Honden voor adoptie, waarom zou je kiezen voor dierenasielen?

Het adopteren van een hond vereist een zorgvuldige voorbereiding, want er is geen sprake van handelen in een opwelling waar je later spijt van zou kunnen krijgen. Te veel dieren worden in de steek gelaten als gevolg van dit soort situaties, helaas … Als je zeker weet dat je in staat bent om een hond alle liefde en zorg die hij verdient te geven, dan is de beste oplossing om je te wenden tot een asiel, en hier zijn de vele goede redenen waarom.
Honden voor adoptie

Het redden van dierenlevens

Een hond adopteren uit een asiel is een gulle daad. Je kunt hem redden van euthanasie. Tegelijkertijd wordt een plaats vrijgemaakt die binnenkort zal worden ingenomen door een nieuwe achtergelaten of verloren hond, die ook een kans zal hebben om door een gezin te worden opgenomen.

Uw kinderen bewust maken van de dierenzaak

Het is heel belangrijk om met uw kinderen naar het asiel te gaan als het tijd is om een hond te kiezen voor adoptie. Dit maakt hen ervan bewust dat veel dieren niet de kans krijgen om in een liefdevol gezin te leven en dat veel mensen hen in de steek laten. Het is gemakkelijker hen uit te leggen dat een hond geen speelgoed is dat moet worden weggegooid als het niet langer amusant is… De kleintjes zien het leed van deze achtergelaten dieren. Door naar een asiel te gaan, begrijpen kinderen snel dat een baasje verantwoordelijk is voor zijn huisdier en dat als hij hem in huis neemt, dat is om voor hem te zorgen en van hem te houden.

Een brede waaier van honden om uit te kiezen

In een asiel kun je alle rassen honden vinden. Elke adoptant heeft de mogelijkheid om de hond aangeboden te krijgen die het best beantwoordt aan wat hij zoekt, zowel wat grootte als karakter betreft. Een jager heeft dus alle kans om een maatje te vinden dat op maat gemaakt is om zijn passie te delen, net zoals een gezin met jonge kinderen in een asiel een rustige, speelse, gezellige en beschermende hond kan vinden.

Profiteer van waardevol advies

De toekomstige adoptant wordt ontvangen door een toegewijd persoon die zowel de regels van de adoptie als de behoeften van de gewenste hond kent. Het is dus mogelijk perfect op de hoogte te zijn van de levensomstandigheden die het beste bij het dier passen. Contact opnemen met een asiel is daarom de beste manier om een succesvolle adoptie te garanderen.

Tijdens dit gesprek wordt de adoptant er uiteraard aan herinnerd dat hij of zij zich ertoe verbindt op lange termijn voor de hond te zorgen en alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat de hond gelukkig is. Voor alle leden van de SPA is het belangrijk dat de adopties van lange duur zijn. Bovendien behoudt het team van het asiel zich het recht voor om de adoptieaanvraag te weigeren, als er ook maar de geringste twijfel bestaat over zijn vermogen om zijn verantwoordelijkheden op zich te nemen.

Een hond adopteren voor een kleine vergoeding

Dit is een criterium dat voor veel mensen belangrijk is, aangezien men een hond kan willen adopteren zonder over een groot budget te beschikken. Het bedrag varieert naar gelang van de leeftijd van het dier, d.w.z. 250 euro voor een volwassen hond en 300 euro voor een puppy. Dit dekt de kosten van bepaalde veterinaire ingrepen, rekening houdend met het feit dat elke hond die de SPA in haar opvangcentra opneemt onmiddellijk wordt geïdentificeerd, maar dat is niet alles. Tegelijkertijd wordt hij gevaccineerd en gesteriliseerd.

Er zij echter op gewezen dat de financiële bijdrage gratis is in het geval van een SOS-adoptie. Dit systeem betreft oudere honden die helaas minder aantrekkelijk zijn voor gezinnen dan jonge honden of puppy’s.

Lees ook: Beste hondenvoer kopen of bestellen (verschillende merken)

Ontmoeting met een afgevaardigde na de aanneming

Het is geruststellend voor een gezin dat nog nooit een hond heeft gehad om te weten dat een afgevaardigde-onderzoeker van de SPA een paar maanden later op afspraak bij hen thuis komt om te controleren of alles goed gaat. Deze deskundige maakt de balans op van de eerste maanden na de adoptie en gaat na of de hond een waardige huisvesting geniet die beantwoordt aan zijn behoeften. Hij zorgt er ook voor dat het dier zijn draai heeft gevonden bij zijn adoptanten en dat het zich perfect heeft aangepast aan zijn nieuwe leven.

De eigenaar kan van dit bezoek bij hem thuis gebruik maken om waardevolle adviezen in te winnen of om eventuele problemen te bespreken. In bepaalde gevallen, wanneer de hond zich moeilijk onder controle te houden gedraagt, of wanneer hij schuw is of zich niet op zijn gemak voelt in huis, kan de gedelegeerde onderzoeker de contactgegevens van een diergedragsdeskundige verstrekken, zodat een afspraak kan worden gemaakt.

Ten slotte is, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, een door een asiel opgevangen hond niet gemener of minder gesocialiseerd dan een andere. Vaak is via een asiel gaan minder riskant dan reageren op een rubrieksadvertentie op het web. Dieren in asielen hebben niet meer kans op gedragsproblemen.

Bovendien heeft de overgrote meerderheid van de mensen die een hond uit dit soort structuren hebben geadopteerd, een trouwe, evenwichtige, kerngezonde en aanhankelijke metgezel gevonden. Laten we dus niet aarzelen om de deur van een asiel te openen voor een dier dat maar op één ding wacht: bemind te worden door nieuwe verantwoordelijke en gulle baasjes.