Atopische Dermatitis bij Honden: Oorzaken, Symptomen, en Behandelingen

Hondenallergieën worden vaak veroorzaakt door de allergenen in pollen, huidschilfers van dieren, planten en insecten, maar honden kunnen ook allergisch zijn voor voedsel en medicijnen.

Deze allergieën kunnen symptomen veroorzaken zoals overmatig jeuken, krabben en verzorgen, uitslag, niezen, tranende ogen, kauwen aan de poten en huidontsteking.

Wanneer allergieën huidziekten veroorzaken, wordt de aandoening atopische dermatitis (jeukende huid en ontsteking) genoemd.

Hier vindt u alles wat u moet weten over atopische dermatitis bij honden.
atopie bij honden

Wat is atopische dermatitis bij honden?

Atopische dermatitis is een inflammatoire, chronische huidziekte die gepaard gaat met allergieën. Het is zelfs de tweede meest voorkomende allergische huidziekte bij honden, na de vlooienallergie dermatitis.

Oorzaken van hondendermatitis

Deze allergische reacties kunnen worden veroorzaakt door normaal onschadelijke stoffen zoals gras, schimmelsporen, huisstofmijt en andere omgevingsallergenen.

Op welke leeftijd kunnen honden last krijgen van dermatitis?

Honden vertonen de ziekteverschijnselen meestal tussen 1-6 jaar, hoewel atopische dermatitis het eerste jaar zo mild kan zijn dat het pas na enkele jaren opvalt of zichtbaar wordt.

Symptomen van atopische dermatitis bij de hond

De symptomen van atopische dermatitis worden vaak erger met de tijd, maar kunnen ook seizoensgebonden zijn.

Dit zijn de meest voorkomende getroffen gebieden bij honden:

 • Oren
 • Voeten
 • Onderbuik
 • Snuit
 • Oksels
 • Liezen
 • Basis van de staart
 • Rond de ogen
 • Tussen de tenen

De symptomen van atopische dermatitis zijn onder andere:

 • Jeuk
 • Krabben
 • Wrijven
 • Likken aan
 • Een gistige geur
 • Vettige huid
 • Roodheid of een taaie huid

Wat veroorzaakt atopische dermatitis bij honden?

Sommige rassen hebben meer kans om allergieën te ontwikkelen, waaronder Golden Retrievers, Poedels (en hybriden), Shih Tzus, Cocker Spaniels, en Bulldogs. Maar elke hond kan allergieën ontwikkelen.

Hoewel er geen manier is om te voorkomen dat uw hond allergieën ontwikkelt, zijn er wel verschillende uitstekende behandelingsopties beschikbaar.

Kunnen honden getest worden op allergieën?

Voorafgaand aan elke behandeling zal uw dierenarts een volledige medische voorgeschiedenis nodig hebben om het patroon van de allergieën van uw hond te bepalen. Sommige allergieën zijn seizoensgebonden, zoals schimmel, terwijl andere het hele jaar door voorkomen.

Een volledig lichamelijk onderzoek is belangrijk om te bepalen wat de beste behandeling is. Uw dierenarts zal tests willen uitvoeren op huidmonsters van de aangetaste gebieden.

Serologische allergietesten kunnen worden uitgevoerd, waarbij wordt gezocht naar antilichamen in het bloed, maar de resultaten zijn niet altijd betrouwbaar. De kwaliteit van dit soort testen hangt vaak af van het laboratorium dat de resultaten analyseert.

Intradermale tests kunnen ook worden gebruikt om de oorzaak van de allergische reactie van uw huisdier vast te stellen. Hierbij worden kleine hoeveelheden testallergenen in de huid geïnjecteerd en wordt de weeënreactie (een rode bult) gemeten.

Aangezien dit soort tests erg duur zijn, kan uw dierenarts een behandeling aanraden in plaats van geavanceerde allergietests.

Behandeling van atopische dermatitis bij honden

De behandeling zal afhangen van wat de oorzaak is van de allergische reactie van uw huisdier.
Atopische Dermatitis bij Honden
Als de reactie te wijten is aan atopie, een genetische aanleg voor een allergische reactie, kan bijvoorbeeld een hyposensibilisatietherapie worden uitgevoerd. Uw dierenarts geeft uw huisdier dan injecties met de allergenen waar het gevoelig voor is. Dit vermindert de jeuk bij 60-80% van de honden, maar het kan ongeveer 6 maanden tot een jaar duren voor er verbetering optreedt.

Uw dierenarts kan u immunomodulerende medicatie aanraden. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van een dagelijkse pil (Apoquel) of een injectie die om de 4-10 weken wordt toegediend (Cytopoint). Daarnaast zijn vaak antibiotica of antischimmelmiddelen nodig om huidinfecties als gevolg van allergieën te behandelen.

Bovendien kan regelmatig baden met een shampoo met medicinale of voorgeschreven sterkte het comfort van uw huisdier aanzienlijk verbeteren en huidinfecties helpen sneller te genezen. Shampoo en andere lokale behandelingen kunnen ook worden gebruikt als onderhoudstherapie om het risico op of de ernst van toekomstige huidinfecties te verminderen.

Gaat atopische dermatitis vanzelf over?

Helaas gaat atopische dermatitis slechts zelden in remissie of lost het spontaan op.

Als de behandeling eenmaal is gestart, moet uw dierenarts uw hond om de 2-8 weken zien om de effectiviteit van de behandeling te controleren en om te controleren op interacties met medicijnen.

Daarna, als de jeuk van uw huisdier beter onder controle is, moet hij elke 3-12 maanden voor controle naar de dierenarts.

Het is heel belangrijk om waakzaam te blijven en ervoor te zorgen dat uw hond behandeld wordt bij het eerste teken van jeuk.

Als allergieën onbehandeld blijven, kunnen ze de persoonlijkheid van een hond veranderen – de constante jeuk en frustratie kunnen ertoe leiden dat honden mensen gaan mijden of agressief worden als ze worden aangeraakt.

Dit geldt vooral voor honden met oorontstekingen als onderdeel van hun allergiesymptomen. Chronische oorontstekingen kunnen ook leiden tot doofheid.

Als uw dierenarts de oorzaak van de allergie van uw huisdier vindt, zal hij of zij u adviseren over hoe u dit soort allergenen het beste kunt vermijden.