Honden die op beren lijken – zijn ze zo wild als ze lijken?

honden die op beren lijken

Van de kleine Cavapoo tot de pluizige Samojeed. Honden die op beren lijken zijn overal en worden steeds populairder!

Enkele van de meest populaire honden die op beren lijken zijn de Newfoundland, Samojeed, Chow Chow, en Pomchi rassen.

Honden die op beren lijken hebben echter niet noodzakelijkerwijs een fel, beerachtig temperament! In feite verschillen de bovenstaande rassen nogal!

In dit artikel ontdekken we meer over honden die op beren lijken. Van gigantische rassen die op ijsberen lijken tot kleine rassen die je zou kunnen verwarren met een teddybeer!

Inhoud

Dus, hier zijn onze top keuzes voor honden die op beren lijken:

Klik op de links hierboven om direct naar de honden te gaan. Of blijf lezen voor meer informatie over alle honden die op een beer lijken!

Waarom lijken bepaalde honden op beren?

Het is geen verrassing dat veel hondenrassen, zoals de Alaska Malamute of de Siberische Husky, lijken op hun wilde wolf voorouders. Wolven en honden delen 99% van hun DNA, en kunnen met elkaar kruisen. Maar honden die op beren lijken zijn een heel ander verhaal!

Beren en honden zijn totaal verschillende soorten, en kunnen niet met elkaar kruisen. Maar, als we kijken naar hoe de soorten evolueerden, zien we dat ze toch een gedeelde geschiedenis hebben.

De eerste vleesetende zoogdieren ontwikkelden zich ongeveer 55 miljoen jaar geleden. Het waren waarschijnlijk kleine wezelachtige wezens die in bomen leefden. Ongeveer 43 miljoen jaar geleden splitsten deze vleesetende zoogdieren zich op in twee hoofdgroepen, of onderordes: ‘Caniformia’ en ‘Feliformia’.

De eerste kan worden gecategoriseerd als meer ‘hond-achtig’. En de laatste meer ‘katachtig’.

honden lijken op beren

Honden en beren komen beide voort uit de onderorde Caniformia.

Tot op de dag van vandaag behouden zowel honden als beren enkele van de fysieke kenmerken van deze subgroep. Zoals een lange snuit, niet-intrekbare klauwen, en een neiging tot opportunistische, omnivore voeding.

Dus, gezien het feit dat honden en beren totaal verschillende soorten zijn, wat maakt dat bepaalde rassen op beren lijken?

Hoe honden op beren lijken

Moderne hondenrassen lijken op twee manieren op beren.

Ten eerste kunnen ze gefokt zijn om de grotere gestalte, de grote kop en de driehoekige oren te hebben die veel beren hebben. In combinatie met een dikke, zware vacht! Dit is gebruikelijk bij rassen die gebruikt worden voor de jacht en de bewaking, en bij rassen die in een kouder klimaat leven.

Als alternatief kunnen honden meer op teddyberen lijken. Met een klein of klein postuur, gekrulde of golvende vacht, en ‘knoop’ ogen en neus. Dit is typisch voor sommige van de moderne “designer dog” mixen.

Honden kunnen ook beerachtige kwaliteiten krijgen door een ’teddybeer knipbeurt’ bij de trimsalon!

Deze populaire snit rondt het gezicht af, trimt de vacht tot één lengte en kan een manen uitsnijden. Dit geeft een duidelijk berenachtig uiterlijk.

Laten we eens kijken naar enkele honden die op beren lijken.

Kleine honden die op beren lijken

Deze honden hebben één ding gemeen. Ze lijken allemaal op teddyberen!

De Havapoo

Deze mix is het resultaat van een kruising van een speelgoed- of dwergpoedel met een Havanezer. Hij weegt over het algemeen minder dan 20 pond, afhankelijk van de grootte van de Poedelouder.

Deze kleine honden die op beren lijken, hebben een krullende vacht in bruin, grijs, tan, zwart of wit.

De Havapoo is erg vriendelijk, en houdt van mensen. Het zijn dus geen goede waakhonden. Maar het zijn geweldige gezelschapshonden.

Wees ervan bewust dat deze pup enkele gezondheidsproblemen kan erven. De Havanezer staat bekend om zijn aanleg voor staar en doofheid, en kan ook risico lopen op heupdysplasie.

Kleine honden lopen ook risico op gezondheidsproblemen die verband houden met hun kleine formaat. Deze gezondheidsproblemen omvatten hypoglykemie, gebitsproblemen en zelfs instorting van de luchtpijp.

Bovendien is gebleken dat dwergpoedels een risico lopen op aandoeningen die verband houden met hun bouw. Bijvoorbeeld, het verkleinen van de standaard Poedel kan leiden tot overvolle tanden, wat leidt tot een verhoogd risico op tandbederf.

De Pomchi

Dit kleine hondje is een mix van de Pomeriaan en de Chihuahua. Hij heeft meestal een chocolate, cream, fawn, zwarte of tan vacht.

Pomchi’s zijn kleine hondjes, met een lengte van slechts 6-9 centimeter en een gewicht van 5-12 pond. Maar ze hebben grote honden persoonlijkheden!

Beide ouderrassen staan bekend om hun vasthoudendheid en trouw aan hun baasjes. Pomchis hebben de neiging om naar vreemden te blaffen en kunnen afstandelijk zijn tegenover onbekende mensen.

Bijgevolg zijn vroege training en socialisatie essentieel als u een Pomchi overweegt.

Helaas kan de Pomchi, net als de Havapoo, het risico lopen op bepaalde gezondheidsaandoeningen die verband houden met zijn kleine formaat, waaronder gebitsproblemen, hypoglykemie en instorting van de luchtpijp.

De Cavachon

De Cavachon heeft één Bichon Frise ouder en één King Charles Cavalier Spaniel ouder.

Cavachons zijn ongeveer 12-14 inches groot, en wegen tussen de 10 en 20 pond. Ze hebben vaak een golvende of krullende vacht die doet denken aan een teddybeer.

Cavachons staan bekend om hun lieve en liefdevolle temperament en kunnen het goed vinden met kinderen. Ze zijn gemakkelijk te trainen en vormen een sterke band met hun baasjes.

Cavachons hebben echter dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Bovendien kunnen ze, als ze alleen gelaten worden, verlatingsangst ontwikkelen. Hun vacht vereist ook veel verzorging.

Cavachon Gezondheid

Bovendien kan de Cavachon, net als andere kleine honden die op beren lijken, vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsaandoeningen.

Cavachons kunnen last hebben van overmatige traanproductie, oorinfecties, huidproblemen, hartruisen en heupdysplasie.

King Charles Cavalier Spaniels zijn helaas ook vatbaar voor een ernstige aandoening genaamd mitralisklepziekte (MDV). Dit is een degeneratieve aandoening die het vermogen van de mitralisklep om bloed te pompen vermindert, wat uiteindelijk resulteert in congestief hartfalen.

Cavachons kunnen ook een aandoening erven van de Spaniel ouder die bekend staat als het ‘droge ogen krulvacht’ syndroom. Dit veroorzaakt schilfering van de huid en alopecia, samen met chronische droogte van de ogen, wat kan leiden tot hoornvlieszweren en verminderd gezichtsvermogen.

De Cavapoo (Cavadoodle)

De Cavapoo heeft één Poedel ouder en één King Charles Cavalier Spaniel ouder. De grootte van een Cavapoo kan variëren tussen ongeveer 9 en 14 inches groot en 7 -18 lbs. Afhankelijk van de grootte van de Poedelouder.

De Cavapoo heeft een vriendelijk en zorgzaam karakter, en is goed met kinderen.

Maar, net als de Cavachon, kan de Cavapoo vatbaar zijn voor het erven van ernstige aandoeningen van zijn Spaniel ouder. Evenals het risico op andere aandoeningen die verband houden met zijn kleine gestalte.

Kleine honden die op beren lijken: Gezondheid

Wanneer je op zoek bent naar kleine hondenrassen die op beren lijken, wees je er dan van bewust dat er onbetrouwbare fokkers zijn.

Gewetenloze fokkers kunnen proberen kleinere dieren te produceren op manieren die niet altijd gezond zijn voor de honden. Deze methoden omvatten het opzettelijk introduceren van het dwerggen en het fokken met uitlopers.

Kleine honden van het type teddybeer zijn ontegenzeggelijk schattig. Maar je kunt je zorgen maken over een vraag naar kleinere honden die onverantwoorde fokpraktijken in de hand werkt.

In dit geval kunt u overwegen een klein of miniatuurhondje uit een asiel te halen in plaats van het bij een fokker te kopen.

Grote Honden Die Op Beren Lijken

De Chow Chow

Chow Chows zijn grote, pluizige honden die op beren lijken!

Ze zijn ongeveer 17-20 inch groot en kunnen tussen de 45 en 70 pond wegen. Hun berenachtige uiterlijk komt door hun karakteristieke ‘leeuwenmanen’-kraag, diepliggende ogen en pluizige, dikke vacht.

Dit ras heeft een oude oorsprong. Chow Chows worden afgebeeld in artefacten uit de Chinese Han Dynastie, rond 206 voor Christus. Men denkt dat ze nog langer bestaan.

Historisch gebruikt als gezelschapshonden, bewakers en jagers, zijn Chow Chows vandaag de dag nog steeds populair. Martha Stewart bezit er verschillende.

Chow Chows hebben geen grote hoeveelheden beweging nodig. Dus kunnen ze het stadsleven aan. Ze zijn trouw, maar afstandelijk tegenover vreemden. En ze hebben vanaf jonge leeftijd training en socialisatie nodig.

Chow Chow Gezondheid

Dit ras kan gevoelig zijn voor erfelijke aandoeningen. Dit omvat heup- en/of elleboogdysplasie, wat kan leiden tot pijn en kreupelheid. Ze zijn ook gevoelig voor allergieën, problemen met de schildklierfunctie, en ooglid entropion.

Het wordt aanbevolen dat Chow Chows heup-, elleboog-, schildklier- en knieschijfonderzoek ondergaan.

De Newfoundland

De Newfoundland behoort tot de grootste rassen ter wereld. Gewoonlijk zijn ze tussen de 26 en 28 inch groot, en wegen ze tussen de 100 en 150 pond.

Dit zijn gigantische honden die op beren lijken!

Ze hebben een dikke, ruwe vacht, meestal in grijs, zwart, bruin, of bruin en wit.

Geschiedenis van Newfoundlands

Newfoundlands werden oorspronkelijk gefokt als scheepshonden. Dit ras is een natuurlijke zwemmer. Newfoundlands hebben zelfs gedeeltelijk zwemvliezen! Canadese vissers vertrouwden op hen om visnetten naar de kust te slepen.

Daarnaast werden Newfoundlands ook bekend voor gedurfde reddingen op zee. Ze zijn sterk genoeg om een drenkeling in veiligheid te brengen, en waren verantwoordelijk voor het redden van vele levens op zee.

Newfoundlands worden niet meer hoofdzakelijk als zeehond gebruikt. Maar ze zijn door de geschiedenis heen en tot op de dag van vandaag populair gebleven.

In 1802 vergezelde een Newfoundlander Lewis en Clark op hun expeditie door Noord-Amerika. In Engeland bouwde de dichter Lord Byron na zijn dood een monument voor zijn geliefde Newfoundland, Boatswain.

Meer recentelijk fungeerde een Newfoundlander met de naam Brumus als ‘nanny dog’ voor de kinderen van Robert F. Kennedy.

Newfoundland Grootte

Als puppy lijken veel Newfoundlands op mollige zwarte beren!

Newfoundlands, hoewel reusachtig groot, zijn lief en geduldig van aard. Ze reageren goed op kinderen, en zijn zeer trainbaar.

Newfoundlands zijn echter zeer grote honden. Ze hebben dus veel ruimte nodig en minstens een half uur dagelijkse beweging. Ze zijn graag buiten en zijn het meest geschikt voor eigenaren die voor een actieve levensstijl kunnen zorgen.

Gezien hun grootte is het ook heel belangrijk dat Newfoundlands van jongs af aan voldoende socialisatie krijgen. En dat de training zo snel mogelijk begint.

Newfoundland Gezondheid

Zoals bij veel rassen zijn er enkele gezondheidsproblemen waar u op moet letten als u uw zinnen heeft gezet op een Newfoundland.

Newfoundlands kunnen gevoelig zijn voor hartkwalen.

Ze kunnen ook een aandoening genaamd cystinurie ontwikkelen, waardoor zich stenen vormen in het urinestelsel.

Bovendien kunnen Newfoundlands, zoals veel reuzenrassen, vatbaar zijn voor heup- en/of elleboogdysplasie.

Het wordt aanbevolen dat Newfoundlands heup en elleboog evaluaties ondergaan. Evenals een hartonderzoek en een cystinurie DNA-test.

De Kaukasische Herder

Kaukasische Herders zijn gigantische Russische honden die op beren lijken. Zozeer zelfs dat ze soms Russische Berenhonden worden genoemd!

Ze zijn ongeveer 23-30 inch groot, en kunnen wel 170 pond wegen.

Dit ras ontstond in Rusland in de jaren 1920, waar ze werden gebruikt om vee te beschermen.

Dit ras is een geboren waakhond. Ze zijn zeer onafhankelijk, intelligent en beschermend voor hun gezin. Daardoor kunnen ze moeilijk te trainen zijn, en kunnen ze het moeilijk hebben om nieuwe mensen in huis te accepteren.

Vanwege hun waakhond aard en grootte, is de Kaukasische Herder niet geschikt voor mensen die voor het eerst eigenaar worden of gezinnen met jonge kinderen. Ze zijn beter geschikt voor ervaren eigenaren met voldoende buitenruimte.

De Samojeed

Deze grote, harige honden die op beren lijken, komen oorspronkelijk uit de koudste gebieden op aarde. Vandaar dat ze een uitgesproken ijsbeerachtig uiterlijk hebben!

Samojeden werden gefokt door semi-nomadische volkeren uit Azië, die ongeveer duizend jaar geleden naar Siberië migreerden.

Het ras werd gebruikt als sledehonden, jagers en waakhonden. Als ook herdersdieren.

Aan het eind van de achttiende eeuw, was het ras geïntroduceerd in Engeland. En sindsdien is het populair.

De Samojeed heeft een kenmerkende dikke vacht, in witte, crème of biscuit tinten. Mannetjes worden ongeveer 23 centimeter lang, en vrouwtjes 21 centimeter. Ze wegen tussen 35 en 65 pond.

Gezondheid van de Samojeed

Hoewel Samojeden over het algemeen gezond zijn, kunnen ze heupdysplasie ontwikkelen. Ze kunnen ook gevoelig zijn voor progressieve retinale atrofie (PRA). Dit is een aandoening die kan leiden tot gezichtsverlies en uiteindelijk blindheid.

Bovendien kunnen Samojeden risico lopen op netvliesdysplasie/oculo skeletdysplasie (RD/OSD). Dit is een genetische ziekte waarbij sprake is van een aanzienlijke misvorming van het skelet en oculaire afwijkingen, die ernstige visuele beperkingen kunnen veroorzaken.

Er bestaat geen genezing voor RD/OSD. Daarom zijn genetische tests belangrijk.

Samojeden zouden een heuponderzoek en een oogonderzoek moeten ondergaan. Plus de PRA Optigen DNA test en de RS/OSD DNA test.

Zijn honden die op beren lijken geschikt voor mij?

Of ze nu lijken op een pluizige ijsbeer, de harige bruine beer, of een kleine teddy, honden die op beren lijken zijn zeker aantrekkelijk.

Als je een hond overweegt die op een beer lijkt, houd dan wel rekening met de grootte van het dier. Plus eventuele gezondheidsproblemen waar het ras of de mix bekend om staat.

Reuzenhonden die op beren lijken zijn misschien niet de beste optie voor gezinnen met zeer jonge kinderen, gezien hun enorme omvang.

Evenzo zijn grote honden die op beren lijken, zoals de Kaukasische Herder, oorspronkelijk gefokt als waakhonden, geschikt voor meer ervaren eigenaren.

Als je een kleiner, ’teddy’ type overweegt, wees je er dan van bewust dat gewetenloze fokkers munt kunnen slaan uit de trend naar kleine pups door ongezonde fokpraktijken toe te passen.

Bedenk bovendien dat sommige kleinere honden het risico lopen op gezondheidsaandoeningen die verband houden met hun grootte. Die kunnen voortdurende veterinaire zorg vereisen.

Heeft u een hond die op een beer lijkt? Voeg je gedachten hieronder toe!

Andere gidsen die je leuk zult vinden

Als je het jammer vindt het einde van dit artikel te bereiken, niet getreurd! We hebben nog veel meer geweldige gidsen voor je om te bekijken. Klik maar op de links hieronder.

Referenties en bronnen

  • Asher L, et al ‘Erfelijke afwijkingen bij rashonden. Deel 1: aandoeningen gerelateerd aan rasstandaarden.’ The Veterinary Journal, 2009
  • Hartley C, et al. ‘Congenital keratoconjunctivitis sicca and ichthyosiform dermatosis in 25 Cavalier King Charles spaniel dogs-Part I: clinical signs, histopathology, and inheritance.’ Veterinaire Oogheelkunde, 2012
  • Goldstein O, et al. ‘COL9A2 en COL9A3 mutaties in autosomaal recessieve oculoskeletale dysplasie bij honden.’ Mammalian Genome, 2010
  • McLellan B & Reiner DC. ‘A review of bear evolution.’ Bears: Their Biology and Management. 1994
  • Summers JF, et al. ‘Prevalence of disorders recorded in Cavalier King Charles Spaniels visiting primary-care veterinary practices in England.’ Canine Genetics and Epidemiology, 2015