Uw hond houdt zo veel van u dat hij niet van u gescheiden wil worden. Sommige honden lijden aan echte angst als ze bang zijn om te worden achtergelaten.

Maar waarom blaft een hond dan? Dit gedrag komt voort uit de vroegste jeugd van een hond. Wanneer de moederhond zich van de pup verwijdert, vestigt de pup de aandacht op zich door te blaffen om niet vergeten te worden. Blaffen is dus een natuurlijk beschermingsmechanisme om de aandacht op zich te vestigen. Honden brengen dit ook over op hun favoriete mensen en proberen hen als het ware terug te roepen.

Verveling

Maar uw hond heeft niet altijd last van angst voor verlies als hij naar u blaft. Voor sommige honden is het gewoon verveling. Als uw huisdier alleen moet zijn, en hij heeft niemand om mee te spelen, niemand om mee te knuffelen of niemand om naar te kijken, kan het heel saai worden. Vooral honden die niet genoeg beweging en geestelijke activiteit krijgen, blaffen vaak uit verveling.

Bij het uitlaten van de hond is verveling ook een factor als uw hond blaft naar andere honden. Dit kan worden uitgelokt door vaak dezelfde route te lopen. Sommige honden willen activiteit, zoals het apporteren van een stok of het uitvoeren van commando’s. Anders houden ze zich bezig en blaffen naar andere honden.

Hoe weet ik wat het blaffen veroorzaakt?

Of het nu verlatingsangst of verveling is dat blaffen veroorzaakt, het komt allemaal op hetzelfde neer. Maar dat is niet het einde. Om het probleem aan te pakken, is het zeer belangrijk om eerst te analyseren wat precies de oorzaak is van het blaffen. Afhankelijk van de oorzaak moeten totaal verschillende benaderingen worden gevolgd om het probleem op te lossen.

Een verkeerde analyse kan zelfs nieuwe problemen scheppen, want stel je voor dat je heel streng bent voor een hond die lijdt aan een sterke angst voor verlies en het gedrag “bestraft”. Wat kan helpen bij blaffen uit verveling, zou een angstige hond nog meer van streek maken en het vertrouwen ernstig aantasten.

hond die alleen is

Dus hoe herken je verlatingsangst en hoe herken je verveling?

Verlatingsangst manifesteert zich vaak al voor je het huis daadwerkelijk verlaat. Aangetaste honden zijn zeer aanhankelijk en volgen u overal waar u gaat. Als u een andere kamer binnengaat, zal uw hond u volgen – ongeacht wat hij net gedaan heeft – om u niet uit het oog te verliezen.

Als u probeert dit gedrag te stoppen, bijvoorbeeld door uw hond te vertellen dat hij in een bepaalde kamer of op een bepaalde plaats moet blijven, worden de viervoeters vaak onrustig. Sommigen beginnen in zo’n situatie te blaffen tot ze je weer kunnen zien.

Zodra u het huis uit wilt, wordt uw huisdier nog onrustiger en wil het koste wat kost meegenomen worden. Je hond staat onder veel stress in deze situatie.

Als je het huis verlaat, zal je hond luid beginnen blaffen. Als dit de tweebenige vriend niet terugbrengt, reageren honden anders. Sommigen kalmeren uiteindelijk, maar zijn erg bang en weten niet hoe ze met hun stress moeten omgaan. Diarree, gebrek aan eetlust, een verhoogde polsslag en verwijde pupillen zijn typische tekenen van verlatingsangst.

Het andere uiterste manifesteert zich vaak in een sterke destructieve woede. Dit is de manier van de viervoetige vriend om te proberen de angst en stress te verlichten. Verscheurde kussens, bekraste deuren en omgevallen meubels zijn het resultaat.

Het probleem in deze situatie is dat verveelde honden ook vaak dingen vernielen. Er zijn dus soortgelijke gevolgen, maar met totaal verschillende motieven. Honden die zich gewoon verveelden zijn meestal erg speels en temperamentvol, zelfs in aanwezigheid van de eigenaar. Ze hebben er ook minder problemen mee als je voor korte tijd van kamer wisselt.

Uiteindelijk kent u uw hond het beste en kunt u beoordelen of het verlatingsangst of verveling is.

Als u echter niet zeker bent, moet u advies vragen aan een deskundige. Als u een onjuiste gedragsbeoordeling maakt, loopt u het risico de zaken erger te maken en uw hond onrecht aan te doen wanneer u het probleem probeert op te lossen. En natuurlijk wil niemand dat.

Hond blaft als hij alleen is – Hoe los je het probleem op?

Zoals gezegd moet u, voordat u het probleem kunt oplossen, eerst precies analyseren waarom dit gedrag zich voordoet. Dan kunt u verschillende benaderingen uitproberen om het probleem op te lossen.

Let altijd goed op uw hond, hij zal u laten zien wat hem helpt en of hij klaar is voor de volgende stap. Hondentraining is altijd individueel, vooral als het gaat om het oplossen van gedragsproblemen.

oorzaken blaffende hond die alleen is

Voorkom verveling

Verveelt uw hond zich als hij alleen is? Dit probleem is betrekkelijk eenvoudig op te lossen. Zorg ervoor dat uw hond genoeg beweging krijgt. Idealiter geeft u hem een goede training voordat u het huis verlaat, zodat uw hond gelukkig is om rustig te slapen.

Bovendien moeten voer, water en hondenspeeltjes beschikbaar zijn, zodat uw hond zich bezig kan houden. Met een hondencamera kunt u uw huisdier in de gaten houden en controleren wat hij doet als hij alleen is. Sommige hondencamera’s hebben ook de functie van het geven van traktaties.

Als uw hond zich verveelt en blaft, kunt u dit via de camera zien en hem via de app-besturing traktaties geven om hem te kalmeren.

Vooraf kunt u met uw hond oefenen hoe hij zich bezig kan houden door niet altijd met de hond te spelen, maar hem soms gewoon het speeltje toe te werpen en de hond dan te negeren als hij u vraagt om te spelen. Op die manier leren de honden snel dat ze zich ook alleen kunnen amuseren en niet altijd een mens nodig hebben.

Om blaffen te voorkomen, moet u ook onmiddellijk een einde maken aan het blaffen in uw aanwezigheid. De meeste honden die zich snel vervelen vragen hun baasje vaak om te spelen door te blaffen. Als de eigenaar dan meespeelt, leert de hond ten onrechte dat blaffen goed is.

Als uw hond blaft als hij alleen is en geluiden hoort, kan het ook helpen om hem aan veel verschillende geluiden bloot te stellen. Naarmate de training vordert, kunt u ook oefenen met het omdraaien bij de voordeur, het laten vallen van de sleutel en het maken van andere geluiden.

Verveling kan ook buitenshuis een negatief effect hebben op uw hond. Uw hond wil niet gaan wandelen? Als u merkt dat uw viervoeter aarzelt om mee te gaan of doelloos ronddwaalt, moet u snel iets veranderen.

Breng afwisseling in uw wandelingen en ga van tijd tot tijd met uw hond aan de slag. Daag hem uit door stokken te halen of hem nieuwe commando’s te leren. Uw hond zal u er dankbaar voor zijn.

Voorkom verlatingsangst

Als uw hond lijdt aan verliesangst, moet u heel voorzichtig zijn.

Straf zal dit probleem niet helpen en kan de angst zelfs vergroten. Sommige mensen raden aan het probleem te negeren. Maar dat helpt ook niet en kan het probleem zelfs erger maken.

Stel je voor dat je ergens heel bang voor bent en dat iemand dat negeert of je er zelfs voor straft – geen leuk idee, hè? Het is een feit dat verlatingsangst alleen kan worden opgelost met een goede training en veel tijd.

Stap 1: Creëer een plek van welzijn

Uw huisdier moet leren dat er een plaats in huis is waar hij zich kan ontspannen. Dit is waar hij zich kan terugtrekken als het hem te veel wordt. Hij zal daar niet gestoord worden. Deze plek kan bijvoorbeeld een knuffeldoekje of een hondenkrat zijn.

Om ervoor te zorgen dat uw hond deze plaats van welzijn associeert met iets goeds, is het voor de meeste viervoeters voldoende om een paar traktaties te geven. Kauwbotten waar uw hond lang mee kan doen zijn ook ideaal. Dit houdt hem bezig en leert hem van de feelgood plek te houden.

Bovendien komen bij het kauwen gelukshormonen vrij, die vervolgens met de plaats worden geassocieerd. Bij het kiezen van een geschikte plaats moet u rekening houden met de voorkeuren van uw hond. Vaak hebben viervoeters een favoriete plek in huis waar ze vaak zitten. Waarom dan niet een plek van welzijn daar?

Stap 2: De hond gericht leren ontspannen

Als de comfortzone eenmaal is vastgesteld, is het tijd om uw hond te leren ontspannen. Etherische oliën zoals lavendel kunnen helpen. Uw hond moet leren om op commando uit te schakelen en in zijn comfortzone te blijven zonder u voortdurend te volgen. Opdat uw hond niet overweldigd wordt, moet u uw afstand tot hem langzaam vergroten.

Dit zou er zo uit kunnen zien: U stuurt uw viervoeter naar zijn comfortzone en geeft hem het commando om te ontspannen. Een kauwbot kan ook gebruikt worden als afleiding.

Dan ga je een beetje weg, wacht even en als je hond ontspannen blijft, breng je hem terug naar jou en prijs je hem. De volgende keer ga je een beetje verder weg, eerst maar voor korte tijd, later steeds langer. Het is belangrijk dat uw hond merkt dat u altijd terugkomt.

Stap 3: Als je het huis verlaat, laat de hond dan niet van streek raken

Veel hondeneigenaren nemen intensief afscheid van hun hond als hij weggaat en ensceneren zijn terugkeer. Dit geeft de hond echter het signaal dat er iets bijzonders staat te gebeuren en dit is precies wat je moet vermijden bij honden die verlatingsangst hebben.

Als u voor langere tijd uit de comfortzone van de hond kunt blijven en uw hond ontspannen blijft, is het tijd om het huis te verlaten. Alles moet zo normaal mogelijk zijn. Routines geven uw hond veiligheid.

Het beste is om stap 2 te volgen en dan gewoon een paar seconden de voordeur uit te lopen zonder afscheid te nemen. Als alles rustig blijft, ga dan terug naar binnen en prijs uw hond. Dit wordt dan opgevoerd tot je voor enige tijd naar buiten kunt zonder het huis.

Als hij weer begint te blaffen, moet u een stap terug doen in de training en werken aan ontspanning. Alles moet ook normaal zijn als u terugkomt. Als uw hond opgewonden rondspringt en blij is u weer te zien, moet u dit gedrag negeren.

Pas als de hond weer ontspannen is, moet u hem uitbundig prijzen. Ik weet dat dit soms moeilijk is, maar consequent zijn loont.

Conclusie

Als uw hond blaft als hij alleen is, kan dit veroorzaakt worden door verveling of verlatingsangst.

In het eerste geval helpt het om de hond te leren zichzelf bezig te houden en het blaffen als speelverzoek volledig te negeren.

Bij verlatingsangst, daarentegen, is veel gevoeligheid nodig. Neem de tijd en oefen het ontspannen met uw hond, zelfs als u zich buiten zijn gezichtsveld bevindt. Je moet angstige honden nooit straffen, want dat maakt de problemen alleen maar erger.

Soms kom je nergens in je eentje. Een vriendin van mij heeft bijvoorbeeld het probleem dat haar oude hond blaft als hij alleen is. Dit is bijzonder moeilijk omdat dit gedrag in de loop der jaren is geautomatiseerd.

In dergelijke gevallen kan het nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen. Het bespaart tijd en zenuwen.