Beste anti-trektuigen in 2023 kopen en reviews

Sommige honden zijn modelleerlingen en lopen vanaf de eerste dag goed aan de lijn. De meeste viervoeters moeten dit echter eerst leren en trekken in het begin aan de lijn als ze naar een andere hond of naar een snuffelplek willen.

Trekken is zeer onaangenaam, vooral bij grotere honden die de kracht hebben om hun baasje weg te trekken. Als het gedrag niet consequent wordt voorkomen, zal uw viervoeter na een tijdje beseffen dat hij sterker is dan u en u gewoon met zich meetrekken zodra hij iets interessants ziet.

Dit is zeer gevaarlijk, stel je voor wat er gebeurt in het verkeer of bij een ontmoeting met een oorlogszuchtige hond.

In dit artikel laat ik u kennismaken met anti-trektuigjes en leg ik uit waar u op moet letten bij de aanschaf ervan.
anti-trektuig

Mijn favoriete anti-trektuigjes

 • Ruffwear tuigje (testwinnaar & beste prijs-kwaliteitverhouding)
 • Kurgo Journey en Journey Air harnassen (ademend materiaal)
 • Kurgo Enhanced Tru-Fit Smart Harnas voor trekkende honden (Crash Test Gecertificeerd)
 • Eagloo Anti-Trek Harnas (Hoog comfort)
 • rabbitgoo Harnas (Prijswinnaar)

De Grote Anti-Trek Harnas Test

Ruffwear Harnas

Ruffwear Harnas
Dit product van de firma Ruffwear heeft een borstriem die door de voorpoten loopt en verbonden is met één van de twee buikriemen.

Bekijk de dagprijs

De tweede buikriem, die nogal atypisch is voor hondentuigjes, moet voor nog meer stabiliteit en houvast zorgen, zodat uw hond zich niet uit het tuigje kan bevrijden. Bovendien zorgt de extra buikriem voor een nog betere drukverdeling, zodat afzonderlijke lichaamsdelen niet worden overbelast.

U kunt het harnas op vijf punten op de schouder, borst en buik individueel aan uw huisdier aanpassen. Dit zorgt ervoor dat het product nergens schuurt of oncomfortabel drukt. De gewatteerde riemen helpen ook.

De riem kan op twee plaatsen worden bevestigd, hetzij aan een aluminium V-ring op de rug, hetzij aan de geweven riem op de rug.

Voor meer controle in lastige situaties heeft het harnas een handgreep op de rug. Dit kan ook nuttig zijn bij wandel- en klimtochten om moeilijke hindernissen te overwinnen.

Voordelen

 • Het harnas heeft twee manieren om de riem vast te maken.
 • Meerdere verstelmogelijkheden zorgen voor een perfecte pasvorm.
 • Een extra buikriem biedt meer steun en voorkomt dat uw huisdier losraakt.
 • Het harnas is zeer gemakkelijk schoon te maken.

Nadelen

 • Sommige klanten klagen over materiële zwakheden.
 • Bij een anti-trektuigje is een borstring voor de riem wenselijk.

Kurgo Journey en Journey Air hondentuigjes

Kurgo Journey
Het hondentuig voor trekhonden van Kurgo bestaat uit een borstriem en een tailleband, die tussen de voorpoten met elkaar verbonden zijn. Een V-hals zorgt voor meer bewegingsvrijheid.

Bekijk de dagprijs

Het harnas is gevoerd met ademend gaas voor comfortabel dragen. Dit betekent dat er geen schuur- of drukpunten zijn.

Voor de training wordt de riem aan de borstring gehaakt, wat een betere controle biedt en dus ideaal is om honden uit de gewoonte te halen om aan de riem te trekken. Het handvat op de rug is ook een goede manier om uw hond in bedwang te houden zonder dat hij te veel aan de lijn trekt.

Voor normale wandelingen, wanneer uw hond geleerd heeft niet te trekken, kunt u de riem weer zoals gewoonlijk aan de achterste ring vastmaken.

De reflecterende materialen op de riemen zorgen voor veiligheid in het donker. Ik vind dit altijd erg belangrijk, vooral als je ’s nachts wilt gaan wandelen.

Voordelen

 • Het tuigje heeft een borstring en een achterring voor het vastmaken van de riem.
 • Ademend mesh zorgt voor een goede vulling.
 • De reflecterende banden zijn een must voor nachtelijke wandelingen.
 • De fabrikant Kurgo biedt een levenslange garantie tegen fabrieksfouten.

Nadelen

 • Sommige maatspecificaties zijn niet correct.
 • Sommige klanten klagen over materiële zwakheden.

Kurgo Enhanced Tru-Fit Smart Hondenharnas voor trekkende honden

kurgo Enhanced Tru-Fit Smart
In onze producttest belandde het bedrijf Kurgo opnieuw met een harnas in de Top 5. Het Enhanced Tru-Fit Smart hondentuig wordt gekenmerkt door maximaal comfort en veiligheid en is bovendien verkrijgbaar voor een zeer aantrekkelijke prijs van rond de 30 euro.

Bekijk de dagprijs

Laten we beginnen met veiligheid. Elke hondenbezitter wil dat zijn viervoeter zich op zijn gemak voelt, en daarom moet veiligheid altijd op de eerste plaats komen. Het hondentuig van Kurgo heeft diverse crashtests met glans doorstaan en is perfect geschikt voor honden tot 34 kilogram. Met de bijgeleverde hondenriem voor de auto kunt u het harnas zonder problemen voor autoritten gebruiken.

Voor wandelingen is er een borstring en een achterring om de riem aan vast te maken. Een dubbele voering op de borst en de mogelijkheid om het harnas individueel op vijf plaatsen te verstellen, bieden extra comfort.

Voordelen

 • Het anti-trektuigje is gecertificeerd voor crashtests.
 • Een harnas voor honden is inbegrepen.
 • De fabrikant Kurgo biedt een levenslange garantie tegen fabrieksfouten.
 • Het tuigje heeft zowel een borstring als een achterring voor het vastmaken van de riem.

Nadelen

 • Het harnas heeft enkele materiële tekortkomingen.
 • Volgens sommige klanten verschuift het harnas tijdens autoritten en heeft de hond moeite met ademhalen.

Eagloo anti-trektuig

Eagloo anti-trektuig
Dit tuigje, dat ongeveer 25 euro kost, heeft een zeer brede borstflap die de druk gelijkmatig verdeelt. Dit betekent dat zelfs als uw hond hard aan de lijn trekt, er geen risico is dat de nek of rug van uw viervoeter wordt overbelast.

Bekijk de dagprijs

Het harnas is gemaakt van zachte oxford stof, aan de binnenkant gevoerd met katoen en ademend gaas. De ringen, handgrepen en sluitingen zijn zeer stevig, zodat de veiligheid van uw hond te allen tijde is gegarandeerd. Bovendien zorgen lichtreflecterende strepen voor een betere zichtbaarheid in het donker.

Het aan- en uittrekken gaat heel gemakkelijk en snel. Dankzij de individueel verstelbare riemen kunt u het harnas op elk moment aanpassen aan uw viervoeter, zelfs als hij groeit, aankomt of vermagert.

De riem kan zowel aan de borstring (voor meer controle) als aan de rugring (voor normale wandelingen) worden bevestigd. Een handvat aan de achterkant van het harnas biedt meer controle en is ook praktisch om bijvoorbeeld tijdens het rijden de veiligheidsgordel door te halen.

Voordelen

 • Het anti-trektuigje verdeelt de druk zeer goed en is stabiel.
 • Twee bevestigingspunten voor de riem stellen u in staat uw hond individueel te trainen.
 • Het is snel en gemakkelijk aan en uit te trekken.
 • Het harnas is goed gewatteerd.

Nadelen

 • Het harnas glijdt weg als er aan de riem wordt getrokken en komt gedeeltelijk los.
 • De ringen voor de riem zijn gemaakt van plastic en zijn daarom niet geschikt voor grote, sterke honden.

Rabbitgoo harnas

rabbitgoo harnas
Voor minder dan 20 euro kunt u het laatste harnas uit onze test kopen. Het anti-trektuig van rabbitgoo heeft een borst- en een rugring en is daarom ook geschikt voor actieve honden.

Bekijk de dagprijs

Een extra handgreep op de rug zorgt voor maximale controle in gevaarlijke situaties. Het tuigje kan dus ook als veiligheidstuigje in de auto worden gebruikt.

Het harnas kan op vier verschillende plaatsen individueel aan het lichaam van uw huisdier worden aangepast, zodat er geen druk- of schuurpunten ontstaan.

Het product is gemaakt van een zachte, ademende oxford-stof die in het borstgedeelte is gevoerd met katoen.

Het harnas is gemakkelijk te onderhouden en kan zonder problemen met de hand worden gewassen. Dit is een echt voordeel, vooral in modderig weer waar de occasionele plas de neiging heeft om meegevoerd te worden.

Reflectoren geïntegreerd in het anti-trektuig zorgen voor veiligheid bij schemer of in het donker.

Voordelen

 • Het harnas is zeer redelijk geprijsd.
 • Twee leibandringen en een handgreep zorgen voor een goede beheersbaarheid.
 • Het product is gemakkelijk schoon te maken.
 • Ademende stof met een aangename vulling zorgt voor een goed draagcomfort.

Nadelen

 • Wanneer er hard aan getrokken wordt, verstellen de riemen zich zodat de hond zich uit het harnas kan bevrijden.
 • Sommige klanten melden zwakke punten in het materiaal.

Koopadvies

Harnas of halsband – Wat is geschikt voor wie?

Of uw hond een tuigje of een halsband moet dragen is een individuele beslissing. Het hangt vaak van de hond af of hij de voorkeur geeft aan het een of het ander. Sommige viervoeters voelen zich bijvoorbeeld beperkt door een harnas en verkiezen een eenvoudige halsband die maximale bewegingsvrijheid biedt.

Het komt echter betrekkelijk zelden voor dat honden problemen hebben met een harnas, mits het harnas goed past en niet verschuift, knelt of schuurt.

Dit artikel gaat voornamelijk over honden die trekken aan de lijn. Hier moet je eerder een harnas gebruiken. Met een halsband wordt alleen druk uitgeoefend op de nek van de hond. Als uw hond hard aan de lijn trekt, wordt de lucht afgesneden. Op lange termijn kan dit leiden tot nek- en rugproblemen. Met een harnas wordt de druk gelijkmatiger verdeeld, zodat afzonderlijke delen van het lichaam niet zo snel worden overbelast.

Daarom raad ik een tuigje aan, vooral voor honden die trekken aan de lijn. Wanneer uw hond handelbaarder is, kunt u indien nodig overschakelen op een halsband.

Hoe werkt een anti-trektuigje?

Niet alle hondentuigjes zijn hetzelfde. Er zijn vele soorten tuigen, waaronder speciale anti-trektuigen die ontworpen zijn om honden die hard trekken te helpen.

Een harnas is goed, maar de goede verdeling van de druk heeft ook zijn nadelen. Als u een sterk trekkende hond aan een tuig met een rugring leidt, zult u merken dat u veel minder invloed hebt dan met een halsband. Hoewel er minder druk op het lichaam van uw hond wordt uitgeoefend, hebt u nog steeds controle nodig, zodat uw hond niet de volgende straat in rent en u meesleurt.

Een anti-trektuigje pakt dit probleem aan. Zij bieden u de mogelijkheid de riem aan een borstring te bevestigen, waardoor u meer controle hebt dan wanneer de riem aan de rug of de bovenkant van de nek wordt bevestigd. Als uw hond aan de lijn trekt, wordt deze iets opzij gedraaid. De trek stopt op dat moment. Dit leert uw hond dat het geen zin heeft om tegen de lijn te duwen zonder gestraft te worden of permanent teruggetrokken te worden.

Als u dit consequent oefent, zult u al snel verbetering merken en op een gegeven moment zult u in staat zijn uw hond aan de lijn uit te laten.

Waar moet ik op letten als ik een anti-trektuigje koop?

1. kwaliteit van materiaal en vakmanschap

Zoals voor alle producten geldt, moet het materiaal van hoge kwaliteit, stevig en duurzaam zijn. Bij de aankoop moet worden gelet op hoogwaardige materialen en een goede afwerking. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het product zijn werk goed doet en dat uw hond zichzelf niet kan bevrijden. De ervaringen van vorige klanten zijn bijzonder nuttig.

2. draagcomfort

Om te voorkomen dat uw hond zich schuurt, moet het harnas goed gewatteerd zijn. De gespen en sluitingen mogen niet knellen, want dat veroorzaakt op den duur pijn. U moet er ook voor zorgen dat u het harnas individueel kunt afstellen en aanpassen aan het lichaam van uw hond.

Een tuigje kan voordelig zijn voor kleine honden. Ze kunnen worden gebruikt als draaghulp wanneer uw kleine hond niet meer kan lopen. Je kunt hem gewoon optillen en het gewicht van hem afhalen. Ze passen perfect om het lichaam van de hond en maken het zeer comfortabel om te dragen.

3. reflecterend materiaal

Voor het lopen in het donker is het praktisch als het harnas is uitgerust met reflectoren. Dit verhoogt de veiligheid van uw viervoeter.

4. bevestigingsmogelijkheden voor de riem

Een borstring is essentieel voor een anti-trektuig omdat het ontworpen is om uw hond te leren niet aan de lijn te trekken. Als u op zoek bent naar dergelijke producten, moet u altijd zorgvuldig nagaan of een borstring wel echt verkrijgbaar is. Soms worden andere tuigjes ten onrechte als anti-trektuigjes bestempeld, maar hebben zij geen borstring.

Het is voor mij even belangrijk dat er een rugring is naast de borstring. Omdat ik wil dat mijn hond zo snel mogelijk leert niet te trekken, gebruik ik de achterste ring in het begin helemaal niet, omdat het gevaar te groot is dat de hond terugvalt in zijn oude gedragspatroon. Zodra de training echter gevorderd is en mijn hond aan de borstring kan worden geleid, geef ik er de voorkeur aan de rugring te gebruiken voor wandelingen, omdat de hond dan niet zo snel in de knoop kan raken met de riem.

5. handvat

Voor honden die sterk trekken, geef ik de voorkeur aan een extra handvat. Vooral als het verkeerde gedrag zich alleen in bepaalde situaties voordoet – bijvoorbeeld een ontmoeting met een vreemde hond of in het verkeer – gebruik ik de grijphandgreep voor meer controle. Omdat ik in geen geval wil riskeren dat mijn hond losbreekt en ongecontroleerd rondloopt.

In ieder geval met een anti-trektuig voor grote honden, is het extra handvat voor mij dan ook een must.

Conclusie

Een anti-trektuig is een echte dagelijkse verlichting voor hondeneigenaars die een zeer actieve hond hebben die voortdurend aan de lijn trekt. Door meer controle hebt u de mogelijkheid uw hond op lange termijn aan de lijn te trainen, slechte gewoonten te doorbreken en spoedig weer te genieten van ontspannen wandelingen zonder krampen in uw armen.

In onze test waren we het meest onder de indruk van de Journey en Journey Air hondentuigen van Kurgo. Hij heeft een borst- en rugring, ademende padding en is ’s nachts reflecterend.

Een ander groot pluspunt is de levenslange garantie van de fabrikant tegen fabrieksfouten. Dit betekent dat u zeker aan de veilige kant zit.